Honey82 Honey82 komentáře u knih

☰ menu

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Je to pořád řemeslně strašně dobré, sto stránek přečtete jak nic, celou knihu jedním dechem. Ale přidávám se k těm, komu už ta překombinovaná brutalita, nelogičnosti a za mě i zoufalství z toho, že prostě něco dopadne blbě, vadí.

12.02.2023 3 z 5


Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

Nechala jsem se nalákat na to, že se román jmenuje jako můj život vyjádřený jednou větou. A taky na tu nostalgii devadesátek. No jo, ale v roce 2000 mi bylo 17-18, takže těch pár povinných klišé (Divoký anděl, Bravíčko a hranolky ze stánku) je na mě asi trochu moc málo. V druhé půlce se můžou najít asi všichni, ale to je tak všechno. Kdyby se to celé motalo jenom kolem Kryštofa, mohlo to být hlubší a zajímavější. Škoda.

21.02.2022 2 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Pohled na mileniály trochu jinak. Hodně mě baví všechno, co zavání superhrdinstvím. A vůbec není divné, že se to děje tady, v Praze, a ne v rozmláceném New Yorku. Ale přesah v Metě je hodně zajímavý, hlavně po #meeto a ferigate. Fakt je zajímavé podívat se na Zápisník jedné lásky očima holky, kterou pronásleduje stalker. Bavil mě jazyk, hodně. Myslím, že psát o mladých se nedá čistě spisovnou češtinou. A i když obecná a hovorová na papíře dokáže hodně drhnout, tohle se četlo bez škobrtnutí. Velmi příjemné překvapení.

27.07.2021 5 z 5


Dívej se, jak padám Dívej se, jak padám Mons Kallentoft

Po dlouhé době mě severská (i když z Mallorcy) detektivka velmi překvapila. Hodně zvláštní, skoro poetický styl vyprávění, kde se prolíná popis a vnitřní promluvy v dlouhých souřadných souvětích, zvláštní interpunkce. Na to si člověk chvilku musí zvyknout, ale bavilo mě to hodně. Tématu jsem se trochu bála, víme, co Kallentoft umí popsat, ale to těžké téma je vlastně uchopeno velmi křehce. Těším se na druhý díl.

17.05.2021 5 z 5


Falknov Calling Falknov Calling Filip Koryta

Filip Koryta napsal knížku, jakou chci jednou napsat já. Styl mikropovídek je super, pro milovníky vypointovaných twitterových statutů (a slam poetry) jako dělaný. A přitom je v tom všechno - nostalgie, vtip, smutek, život. Ta knížka není jen pro Sokolováky, můžete ji číst kdekoliv, pokud jste navíc někdy bydleli na sídlišti, tak o to spíš. Ale asi vás ta Jelínkova, kde si lidi koukaj přímo do kuchyně, Mánesovka s nejdelším panelákem na světě a odtržení kluků z horní a dolní části města nedojme tolik. Snad Filip najde odvahu i na vyrovnání se střední. Za Falknov a všechny z jeho okolí díky!

15.02.2021 5 z 5


Kar Kar Miloš Urban

Já mám Urbana prostě ráda. K tomu rodný kraj, kde znáte každou hroudu a přesně víte, o čem se píše (nejen místopisně). Občas polevila koncentrace a ztrácela jsem se v motivaci postav, ale nakonec si to sedlo.

28.01.2021 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

V té knize není jediné slovo zbytečně. Silný zážitek, obzvlášť pro milovníka historie. Konec starých časů úplně jinak, daleko syrověji, ale bez nostalgie.

28.01.2021 5 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

(+ SPOILER) Já jsem na rozpacích. Miluju celou sérii s Joonou. Tohle je co do napětí fakt bomba, většinu knihy jsem měla zrychlený tep. Ale souhlasím s většinou nenadšených komentářů - spousta nelogičností nebo nedotažených vedlejších zápletek a násilí až moc prvoplánové. Víc efektu než děje. Vlastně úplně nejvíc mě za srdce vzala ta faktografická poznámka na konci.

A teda ten anagram mě spíš naštval, než navnadil na další knihu.

15.01.2021 3 z 5


Půlnoční povídky Půlnoční povídky * antologie

Tenhle výbor miluju. Včetně ilustrací. Některé povídky slabší, některé v rámci žánru, toho poctivého romantického hororu, výborné.

28.10.2020 4 z 5


Muž, který si hrál s panenkami Muž, který si hrál s panenkami Magnus Jonsson

V rámci severské detektivky slušný průměr. Nechybí napínavé akční scény, hrdinové jsou uvěřitelní. Nádherný je popis Stockholmu. Nicméně z tématu se dalo vytěžit víc.

22.10.2020 4 z 5