Heaven001 Heaven001 komentáře u knih

☰ menu

Královský život Královský život Melanie Summers

Celkem pěkná pohádka pro dospělé. I když tedy žádné spicy scény zde nečekejte. Taková milá jednohubka na odreagování. V rámci žánru spíš průměr, ale já měla zrovna náladu na prostředí z královské rodiny, takže jsem si čtení užila. Jsem zvědavá, jestli vyjdou v češtině i další díly...

18.04.2024 3 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Příběh Violet jsem si moc užila. V podstatě je to taková hra o trůny, akorát se soutěží o draky :) Přestože k ději i ke stylu psaní mám své výhrady, nemůžu dát jinak než 5 hvězd a to z jediného důvodu - nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Hrozně mě to bavilo. Nejvíce jsem se těšila na draky a nebyla jsem zklamaná. Xaden je skvělej a i pár ostatních postav mi přirostlo k srdci. Vývoj hlavní hrdinky se mi také velmi líbil.
Kdybych měla říct v čem vidím problém, tak kromě toho že celá zápletka nebyla až tak dobře propracovaná, vcelku jednoduchá a předvídatelná, některé popisy pro mě byly těžko představitelné, takže jsem musela číst opakovaně, abych se utvrdila že tomu rozumím. Dále také nechápu proč všechny postavy tak opěvovaly chytrost hlavní hrdinky, když tomu tak vůbec nebylo. Teda Violet není hloupá, ale žádnou mimořádnou inteligenci - dle mého - tedy zatím neprojevila.
Taky úplně nerozumím jaký přesně mají jezdci s drakem vztah. Myslela jsem si, že když jeden z nich zemře, je to především emocionální stránka jejich pouta, kterou drak či jezdec po smrti toho druhého nezvládne. Ale po poslední kapitole si začínám říkat, že asi ne všichni jezdci mají emocionální napojení na svého draka a naopak... no uvidím v dalších dílech. Snad to autorka ještě nějak vysvětlí.
Každopádně už se moc těším na další díl. Byla to fakt jízda a já si ji užívala od začátku až do konce. Kdybych náhodou potkala nějakého draka, který by sháněl jezdce, vůbec bych neváhala...

06.04.2024 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Skvělý námět, bohužel zpracování pokulhává. Velmi se mi líbí celé prostředí Caravalu i myšlenka toho, že i přes všechnu tu krásu a magii všude okolo, není radno si s Caravalem zahrávat a brát ho na lehkou váhu, jelikož v sobě nese spoustu temnoty.
Nelíbilo se mi chování hlavní hrdinky, která i přesto, že jí vše bylo vysvětleno, neustále zapomínala o co v Caravalu jde. Když se na scéně poté objevily dvě postavy, které jí chtěly ublížit, vůbec jsem se o ni nebála, protože jsem to brala jako součást show. Což se tedy posléze ukázalo, že tak trochu byla i nebyla pravda. Budiž. Nicméně chování Juliana, který jí vykládal samé lži, které se jí poté snažil vysvětlit prostřednictvím dalších lží, jen aby na ně hlavní hrdinka hned v další kapitole zapomněla mě velmi rozčilovalo.
Těšila jsem se, že budu, jako čtenář, řešit záhadu. A tím nemyslím samotný Caraval a nějaké přiblblé nápovědy. Ale každému čtenáři muselo dojít, že se na pozadí děje něco zajímavějšího. Proč Scarlett a její sestru pozvali na Caraval? Hrozí jim nějaké reálné nebezpečí? Kdo je Legenda? Kdo je Julian?
Ani jsem nepředpokládala, že na všechny otázky získám odpovědi, ale chtěla jsem řešit záhadu. Bohužel, těžko budete něco řešit, když vám k tomu nikdo nedá žádné nápovědy a nakonec vám až řekne jak to celé bylo. No - skoro celé. Takhle jsem si to nepředstavovala, proto jsem z toho nakonec byla velmi zklamaná.
Autorka nedokázala čtenáři naznačit jak má oddělovat co je a co není pravda, aby si v průběhu čtení mohl sám vytvářet teorie, které by se nakonec ukázaly jako pravdivé či nepravdivé. Tahle je z toho jen velký maglajz ve kterém se nikdo nedokáže zorientovat a když už vám to nakonec vysvětlí, je vám to vlastně skoro jedno.
Poslední můj postřeh je k samotné hlavní hrdince Scarlett. Všichni - a tím skutečně myslím všichni do jednoho - jí lhali. Ti kterým věřila nejvíce. Jak má po téhle šílené zkušenosti, po tom všem co si v životě před Caravalem i během něj, prožila, ještě někomu věřit. A není to o tom jestli sama chce nebo ne. Myslím, že vnitřně musí být rozpolcená a i kdyby se se sestrou vrátily do bezpečí a žily spolu, prostě už by byl jejich vztah nadosmrti poznamenaný. To samé každý další její vztah s kýmkoli dalším. Tohle není otázka volby. Její důvěra byla silně a opakovaně narušována. V reálném světě neexistuje, že nad svými problémy prostě mávnete rukou a oni magicky zmizí.

02.04.2024 3 z 5


Zmluva snov Zmluva snov Lauren Asher

Myslím, že pokud hledáte dobrou romantickou knihu, tuhle můžete přeskočit, protože najdete opravdu mnoho lepších.
Declan potřebuje jediné - terapii, rozhodně ne vztah a už vůbec ne s Iris, která je na tom o trochu lépe, ale také by jí návštěva psychologa neuškodila. U obou jsem jádro jejich chování i pocitů dokázala celkem pochopit, bohužel mi ani jeden nepřirostl k srdci. Autorka měla více času věnovat řešení jejich problémů, když už jim jich tolik naložila. Osobně bych vyškrtla nudné pasáže - viz třeba návštěva Afriky - a věnovala se raději něčemu podstatnému.
Declanova přeměna z bezcitného a chladného v romantického, byť se spoustou nevyřešených problémů mě nepřesvědčila. Působilo to neuvěřitelně a mnohdy i nesmyslně. Dialogy byly odfláknuté. Kolikrát nedávalo smysl která postava co říká, což předpokládám, že když jsem četla první díl v češtině a druhý ve slovenštině nebude chyba překladu, protože se to vyskytovalo v obou dílech.
Postavu Cala jsem už vůbec nepochopila. Kdo teda je a čím se vlastně živí? Na konci jsem pochopila že prý asi alkoholik, který je nezaměstnaný. Co tam tedy dělá, když se v průběhu knihy objevuje v Declanově kanclu, je mi záhadou.
Čekala jsem, že se alespoň vztah Rowana a Declana nějak vyřeší, že si konečně promluví a nějak si to všechno vyříkají. Autorka nás ale odbyla pár větami a šlus.
Velké zklamání! Na knihu jsem se těšila, ale větší část mě nudila. Některé nápady v knize se mi ale líbily, i když byly odfláknuté a nedotažené. Z tohoto důvodu dávám tři hvězdy.

13.03.2024 3 z 5


Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Ana Huang

Přiznám se, že jsem přeskočila druhý díl a po Avě a Alexovi se vrhla rovnou na třetí díl. Nedokážu tedy posoudit jaká je tady podobnost s druhým dílem, ale první a třetí díl pro mě byly až moc podobné. Rozhodně bych celou sérii nedoporučovala číst naráz. S odstupem času, kdy trochu pozapomenete na děj předchozí knihy si to dle mého užijete více.
Moc se mi líbilo jak se vztah Jules a Joshe vyvíjel, jejich přestřelky byly super. Bylo to ale na mě až moc klišoidní (např. one bed trope), a i když jsem si to užívala, především ta krimi linka která mě zaujala stejně jako u prvního dílu, bylo to však zároveň až moc předvídatelné. Zápletka kdy jedna záporná postava (nechci spoilerovat pro ty co ještě nečetli) chtěla po jedné z postav, aby něco udělala té druhé, jsem si už říkala, že to už je prostě příliš překombinované, příliš nerealistické. To se také mimochodem týká erotických scén, kterých tu bylo požehnaně (na můj vkus až příliš). I zde jsem viděla podobnost s prvním dílem, i když to bylo trochu snesitelnější. Ale furt jak vystřižené z laciného po*na - pardon. Každopádně bych řekla že je kniha lepší než první díl.
Jo a taky se mi moc líbilo vyústění vztahu Alexe a Joshe :)

24.01.2024 4 z 5


Formulista Formulista Michaela Schmiedlová

Skvělá kniha, dávám 4,7 hvězd. K úplné dokonalosti mi tam něco málo chybělo a něco málo zase přebývalo. Velice pozitivně hodnotím neotřelé prostředí Formule 1 a kolik informací nám k tomu autorka poskytla, aniž by to bylo nějak tlačené na sílu. Také se mi líbilo, že hlavní hrdina a v podstatě ani hrdinka, nebyli úplně tuctoví, stereotypní hlavní postavy, které známe z knížek. Líbily se mi také hlubší témata, která se v knize řešila a zároveň to příběhu dodalo takový extra přesah, protože se nejedná pouze o romanťárnu u které se možná občas zasmějete. Oproti třeba hokejovým romancím, se kterými se roztrhl pytel, bylo toto prostředí zajímavé a originální určitě bych si další podobný příběh přečetla ráda. Také se mi moc líbil styl psaní autorky no a ta obálka...? Dokonalost!

20.01.2024 5 z 5


Prokletý polibek Prokletý polibek Erin Sterling (p)

Líbilo se mi to více než první díl. Vlastně ani nevím co víc k tomu napsat. Trochu jsem čekala, že hlavní zápletka přijde o něco dřív, ale děj rychle šlapal a stále se něco dělo, takže k tomu vlastně výtku nemám :)
Kdyby tam bylo více magie a lépe strukturovaná a rozvětvená zápletka, dala bych i 5 hvězd. Ale na zabavení, a navíc pokud nejste úplně čtenáři fantasy, určitě doporučuji. Navíc je to taková nenáročná jednohubka. Myslím, že ani nemusíte číst první díl, abyste pochopili děj a postavy.

15.12.2023 4 z 5


Světlo v plameni Světlo v plameni Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Popravdě jsem z tohoto dílu trochu zmatená. Bavilo mě to číst, ale ta délka? A já si naivně myslela, že tato série má mít tři díly, ale evidentně mají být čtyři??? Proč jako? Proč tak zas*aně dlouhé? Proč?
Jak jsem již zmínila, bavilo mě to. Postavy (alespoň ty co si pamatuju, protože jich tu je hoodně) jsou zajímavé. Miluju Šeda, Seru, Nektase i malé drakeny. Kolis a banda prvotních jsou na zabití a tak to má být :) Vzbuzuje to emoce a samozřejmě mě hrozně zajímá jak to dopadne. Ale...
Dobrá polovina knihy jede podle stejné šablony. Pokec, neočekávaný boj do kterého se Sera i přes výslovnou nevoli všech okolo vrhne a následně je zje*bána přeneseně i doslovně a takto stále dokola. Pak se tedy konečně děj trochu pohne, ale z celé knihy mám prostě takovou nepříjemnou pachuť toho, že se vlastně nic nevyřešilo (a to tam těch slov je opravdu požehnaně) - když tedy nepočítám věci které čtenáři dojdou, ale postavy si k nim teprve musí dojít - a akorát se otevřelo několik dalších témat, které jsou v mnoha případech (alespoň pro mě) úplně irelevantní.
Přijde mi, že to autorka zbytečně komplikuje a přidává zápletky, kterými uměle nastavuje děj jen aby se "něco dělo", ale vlastně to pak akorát ubírá na logičnosti. Například nechápu, proč když Kolis věděl že Sera má ty jiskry, ji ihned jak to bylo možné nezačal namotávat na svoji stranu? Proč ji nechal takovou dobu Nyktovi a riskoval, že ty jiskry nakonec bude mít Nyktos? On neví vůbec nic o jejich vztahu a to že kvůli nějakému proroctví riskuje sebrání jisker jen aby seděla ta část s královnou s dvěma korunami či co... to mi přijde jako dost riskantní plán.
To jen tak na okraj. Otázek mám více, ale možná jsem to jen já komu to vadí.
Samozřejmě mě zajímá jak to dopadne a dychtivě vyhlížím další díl. Jen jsem prostě zklamaná, že se to tak táhne. Dvě další knihy zní jako že to bude moje smrt. Autorka v jiných sériích dokázala, že to umí i stručněji. I zde by se mi to líbilo trochu ubrat na zbytečnostech a věnovat se tomu důležitému.
Dávám 3,5 hvězd. Doufám, že příští kniha bude lepší.

24.11.2023 3 z 5


Dvojitý zásah Dvojitý zásah Mariana Zapata

Uch, tak tohle bylo náročné. Zbytečně, opravdu zbytečně dlouhé. Bianca byť sympatická, její vnitřní monology - a její zřejmě nízký intelekt, soudě dle toho kolik toho nechápala i když se jí to vysvětlovalo znovu a znovu a ještě jednou - mě doslova ubíjelo. Zac byl zlatíčko, ale současně jsem mu kolikrát chtěla vrazit facku. Připadal mi nekonzistentní a to mi vadilo. A ne, to že hlavní hrdinka stále dokola opakuje jak je úžasný mě opravdu nepřesvědčilo, spíš naopak. Ale musím říct, že měl v knize mnoho momentů, kdy jsem si říkala, že je fakt zlatíčko. Každopádně mezi mužskými postavami obecně, pro mě osobně Zac nijak nevyčníval a rozhodně dokážu z patra vyjmenovat jiné hrdiny, kteří mi přijdou lepší/zajímavější - třeba Lukov :)
Kdyby kniha byla o polovinu kratší nezlobila bych se a asi i zvedla své hodnocení.

13.11.2023 3 z 5


Svědek v pokušení Svědek v pokušení Jennifer L. Armentrout

Bylo to hezké, ale nijak zvlášť originální nebo nápadité. Taková tuctovka. Pokud jdete na jistotu a hledáte nenáročnou romantickou oddychovku, která ani není moc dlouhá, tady určitě nešlápnete vedle.

14.10.2023 3 z 5


Jiskřivý idol Jiskřivý idol Katee Robert

Druhý díl byl mnohem lepší než první. Přestože je děj tak nějak předvídatelný, v průběhu jsem se nenudila. Rozhodně progres oproti dílu s Persefonou a Hádem, který byl za mě až příliš přitažený za vlasy. Líbily se mi postavy i dialogy a moc se těším na další díly. Především na Héru a Dia. Jejich díl si určitě nenechám ujít. Doporučuji především lidem, kteří mají rádi trochu peprnější knihy :)

01.10.2023 4 z 5


Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

(SPOILER) Kniha ze začátku působila slibně. Těšila jsem se konečně na pořádnou akci, která tam sice byla, ale měla jsem současně pocit, jako by zlo v této knize mělo nějaký vypínač zapnuto/vypnuto.
Jak jinak si teda mám vysvětlit kolik času tady měla ústřední dvojice na prožívání svého románku, aniž by se museli strachovat o své bezpečí - a já jako čtenář jsem o ně tedy neměla v průběhu vůbec žádný strach.
Konec druhého dílu pro mě byl skvělý a dostavil se kýžený wow efekt. Zde se toto bohužel nekonalo.
Těšila jsem se až se záporáci pořádně pustí do terorizování, ale zklamali mě. Jak se říká, plná huba keců a skutek utek.
No alespoň jsem se v průběhu (až na pár scén) nenudila. :)
Líbil se mi vývoj sirény (i když teda Cal se projevila jako ne zcela nejostřejší pastelka v penále, když až na poněkolikáté dokázala pochopit něco, co já sama jsem už věděla - a pokládala to za zcela zřejmou věc - a vítězoslavně se s tím musela podělit) a těšila jsem se, jak se vypořádá s finálovým střetem se Zlodějem. Zde ale došlo ke zklamání.
Jestli někomu přijde, že zde dostaneme odpovědi na všechny otázky, tak jsme asi četli každý jinou knihu. Já jich mám tedy spoustu, které mi asi nikdo nezodpoví.
Tak například:
Jak přesně funguje časová osa jednotlivých událostí? Třeba zkušenost Mary a její sestry se Zlodějem? Kdyby Handlíř neudělal to co udělal na konci, nedopadlo by to vlastně úplně stejně?
Nejvíc se mi líbila úvaha Cal na konci knihy. "Pořád mě trápí spousta otázek. Například proč Euribios Galeghara probudil až po tolika letech, nebo proč se vůbec rozhodl dodržet svou část úmluvy, když evidentně mohl porušit slovo. Mám takový dojem, že se odpovědi nikdy nedozvím."
No Callie, myslím že se je ani nemáš šanci dozvědět, protože je autorka prostě nevymyslela. Myslím, že si prostě řekla, ale co, všechno nemusí dávat smysl :)
Ale jinak jsem si, kromě zpackaného finále, čtení užila. Místy to bylo vtipné a pro toho kdo má rád hlavně milostné příběhy, to bude určitě trefa do černého.

29.09.2023 3 z 5


Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Těšila jsem se, ale tato kniha mě hrozně zklamala. Jako bych četla příběh z wattpadu nikoli knihu. Působilo to na mě, že autorka prostě nahodile napsala příběh, který nijak zpětně neupravila. Působilo to prostě absolutně amatérsky. A řekla bych že tento efekt ještě podpořil překlad.
Postavy nesympatické, absolutně neuvěřitelný děj, který byl spíše bizarní a k smíchu než aby vzbuzoval nějaké emoce. Všechno mi tam přišlo natlačené na sílu a jakmile přišla první zmíňka o falešném vztahu, věděla jsem, že je to totální hřebíček do rakve. Dál už jsem prostě nemohla předstírat, že to beru vážně. Do té doby to byla sice nuda, ale čekala jsem, že se to zlepší. Spoiler - nezlepšilo :(
Miluju příběhy s předstíranými vztahy, ale tento příběh je zdaleka nejhorší co jsem kdy četla a že toho mám (dle mého mínění) načteno opravdu dost.
Jinými slovy, zde bylo všechno špatně, kromě námětu. Jinak to byl sled náhodných událostí, které byly zcela nesmyslně pospojovány nudnými pasážemi s divně se chovajícími postavami, které byly všechno možné jen ne sympatické.
A to se ani nezmiňuju o sexuálních scénách, u kterých jsem se cítila fakt zhnuseně. Opět říkám, četla jsem toho dost, abych to měla s čím porovnávat.
Navíc chlapa, který svoji drahou polovičku neironicky oslovuje "maličká", mám chuť profackovat.
Chápu, že romantické příběhy jsou fikce, ale stále musí být za mě alespoň trochu uvěřitelné. Nebo mít sympatické postavy. Tato kniha toto bohužel nesplňuje. A já se na ní vážně VÁŽNĚ těšila! Ach jo.
Další díl číst rozhodně nebudu.

22.09.2023 1 z 5


Královsky spolu Královsky spolu Emma Chase

Jednoduchý, málo realistický příběh, který ovšem zachraňovaly charaktery postav - což představuje hlavní důvod proč pokládám tento díl za lepší, než ten minulý.
Líbí se mi ten progres u Henryho. Sarah byla zlatíčko a fandila jsem jim.
To že tam bylo méně scén s Nicholasem a Olivou z minulého dílu mi vůbec nevadilo, i když většinou mám ráda, když se postavy vracejí. Henry a Sarah mi přirostli ale k srdci víc, takže si nestěžuju :)
Celkově pokud hledáte nenáročnou pohádku pro dospělé, vřele doporučuju.

12.09.2023 3 z 5


Královsky v háji Královsky v háji Emma Chase

Líbilo se mi prostředí i téma. Oliva (po Henryho přezdívce už ji nikdy nemůžu nazvat jinak :) byla sympatická i když trochu naivka. Ze začátku měla potenciál, ovšem nakonec si to trochu pokazila. Hlavní mužská postava byla ovšem velké chodící "red flag". Rozmazlené, nanicovaté princátko co když není po jeho, běsní jako vzteklé děcko. I když tedy cením, že se kvůli ní vzdal celého království, které, jak sám řekl, pro něj nic neznamenalo. Tedy kromě starostí, stresu a neustálého přetvařovaní. Proto je vážně obdivuhodné, že jen tak bez uzardění tuhle hromadu sraček přehodil na mladšího bráchu, který se jeví jako ještě větší idiot, než on sám. Gratuluju, skvělý charakter. Rozhodně muž snů.
Každopádně mě zajímá jestli se Henry nějak vyvine, takže druhému dílu dám šanci.

12.09.2023 2 z 5


Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jenni Fletcher

(SPOILER) Krásný příběh. Postavy jsou sympatické. Děj je trochu pomalejší jen na začátku, ale jakmile přijede hlavní hrdinka do Londýna, hezky příběh utíká a při čtení jsem měla pocit, že se pořád něco děje. Hrabě Aiden byl sympaťák, takže jsem si ho hned oblíbila a chemie mezi ním a hlavní hrdinkou Essie fungovala skvěle. Pokud hledáte milé, vtipné, romantické čtení a máte rádi období, ve kterém se odehrává např. knižní série (a seriál) Bridgertonovi, kniha se vám bude určitě líbit.
Jediné, co bych vytkla je pár detailů, které by většině čtenářů možná uniklo ale vzhledem k tomu, že mám poměrně dost načteno příběhů odehrávajících se v této době, tak jsem si toho nemohla nevšimnout a to že se v knize několikrát objevilo oslovení Vaše milosti, vztahující se k osobám, které se takto oslovovat nemají. Používá se totiž zásadně při oslovení vévodů/vévodkyň z nekrálovského rodu (královského rodu se oslovují Výsosti). Tedy je to jako byste inženýra oslovovali např. pane docente.. Ale to je jen drobnost.

Oblíbená citace z knihy:
"Vylezu tam."
"To v žádném případě ne."
"To v každém případě ano. Já to nebohé koťátko prostě neopustím." řekla a opřela si ruce v bok. "Pokud s tím neuděláte něco vy?"
"K čertu, to snad není pravda," zaklel Aidan a vydal se spěšně za ní. Cestou si sundal klobouk a kabát, načež zručně vyšplhal na strom.
"Zpomalte," pokárala ho Essie. "Děsíte ho. Nebo ji."
"Mizera nevděčná."
"Má strach."
"Já nemluvil o té kočce."

26.08.2023 4 z 5


Neodolatelná Neodolatelná Melanie Harlow

Dala bych tak 3,5* ale v tomto žánru mi to přeci jen nepřišlo až tak dobrý, takže to zaokrouhlím dolů. Postavy byly reálné a žádná mě neštvala nelogičností svého chování. To hodnotím velmi kladně. Chyběl mi tady trochu humor, proto asi dávám to o něco horší hodnocení. Jinak nenáročná oddechovka, která se krásně a rychle četla. Po dalších dílech asi také šáhnu. Znovu už bych ale nečetla...

26.08.2023 3 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Za mě zklamání. Čekala jsem magii a nějakou akci. Toto bylo utahané a zbytečně zdlouhavé. Moc nechápu, že má kniha tak dobré hodnocení. Za mě horší průměr, znovu číst nebudu. Uvidím, zda se pustím do dalších dílů.

24.08.2023 2 z 5


Jenom ne Rich Jenom ne Rich Penelope Bloom

Čekala jsem nenáročné čtení, což jsem také dostala. Bohužel mě příliš nezaujaly ani hlavní postavy, ani ty vedlejší. Chemie mezi hlavními protagonisty dle mě také byla taková nic moc a děj nebyl až tak poutavý, jak jsem očekávala. Takže za mě trochu zklamání. Ještě popřemýšlím, zda se vrhnu na další díly.

24.07.2023 2 z 5


Letní noci Letní noci Nofreeusernames (p)

Lepší než předchozí díl. Chemie mezi postavami byla, na konci jsem jim fandila. Konec sice dle mě byl trochu WTF, ale dalo se. Hlavní problém jsem měla s tím, že se mi dlouho (asi tak do půlky knihy) nedařilo vůbec začít a nebýt mého OCD tak se asi nedonutím knihu dočíst. Místy to bylo zbytečně zdlouhavé a nudné. Konverzace (hlavně s kamarádkami Charlee) jsem často přeskakovala, protože mi přišly nedůležité a nezajímavé. Problémy se kterými se musela hlavní postava potýkat sice nebyly probrány do hloubky, ale nevadilo mi to.
Je zajímavé na jaké čtenáře se autorka snaží cílit a musím říct, že jsem se s tím u nikoho jiného dosud nesetkala. Je naprosto jasné jaké má autorka zájmy a co ji baví. Tím že do svých příběhů vkládá reference a hlášky z jiných děl (a že jich není málo), zároveň cílí na čtenáře s podobnými zájmy. Tím velmi zužuje cílovku, protože řekněme si to na rovinu, většina lidí nezná všechna díla na které se kniha odkazuje a to dokáže odradit. Tím si také vysvětluji hodnocení knih. Rozhodně tím ale ukazuje osobitost a (i když to může znít jako paradox) také originalitu.
Na další knihu se těším, určitě si jí přečtu :)

12.02.2023 3 z 5