HáMaPé HáMaPé komentáře u knih

☰ menu

Prokletí brněnských řeholníků Prokletí brněnských řeholníků Vlastimil Vondruška

Spletenec intrik církevních i světských úspěšně rozmotá prokurátor Oldřich z Chlumu se svými pomocníky. Tři brněnské řády Premonstráty, Dominikány a Minority - spojuje záhadná ztracená kniha, která v sobě ukrývá dávné tajemství. Takové, které stojí život několika lidí a přes své stáří má moc měnit běh dějin.

04.04.2024 4 z 5


Cesta k poslední řece Cesta k poslední řece Teddy Keen

Četli jsme se synem před spaním. Překvapilo mě, jak se vžil do příběhu dobrodruha a jeho kamarádky Bibi. Krásné ilustrace, iluze deníku je dokonalá. Velmi sympatická mi byla proměna tvůrce deníku a jeho dospění k poznatku, že život jakéhokoli tvora je důležitější než všechno zlato světa. Perfektní jsou také návody, jak si postavit tábořiště, jak uvařit a v neposlední řadě také popis krásy, dokonalosti a křehkosti jednoho přírodního ekosystému.

28.02.2024 5 z 5


Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

Knihu jsem omylem četla podruhé, ale vůbec mi to nevadilo. Kniha má poměrně složitý děj - kdo by si to pamatoval do všech podrobností. Příběh se odehrává v okolí Lemberka, nádherná tajemná krajina a vše se točí kolem vzácné relikvie, trnu z Kristovi koruny, který má být slavnostně vysvěcen v přítomnosti krále. Situace, která si přímo říká o průšvih. Spletenec různých událostí chytře a s grácií vyřeší pan Oldřich z Chlumu se svými věrnými a téměř vše dobře dopadne.

26.02.2024 3 z 5


Ostrov Ostrov Victoria Hislop

Knížka se mi fakt moc líbila. Děj jsem si mohla krásně zapasovat do konkrétních reálií o prázdninách navštíveného ostrůvku Spinalonga a protilehlé vísky Placa. Příběh o životě lidí v kolonii malomocných i jejich blýzkých je zajímavý, trochu poučný a hodně zamilovaný.

21.01.2024 4 z 5


Máma, co ráda chodí Máma, co ráda chodí Eliška Kopicová

Útlá svěží knížečka, kterou o své cestě napsala jedna fakt odvážná maminka, která má neméně odvážné holčičky. S nadhledem a lehkým humorem popsaná pouť z nejjižnějšího na nejsevernější místo Čech mě fakt bavila. Třeba se taky někdy zadaří. :-)

21.01.2024 4 z 5


Bouřlivé ticho Bouřlivé ticho Raynor Winn

První díl jsem nečetla, ale celkem to nevadilo, protože právě zde se odehrává ten vnitřní boj a hledání rovnováhy, které vyústilo v napsání knihy o pobřežní cestě. Krásně napsaná kniha, barvitý jazyk plný poezie, který vypráví o naději, sounáležitosti, vzájemné podpoře a znovunabití klidu.

08.12.2023 4 z 5


Kavárna na konci světa Kavárna na konci světa John P. Strelecky

V některých částech mi knížka navodila atmosféru "Chatrče". Celkový dojem z knihy je dobrý, dobře se čte a příběh karety obrovské a spokojeného rybáře je minimálně inspirující.

25.11.2023 3 z 5


Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Bylo to fajn, humor, tajemno, zákulisí života na zámku.

18.09.2023 4 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Kniha naprosto splnila má očekávání. Prostě jsem se bavila jako u všech předchozích dílů.

18.09.2023 4 z 5


Lži o Bohu, kterým věříme Lži o Bohu, kterým věříme Wm. Paul Young (p)

Série zamyšlení o Bohu, víře a člověku jako Božím dítěti, která jsou v kontrastu s náboženstvím jako vnějším projevem církví. Zamyšlení jsou doplněna mnohdy silnými příběhy, jako o zachráněném předčasně narozené dítěti či ukrutně ztýrané dívce, a vyvážena autorovým i Božím smyslem pro humor.
A myšlenka, která mě mimo jiné oslovila: "Boha nalezneme v přihrádce pouze tehdy a jen proto, že tam chceme být i my."
Zajímavá mi přišla i pasáž o hříchu (řecky hamartia - nebytí... oddělení od boží lásky):
"Je-li oddělenost lež, znamená to, že nikdo nikdy nebyl od Boha oddělen? Přesně to to znamená. Nic nás nedokáže odloučit od lásky Boží (Římanům 8,38-39).
Ježíš nepřišel proto, aby postavil most zpátky k Bohu nebo nabídl možnost se s Bohem znovu spojit. Jedním z mnohostranných důvodů Ježíšova vtělení je to, že my, kdo jsme ztraceni v bludu oddělenosti, můžeme svědčit o jednom lidském životě, který ví, že ztracen není."

23.06.2023 4 z 5


Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Romantický příběh o velké lásce mezi mužem a ženou, plný poezie a moudrosti. Příběh o lidech a kultuře tolik odlišné od té evropské, kultuře založené na znalosti přírody, jejích zákonů a přirozené víře v Boha.

29.05.2023 5 z 5


Děti a hranice Děti a hranice Henry Cloud

Kniha Děti a hranice byla pro mě velmi inspirativní. Pomohla mi pochopit chování syna i jiných lidí kolem. Text jednotlivých kapitol je hojně doplněn příklady problémů dětí (a rodičů) a konkrétními řešeními, které jsou snadno přenositelné do každodenní praxe.
Kniha je čtivě napsaná, i když se jedná o těžší téma a stojí za to si ji přečíst.

08.04.2023 3 z 5


Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Čtení této knihy, to je prožívání různých emocí, strachu, smutku, nejistoty, lásky, odhodlání, odvahy. Děj se odehrává v době, kdy došlo k souběhu několika krizí, které vyústil ve vlnu migrace. Hrdinové příběhu jsou vystavení nepředstavitelným životním podmínkám, přesto se nehroutí, podpírají se, znovu a znovu se pouští do bitvy o existenci. A taky je to příběh o tom jak moc jsme ve svém životě ovlivněni míněním o sobě samém, míněním, které bylo a je utvářeno našimi nejbližšími.

15.11.2022 5 z 5


Portugalské velehory Portugalské velehory Yann Martel

Tři zdánlivě různé příběhy o ztrátě, hledání a snad i nalezení duševní rovnováhy. Cesta je vždy velmi náročná, bolestná, tragikomická. Hledající je při ní obrušován od balastu, který se během dosavadního života nabalil. A nakonec přichází poznání, jak dojít ke štěstí.

06.11.2022 5 z 5


O málo menší než andělé O málo menší než andělé Marek Vácha

Zamyšlení o člověku s úctou k člověku.

15.10.2022 5 z 5


Exotova abeceda Exotova abeceda Ladislav Heryán

Jsem znovu FASCINOVÁNA. Žádné poučky, žádné složité teologické výklady, žádná velká slova - prostě prostá láska k Bohu i člověku, to je oč tu běží.

23.09.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kniha mě rozhodně nezklamala, znovu jsem byla vtažena do děje jeho syrovou opravdovostí, stejně jako v případě Žítkovských bohyní. A závěrem? Snad jen, že snaha o kultivaci božských ctností - víry, naděje a lásky se vyplatí v každé době a síla odpuštění je nezměrná.

22.09.2022 5 z 5


Nakonec přijde smrt Nakonec přijde smrt Agatha Christie

Člověk se snadno stane součástí příběhu. I když jsem ho četla již opakovaně nebo možná právě proto? Jako bonus je kniha prošpikována spoustou moudrých myšlenek: např. "... Je tak snadné a stojí tak málo námahy zapsat deset bušlů ječmene nebo sto kusů dobytka nebo deset polí špaldy - a bude se zdát, že jen to, co je zapsáno, je skutečně důležité, a písař začne pohrdat člověkem, který obdělává pole, sklízí ječmen a pěstuje dobytek. Jenomže pole a dobytek, ty jsou skutečné, nejsou to jen značky na papyru. " nebo "Přišlas na to, že štěstí má každý ve svém vlastním srdci...."

14.08.2022 5 z 5


Tajemný protivník Tajemný protivník Agatha Christie

Po dlouhé době opět detektivka od Agathy, a nezklamala.!

11.08.2022 4 z 5


Birthday Girl Birthday Girl Haruki Murakami

Zvláštní, působí jednoduše, ale otevírá otázky a naznačuje odpovědi podstaty smyslu života.
Nemohu jednoznačně říct, zda se mi kniha líbila či ne. Ale určite se stalo to, co měl autor zřejmě v úmyslu - vedla k zamyšlení.

21.07.2022 3 z 5