Lži o Bohu, kterým věříme

Lži o Bohu, kterým věříme https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382113/bmid_lzi-o-bohu-kterym-verime-4zu-382113.jpg 4 41 12

Slavný bestsellerový romanopisec Paul Young bývá často za své názory na Boha označován za kacíře. V této knize představuje dvacet osm běžně užívaných společenských názorů na Boha, které považuje za nesprávné a které nás podle něj od jeho podstaty oddalují. S osobitým humorem a anekdotami z vlastního života zde znovu otevírá známá témata, jako jsou hřích, peklo, víra, lidská práva, politika a jiné a pomáhá nám objevit hloubku Boha skrze odlišnou perspektivu.... celý text

Náboženství Filozofie Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Lies We Believe about God , 2017


více info...

Přidat komentář

amejzlík
22.08.2023 3 z 5

Pokud se Vám líbila kniha Chatrč tak určitě po úvahách sáhněte. Autor zde své myšlenky rozvádí více do hloubky a přidává další postřehy, úvahy a vlastní názory na lidské vztahy s Bohem. Já jsem s něčím souhlasila, některé myšlenky mi sedly napůl a jiné vůbec a zodpověděla jsem si kladené dotazy po svém. Ostatně jako v každé knize, která řeší vztah člověka s Nejsvětější Trojicí.

HáMaPé
23.06.2023 4 z 5

Série zamyšlení o Bohu, víře a člověku jako Božím dítěti, která jsou v kontrastu s náboženstvím jako vnějším projevem církví. Zamyšlení jsou doplněna mnohdy silnými příběhy, jako o zachráněném předčasně narozené dítěti či ukrutně ztýrané dívce, a vyvážena autorovým i Božím smyslem pro humor.
A myšlenka, která mě mimo jiné oslovila: "Boha nalezneme v přihrádce pouze tehdy a jen proto, že tam chceme být i my."
Zajímavá mi přišla i pasáž o hříchu (řecky hamartia - nebytí... oddělení od boží lásky):
"Je-li oddělenost lež, znamená to, že nikdo nikdy nebyl od Boha oddělen? Přesně to to znamená. Nic nás nedokáže odloučit od lásky Boží (Římanům 8,38-39).
Ježíš nepřišel proto, aby postavil most zpátky k Bohu nebo nabídl možnost se s Bohem znovu spojit. Jedním z mnohostranných důvodů Ježíšova vtělení je to, že my, kdo jsme ztraceni v bludu oddělenosti, můžeme svědčit o jednom lidském životě, který ví, že ztracen není."


dzejkbeltygros
03.12.2022 2 z 5

Odjakživa jsem ateista. Téměř všichni v celé naší rodině jsou. Bibli jsem nikdy nečetla, ale zaujal mě název téhle knížky. Čekala jsem něco úplně jiného, pořád to bylo v hodně náboženském duchu, ale nikdy nezapomenu na příběh sestry, která zachránila předčasně narozené miminko. Něco jsem si z toho vzala, ale pořád to není šálek mé kávy.

drakamena
09.05.2022 5 z 5

Byla jsem vychována v katolické víře, ale nyní se považuji spíše za agnostika. Tato kniha mě však donutila přemýšlet o věcech, které mě nikdy dřív ani nenapadly. Autorovo chápání Boha a Ježíše Krista na mě skutečně zapůsobilo.

gratia
03.04.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších náboženských knížek.

adbrko
15.05.2021 3 z 5

Velmi se mi líbily některé kapitoly. Ty mi připadaly jako přínosné a vhodné pro to, aby se dostaly k veřejnosti a pomohly lidem.

Nelíbila se mi ale teologie v kapitole "Smrt je silnější než Bůh" nebo "Musíš být spasen", která byla ještě podpořena závěrečnou katénou, která vytahuje z Bible jen ty verše, které mluví o tom, že Bůh si přeje, aby všichni byli zachráněni, ale není vyvážena verši o tom, že existuje i možnost, aby někdo zachráněn nebyl. V těchto kapitolách bylo dle mého úsudku i několik logických omylů a jejich obsah nebyl navíc podpořen ani žádnou osobní zkušeností autora ani zkušeností jiných.

cicon
10.09.2020 4 z 5

Velmi dobrá kniha, čtivá i s některými neotřelými názory. Zaujalo mne v úvodu, kdy Paul otevřeně přiznává, že měl problém s dialogem a byl vždy přesvědčen, že má pravdu, a že se v této věci posunul. Protože jsem hned z kraje narazil na pár myšlenek, které neměly oporu v Bibli, ale byly čistou konstrukcí nějaké jeho představy, oslovil jsem jej. Chvíli jsme si psali v přátelském duchu a vysvětlovali, jak danou věc vnímáme. V přátelském duchu jsem i následně komunikaci ukončil a poděkoval za ni. Pochopil jsem, že nyní, když je navíc známou osobností, je to pro něj ještě těžší vést opravdový dialog s tím, že by mohl připustit, že některé myšlenky, které napsal neumí obhájit, nebo, že se mohl zmýlit. vůbec mu to nezazlívám. S tím máme problém často všichni, i my, kteří nejsme veřejně známou osobností. Tu jednu hvězdičku mu nedávám proto, že v knize je pár myšlenek, které jsou neslučitelné s Biblí. A protože Paul se vyjadřuje jako věřící a cituje Bibli, vnímám zde právě ten nešvar, že si pasáže v této knize občas vysvětlíme po svém, tak aby zapadaly do našeho světonázoru (bez ohledu na to, co jednoznačně sdělují). Kdyby ji psal jako člověk bez vztahu k Bohu, pak bych mu dal plný počet bodů, za brilantní úvahy a zajímavé pohledy na Boha, křesťanství, víru jako takovou apod.

akinomV
06.05.2020 3 z 5

Neurazí, ale ani nenadchne. Docela jsem se těšila, až knihu dočtu. Líbily se mi autorovy zmínky z jeho života, ale jinak mě to, i přes zajímavé téma, moc nezaujalo.

Veřenka13
12.06.2019 3 z 5

Zajímavá, inspirativní kniha, ale jeho předešlé knihy mě zaujaly více.

Elea
02.01.2019 3 z 5

Chatrč se mi líbila mnohem víc, v této knize podává autor své názory (určitě hodně zajímavé) spíš formou ponaučení.

MaggieR
30.12.2018 1 z 5

Všetko v tejto knihe sme mohli v podstate pochopiť v Chatrči, Rázcestí a Eve. Už to nie je písané formou príbehu ale úvahy autora jeho priateľov a rodiny. Nie zle no asi v každom skôr príbeh niečo zanechá ako nejaká poučka.

archandelka
04.03.2018 3 z 5

Asi jsem čekala něco lehce víc od autora, který umí mít dost nekonvenční myšlenky, jak už to prokázal ve svým jiných knihách. Tady mám spíš rozpačitý dojem, s některými výroky se plně ztotožňuju, ale u některých mi přijde, že je to spíše hra se slovíčky než pochopení významu. Nicméně je super, že poukazuje na hromadu lží, které jsme si my sami o Bohu vytvořili a které nám brání žít s ním opravdový vztah.

Štítky knihy

křesťanství Bůh, Hospodin kritika náboženství křesťanský život

Autorovy další knížky

Wm. Paul Young (p)
kanadská, 1955
2009  74%Chatrč
2013  82%Křižovatky
2016  70%Eva
2018  70%Lži o Bohu, kterým věříme
2013  80%Chatrč - Zamyslenia na každý deň v roku

Kniha Lži o Bohu, kterým věříme je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x