Gyl Gyl komentáře u knih

☰ menu

Spouštěcí body a funkční svalové řetězce v osteopatii a manuální terapii Spouštěcí body a funkční svalové řetězce v osteopatii a manuální terapii Philipp Richter

Naprosto senzační kniha, která poskytuje různé pohledy na spojitosti v lidském těle. Podle různých modelů funkčních svalových řetězců lze odhalit příčiny potíží nejen s pohybovým aparátem, ale i funkcí vnitřních orgánů, tyto příčiny odstranit a docílit tak opět rovnovážného stavu v organismu. Zvláštní důraz je zde věnován odstranění spouštěcích bodů. Spouštěcí body stojí za vznikem celé řady poruch pohybových vzorců a postury. Jejich odstranění je podle mě jednou z nejúčinnějších technik vůbec. Pokud se ale na trigger pointy podíváme v rámci svalových řetězců a nebudeme je řešit jen lokálně, dosahuje terapie řádově vyšší účinnosti.
Kniha obsahuje velké množství názorných náčrtků, schémat a obrázků, které ilustrují prezentované teorie. Dále jsou v ní velmi podrobné obrázky kosterního a svalového systému včetně latinských popisů. Je to jedna z nejhodnotnějších knih, které jsem si kdy koupil. Poměrem "cena x výkon" dalece přesahuje i mnohem dražší a obsáhlejší publikace.

28.09.2016 5 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Dostal jsem ji jako dar. Nalezl jsem v ní vše, co jsem v tu chvíli hledal a pak se rozplynula v oceánu a zůstal po ní jen prchavý dojem čehosi hlubokého a kouzelného.

28.09.2016 4 z 5


Tejpování pevnými a pružnými tejpy Tejpování pevnými a pružnými tejpy Stanislav Flandera

Na pevné tejpy je pan Flandera asi machr, ale co se týká Kineziotejpů, tak ta kniha stojí za starou belu. Vůbec nerozlišuje mezi jednotlivými tejpy, podle toho, co mají s danou oblastí dělat, lepí to jak náplasti a na některých fotografiích už se mu tejpy odlepují. Koupil jsem si ji protože jsem se o tejpech chtěl dozvědět něco víc, ale byly to vyhozené peníze

25.01.2016 odpad!


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Nedostal jsem se přes 20. stránku. Nemám prostě rád knihy, ve kterých " Detektiv Fridrik Ericcsson, jehož matka byla Švédka a otec Polák, jel za ranního rozbřesku ve svém starém, oprýskaném, růžovém Fordu Continental z roku 1972 klidnou ulicí Gustava Husáka, která se zvolna svažovala vilovou čtvrtí směrem k přístavišti vybudovaném ve dvacátých letech, jehož sláva odešla již před desítkami let, a kouřil doutník."

Nechci to ani hodnotit, Ať je to detektivka jaká chce, já to prostě nedal.

23.01.2016


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Možná trochu připomíná Forresta Gumpa, ale hodně gerontofilního :-)))))). Je to opravdu vtipná kniha, která mi zkrášlila sychravé podzimní dny. A pokud uvažujete nad shlédnutím filmu, tak to nedělejte. Film je příšerný.

23.01.2016 5 z 5


Cesta energie Cesta energie Robert Urgela

Kniha seznamuje čtenáře s prouděním energie nejen v těle, ale v přírodě obecně. Zohledňuje rozdíly mezi východní a západní civilizací z hlediska životního stylu, cvičení, náboženství, nemocí a podobně. Nezabývá se žádnou konkrétní ezoterickou naukou a proto zachovává sympatický odstup od různých dogmat, která se na nás jinak valí ze všech směrů.
Zajímavý je i pohled na zachování směru proudění energie, kdy autor uvádí, že z jednotlivých energetických stavů se dostaneme pouze přechodem do stavu následujícího a nikoli do stavu předchozího. Jako příklad je možné uvést třeba pocit únavy. Pokud jsme unavení, správná cesta vede posunem do stavu spánku, ve kterém nabereme nové síly a pak se probudíme do energetického stavu Jang, ve kterém poté můžeme dále pracovat...Pokud se ze stavu únavy budeme chtít dostat posunem zpět do stavu plné energie, půjdeme proti proudu, nedosáhneme kýženého výsledku a navíc si způsobíme mnoho problémů na fyzické úrovni...Toto jsem uvedl jen jako příklad, ale v knize je uvedeno mnoho jiných situací, z kterých člověk pochopí, jak důležité je zachování směru přechodu jednotlivých energetických stavů. Knihu doporučuji všem, kdo se trochu o danou problematiku zabývají.

23.01.2016 5 z 5


Z legrace Z legrace Jiří Oulík

Za 20 korun v Celetné, koupil jsem rýmy vtipné.
Až doma v místnosti malinké, zjistil jsem jak mě to chytne.

(to není ukázka, to je komentář :-) )

25.09.2013 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Někdo tady píše, že je to kniha demotivační a že v oblasti motivačních knih je to odpad...Kde je napsáno, že jde o motivační knihu? Motivačních knih jsem přečetl tuny, některé mě vyburcovaly tak, že jsem ani nemohl usnout, byl jsem úplně mimo a ve finále mi nedostatek spánku ubíral energii potřebnou k práci, takže efekt nula. A nebo možná ano - nervy v kýblu, arytmie, paranoia a jiné duševní poruchy. U téhle knihy, která obsahuje pár jednoduchých návodů, jsem si uvědomil, že není smyslem života se uhonit k smrti a že je možné pracovat, mít z toho radost, dosáhnout přiměřeného úspěchu a užít si ho. Užít si dny volna a peníze, které vám dávají svobodu dělat to, co vás baví, věnovat se sám sobě, přátelům a rodině. Protože na co je ferrari, když vás to ve třiceti zabije?

Vzkaz pro nechapacka84: s mnichy se Julian mohl domlouvat rukama nohama, asi tak jako každý když potká cizince kterému nerozumí, a pokud nebyl úplný debil, tak se třeba postupně naučil jejich řeč, na to u nich byl dost dlouho.

09.08.2013 5 z 5


Stvořitelé a spasitelé Stvořitelé a spasitelé Geraldine Brooks

Román o rukopisu Sarajevské Hagady, který zkoumá a konzervuje restaurátorka Hana Heathová z Austrálie. Nalézá v knize různé drobnosti (kočičí chlup, křídlo motýla, speciální pigment, skvrnu, krystalky soli,...) a díky nim odhaluje putování knihy od jejího vytvoření před pěti staletími až do dneška. Historické kapitoly se střídají s těmi ze současnosti, ve kterých Hana prožívá různé boje aby získala potřebné informace, ale i jen přístup ke knize, a kde prožívá spletitou síť vztahů k matce, k vedoucímu muzea v Sarajevu a jiným lidem z jejího okolí.
Celkově je to spíše kniha o vztazích, které způsobily, že kniha šla z ruky do ruky, z jednoho kouta světa do jiného a které dnes umožňují nebo znemožňují práci na jejím restaurování.
Četlo se mi to velice dobře, nahlédl jsem do vzdálené i velice blízké minulosti, podíval jsem se do jižní Evropy, na Balkán, do Afriky, do USA i do Austrálie, zažil plavbu po moři, válku a hladomor, prožil touhy, lásky, bolesti i radost.
Možná je to kniha pro jemnější povahy, ale knihy jsou jako boty - ne každá padne každému. Mně tahle padla perfektně.
Protože jsem knihu nebral do ruky s jakýmkoli očekáváním, tak jsem mohl být, a byl jsem, jen velice mile překvapen.

07.08.2013 5 z 5


Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

četl jsme nějakou verzi vydanou pod tvrdou rukou komunistické strany a tak mě místy zarážely některé věci ohledně víry a socialistického smýšlení. Bohužel nemám sil abych si to přečetl ještě jednou v jiném překladu a zjistil, co je originální příběh a které pasáže tam přidal stranický demagog.

07.08.2013


Gándhí, síla pravdy Gándhí, síla pravdy Catherine Clément

Jeden malý ošklivý právník osvobodil Indii od anglické nadvlády. Četl jsem s pusou dokořán.

07.08.2013 5 z 5


Kdo seje květák, sklízí karfiól Kdo seje květák, sklízí karfiól Michal Pohanka

Lapálie jednoho mladého kluka - s penězi, s holkama, opletačky s policií atd. Až to nakonec všechno dobře dopadne, protože ho holka nějak zachrání (nebo tak nějak to dopadlo)

07.08.2013


Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme Joachim Fernau

Dodám k anotaci, že autor sice líčí lehce, ovšem není to úsměvné, ani moc humorné. Kniha popisuje, jak bílý muž absolutně zdecimoval celou populaci Severní Ameriky, co ho k tomu vedlo a jaké metody použil. Příběhy, kdy bílí vojáci dojednali ukončení bojů s indiány, slíbili jim svobodu a když se oni vzdali zbraní, vystříleli je do posledního včetně žen, dětí, psů a koní, nejsou moc vtipné a kniha je jich plná. Dozvíte se například i to, jakou cenu měla půda a jak se určovala hodnota dolaru. Jak vznikly první banky, jak vznikli první milionáři a mnoho dalšího.
Pokud má někdo pocit, že v hodinách dějepisu mu neřekli všechno, nebo že Američané jsou totální magoři, tady najde potvrzení obojího.
Já se o historii nijak zvlášť nezajímám, ale tato kniha mě skutečně potěšila, protože nevypráví idylický příběh příchodu bílých lidí na západ, ale vypráví, co se dělo před tím, než tam přijely vozy s novými osadníky a potom dále vše kolem amerických prezidentů, bank, ekonomiky, otroků, válek...Doporučuji pro 6. třídy ZŠ jako povinnou četbu!

07.08.2013 5 z 5


Merde! Rok v Paříži Merde! Rok v Paříži Stephen Clarke

Ze série o Merde je tohle merde nejvtipnější a pro čtenáře neokoukané. Boj s francouzským jazykem a byrokracií je prostě k popukání vtipný. Další díly již lehce ztrácejí, minimálně po té jazykové stránce.

07.08.2013 5 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Soubor volně navazujících povídek o robotech. Vyprávění robopsycholožky, která v rozhovoru vzpomíná, co všechno zažila a kudy se ubíral vývoj robotiky od počátku 80. let 20. století a později vypráví vlastní vzpomínky od roku cca 2000 do roku 2060. Vzhledem k tomu, že povídky byly napsány pře rokem 1950, popisují i na dnešní poměry neuvěřitelné objevy ve vědě, výpočetní technice, robotice i kosmických letech.
Vůbec neodpovídá filmu Já, robot. Ten očividně z knihy jen volně čerpal.

07.08.2013 5 z 5


Modrooký zaměstnanec japonské firmy Modrooký zaměstnanec japonské firmy Niall Murtagh

Kromě poznání japonské mentality nabízí kniha i pohled na japonský nacionalismus a předsudky. Bílý zaměstnanec, přestože svoji práci odvádí výborně a japonsky hovoří plynule, nemůže dosáhnout ve firmě takového postavení jako rodilý japonec. Absurdita situací, kdy mu chtějí sebrat dotaci na veřejnou dopravu když přijede do práce na kole, a místo toho mu nabídnou dotaci na údržbu jízdního kola, je dokonalá.
Neřekl bych že je to kniha, kterou bych musel mít doma, ale její přečtení určitě není ztráta času.

07.08.2013 3 z 5


Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Protože Galbatorix byl od začátku série děsivě přesílený (chcete-li přeturbený), vrtala mi hlavou otázka jak ho Eragon porazí. Moc dračích vajec neměl, Murtagh se s ním nespojil, elfové oslabení a v nedohlednu, musela tedy o vítězi rozhodnout nějaká náhoda nebo něco nečekaného.
Ani po roce od přečtení nevím, jestli to byl konec geniální nebo pitomý. Tak jako tak jsem rád, že Paolini vytvořil alespoň takovýhle konec, protože to chvíli vypadalo, že se zasekl a poslední díl nenapíše. Na jeho obranu řeknu, že zakončit příběh, který má 2466 stran není asi nic úplně jednoduchého a on to zvládl na jedničku nebo nejhůř na jedna mínus.

07.08.2013 5 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Eragon je hezkým úvodem do poutavého a originálního příběhu jednoho (nejspíš smyšleného :-) ) světa, ve kterém prostí lidé mají strach z tajemných sil a temných tvorů a tento strach je zcela oprávněný. Eragon je ale odvážný chlapec a zvědavý jak medvídek mýval a tak se dostává do situací a míst, kam se ostatní obyvatelé vesnice nedostanou...A ten úvod do děje je na téhle knize asi to nejdůležitější, to nejlepší, co mě přesvědčilo číst dál a dál a přelétnout těch skoro 500 stran za několik hodin.
Od začátku z toho kouká veliký příběh, ale čtenář se to nedozví najednou, sleduje postupně kroky Eragona, Safiry a Broma a je napnutý, kam je vývoj událostí zavede. I kdyby tahle kniha byla jediná a neměla by pokračování, byla by skvělá. Ona ale pokračování má a v nich se jednotlivé nitě příběhu postupně rozrůstají a zároveň se zpětně vysvětlují ty věci, u kterých čtenář nejprve nevěděl, co to jako má být..
Díky časové prodlevě mezi jednotlivými knihami, jsem četl Eragona a Eldesta ve stejnou dobu a pak ještě dvakrát společně s dalšími díly a prostě mě neomrzel. Je to vynikající příběh a člověka zodpovědného za jeho filmovou podobu by měli předhodit skupině Kullů!

07.08.2013 5 z 5


Náhradníci Náhradníci Michael Marshall Smith (p)

Kniha se ke mně opět dostala netradičně - ve výprodeji za 1 korunu, ale obsahem a formou je mnohem cennější. Příběh má originální zápletku, odehrává se ve skvěle vykonstruovaném prostředí, postavy mají zajímavý vnitřní život a vývoj a celkově je prostě dobře napsaná a čte se jedním dechem.
Moc se těším, až ji někdo objeví pro zfilmování a modlím se, aby to vzal do ruky někdo, kdo už pořádné sci-fi natočil. Potenciál knihy je totiž obrovský.

07.08.2013 5 z 5


Toxin Toxin Robin Cook

Nejedl jsem pak hovězí snad rok, ale pak jsem si řekl, že to risknu. A žiju.

07.08.2013 5 z 5