Gematria Gematria komentáře u knih

☰ menu

Kořist Kořist Steve Perry

Slabé 3 hvězdy, kniha je v podstatě jen slepencem různých scén vykradených snad ze všech filmů s tématikou vetřelci/predátor, občas i nějaké jiné sci-fi. Celkově je kniha dost prostá a naivní..

27.11.2023 3 z 5


Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

Po dlouhé době kniha, kterou jsem nedočetl... Příběh není špatný, ale bohužel ten slovosled je v dnešní době již nepoužitelný, navíc autor skáče v textu sem a tam, malému synovi se kniha nelíbila, a mě také ne. Jako kniha na čtení před spaním nevhodné.

30.12.2022 2 z 5


Oko netvora temnot Oko netvora temnot * antologie

Kniha trpí pouze poněkud odrazující titulní stránkou, ovšem uvnitř je to skvost, rozhodně jedna z nejlepších antologií povídek, co jsem kdy četl.

11.10.2022 5 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Úchvatné. Přestože příběh je vcelku jednoduchý, chvílemi i pohádkový, je v něm moc krásně vystavěn celý svět. Není zde přebytek postav, spíše jen pár, takže se v nich dá snadno orientujentovat, a také soucítit. Rozhodně jedna z nejlepších knih, ke kterým jsem se v poslední době dostal.

16.04.2021 5 z 5


Ve stínu Říše Ve stínu Říše * antologie

Většina z prvních povídek je tak slabá a špatná, že mě to takřka odradilo knihu dočíst. Nakonec jsem se ke knize vrátil, a byl jsem celkem rád, neboť dále se v knize vyskytuje několik opravdu dobrých povídek.

15.12.2020 4 z 5


Kolektoři Kolektoři Markus Heitz

Kniha zajímavě začíná, poté následuje trochu pomalejší rozjezd, ale pak už je to typická autorova jízda, plná intrik, kdy každá strana sleduje vlastní zájmy, a nikdo neví, komu může věřit. A člověk čte, protože prostě musí vědět, co bude dál. A když ve druhé půlce knihy dojde k odhalení skutečných motivů kolektorů, je to docela síla. Čekal jsem kdeco, ale tohle ne.

24.11.2020 5 z 5


Plamenné chrámy Plamenné chrámy David Eddings

Jako celek rozhodně o stupeň horší než Elénium, avšak mezi jednotlivými knihami zeje velká propast. Zatímco v první části (Plamenné chrámy / Duhové paláce) se takřka nic (po celou knihu!!) nestalo, jen se mluvilo, a zde na rozdíl od Elénia nutno říci, že dialogy ani nevedly k nějakému rozuzlení, ani nenásledovala vtipná pointa, prostě byly nudné a o ničem. Tento díl bych hodnotil mezi 2 a 3*. Druhý díl se již rozjíždí, mezi věčným tlacháním se tu a tam objevuje i nějaká činnost, autor zde zaplétá vícenásobnou dějovou linku, ovšem stále se spoustou hluchých míst. Lepší 3*. Nakonec část třetí: zde je již samotného děje nejvíce, zejména posledních 100 stran je na autora nezvykle akčních (zřejmě si uvědomil, že aby dodržel obdobný počet stran, musí rychle zakončit všechny dějové linky). Velice příjemné a překvapující zde bylo rozuzlení s troly. 4,5*. Série Elénium a Tamuli má nádherný příběh, ze kterého dýchá spíše pohádková atmosféra, a je zřejmé že autor měl obě série namyšlené dopředu, že Tamuli nebyl jen vývar úspěšného Elénia, jen ta forma mi moc nesvědčila. 90% knihy tvoří dialogy, většina příběhu je odvyprávěna tak, že ji jedna postava vypráví druhým, samotný děj je vždy odbyt pár řádky.

16.11.2020 3 z 5


Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Jako audio kniha, včetně povídky Palubní střelec. Určitě nejlepší audio kniha, co jsem poslouchal, skvělé namluvení, spousta zvuků (např. vysílačky), ale hlavně... ten příběh. Strhující děj i atmosféra. V první půlce knihy skupina drsných a ostřílených mariňáků odhaluje záhadu v pro ně nestandardní situaci, kdy jsou vysláni na záchranou operaci na neznámou planetu, na které se odmlčí tamní posádka vědců, geologů atp. Ano, potud je inspirace Vetřelci nepopiratelná, ovšem dále to autor pojal zcela originálně (i když tu a tam se nechával drobně inspirovat vetřelci celou dobu). Druhá polovina byla nonstop akce, prostě našlapaná lehce futuristická millitary akce, kterou jsem prožíval spolu s hlavními hrdiny, kterým prostě musíte fandit.

08.11.2020 5 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Hlavní linka s bernardýnem super, věrný pes a jeho pochody i osud snadno vtáhnou do děje, ovšem všechny ty otravné vedlejší linky, u kterých jsem měl pocit, že byly jen proto, aby z povídky byla kniha... minimálně hodina času se opakovaně věnuje VLOČKÁM .. barvivo ve vločkách, reklama na vločky atp., pořád dokola, tohle mě vysloveně s****. Měl jsem to jako audioknihu při běhání, takže jsem to musel protrpět, číst to jako knihu, tak celé tyhle pasáže přeskakuji. Stejně jako spousta dalších, s dějem nijak nesouvisejících odboček, kdy nám autor musel o každé sebevedlejší postavě povyprávět její životní příběh. Hodnotit nápad a příběh, asi by to bylo za 5*, ovšem to zpracování..občas mám pocit, že King by mohl s Tolkienem soutěžit, kdo napíše nezajímavější pasáže..

30.10.2020 3 z 5


Elénium Elénium David Eddings

Jedná se o povedené dobrodružné pohádkové fantasy, které, ačkoliv se v něm příliš neděje, příjemně odsýpá a nenudí. Stojí zejména na výrazných charakterech hlavních (a několika vedlejších) postav, které jsou každá od sebe naprosto odlišná. Hlavní hrdinové ve svých dialozích nešetří břitkých, až černým humorem, u kterého se nejednou zasmějete. Děj by se dal popsat asi tak, že skupina, tvořená převážně rytíři církevních řádů, putuje napříč světem s určitým úkolem, přičemž se jim do cesty staví různé překážky či nutné odbočky, které naši hrdinové většinou poměrně snadno překonají, a postupně zas pokračují dál. Bojů je v knize, zejména s ohledem na to, jak je dlouhá, poskrovnu, a většina mrtvých, které za sebou naši hrdinové nechají, doprovodí nějakou veselou poznámkou.

25.10.2020 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Kniha má dobrý začátek, kde hlavní postava, šedá myška, řeší své (ne)úsměvné lapálie alkoholičky. Na to navazuje poněkud vleklá část, která moc nebaví, až se to všechno začne spojovat do opět již zábavného finále. Slabé 4 *, posloucháno jako audio kniha, která byla dobře namluvena, myslím, že číst to jako knihu, jsou z toho 3*

25.10.2020 4 z 5


Z archivu Z archivu Larry Correia

Kniha celkem zklamání, alespoň většina povídek první poloviny. Ve druhé polovině se koncentrují ty lepší. Každopádně některé povídky byly se světem LM spojeny jen tím, že se o nich hlavní protagonista jednou větou zmínil, jinak moc nezapadaly...

17.09.2020 3 z 5


Hustej nářez - komiks Hustej nářez - komiks František Kotleta (p)

Nutno brát jako obrázkový doplněk ke knize či audioknize, jelikož se jedná o značně zkrácenou a zjednodušenou verzi příběhu, kde jsou vynechány celé pasáže i postavy

12.06.2020 4 z 5


Válka s běsy Válka s běsy Juraj Červenák

Zatím asi nejlepší díl serie, povídková forma, ačkoliv ji obvykle moc nemusím, Roganovi skvěle sedne. Povídky jsou většinou krátké a úderné.

02.02.2020 5 z 5


Bílá věž Bílá věž Juraj Červenák

Kniha si bohužel nedrží tempo dílů předchozích, zejména díky přidané milostné dějové linii, která zdržovala příběh, nebavila mě, spíše mě vysloveně štvala. Občas jsem měl dojem, že sloužila pouze k tomu, aby příběh postačoval na 2 knihy (ve slovenském originále, u nás vyšly souhrně v jedné). Linky s Iljovou družinou či Kyjevany opět bravurní, pěkně propracované. Oproti druhému dílu ubylo magie, přibylo intrik. Kvůli zmíněné pro mne otravné milostné linii nemůžu dát 5*, ovšem i tak kniha rozhodně stojí za přečtení, a jsem si jistý, že si celou bohatýrskou trilogii nekdy zopakuji.

08.01.2020 4 z 5


Ocelové žezlo Ocelové žezlo Juraj Červenák

Nádherné historické fantasy, po jehož přečtení jsem Juraje Červenáka ihned zařadil mezi mé oblíbené spisovatele. Jedná se o poměrně akční příběh, kdy je historická linka jednotlivých válčících kmenů protkána fantasy prvky, přičemž vše působí naprosto přirozeně. Příběh se opírá o několik hlavních postav, které napříč knihou rozsévají smrt nalevo i napravo, v naprosto uspokojivém množství. Narozdíl od autorova Bivoje kniha postrádá dlouhé nudné pasáže, kdy se nic neděje.

27.12.2019 5 z 5


Bivoj Bivoj Juraj Červenák

První povídka je skvělá, 5*, následující kniha (běsobijce) se dobře rozjíždí, ovšem poté rychlost děje opadne, jednotlivé postavy se jen přesouvají z jednoho místa na druhé, akce velmi sporadická, spíše komorních rozměrů, trochu nabere tempo až ke konci. Takové 3 a půl *. Plynule navazuje kniha druhá (válečník). Akce pomalu přibývá, až to vše vyústí do parádního sto stránkového finále, které knize rozhodně přidává 1*, takže za mě tento díl příjemné 4*, stejně jako celá kniha. Na plný počet se na můj vkus kniha příliš vleče.

22.12.2019 4 z 5


Vetřelec - Chladná výheň Vetřelec - Chladná výheň Alex White

Příjemné překvapení s tímto novým přírůstkem do světa vetřelců, za mě rozhodně jedna z těch zdařilejších knih, a to i přesto, že samotní vetřelci zde hrají trochu druhé housle

24.11.2019 4 z 5


Vetřelec - Covenant Vetřelec - Covenant Alan Dean Foster

Po opětovném shlédnutí filmu bezprostředně po přečtení této knížku mohu říci, že kniha je dle mého názoru mnohem zdařilejší. Pár drobností je oproti filmu jinak, spousta maličkostí dostává díky knize hlubší význam.

24.11.2019 4 z 5


Já, legenda Já, legenda Richard Matheson

Zvláštní kniha. První cca polovina knihy, tvořená stejnojmennou kapitolou, víceméně zpodobňuje filmové zpracování, jemuž je předlohou, jen umí lépe vykreslit pochmurnou atmosféru. Ovšem zbytek knihy na tento děj nikterak nenavazuje, jedná se o sbírku nesourodých, většinou až surrealistických povídek, což moc nechápu. Po první skvělé kapitole celkem nepříjemné zklamání.

27.09.2018 3 z 5