Ferda43 Ferda43 komentáře u knih

☰ menu

Písně pro tebe Písně pro tebe Eduard Petiška

Konečně jsem pochopila, co na tom Petiškovi - básníku všichni vidí... Tento výbor z díla je opravdu dobře vybraný. Líbí se mi, když báseň vytvoří obraz, který se mi v mysli zrcadlí.. A vytváří emoci - ať už je jakákoliv.. Střípky našich vzpomínek a zážitků se stmelí mezi řádky - přítomnost se lehce dotkne minulosti a stane se zkušeností...

25.04.2024 4 z 5


Miluju tě k zbláznění Miluju tě k zbláznění Jáchym Topol

Budu si muset přečíst i jiné díla tohoto autora, protože tohle mne opravdu neoslovilo. 2 hvězdy dávám za to, že jsem si podobnými "sračkami" prošla a připomnělo mi to doby dávno minulé. Leč kouzelné to pro mě není a takový Krchovský je alespoň pro mne vyšší level.

23.04.2024 2 z 5


Pražské orchestry Pražské orchestry Eduard Petiška

Petišku mám ráda. Jako dítě jsem milovala Alenčinu a Martinkovu čítanku. Ale omlouvám se, jako básník mě touto sbírkou absolutně neoslovil. Fakt ne..

22.04.2024 2 z 5


Ve vteřině Ve vteřině Suzanne Redfearn

(SPOILER) Netradiční forma vyprávění. Po smrti teprve poznáme povahu blízkých... Hlavní hrdinka umírá na prvních stránkách a dál už je pouhým bezmocným pozorovatelem... I když ji někteří senzitivnější lidé cítí.. Osudový okamžik změní životy zásadním způsobem. A každý se z toho musí vyhrabat po svém..

22.04.2024 5 z 5


Hněv spravedlivých Hněv spravedlivých Manel Loureiro

(SPOILER) Výborně napsané a propracované. Miluju postapokalyptické příběhy. A tento je jeden z nejlepších, co jsem zatím četla. Třetí díl je asi nejakčnější. A člověk si říká, že by se ta realita moc nelišila od skutečnosti. Škoda Prita, toho jsem si oblíbila.. Ale opravdový hrdina umírá jen jednou...

13.04.2024 5 z 5


Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Když budu brát knihu jako béčkový horor a nebudu nad tím moc přemýšlet, tak jsem se docela bavila. Je to blbina, ale chtěla jsem vědět, jak to dopadne a konec se mi přece jen líbil:)

06.04.2024 3 z 5


Ostrov Ostrov Sigríður Hagalín Björnsdóttir

(SPOILER) Tak takový děj, jako odříznutí jednoho státu od zbytku světa, je pro mě novinka. A vůbec není špatně napsána. Klidně bych si přečetla i pokračování.. Jediné s čím jsem měla problém, byly islandské názvy, ale zvykla jsem si :)

01.04.2024 5 z 5


Přežít Přežít Piers Paul Read

Neskutečné... Boj o přežití se vším všudy.. Velice dobře napsané, bez příkras a zástěr. Myslím, že nikdo neví, jak by se sám zachoval v podobné situaci. Nedělám si iluze, že bych byla hrdinkou. O to víc cítím obdiv k lidem, kteří dokážou přežít takřka nemožné. A přemýšlím také o tom, že po záchraně začíná ještě větší bitva v sobě samých.. Čert ví, která je obtížnější...

30.03.2024 5 z 5


Bílá paní Bílá paní Roman Kulich

(SPOILER) Boj o život, kde vás bude mrazit i v teple domova... Nejděsivější je, že se to opravdu stalo. A strašně fajn, že to dobře dopadlo. Věřím i těm pověrám, které se často zakládají na pravdě. Lidská mysl je zapeklitá a spletitá průvodkyně životem...

25.03.2024 4 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Jak je možné, že mě tato kniha v dětství minula? Asi proto, abych se teď aspoň na chvíli vrátila k těm pocitům a světu fantazie, který jsem kdysi také prožívala... A byl to návrat velice příjemný. Kniha je milá, miloučká. Je pro mě opravdovým odpočinutím od těžkých témat a náročných myšlenek. Doporučuji určitě nejen dětem. Krásně se čte a sní s otevřenýma očima a srdcem...

20.03.2024 5 z 5


Život bez pšenice Život bez pšenice William Davis

Myslím, že každá kniha nás dokáže něčím obohatit...Jen najít tu správnou myšlenku... Tady jsem jich našla víc a určitě si z nich něco vezmu. Americký autor, takže trochu jiné údaje než nás zajímají (co se týče potravin) , proto jedna hvězda dolů.

16.03.2024 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Moderní Robinson... A velmi chytrý Robinson.. Technické záležitosti se prolínají celou knihou - pro mě tatarština, ale oceňuju, že je všechno perfektně promyšlené:) Nejvíc mě na tom bavily hlášky, u kterých jsem se někdy zasmála i nahlas.

11.03.2024 4 z 5


Ledová obluda Ledová obluda David Walliams

Četla jsem dětem. Milá, miloučká kniha. Vtipná, napínavá a samozřejmě s dobrým koncem. I můj čtrnáctiletý syn se dožadoval večerního čtení:) Určitě si půjčíme i další knihy tohoto autora.

03.03.2024 5 z 5


Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

Zajímavý sci-fi příběh.. Nečetl se zrovna jednoduše. Místy jsem ztrácela pozornost, chvílemi se nudila, ale povětšinou jsem obdivovala vypracovanost děje. Konec se mi líbil asi nejvíc a proto dám šanci pokračování. Uvidíme, jestli se prokoušu i druhým dílem..

"Takhle to muselo na Zemi vypadat na samém konci, když už bylo všechno ztracené. Opustili jsme Zemi, abychom se tomu vyhnuli, ale celou dobu se to táhne s námi. "

03.03.2024 4 z 5


Jak zmírnit bolest artritidy přírodní cestou Jak zmírnit bolest artritidy přírodní cestou Earl Mindell

Něco málo jsem si z knihy odnesla. Je potřeba brát v úvahu, že je psána v roce 2005 a ještě k tomu v USA. Takže nemohu doporučit a raději mrknu po českém autorovi a nedávném vydání.

29.02.2024 2 z 5


Angelika, markýza andělů. 1. díl Angelika, markýza andělů. 1. díl Anne Golon (p)

V dětství jsem milovala filmy s nádhernou Angelikou. Později jsem si říkala, co jsem na nich vlastně viděla... Po přečtení knihy jsem se znovu zamilovala. Do historického románu, který barvitě a krásným jazykem popisuje nejen Angeličino dětství, ale i francouzskou historii. V dětství mi stačily obrázky, teď potřebuji myšlenky, které film zachytit nedokáže...

10.02.2024 5 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Byla jsem osobně na přednášce paní Sosnarové, kde bylo řečeno téměř vše, co je v knize. Nevěřím, že si příběh vymyslela. Tolik bolesti a utrpení čišelo z jejích slov... Kniha určitě stojí za přečtení. Osobně si myslím, že děti v dnešní době by měly vědět, co se dělo, děje a bude dít ... Doufejme, že ne přímo jim...

03.02.2024 5 z 5


Odkaz - Pravdivý příběh bratří Mašínů Odkaz - Pravdivý příběh bratří Mašínů Barbara Masin

Silný příběh, výborně zpracovaný. Příběh hrdinství, odvahy, ale i toho, jak je moc zrádná... Lidé žijící mezi druhou světovou válkou a dobou komunistického teroru měli těžký život. Ta nedůvěra, strach, bezmoc... Pokřivené charaktery v pokřivené době... Obdivuji tu vůli a sílu postavit se na odpor režimu. Vražedného režimu, který se snažil zlomit touhu po svobodě a demokracii..
K zamyšlení je i závěr knihy, kdy jsme konfrontováni slovy o převlečení kabátů a příliš hladké revoluci..

02.02.2024 5 z 5


Přežít nebo zemřít: Manuál pro přežití ve zlých časech Přežít nebo zemřít: Manuál pro přežití ve zlých časech Aleš Přichystal

Ajaj, tak tuhle knihu jsem musela odložit, ani jsem nedosáhla svého obvyklého limitu 50 stran. I když je téma velice zajímavé, tak jsem se prostě nemohla zbavit pocitu nedůvěry k autorovi. Jeho nepodložené názory a domněnky mě rozčilovali.. A poslední kapkou jsou výrazy sluníčkáři a dobroserové... No to opravdu nemůžu číst..

01.02.2024 odpad!


Nikdy nepovím Nikdy nepovím Casey Kelleher

(SPOILER) Tak tenhle thriller mě hodně bavil. Většinou člověk tuší, jak to asi dopadne, ale tady je tolik dějových kotrmelců, že vydechnete až s poslední stránkou. A kupodivu zvítězí spravedlnost a láska, i když to tak vůbec nevypadá...


"Slyšela, jak byl Carlův hlas plný obav. Věděla, že i když k ní pronáší ta slova, i když se ji snaží ukonejšit, ani on sám jim nevěří. Bál se. Bál se jí. Toho, kým ve skutečnosti byla a čeho byla schopná. A bál se právem. "

28.01.2024 5 z 5