Ledová obluda

Ledová obluda https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420385/bmid_ledova-obluda-zQ6-420385.jpg 4 106 27

Příběh o desetileté osiřelé holčičce a desetitisíciletém mamutovi je dosud nejrozsáhlejší knihou Davida Walliamse, který děj netradičně zasadil do minulosti. Ilustrace nakreslil opět skvělý Tony Ross. Elsie vyrůstá bez rodičů na ulicích viktoriánského Londýna. Když jednoho dne uslyší o tajemném chlupatém mamutovi objeveném na severním pólu, rozhodne se zjistit o ledové obludě víc. Netrvá dlouho a Elsie stojí mamutovi tváří v tvář, lépe řečeno tváří v dlouhatánský chobot. A největší dobrodružství jejího života začíná.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Ice Monster , 2018


více info...

Přidat komentář

Ferda43
03.03.2024 5 z 5

Četla jsem dětem. Milá, miloučká kniha. Vtipná, napínavá a samozřejmě s dobrým koncem. I můj čtrnáctiletý syn se dožadoval večerního čtení:) Určitě si půjčíme i další knihy tohoto autora.

E-liška2013
27.10.2023 5 z 5

Krásný příběh holčičky a MATUMA. Pardon Mamuta!


jolana9997
21.01.2023 5 z 5

David Walliams, Ledová obluda.
Kam se poděla dětská literatura? Pojďme to napravit. Jako majitelku dvou vnuků (4,6), procházejíc v knihkupectví sekci dětská literatura, oslovila mě tato kniha. Hodně obrázků, spousta citoslovcí.
Typická anglická sirotkiáda. Ale Elsie, ve srovnání s Harry Potterem, to má horší. Harryho Dursleyovi jsou přímo andělé seslaní z nebe proti ředitelce sirotčince Červotočivého hnízdo, která děti nenávidí, krmí je šváby, umývá v červí lázni a když děti moc mluví, zacpe jim pusu ponožkou naplněnou hnisem ze svých boláků. Fuj.
Hrdinové ale nejsou jen tak lehce k rozpoznání a Elsie je jednou z nich, a tak jednoho dne uteče díky svým opičím nohám, a stane se z ní profesionální uličnice-zlodějka.
Mezitím vědci v Arktidě najdu mládě matuma, teda mamuta, zamrzlého v ledu a přivezou ho do Anglie. Elsie zjistí, že má s matumem, teda mamutem hodně společného a rozhodne se......se s ním skamarádit.
David Walliams je trochu podobný Roaldu Dahlovi, ale Dahl je mistr pointy. Walliams je tvrdší a dokonalý konec nečekejte.
A rozmohl se nám na škole nepěkný zvyk. Primáni si pod lavicí čtou Davida Walliamse.

tami1
16.08.2022 3 z 5

Když se vám podaří přežít první úděsně nechutnou kapitolu, jste za vodou. Já ji málem nedala, ale dětem se asi bude líbit. Dál je děj průměrný, chybí mi ten "wow" efekt, kterým na mě zapůsobily jiné knihy autora.

havranice
20.06.2022 4 z 5

Knihu jsem přečetla dříve, než ji dám dceři (8). Je to moje čtvrtá kniha od autora, po Malém miliardáři, Dědečkově velkém útěku a Babičce drsňačce. Všechny tyto tři jiné knihy mě jako dospělou bavily, zrelaxovala jsem u nich a všechny měly silný přesah a výrazná hodnotová témata, která byla do knihy skvěle zapracovaná. Na konci těchto třech knih jsem plakala, konce byly silné, sladkobolné, emocionálně opravdu zasáhly. Jejich přečtení jsem ani pro sebe nepovažovala za ztrátu času. Všechny psané jednoduchým stylem, ale díky řešeným tématům mi přišly věkově ideálně tak Babička drsňačka 9+, Dědečkův velký útěk a Malý miliardář 10+. Ve všech knihách byl hlavní hrdina kluk a knihy byly i skutečně více " klukovské". Tuto knihu vnímám jinak - ideální věk vidím na 6 - 8 let, kniha je dětštější než ty ostatní, je více "holčičí", nemá za mě tolik přesahu jako ty ostatní knihy, mě jako dospělou na rozdíl od těch dalších třech knih nudila, nemělo by smysl číst si tuto knihu z jiného důvodu, než že to prostě dělám předtím, než to dám dětem "abych věděla". Ale to je z dospělého pohledu. Myslím ale, že pro danou věkovou kategorii není důvod knihu nedoporučit - příběh je to milý, laskavý, lehce humorný. Mně chybělo větší napětí, ale četla jsem knihu hodně unavená, tak možná to bylo mnou. Snaha o dobrodružnost tu je, jen asi na mě byla moc dětská. Dle recenzí jsem čekala fekálního humoru mnohem více, mamut tam měl průjem či prděl jen myslím asi 4 krát - kniha tím podle mě nebyla nijak zahlcena (na rozdíl třeba od Babičky drsňačky). Pouze cca 20 prvních (hrůzy v sirotčinci) a 20 posledních stran se snaží o nějaký zjevnější přesah - v jiných knihách autora se přesah (nebo nějaký hlubší sociální, rodinný či hodnotový problém) line celým příběhem. Zde je prostě zbylých 440 stran milé, lehce dobrodružné vyprávění o holčičce (sirotkovi z viktoriánské doby), která s přáteli oživila mamuta, skamarádila se s ním a pak ho odvezli za mnohých protivenství zpět na severní pól, kam více patří. Na konci opět zakomponována anglická královna, v podobném duchu jako v Babičce drsňačce - tedy moc pěkně, mile, dojemně. Konec zde šťastný, trochu smutek při loučení s mamutem, ale jinak ve všem happyend s trochou toho přesahu. Vynikající je text vizuálně - krásná velká písmena, prostor mezi řádky, změny stylu písma, které usnadňují pozornost a porozumění...kniha jako stvořená na takovéto druhé čtení pro holčičky 6+. 500 stran této knihy odpovídá cca max. 70-80 stranám normální knihy, dospělý má tedy knihu přečtenou za cca 3 -4 hodiny. Já jsem za takovéto formáty u knih od DW ráda, děti mají pocit, že přečetly pořádnou knihu...

Schullerka
20.04.2022 2 z 5

Kniha mě zaujala mamutem, bohužel to bylo celkem zklamání. Záchodový humor není něco v čem bych se vyžívala (ani jako dítě to nebyl zrovna můj styl), a tady je ho všude plno. Upřímně mi ty 'vtipné' situace přišly trošku primitivní i pro děti. Nejsem si ani jistá jaká je cílová skupina, protože na jednu stranu ten příběh je opravdu jednoduchý s mraky ilustrací, na tu druhou je tam celkem dost násilností, tu někdo zabíjí zvířata, tu někdo mlátí děti, tu někdo střílí do lidí, a to vše včetně nadávání do mrch a pitomců. Tak nějak nevím, co si z toho mám odnést. Po knihách tohohle autora už asi nesáhnu.

Dvě hvězdičky dávám za grafické zpracování a ilustrace, takže knihu táhnul spíš Tony Ross než autor samotný. Kdyby to byl jen prostý text, knihu bych asi ani nedočetla.

Alíša236
15.02.2022 2 z 5

Půjčila jsem na mnohá doporučení a pro mě dost zklamání. Nemám nic proti "fekálnímu" humoru, ale tady ho na můj vkus bylo příliš. Děti se sice chvílemi s radostí zasmáli, ale celkově je kniha bavila méně, než spousty jiných. A po přečtení mi dcerka povídá: "špatné to nebylo, ale na mě tam bylo moc násilí".

pista53
09.01.2022 4 z 5

David Walliams pro děti prostě psát umí. Tentokrát jsem sáhla pro Ledovou obludu a byla to opět sázka na jistotu. Neboť jeho knihy pobavit a zaujmout opravdu umí. Příběh má šmrnc a spád a umí být vše, jen ne nudný.
Hlavní hrdinkou je sirota a uličnice Elsie, která si najde velmi nevšední kamarádku, deset tisíc let starou, právě rozmraženou Mamutku. Je to příběh nejen veselý, ale i dojemný. K tomu, aby ji dostala domů k její rodině, jí pomáhá laskavá, leč dosti natvrdlá uklízečka z Přírodovědeckého muzea, její milý vojín Špunt a bandička veteránů z Královského špitálu, v čele s vysloužilým Admirálem. A že toho na cestě na Severní pól zažijí víc než dost, to Vám jistě nemusím povídat!
A ať už budete dítěti číst vy, nebo máte doma samostatného čtenáře, doporučuji!

Lubošovo
04.01.2022 3 z 5

Bylo to prima, ale Walliams umí i lepší příběhy. Na tomhle příběhu byla nejlepší uklízečka Nanny.

xxtom
02.01.2022 3 z 5

Davida Williamse mám rád, ale jiné knížky se mi od něj líbily trošku více.

karolina8709
17.11.2021 4 z 5

Knížky od Davida Williamse mě moc baví. Je tam správný poměr fantazie, reality a humoru. Pro děti i dospělý.

E_Lan
28.06.2021 5 z 5

5 hvězdiček za lehoučkou fantazii a především pak za přednes pana Lábuse. To je prostě inspirativní dílo jak dětem číst večer pohádky:-) Doporučuji v audio verzi. Jinak je to takový ztřeštěný příběh s dobrým koncem, což prostě děti očekávají. Hezké.

bea.mari
10.05.2021 5 z 5

Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, třeba že mamuti dorůstali výšky až 3 metry! Už je to druhá knížka, kde byl mamut holka.

Timko
11.04.2021

Táto kniha bola aj vtipna aj smutna.Ale bola super on píše veľmi super knižky.Odporučam čitať ako prvú ked dieta už vie čitat

EmaKnizkova
02.04.2021

Chystám se dočíst!

Beruška151
27.02.2021 4 z 5

Četlo se to velmi rychle, hlavní hrdinka mi v byla velmi sympatická.

Dáda1309
17.02.2021 5 z 5

Bylo to napínavé

helusa2
14.02.2021 5 z 5

Zase krásný, legrační, poučný i dojemný příběh... Walliams je v tomto prostě Mistr :-)
Ten mamutí průjem bych třeba vypustila, ale jinak jasných 5 hvězdiček. Nanny byla BOŽÍ :-D

Ivanka83
18.12.2020 5 z 5

Úžasná kniha. Se synem jsme se u čtení neskutečně bavili. Doporučuji nejen malým čtenářům.

Majule7
04.11.2020 5 z 5

Pro mě zatím nejpovedenější knížka od Williamse. Posloucháno jako audiokniżka a bavilo mě to moc.