Přežít

Přežít https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46363/prezit-46363.jpg 5 118 27

Autentické vyprávění o katastrofě uruguajského civilního letadla, které ztroskotalo v chilských Andách. Na palubě bylo mužstvo ragbystů z Montevidea a jejich příbuzní, cestující do Santiaga de Chile. Náraz do skály ve výšce 3500 přežilo ze 45 cestujících pouze 16. Skupina mladíků prožila 10 týdnů v neuvěřitelně krutých podmínkách s minimální zásobou potravin jedině díky tomu, že v nejvyšší nouzi překonali veškeré etické zábrany a odhodlali se ke kanibalismu. Autor líčí nejen utrpení a morální problémy hluboce věřících ztroskotanců, ale i akce, které na jejich záchranu podnikali jejich rodiče a oficiální úřady. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Alive: The Story of the Andes Survivors , 1974


více info...

Přidat komentář

Ferda43
30.03.2024 5 z 5

Neskutečné... Boj o přežití se vším všudy.. Velice dobře napsané, bez příkras a zástěr. Myslím, že nikdo neví, jak by se sám zachoval v podobné situaci. Nedělám si iluze, že bych byla hrdinkou. O to víc cítím obdiv k lidem, kteří dokážou přežít takřka nemožné. A přemýšlím také o tom, že po záchraně začíná ještě větší bitva v sobě samých.. Čert ví, která je obtížnější...

Klaton
06.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Příběh o padu letadla v Andach, kniha ukazuje za jakych podminek dokazali někteří přežít. Kniha je psana velice čtivě, ani trochu si nedokážu predstavit co vse museli prožívat Ti co pad přežili a museli najit zpusob jak vydrzet do zachrany a tim, že je zachranili vlastne začal další boj, museli obhajit vše co udělali...


zbuy
28.01.2024 5 z 5

Syrový příběh, který se skutečně stal, dvakrát zfilmováno. Boj o přežití v kruté přírodě uprostřed hor. Boj s etikou a vírou v boha, jaká tabu může překročit člověk, když se chce zachránit? Výborné čtení.

katy238
13.10.2023 5 z 5

Pád letadla v říjnu roku 1972 a následné události spojené s přežitím mladých Uruguayců jsou dodnes diskutovaným tématem. Nutnost kanibalismu uprostřed pustiny, a ještě na lidech, které strávníci většinou znali, budí rozdílné emoce i odpor. Kniha nechává promluvit účastníky samotné a formou zbeletrizovaného příběhu ukazuje jejich více než dvouměsíční boj o přežití v nehostinných horách. Nejedná se o čtení pro citlivé povahy, ovšem je to naprosto jedinečné vyprávění o vůli žít.

Veve721
25.09.2023 3 z 5

Je mi téměř až hanba dát skutečnému příběhu přeživších jen průměrné hodnocení. Kdybych měla hodnotit pouze jejich tragický úděl a odvážnou touhu po přežití, tak neváhám. Jenže kniha jako produkt není pouze o obsahu, ale také o formě a pojetí autora, které mi příliš nesedlo. Přišlo mi, jako bych četla suchý výčet faktů na Wikipedii. Postrádala jsem emotivní nádech, dialogy mezi hrdiny, akčnější pasáže, pozitivnější vcítění se do pocitů chlapců... V tomto podání je jednoduše nemožné, aby vám byli jakkoliv sympatičtí, protože je autor popisuje zvláštním odosobněným způsobem. Naopak je čtenář zahlcen spoustou pro děj nepodstatných jmen a detailů, které spíš matou a zbytečně odvádí pozornost od intimní atmosféry přeživších.

Za mně tedy ve výsledku úchvatný příběh o síle odvahy a touze k životu. Bohužel ale nevhodně zpracovaný, minimálně s přihlédnutím na mé osobní preference v oblasti četby. Určitě si ale ráda pustím filmovou adaptaci a možná v budoucnu vyzkouším tématicky obdobnou knihu zpracovanou konkrétně jedním z přeživších. Třeba mi sedne lépe.

Jana K
20.03.2023 5 z 5

Tak tohle je jeden z nejsilnějších a nejneuvěřitelnějších příběhů, které jsem kdy četla.

konicekbily
31.12.2022 5 z 5

Autor zkusil převyprávět otřesné zážitky účastníků/obětí děsivé letecké katastrofy a jejich příbuzných formou fiktivního deníku. Podařilo se mu to dokonale. Není to typická literatura faktu, ale je to dech-beroucí čtení.

Grohlinka
08.11.2022 5 z 5

Tezko se mi tato kniha hodnoti. Ocenuji dobre zvladnute popisy stavu mysli prezivsich a pomerne podrobny popis hierarchie, ktera se v ramci skupiny utvorila.

Kniha je psana s citem a respektem k prezivsim, i tem, kteri v Andach zustali. Rozhodne stoji za precteni, clovek si rika, jak by sam v jednotlivych situacich jednal…. Myslim, ze tento pribeh budu mit v pameti jeste dlouho, donutil me k zamysleni a to je dar, ktery Vam neda kazda kniha.

zahadum
30.09.2022 5 z 5

Silný známy príbeh ktorý som doteraz poznal len ako film je vo svojej knižnej podobe priam niečo čo človeku dá ranu kladivom po hlave. Pôvodne som chcel rozpísať svoje dojmy obšírnejšie ale kolega : Pralev to napísal skôr, opísal moje pocity aj názory a napísal to lepšie ako by som to napísal ja sám. Sila ľudskej vôle je neskutočná, človek aby prežil dokáže zázraky. Je to biologická potreba číslo jedna ! Prežiť ! Nehľadiac na prekážky a utrpenia ktoré sa človeku postavia do cesty. Na prvom a poslednom mieste je jednoznačne snaha prežiť ! Nejdem sa vyjadrovať k otázke a téme či bolo správne alebo nebolo použiť mŕtve telá tých ktorý nehodu neprežili ako potravu. Rozum v istých chvíľach prepína režim myslenia a hodnôt človeka do stavu : prežiť ! A to za každú cenu nehľadiac na hodnoty ktoré dotyčný vyznáva alebo jeho dôstojnosť a pohodlie. Davová psychická porucha zvaná tiež náboženstvo ktorá stojí za miliónmi ľudských obetí a nespočet utrpení by mala rozhodne radšej mlčať ! Samotná kniha je napísaná presne tak ako si predstavujem podobnú knihu mať napísanú. Fakty, pozorovanie z viacerých uhlov, žiadne moralizovanie ani komentáre, vecné a holé údaje o hrôzostrašnom boji za život skupine mladých ľudí. Autor múdro stojí akoby nad celým dianím a vždy sleduje, počúva a analyzuje to čo by chcel vnímavý čitateľ vedieť. Je samozrejme, že slabší autor by skĺzol do senzácie chtivej oblasti ale toho sa tento skúsený autor našťastie vyvaroval. Vďaka mu za to ! Vždy keď máte pocit, že knihy ide na kosť ( doslovne ) autor úctivo zmení udalosť rozprávania. Som rád, že som mohol vedieť viacej o neuveriteľnej príhode ktorá človeka desí a uvažuje ako by on na mieste niektorých preživších reagoval, správal sa a či by to vôbec zvládol. Hlavne generácia ľudí v roku 2022. Mám silné pochyby. 100 %

boxas
07.02.2022 5 z 5

Některé detaily z knihy bych raději zapomněla. Chápu je, ale...

katerina0699
19.11.2021 5 z 5

O této události jsem netušila, dokud jsem náhodou neviděla ukázku na film. Příběh mě natolik zaujal, že jsem se podívala na dokumenty, ale pořád mi v příběhu chyběly ty detaily, které právě popisuje tato kniha. Neskutečné!

Sheldon
31.05.2021 5 z 5

Strhující kniha, kterou jsem tuším četl ještě před zhlédnutím filmu. Ale je jedno, zda předtím nebo potom. Film je výborný, ale kniha je přeci jen více psychologická a zejména závěrečná pasáž mi utkvěla v paměti.

danny_21
01.11.2020 4 z 5

Zázrak v Andách předkládá příběh skupiny Uruguayců, která dokázala přežít ztroskotání letadla v nepřístupných horách Jižní Ameriky. Těžké klimatické podmínky, vážná zranění a především hlad nakonec porazila touha po životě a neskutečná vůle a odhodlání jak ústřední dvojice vyslaná za záchranou, tak samozřejmě zbytku přeživších v troskách letounu. Možná to nezaujaté popisování autora bylo záměrem jak se syrově snažit čtenářům představit na jedné straně morální zábrany tak i na druhé straně obhajobu logického rozhodnutí vyčerpaných a hladových trosečníků, stejně jako snahu rodičů a úřadů o jejich nalezení - čtenář ale spíš než autorovy kvality hodnotí samotnou neuvěřitelnou událost. Nicméně při představě toho, jak asi reagovali záchranáři a novináři, když poprvé spatřili popisované okolí tragédie v plné "kráse" se jednomu tají dech - 75 %

Shimy
22.11.2019 5 z 5

Hrozně zajímavé čtení o skutečné hrůzostrašné události. Místy mi přišlo čtení zbytečně moc suché a nezaujaté, ale i z toho důvodu se už teď těším, až si přečtu popis událostí i ze strany přeživšího Nanda Parada.

Pralev
16.03.2019 5 z 5

Neuvěřitelný popis skutečných událostí. Přestože jde o víceméně věcný a suchý popis událostí, to fyzické i psychické utrpení přeživších je tak nesmírné, že člověka kniha chytne od prvních stran a nepustí až do konce. A přestože ví, jak vše dopadne, stejně s nimi prožívá každou novou naději na záchranu a následnou depresi, když se ukáže, že naděje byla falešná.

Mimochodem, tenhle příběh mě jen dále utvrdil v názoru, že náboženství a víra v cokoli nadpřirozeného je vážně zlo. Při představě, jak umíral pilot v obrovských bolestech a kluci mu odmítli podat zbraň, protože sebevražda je hřích, nebo při čtení popisu, jak rodiče ztráceli cenný čas a prostředky pátráním v nesmyslných oblastech, protože je tam navedl jakýsi parapsycholog z Holandska, jsem jen nevěřícně kroutil hlavou. O závěrečném odsuzování toho kanibalismu některými věřícími ani nemluvě.

Z pozitivnější stránky - po dočtení téhle knížky si člověk mnohem víc váží věcí, které v životě považuje za úplně samozřejmé, a věci, které ho trápí, nebere zase až tak vážně.

SSTknihy
28.01.2019 5 z 5

Neuvěřitelně silný příběh lidí, kteří tváří v tvář smrti museli nejen zmobilizovat všechny své síly a dokázat přežit, ale i učinit rozhodnutí, jejichž následky si někteří z nich nesli po zbytek života. Obrovské morální a fyzické utrpení skupiny mladých mužů, kteří se v jednu chvíli ocitli blízko bohu i ďáblu. Ne nadarmo bývá tato událost nazývaná Zázrakem v Andách. Vynikající literatura faktu, která se v roce 1993 dočkala i velmi kvalitního zfilmování.

Brunnetka
30.10.2018 5 z 5

Původně jsem ji číst nechtěla, ale po úvodu jsem už nemohla přestat. Jako neuvěřitelný příběh, ale podaný tak, že jsem naprosto chápala veškerá rozhodnutí, která aktéři děje udělali. Neuvěřitelný... Na konci jsem brečela spolu s otcem, který jel autem ....byla jsem šťastná za něj :)

iz67
21.05.2018 4 z 5

Docela strhující příběh o jedné unikátně krajní situaci.

Radunnie
31.12.2017 4 z 5

Opět potvrzení toho, jakých obětí je člověk pro svou záchranu schopen podstoupit. Spíše než samotné literární dílo hodnotím odvahu a neuvěřitelnou vůli hlavních hrdinů přežít.
Ačkoliv je knížka napínavá a čte se jedním dechem, je psaná na můj vkus příliš věcně, místy bych uvítala detailnější popis pocitů přeživších např. ohledně nesnesitelných podmínek, se kterými byli naši trosečníci nuceni svádět dennodenní boj (povětrnostní podmínky, pocity před první konzumací lidského masa apod.). Ale chápu, že takové dílo by vydalo na další knihu.
O poznání více mě v českém překladu iritovaly pravopisné chyby úrovně žáka 1. stupně základní školy.

Pavouček2
04.12.2017 5 z 5

Neskutečně silný příběh. Doporučuji nejdřív tuhle knihu a potom Zázrak v Andách, kterou vypráví Nando ze svého pohledu.