Bílá paní

Bílá paní https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441470/bmid_bila-pani-HVb-441470.jpg 4 53 20

Bílá paní je thriller z neobvyklého prostředí, s neobvyklými hrdiny. Anebo právě naopak, protože slovenské Kysuce i školačka Miška jsou přece úplně všední… Kdo by čekal, že rozehrají příběh tak napínavý, že se vám nad ním bude tajit dech a bude vás mrazit v kostech, i kdybyste ho četli na pláži? Tím spíš, když si uvědomíte, že vychází ze skutečných událostí. V kulisách sněhové kalamity z roku 2012 sledujeme boj studentky Mišky o život. Při tom jí pomáhá Patrícia, operační důstojnice Hasičského a záchranného sboru v Žilině a profesionální i dobrovolní záchranáři. Ale kdo stojí proti nim? Je jednooká straka jen nebohý pták, nebo zlé znamení? Vybírá si někdo v horách lidské oběti?... celý text

Přidat komentář

TerkinKnižnySve
31.03.2024 5 z 5

Roman Kulich - Biela pani


Počet strán: 283
Vydavateľstvo: @knihy_brana
Žáner: #thriller

Opäť výborný príbeh z pera slovenského spisovateľa.

Biela pani ma dej pri ktorom prestávate dýchať a aj neveriaci sa začne modliť aby vsetko dobre dopadlo.

Školáčka Miška sa vyberie v tej najhorsej snehovej búrke domov cez kopec (nič hrozne, robí to každý deň) horšie je, že vonku tak padá sneh ako to dokáže snáď len na Kysuciach a Miška o chvíľku nevládze pre obrovskú zimu, neustále padajúci sneh a náročnosť terénu.

A tu sa začína boj o holý život, pátracia akcia a Biela paní pri ktorej ste nikdy nevedeli, či im pomáha alebo robí ešte väčšiu škodu.

Čitala som ju večer po tme a musim povedat, ze mi v niektorých úsekoch nebolo všetko jedno a ja som sa riadne bála.

A najhoršie na tom je, že je to podľa skutočnosti, samozrejme nie od slova do slova ale o to mrazí este viac, cca v polke knihy som si povedala, že si vygooglim Bielu pani ale potom som si povedala neblazni, urobila si to pri Deviatich krížoch a skoro si si naložila

Ďalujem za štafetu @citam_teda_som a ďakujem za úžasnú knihu @roman.kulich , táto už je v mojej knižnici a ja sa teším na dalsie knihy

Štafeta c. 160
Kniha č. 74/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznastafeta #stafetovyzavislak #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihyslovenskychautorov #milujemeknihy2 #podporujemeslovenskychautorov #romankulich #bielapani

Obsah:

#zúfalstvo #dráma #mystika

Napínavý príbeh bol napísaný na základe skutočných udalostí.
V roku 2012 napadlo na Kysuciach a slovensko-českom pohraničí neuveriteľné množstvo snehu. Mladé dievča sa aj napriek kalamitnej situácii vybralo zo školy v dedine Korňa cez kopce domov. Neskôr už nedokázala pokračovať, no podarilo sa jej zavolať na tiesňovú linku.
Dokáže operačná dôstojníčka Hasičského a záchranného zboru v Žiline, Patrícia, zavolať záchranné zložky a pomocou nich nájsť v nehostinnom teréne, v takmer dvojmetrových nánosoch snehu, mraze a strašnom vetre stratenú mladú Mišku?

Ferda43
25.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Boj o život, kde vás bude mrazit i v teple domova... Nejděsivější je, že se to opravdu stalo. A strašně fajn, že to dobře dopadlo. Věřím i těm pověrám, které se často zakládají na pravdě. Lidská mysl je zapeklitá a spletitá průvodkyně životem...


KikinaK
05.03.2024 2 z 5

Přiznám se, že kniha mě až tak neuchvátila. Průměr. Napsáno pěkně, krásný popis krajiny a především situace. Nevrátím se k ní.

Stanislava27
18.02.2024 5 z 5

Máte radi príbehy podľa skutočných udalostí? Tak tento príbeh je pre Vás ako stvorený.

V príbehu sa vyskytujú aj prvky duchovna, ktoré ja osobne môžem.

16-ročná Miška sa rozhodla ísť zo školy domov, a čo čert nechcel práve v najväčšej fujavici.

Ani sa nenazdala a okolo seba mala veľké záveje snehu a nevedela kudy kam...

Na pomoc jej prichádza hasičský tím z obce Korňa a dispečerka, ktorej zavolala Miška o pomoc....

Podarí sa záchranárom prísť včas a Mišku zachrániť?....

Pri čítaní si človek uvedomí čo všetko robia záchranári, aby zachránili nieči život.

Za čo im patrí veľká vďaka.

To všetko a ešte oveľa viac sa dočítate v knihe od slovenského autora Romana Kulicha, Biela pani.

Mne sa osobne kniha veľmi páčila, príbeh ma vtiahol hneď do samého deja.

Knihu som nevedela odložiť...

Knihu môžem len odporučiť a určite si prečítam aj ostatné autorove knihy.

Lucissia
13.02.2024 2 z 5

Nevím, no, asi budu jedna z mála, které se to nelíbilo. Nevím, jestli je to překladem, nebo už ten originál je tak zle napsaný. Věty zmatené, nelogické. Navíc, jestli kniha měla pozdvihnout práci hasičů a zdravotníků na telefonu záchranky, tak to tedy spíš degradovala. Nemají sněžný skútr, a jestli ano, proč ho nepoužili, nemají píšťalky, že musejí pískat na zmrzlé prsty? A takových drobností tam bylo víc. Dočteno, ale se zatnutými zuby.

veronika6781
23.12.2023 5 z 5

Tak táto kniha bola skvelá. Milujem čítať knihy, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami. Ďalšie plus je, ak sa to odohráva na miestach, ktoré poznám. Môj manžel je z Kysúc a tak som si vedela predstaviť kde sa celý príbeh odohráva a ako to tam vyzerá.

V knihe sledujeme príbeh 16-ročnej Mišky, ktorá sa v kalamitnej situácii rozhodla ísť domov cez kopce. Snehu stále pribúdalo a Miška po čase už nevládala pokračovať ďalej. Zvládla však ešte zavolať na tiesňovú linku a požiadať o pomoc.

Ja som túto knihu prečítala za jeden deň. Bola napísaná veľmi pútavo a mystika okolia bola do knihy perfektne napasovaná. Musím sa však priznať, že po dočítaní knihy som si rovno tento prípad vyhľadala na internete, aby som si o ňom mohla prečítať .

Knihu určite odporúčam všetkým čitateľom a ja sa teším na autorove ďalšie knihy.

traceybeegee
26.09.2023 5 z 5

Krásné úterý všem. Dnes přicházím s recenzí na KNIHU, při které si musíte uvařit něco teplého na zahřátí. Já ji četla ve slovenském jazyce a je podle skutečných událostí.

Je to vlastně svým způsobem i poděkování všem záchranářům a hasičům, kteří neváhají obětovat své zdraví a mnohdy i svůj život.

BIELA PANÍ

282 stran

Kniha, která Vás vtáhne už na samém začátku dějství.
Po dočteni knihy si pak kladu otázku : jaká je cena lidského života???
Kolik z nás by tady možná nebylo díky práci záchranářů!?
Neuvěřitelný příběh mladé dívky Mišky, která se rozhodla i přes nepříznivou předpověď počasí jít že školy pěšky domů asi 5 km.
Každý den chodila touto cestou, tam i zpět
Ale teď???
Byla to zkouška nejen pro ni samotnou, ale i pro tým záchranářů, kteří se vydali děvče hledat a sami se potýkali s velkou nepřízní počasí.
Biela paní, proč tento název?....
Dozvíte se čtením knihy, kdo se skrývá za tímto oslovenim.... A nejen tato osoba nebo osoby? Ale jsou tu další podivné události a stvoření, se kterými se setkává nejen Miska, ale i záchranářské týmy.
Dokáží vůbec děvče najít???
Tady člověk poznává, jak tenká je hranice mezi životem a smrtí.

Dávám 5z 5

mapet85
19.08.2023 4 z 5

Mrazivé februárové popoludnie, snehová fujavica a 16-ročná Miška Slivecká sa vydáva z kysuckej obce Korňa na rutinnú cestu zo školy domov. To však netuší, že práve husté sneženie a kalamita jej znemožní pokračovať v ceste a zablúdi. A tu začína dráma a boj o život mladého dievčaťa, ktoré bezradne uviazne v kopcoch.

"Slzy sa jej tlačili do očí takou silou, že im vzdorovala iba s nadľudským úsilím... Takto strašne, bezútešne a sama sa ešte nikdy necítila a dúfala, že ani nebude. Ak toto peklo prežijem!"

V príbehu, ktorý je založený na skutočných udalostiach sa okrem Mišky zoznamujeme aj so sympatickými a realisticky vykreslenými postavami, ako je operačná dôstojníčka Hasičského a záchranného zboru v Žiline Patrícia Jarská, či partia hasičov a dobrovoľníkov, ktorí sa vydávajú na záchrannú akciu.

Na stránkach knihy postupne sledujeme boj o život mladého dievčaťa, snahu poradiť si so vzniknutou situáciou a ruku na srdce, ktovie ako by reagoval každý jeden z nás v okamihoch mrazivej zimy, beznádeje a v očakávaní, či sa záchrana dostaví. Zachovali by sme si duchaprítomnosť a zdravý rozum alebo sa poddali mrazu a v tichosti odišli ?

Napriek tomu, že nejde o nervy drásajúci triler, či horor, kniha obsahuje niekoľko prekvapivých momentov a obohatená je aj o mystické prvky, ktoré sú pre mňa veľkým plusom a knihu výborne dopĺňajú. A ktovie ako je to s Bielou pani a strakou, ktoré sa v tejto oblasti údajne zjavujú. Sú skutočné, dobré a nápomocné, alebo predpovedajú niečo zlé ? Alebo ide len o výplod mysle bojujúcej o život v nehostinných podmienkach ? Názor nech si urobí každý sám.

"V živote by si nepomyslela, že počasie môže byť také desivé. Už zažila rôzne búrky, dokonca aj snehové fujaky či menšie záplavy v dedine. No vždy sa nachádzala na bezpečnom mieste, či dokonca ukrytá za pevným oblokom a radiátorom. Ako divák. No teraz sa stala priamym účastníkom predstavenia. Neľútostnej kalamity, ktorá sa s nikým nepárala. Bolo jej to jedno. Udierala na krajinu aj so všetkým, čo sa v nej nachádzalo, rovnako nemilosrdne a ničivo. Už počula, že kedysi dávno tu v okolitých kopcoch pár ľudí zamrzlo. Bola ešte malým dievčatkom. Ani si poriadne nepamätala, kedy sa to nešťastie stalo. Ktovie, čo v tejto pustatine bez pohybu, ľudského hlasu či azda božej prítomnosti nebožtíci prežívali ? Možno bojovali do posledného dychu, škriabali sa, borili, nadávali a preklínali pritom mlčiace nebesia. Alebo sa správali naopak ? Prosili Všemohúceho so sklonenou hlavou, úplne oddaní krutému osudu, žiadajúc ho, aby im pomohol a zázračne ich zo šlamastiky dostal ? Ale nevraví sa, človeče, pomôž si sám, aj Boh ti pomôže ?"

Moudd
01.04.2023 5 z 5

Mě se to líbilo, přímo mě vtáhlo do děje a prožívala jsem vše s Miškou. Vánice, mráz, všude kolem bílo,boj o život.
Dobrý popis postav, pocitů a přírodních živlů.

iveta3689
25.02.2023 3 z 5

Hlavní příběh je dobrý, ale nepotřebovala bych tam ty mysteriózní prvky.

Monuli36
01.04.2022 5 z 5

Přečteno jedním dechem za jedno odpoledne.DOPORUČUJI

Arkagas
27.01.2022 4 z 5

Další kniha, u které jsem nečetla anotaci a tudíž jsem dostala úplně jinou knihu, než jsem čekala - a rozhodně to bylo dobře. Zatím co jsem čekala něco jako biografický příběh, dostala jsem thriller postavený na skutečných událostech s velmi zajímavou mysteriózní linkou. Takže k téhle knize mám jen jedno - obecně se o mě ví, že "mysteriózní" thrillery od opěvovaného Kariky jsou knihy, které mi nesmí do domu. Tahle kniha je u mě doma naopak velmi vítána, protože je vážně dobrá. Ano, má to svoje mouchy, místy by mohl být příběh dotaženější, ale jako celek působí velmi dobře a čtenář dostane pořádnou dávku napětí. Miška je za mě hrdinka, protože zapadnout ve sněhu bez rukavic, čepice a šály, v lehké větrovce s vidinou smrti, která nebude příjemná muselo být nervydrásající, ale na svých 16 se sice občas zachovala hloupě (kdo z nás by nepanikařil), na druhou stranu velmi chytře a dospěle, aneb naděje umírá poslední. Tahle kniha pro mě byla velmi milým překvapením. A mysteriózní linka se strakou a Bílou paní ji jen prospěla.

Marekh
15.05.2021 3 z 5

Příběh je založený na skutečných událostech, které se staly na Kysucích. Povaha postav, jejich vyjadřování a smýšlení jsou autorovou fikcí. Jedná se o thriller s prvky mystiky. Knihu jsem přečetl na jedno posezení. Možná jsem nezvolil vhodné roční období pro četbu, protože je jaro a příběh se odehrává v zimě, kdy pořád sněží. Možná bych si knihu více užil kdyby byla zima, mráz a sněžilo by. V knize se vyskytují místa, která jsem osobně navštívil – Živčáková, kde se zjevila Panna Maria lesníkovi Matúši Lašútovi. Knihu hodnotím na 70 %.

Šestnáctiletá MIŠKA bojuje o život, když je zachvácena sněhovou kalamitou. Pomáhá ji PATRÍCIA (operační důstojnice Hasičského a záchranného sboru v Žilině) a profesionální i dobrovolní záchranáři. Seznamujeme se s přáteli a rodinou od Mišky a také s dalšími postavami.

Kniha se četla celkově dobře, i když v některých situacích bych jednal jinak, ale z pohodlí domova se lehce kritizuje, ale kdyby se člověk ocitl v ohrožení života jako naše hlavní hrdinka, tak by to viděl jinak. Určitě bych přivítal ještě více mystiky, která se mi líbila. Na zadním přebalu knihy nalezneme jedno lákalo, ve kterém je uvedeno, že „přečteno jedním dechem… nejedla jsem, nepila, nedýchala..“ V knize se vyskytovaly napínavé okamžiky, ale z druhé strany nebyla pro mě kniha úplně strhující, při které bych popadal dech a nedokázal se od knihy odtrhnout, ačkoliv jsem knihu přečetl na jeden zátah.

Venezia
11.05.2021 3 z 5

Keby sa toto stalo niekde v USA, knihu by už dávno sfilmovali a Korňa by bola turistickou atrakciou, hlavne v zime, aby turisti videli Bielu pani. Mimochodom, kostol na Živčakovej, kde sa zjavila Panna Mária, je parádny a oltár nádherný. Akurát je ho problém nájsť, pretože chýbajú orientačné tabule. Také slovenské...

Kacafir
25.03.2021 3 z 5

No já jsem čekal trochu více,ale dobré...

Allla9
19.02.2021 5 z 5

Dechberoucí drama o život šestnáctileté Mišky. Kniha byla napsána podle skutečné události a je úžasná.

L.Helena
27.01.2021 4 z 5

Docela napínavá kniha, jejíž děj se odehrává v průběhu jednoho odpoledne a popisuje průběh záchranné akce v drsném, sněhem zavátém prostředí slovenských Kysuc. Úplně jsem při čtení cítila tu vtírající se zimu a byla jsem ráda, že jsem doma v teple. Reálný příběh, sepsaný na základě skutečné události, je povýšen na lehce mysteriózní tím, že je obohacen o nadpřirozenou postavu Bílé paní a taky o jednookou straku, jejíž chování je vskutku značně záhadné.

SPOILER! Vždycky když jsem narazila na pasáže, kdy Miška s někým telefonovala, tak jsem se přistihla, že čtu doslova se zatajeným dechem a hrozně rychle, jako bych chtěla její hovor co nejvíc uspíšit, aby se tolik nespotřebovávala baterie v mobilu.

klodnerovic
09.12.2020 3 z 5

Nápad super - neotřelé téma, provedení horší. Bílá paní a straka by si zasloužily vysvětlení (ne ve smyslu realita x povídačky, ale proč), práce hasičů by mohla být popsána o trochu víc a jazyk by mohl být - jak to jen říct? - vybroušenější ... možná. Rozhodně ale nelituji, že jsem po knize sáhla :-).

Leona333
11.10.2020 4 z 5

No, vedle na Slovensku se tedy dějí věci... Dobré čtení to bylo. Napínavé, i mrazivé. A to nejen díky prostředí, kde se hlavní osoby děje nacházejí...

Gabriela737
08.10.2019 4 z 5

Prečítaná za tri hoďky. Oddychovka, ale výborná. Napínavý thriller s témou prežitia.

Štítky knihy

Kysuce

Autorovy další knížky

Roman Kulich
slovenská, 1980
2023  61%Devět křížů
2017  72%Biela pani
2017  54%Krik nevinných
2016  60%Prekliatie
2018  71%Pomsta