fauziya fauziya komentáře u knih

☰ menu

Společenská dělba práce Společenská dělba práce Émile Durkheim

disertační práce je prej něco, za co se člověk po zbytek života stydí. myslim, že pro durkheima to platí. po napsání společenské dělby práce mu bude trvat ještě několik let, než plněji zformuje svoji revoluční teorii o tom, že člověka ve skutečnosti donucuje společnost nikoliv zvnějšku, ale jako zvnitřněná, vtělená - součást jeho samého. pro seznámení se s durkheimem je určitě lepší třeba moral education.

16.12.2018 1 z 5


Zlomky předsokratovských myslitelů Zlomky předsokratovských myslitelů Karel Svoboda

Doporučuju číst s Patočkovou sekundárkou (Nejstarší řecká filosofie) :-)

01.06.2018


Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem Jan Patočka

nejlepší sekundárka k presokratikům, jakou jsem měla! hodně mi pomohla, skutečně super.

01.06.2018 5 z 5


Elementární formy náboženského života: Systém totemismu v Austrálii Elementární formy náboženského života: Systém totemismu v Austrálii Émile Durkheim

Tak, aby tu nechyběla sociologie, tak i pro tenhle obor zásadní dílo. Nenechat se ovlivnit stářím, sice jje tam značná porce etnocentrismu, ale když se nad to člověk povznese, může tam najít velmi inspirativné věci. Bez ohledu na to, že každý tak nějak ví, o čem to je, stojí za to skutečně přečíst.

12.07.2017 5 z 5


Struktura vědeckých revolucí Struktura vědeckých revolucí Thomas S. Kuhn

V rozporu s předchozími komentáři si nemyslím, že by byla kniha zmatená nebo špatně vysvětlovala. (Překlad fyzikálních termínů ovšem nedovedu posoudit.) Za mě je to rozhodně mezi společenskovědními knihami jedna z těch velmi příjemně čitelných. Jsou v ní dost zásadní myšlenky formulované sručně a jednoduše.

20.05.2017


Hodnocení a hodnoty. Metodologické rozměry hodnocení Hodnocení a hodnoty. Metodologické rozměry hodnocení Ladislav Tondl

tahle knížka je podle mě úplně k ničemu! sbírka akademickým žargonem napsaných banalit.

05.03.2017 odpad!


Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Kniha zklamala.

Moc zajímavé byly všechny příběhy, které autor v rámci knihy nabídl. Představivost umím ocenit!

Taky snaha o složitější kompozici. Která podle mě bohužel moc nevyšla. Líbilo se mi postupné odhalování příběhu kolem Aliciny rodiny. Ale proč cukrář a ty ostatní srandičky? Jaký význam to tam mělo?

Jazyk mě taky moc nedojal. Zajímavější než nějaký plytký bestseller, snaha každopádně byla, ale některé formulace byly prostě tak neobratné (a často i nelogické), že jsem se musela pozastavit... Pořád to nebylo dostatečně "inteligentní", pořád to při čtení dovolovalo přeskakovat řádky.

Proč jsou pořád naši čeští autoři tak zaseknutí v minulém režimu? Jako "teď budeme vzpomínat, jak těžké to bylo za komunistů". Dnešní doba taky ničí životy. Proč někdo nepíše o tom?

Ale neříkám, třeba taková moje mamka by z tohohle románu byla nadšená :-)

05.07.2015


Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě Erving Goffman

Čekala jsem, že to bude trochu popularističtější (není to zas tak snadné čtivo), ale musím říct, že je to skvělá kniha, bezvadné kompaktní myšlenky a v žádném případě suchá, díky spoustě příkladů z reálného života, jimiž autor své myšlenky dokládá...skoro jsem brečela, že už jsem na konci. Potěší každého milovníka sociologie.

26.04.2015 5 z 5


Informace, komunikace a myšlení Informace, komunikace a myšlení Jiří Cejpek

Myslím, že i pro neknihovníky... Za obsahem Cejpkova díla prosvítají jeho názory na společnost, morální hodnoty a postoje... Zajímavé je oboje.

23.04.2015


Dějiny knihoven a knihovnictví Dějiny knihoven a knihovnictví Pravoslav Kneidl

Zvláště pasáže od Cejpka jsou fakt super, líbí se mi jeho styl myšlení a tak vůbec.

23.04.2015


Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

U mého vydání (z roku 76) textu knihy bohužel předcházela Fuksem napsaná dosti trapná předmluva, v níž autor udělal pokorný ústupek režimu. Kniha samotná je možná dobrá. Možná dokonce skvělá, ale já jsem po pár desítkách stran zjistila, že nejsem schopna číst knihu, v níž autor kritizuje jeden totalitní (fašistický) režim, zatím co před druhým couvá.

11.08.2014


Tajný agent Tajný agent Joseph Conrad

Skvělé, řekla bych, Conrád samozřejmě není jednoduché čtení, ale pro mě jsou jeho knížky vrcholem všeho. Psychologie postav! zvlášť postava Profesora (vedlejší charakter) mě dost děsila "sním o tom, že svět bude jako jatka, kde slabé nemine úplná likvidace". Pokud v Srdci temnoty předpověděl existenci charismatických vůdců 20. století (jako Hitler, Lenin, Mao...), tenhle chlap se svojí zvrácenou filosofií je pro mě předobraz nacisty. Závěrečná scéna, ve které prochází ulicí "jako netušené smrtelné nebezpečí, jako mor v ulici plné lidí" mi nahání strach.

A pak ty jímavé obrazy jako "tikot" krve pana Verloca...
Bezvadné.

09.08.2014 5 z 5


Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye Michael Chabon

Ano, geniální kniha. Kniha, která evokuje komiks, zajímavý a zdařilý experiment! (A i méně pokročilý čtenář, který se na z tohoto úhlu dívat nebude, ocení spád, dějovost a atraktivní zápletky.)

23.06.2014 5 z 5


Návrat ztraceného otce Návrat ztraceného otce Miloslav Urban

Tuto knihu jsem přečetla omylem. Spletla jsem si Miloslava Urbana s Milošem. Párkrát jsem se sice smála nahlas, ale jinak naprosto žádný zázrak.

03.06.2014 2 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Podle mě přeceňovaná kniha s jednoduchým prvoplánovým poselstvím. Mnohé možná dojme, mnohé bohužel odradí od čtení dalšího Hemingwaye. Což je škoda. Jiná jeho tvorba je výborná.

11.05.2014 3 z 5


Sbohem, armádo Sbohem, armádo Ernest Hemingway

Jedna z nejlepších vůbec, Hemingway je mistr jazyka. Někdo tu psal o překladu, já mám překlad Škvoreckého, a to je docela trefa :-)

11.05.2014 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Oceňuji, že autorka vycházela z faktů, o fenoménu bohyní z jižní Moravy jsem předtím neměla tušení. Kompozice díla byla moc zajímavá. Autorčin styl psaní byl (je) ale slabý, plytký... V určitých momentech toho říká (vysvětluje) příliš.
Nedočetla bych, kdybych nemusela (četla jsem to do školy :-) ).

20.04.2014 2 z 5


Revolver na prodej Revolver na prodej Graham Greene

Mě tyhle jeho krátké "entertainements" hrozně baví. Autor si šel odpočinout ke zdánlivě podřadnějšímu žánru, ale mistr zůstává mistrem.
(Vyzdvihla bych groteskní scény v plynových maskách. :-D :-D)

19.04.2014


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Samozřejmě velká klasika. Nemohu se ubránit dojmu, že autorův styl trochu pokulhává v dějových pasážích. Což ale tisíckrát dohání v neskutečně propracované psychologii postav - hluboké průniky do hrdinů románu, v tomhle směru výjimečná věc, navíc na tu dobu - velká moderna, abych tak řekla :-)

07.04.2014 5 z 5


Platforma Platforma Michel Houellebecq

To tak kouzelně připomíná Sbohem, armádo!
(Jen ten překlad mi to trochu pokazil, nezdál se mi dobrý, ačkoliv obyčejně mě ani nenapadne nad překladem přemýšlet...)

07.04.2014