Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě

Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82938/vsichni-hrajeme-divadlo-sebeprezentace-v-kazdodennim-zivote-82938.jpg 4 37 5

Kniha je věnována sebeprezentaci v každodenním životě. Studie sleduje problém z hlediska divadelního představení; odvozené principy jsou principy dramaturgické. Jsou v ní však popisovány rysy, které společně tvoří rámec aplikovatelný na jakékoli organizované společenství, ať už v domácí, průmyslové, či komerční sféře.

Žánr:
Sociologie, společnost

Vydáno: , Nakladatelství Studia Ypsilon
Originální název:

Presentation of Self in Everyday Life , 1956


více info...

Přidat komentář

Elevant
25.05.2021 3 z 5

Dokáži si představit, že tento Goffmanův spis je důležitý především pro studenty sociologie, ale pro laického čtenáře není na rozdíl od studenta možná tolik nezbytná. Zde bylo totiž formulováno ve své době velmi inovativní pojetí společenských projevů, které dnes již ale ztrácí jisté kouzlo. Přesto ale dává smysl, aby tuto knihu lidé, resp. laici četli i dnes, zejména proto, že představuje výchozí bod pro další sociologické myšlení.

Gweny
29.08.2019 4 z 5

Pro studenty sociologie povinná kniha k přečtení, pro ostatní zajímavý náhled do tohoto tématu. Určitě doporučuji k přečtení.


Pes Filipes
12.02.2019 5 z 5

"Ať už je prezentovaná osoba rozvážná, či bezstarostná, vysokého, nebo nízkého postavení, jednotlivec, který tuto osobu ztělesňuje, bude viděn tak, jaký téměr skutečně je, jako osamělý herec pronásledovaný obavami a o svou produkci. Za mnoho maskami a mnoho ztělesňovanými osobami mívá každý účinkující jednotný výraz, nahý, nesocializovaný výraz, výraz plný soustředění, výraz člověka, který se soukromě zabývá obtížným a záludným úkolem."
(str. 268)

Nigol
20.12.2016 5 z 5

Dle mého názoru čtivě napsaná kniha, která formuluje základní autorovi myšlenky o sebeprezentaci a jejím uplatnění v každodenním životě.

fauziya
26.04.2015 5 z 5

Čekala jsem, že to bude trochu popularističtější (není to zas tak snadné čtivo), ale musím říct, že je to skvělá kniha, bezvadné kompaktní myšlenky a v žádném případě suchá, díky spoustě příkladů z reálného života, jimiž autor své myšlenky dokládá...skoro jsem brečela, že už jsem na konci. Potěší každého milovníka sociologie.

Autorovy další knížky

Erving Goffman
americká, 1922 - 1982
1999  83%Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě
2003  77%Stigma: Poznámky o způsobech zvládání narušené identity

Kniha Všichni hrajeme divadlo: Sebeprezentace v každodenním životě je v

Právě čtených9x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce16x
Chystám se číst104x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x