Informace, komunikace a myšlení

Informace, komunikace a myšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39879/informace-komunikace-a-mysleni-39879.jpg 4 50 7

Druhé, přepracované vydání publikace objasňuje podstatu a smysl informační vědy, oboru v České republice akreditovaného v roce 1996. V prvních kapitolách autor podává výklad tří klíčových pojmů: informace, komunikace a dokument, věnuje se informatizaci společnosti a popisuje postupný přechod od knihoven k telekomunikačním sítím. Další kapitoly jsou úvodem do studia informační vědy, přinášejí její dějiny, vývoj knihovnického vzdělávání na území České republiky ve 20. století a krátce se zmiňují o podstatě myšlení. Na závěr autor představuje základní trendy současného a budoucího vývoje informační vědy.... celý text

Přidat komentář

Knišíl
17.09.2017 5 z 5

Výborná úvodní četba k uvedení do oboru Informační studia a knihovnictví. Ač první věta možná inklinuje k tomu, že je tato kniha pouze pro studenty oboru, myslím, že může být poutavým čtením i pro "obor nestudující" část potencionálních čtenářů. J. Cejpek zde překládá nejen fakta o vývoji oboru ISK, ale nabízí i filosofické pojednání o současném světu (globalizace, vývoj vzdělávání, pokora k přírodě atd.) Oceňuji především onu humanitní stránku publikace, rozhodně se nejedná o "suchá" skripta (jak sám Cejpek upozorňuje v úvodu do knihy), naopak je učebnice pojata dost "neučebnicově" a slouží především svou schopností čtenáře donutit zamyslet se nad některými zmiňovanými tématy. Také oceňuji skvělý Cejpkův literární styl a krásnou češtinu. Kniha jež nepatří k nejnovějším dílům avšak stárne jen velmi pomalu.

Klarv
19.05.2017 4 z 5

Musela jsem 2x neúspěšně udělat zkoušku, abych pochopila, že bez přečtení této knihy to nepůjde. :) To, co nebylo jasné v přednáškách, bylo vysvětleno zde tak, že jsem to pochopila. :)


tatafa
07.01.2017 5 z 5

Velice zajímavá kniha, které rozhodně neuteče žádný student knihovnictví ani informační vědy. Za hlavní klad považuji, že je na naučnou/vědeckou knihu napsaná velice čtivě a poutavě. Vřele doporučuji!

lushi
30.06.2015 3 z 5

Když jsem před několika lety začala se studiem knihovnictví, Cejpek byl základem pro studium. Dnes bych to viděla tak, že díky němu člověk získá představu, o čem bude část bakalářského studia. Bible vysokoškolského knihovnického oboru neexistuje, na získání základu potřebujete víc zdrojů.

fauziya
23.04.2015

Myslím, že i pro neknihovníky... Za obsahem Cejpkova díla prosvítají jeho názory na společnost, morální hodnoty a postoje... Zajímavé je oboje.

syvritos
16.03.2012 5 z 5

Knihovnická bible tomu říkáme....

Jakubisko
04.07.2011 4 z 5

Nezbytný informační základ pro každého studenta knihovnictví.