Revolver na prodej

Revolver na prodej https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13929/revolver-na-prodej-13929.jpg 4 90 21

V tomto románě čtenář sleduje osudy námezdního vraha, který na objednávku zbrojařského magnáta zastřelí socialistického ministra, při pronásledování pochopí, čeho byl vlastně nástrojem, a obrací zbraň proti těm, kterým sloužil. Autor v mistrné kresbě vylíčil psychologii člověka, od mládí fyzicky i sociálně poznamenaného a vyřazeného ze společnosti, který se vrahem stává z nutnosti. Druhou hlavní postavou knihy je mladá herečka, která si získala vrahovu důvěru a zároveň v něm probudí pocit svědomí. Kniha patří k lepší části Greenových společensky zainteresovaných děl. Doslov František Fröhlich.... celý text

Přidat komentář

Winoga
10.07.2023 4 z 5

Souhlasím s ostatními, že toto není detektivka. Příběh vraha, ke kterému se postupně přidávají příběhy osob, které jsou kolem něj se mi líbil. Zejména jsem ocenil hezké vykreslení vzhledu, způsobu myšlení i osobní historie každé postavy.

Filomena1961
13.12.2022 4 z 5

Autor rozvíjí zajímavý děj s detektivní zápletkou, v němž jsou napínavé nejen osudy hrdinů a jejich konflikty vnější, ale i vnitřní ve kterých řeší své vztahy. Greene je geniální ve vykreslování lidských charakterů a povah a to se mu podařilo vystihnout u vraha poznamenaného zaječím rtem. Jeho cesty se protínají s mladou herečkou, která je vnímavá a empatická a stává se jedinou bytostí, které vrah odhalí své nitro. U knihy jsem se nenudila, doporučuji ke čtení.


thubalek
13.11.2022 2 z 5

Nějak mi to nesedlo, ani jsme to nedočetl. Graham Greene na lepší knížky.

opic 12
11.09.2022 4 z 5

Neprávem přehlížená revolverka na prodej.
Odlehčenější styl není na překážku.
Zaškatulkování do žánru krimi kapánek nespravedlivé.
Sice se čte pomalu a vyžaduje soustředění.Stojí za přečtení.
Nejenom k pobavení.Na to je příliš přemýšlivá a ne laciná detektiuka.
Na první pohled neuhrančivá.Pro zvídavé Greenovce objevná.

PREBURDA
26.05.2021 2 z 5

Příběh této knihy, je taková vlažná detektivka. Hned z úvodních stránek se dozvíme podstatné. Přistihla jsem se, že fandím vrahovi, vstup do života neměl jednoduchý.
Kniha ani špatná, ani nijak dobrá, takový zlatý střed.

Jana_Z
03.05.2021 3 z 5

U téhle knihy jsem se ani nenudila, ale ani zvlášť nebavila. Příběh je spíš plochý a vcelku předvídatelný. A autorův soudobý pohled na ženy jako na přihlouplé girls... No, prostě taková detektivka k vodě.

Dzonysek
17.04.2021 2 z 5

Když je popisována nějaká "akce", třeba přestřelka, je text velmi čtivý a napínavý. Ovšem líčení ostatních situací je tak zoufale nezáživné a nudné, že jsem chvílemi přemýšlel, zda knihu neodložím. Ona ani tak kvalita překladu za mnoho nestojí, takže se to na celkovém dojmu z knihy dost podepisuje. Pozitivně lze hodnotit, že se autorovi daří držet až "noirovou" atmosféru.

ludek.n
31.12.2020 3 z 5

Greenův Revolver na prodej je společensky angažovaná detektivka, která je zároveň podivně sentimentální, krutě satirická a nebál bych se ani slovíčka familiární. Na rozdíl od jiných Greenových děl je Revolver na prodej psán skutečně jako „zábavná“ knížka, která sice používá pro zdůraznění nosného tématu ostrou sociální kritiku a protiválečný politický imperativ, nicméně stále zůstává v rovině lehce stravitelného „pokleslého“ žánru. František Fröhlich ve svém doslovu označuje román za divertimento - hříčku - a skutečně, vyprávění v určitých partiích připomíná rošťácké skotačení party výrostků, při nichž se baví autor i divák, než vážnou práci význačného spisovatele. Klíčová postava Raven je bezpochyby typický „nehodný člověk“, zlosyn a hříšník, kterého musí v konečném důsledku každý soudný čtenář odsoudit, s kterým ale přesto dokážeme soucítit a jeho cestu za odplatou podpořit. V kontrastu k němu pak ctí pomazaný detektiv Mather, i přes svou výhradně kladnou roli, mnoho sympatií nevzbudí. A Anna Crowderová je přesně uprostřed mezi těmito dvěma póly. Revolver na prodej je zajímavý příběh ve zvláštním provedení a je potřeba být na jeho netradiční utváření připraven.

konicekbily
24.09.2019 4 z 5

Autorův "lstivý" styl mne zase dostal. Děj rozvíjí velice pomalu a "nenápadně", zejména formou "nic neříkajících dialogů a monologů" posouvá rafinovaně události kupředu. Při tom postavy - z různé úrovně společenského žebříčku - vyjadřují autorovy názory na dění lidské společnosti. A tak tyto knihy čtu pomalu a přemýšlím o nich. Podle mne toto není detektivka, ale jakýsi pokus o politický thriller se společenským pozadím. Upozornění: "Nájemný vrah" a "Revolver na prodej" jsou identické příběhy - knížky pod různým názvem.

martunka
29.06.2019 4 z 5

Tohle je první kniha od tohoto autora, kterou jsem přečetla. Úplně mě dostal. Musím uznat, že se mi moc líbí, jakým způsobem vykresluje charaktery postav a popisuje jejich způsob myšlení.

Knišíl
02.09.2018 4 z 5

Když jsem si knihu před více jak rokem pořídil, tak jsem ji napoprvé po pěti stránkách zavřel s tím, že teď na primitivní detektivku nemám čas. Před týdnem jsem odjížděl na dovolenou, a tak jsem si řekl, co tuto knížku neoprášit z hlubin nedočtených kniha a přece jenom ji nezkusit přelouskat cestou v autobuse do Španělska. Opět jsem však po pár stránkách byl celkem rozpačitý, ale pak jsem se do příběhu a vůbec stylu jakým Greene píše ponořil jak do nejtemnějších hlubin moře a zůstal v něm až do konce. Tohle nebyla moje první Greenovka (Ministerstvo strachu, Tichý Američan), takže o Greenově literárním mistrovství jsem již věděl a Revolver na prodej, ač patří mezi dle Greena tzv. Entertainments, rozhodně není primitivní detektivka. Z postupujícím dějem se o postavách dozvídáte více a vyvíjejí se a mění, kdo se ze začátku zdá jako zaškatulkovaná postava ta se z této přihrádky dostává s výtečným psychologickým vykreslením pana Spisovatele, a už jen díky tomu to stojí za to přečíst.

jfialova
24.08.2018 3 z 5

Určitě bych knihu mezi detektivky nezařadila. Jak píší kolegové, Greena nelze číst kvůli ději-ten se dá shrnout několika větami. Umí ale mistrně vykreslovat prostředí a charaktery postav. Nepřidává nic navíc, co by rušilo, ale ani příliš nevynechává, aby se člověk ztrácel. Revolver byl z mého pohledu trošku slabší, ale za přečtení stojí.

kuruteku
21.11.2017 5 z 5

Dívat se dnešníma očima na něco, co bylo napsáno před půl stoletím, a považovat Greena za detektivkáře, je minutí cíle. Green je především humanista zkoumající člověka v extrémní situaci a konfrontující ho s něčím, co do této situace nezapadá. A to se mu daří tu s humorem, tu s napětím, tu s velikými otazníky. Tato kniha patří ke čtivějším, díky střídání osob, střídání pohledů. I když je o námezdném vrahovi, je také o důvěře (i mezi policistou a jeho milou; mezi továrníkem a zprostředkovatelem nájemného zabijáka). Nedoporučuji číst Greena kvůli ději.

000nugatovej
25.03.2017 3 z 5

Na této knize lze skutečně výrazně vidět, jak se v průběhu desítek let posunul tento žánr. Škoda. Ač jsem to před čtením tušil a ač jsem věděl, že čtu něco, co autor sám nazýval divertimentem, tentokráte mne Greene dost zklamal.
Snad jediným zajímavějším momentem knihy byl záblesk víry Ravena, že by mohl poprvé ve svém životě nějakému člověku důvěřovat. Spletl se a připustit si tento omyl bylo pro něj více než bolestivé. Najednou – zcela chladnokrevný a bezcitný vrah – vypadal lidštěji. Možná pro tuto epizodu stojí román za přečtení.

gersie
25.09.2015 4 z 5

Nevěděl jsem co mám od knihy očekávat , tak jsem byl zvědavý. A dopadlo to dobrě. Jak tady píšou kolegové , nedá se to srovnávat s novější literatůrou, ale do děje mne to vtáhlo.Velice se mi líbilo, jak trefně vykreslil autor veškeré postavy. Všechny měly dobré i špatné stránky. I ti padouchové nebyli jen špatní vyvrhelové , ale našel i na nich něco dobrého , či alespoň zajímavého. Mistrně zvládnuté, má můj obdiv.

aktak1203
27.05.2014 3 z 5

Škoda, že se nedají dát půl hvězdičky, určitě bych půlku přidala. Porovnávat dnešní detektivky s těmi předválečnými není úplně fér. Neřekla bych, že se od knihy nedá odpoutat, ale neurazí. Je celkem čtivá a na cestu s MHD se hodí dokonale.

fauziya
19.04.2014

Mě tyhle jeho krátké "entertainements" hrozně baví. Autor si šel odpočinout ke zdánlivě podřadnějšímu žánru, ale mistr zůstává mistrem.
(Vyzdvihla bych groteskní scény v plynových maskách. :-D :-D)

soukroma
12.04.2014 3 z 5

Dojmy trochu jako na houpačce, chvílemi se mi to líbilo, chvílemi nikoliv (a nudila jsem se). Autora si považuji, ale tady nemůžu říci, že bych byla nadšená. V době prvního českého vydání (jako Revolver na prodej) to musela být bomba, ale dnes je to přeci jen poněkud zastaralé. Pokusila jsem se porovnat postavu nájemného vraha Ravena s moderním podáním u Lawrence Blocka či v čerstvě dočteném Šibumi, ale nelze to (samozřejmě) ani v jednom případě. Pojetí a záměr autorů se diametrálně lišil, a navíc mezi nimi byly více než generační odstupy...ale přeci jen měli něco společného - nájemný vrah ani v jednom případě nebyl kupodivu ani vzdáleně odpudivou odsouzeníhodnou lidskou bytostí.

Amaranta
21.03.2012

Jak tak člověk hodnotí z velkého odstupu času, může dobře poznat, jakou pro něj má kniha hodnotu. Třeba o této bych ani nevěděla, že jsem ji četla. Narozdíl od ní jsem před chvílí hodnotila Goldingovu věž - taky si moc nepamatuju děj, ale tu myšlenku, pocit z knihy, to ano. A často si podvědomě vzpomenu na nemyslné šplhání zdiva do výšky... Asi opravdu nelze použít jedno měřítko na takovou knihu a detektivku, to není moc fér...

grapas
13.03.2012 5 z 5

Jak nemám ráda detektivky tohle se mi moc líbilo!