Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem

Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55371/mid_nejstarsi-recka-filosofie-filosofie-LBi-55371.jpg 5 6 4

Přidat komentář

Cubeik
27.12.2022 3 z 5

Můj pohled bude možná maličko zaujatý. Žádné filosofické dílo jsem jaktěživ nečetl, když jsem přišel do školní knihovny s přáním vypůjčit si Platónovu Ústavu, dostal jsem místo toho tento skvost. Jeho dočtení jsem si následně stanovil jakožto malou osobní výzvu.

Myšlenky předsokratovských filosofů mnohdy předstihují svou dobu o tisíce let dopředu. V knize se dozvídáme o jejich filosofických názorech, ale dostáváme i podrobných popis jejich životů. Nicméně Patočkova akrobacie se slovy mnohdy docela jednoduché myšlenky dokáže přetavit do téměř nesrozumitelného textu, kterým jsem se musel prokousávat několikrát, abych z něj alespoň něco pochytil. Mnoho odkazů na díla odborníků na antickou filosofii sice můžou poskytnout znalci mnoho studijních materiálů navíc, ale pro studenty prvních ročníků filosofie (pro něž je tato publikace původně určena) dle mého přinášejí spíše zmatek a nepochopení.

Jakmile si ale čtenář navykne na způsob autorova psaní a vyfiltruje pro něj nepodstatné či příliš nesrozumitelné údaje, může z díla načerpat mnoho užitečných informací. Chce to nicméně čas, trpělivost a nutnou dávku odhodlání.

Bohim
29.01.2020 4 z 5

Kniha je rozhodně určena pro čtenáře obeznámeného s řeckým jazykem, jehož znalost autor předpokládá. Kniha je koncipována přehledně a chronologicky. Jsou zde vysvětleny náhledy na všechny problémy, kterými se presokratovští myslitelé zabývali.


Renek
17.09.2019 5 z 5

Ač filosofický elév, byla pro mne kniha velice inspirativní. Vyzobal jsem si z toho to, co jsem aktuálně schopen pochopit.

fauziya
01.06.2018 5 z 5

nejlepší sekundárka k presokratikům, jakou jsem měla! hodně mi pomohla, skutečně super.

Štítky knihy

dějiny filozofie předsokratici, předsókratovci řecká filozofie

Kniha Nejstarší řecká filosofie: Filosofie v předklasickém údobí před sofistikou a Sókratem je v

Přečtených8x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit8x