evaval evaval komentáře u knih

☰ menu

Čas madon Čas madon Naďa Horáková

Poslouchala jsem jako audioknihu a vůbec nebyla špatná. Milá detektivka s českého prostředí. Moc se mi líbil náhled a historické vyprávění týkající se obrazů s Madonami.

26.04.2024 3 z 5


Manžel a... dítě z minulosti Manžel a... dítě z minulosti Alena Jakoubková

Alenu Jakoubkovou autorku knihy Manžel a dítě z minulosti určitě netřeba představovat. Již řadu let píše především pro ženy romantické a oddechové příběhy, které opravdu umí. Nejinak je tomu i u této knihy.
Hlavní hrdinkou je Jorika, která se ve druhém ročníku na gymnáziu zamiluje do spolužáka Tibora. Ten se přestěhoval se svými rodiči do Blatné, kde si jeho otec pronajal lékárnu. Od prvního dne to byla láska na první pohled. Dnes je Tibor primář v nemocnici, Jorika je advokátka, má svou kancelář a zaměstnává dva koncipienty. Teď spolu slaví třicáté výročí svatby. Mají spolu skvělé a pohodové manželství, sice bez dětí, ale i tak si společný život užívají a stále se mají rádi.
To všechno do dne, kdy Jorika náhodně najde v manželově psacím stole dopis. Hledala tam jeho cestovní pas a našla něco, co ji převrátí život vzhůru nohama. Nemůžu se se vzpamatovat, takový kousek papíru a vše co měli, je najednou pryč. Dopis již leží v šuplíku 10 let a tenkrát jej napsal 17-letý Jan svému otci, kterého nikdy nepoznal. Oznámí mu, že jeho matka zemřela a že by se s ním rád setkal a seznámil, dopis končí adresou a telefonním číslem. S Jorikou se točí celý svět a podlamují se jí kolena. Takže Tibor má 27- letého syna, který se narodil 4 roky po jejich svatbě, kdy ona i Tibor měli 26 let? Je tohle možné? Bohužel ano, Tibor stále jezdil na nějaké konference a příležitostí měl více než dost a jednou na konferenci ve Vídni... a teď má dospělého syna. Jorika má v hlavě tisíc myšlenek. Tibor ji podvedl, je to lhář a není k ní léta upřímný. A to ji na výročí řekl, že nikdy nikoho jiného nemiloval, že je pro něj jediná... To je takový pokrytec? A kdo byla Helga Hergetová, s kterou se seznámil na kongresu ve Vídni a s níž má syna? Stýká se s Janem, telefonují si? Tráví spolu čas? Jezdit na konference, sympozia a účastnit se různých seminářů patří k jeho práci, musí se ve své profesi neustále vzdělávat a tudíž je tohle všechno možné, klidně může tajit léta cokoliv.
Teď si musí Jorika všechno dobře promyslet. Může svého muže konfrontovat a rovnou na něj udeřit. Ale ne, tohle neudělá, rozhodne se najít jeho syna, zkusí se s ním seznámit, je přece advokátka. Umí se ptát a z lidí dostat, co potřebuje, zjistí si maximum informací a pak se uvidí. Musí se z celé situace vzpamatovat a získat odstup.
Příběh se prolíná s rodinou Joričiny kamarádky Karolíny, která má s manželem tři dospívající děti a nemá o problémy nouzi. Čím víc dětí, tím je více veselo a nebo více problémů. Takže Jorika nejenom že řeší manželovu nevěru a jeho dospělého syna, ale také kamarádčinu dceru Mášu a její nechtěné a nečekané těhotenství. Do toho má hájit ženu, která se přiznala, že zabila svého manžela.
Autorka opět ukázala, že psát prostě umí. Dostane se vám hezký příběh, vztahy v rodině, láska, nevěra a co mě bavilo moc, bylo vyprávění z Bretaně. Dýchla na mě Francie, cítila jsem vůni moře a šumění vln. Za mě super odpočinkový příběh, který se čte sám.

06.04.2024 3 z 5


Alice Alice Helena Farníková

S hlavní hrdinkou Alicí se seznamujeme v den jejích 33 narozenin. Tak jako každé ráno vyběhne ven protáhnout se během do nedalekého parku. Při běhu ji zapípá telefon - je to SMS od mámy, přání k jejím narozeninám. Alice nechce neosobně odepisovat a proto hned volá mámě zpátky. Ví, že to musí stihnout před začátkem její ordinace, matka je zubní lékařka a když nevyužije času hned, bude dostupná až večer. Vyslechne si od ní přání k narozeninám a také to, že už dlouho nebyla doma. Že by ji máma nejen ráda viděla, ale potřebuje s ní probrat něco důležitého. Alice domů moc nejezdí, stále má totiž v živé paměti, jak od nich odešel její táta. Byla tenkrát ještě malá a vůbec celou situaci neuměla pochopit. Cítila to celé jako velkou zradu a křivdu. Táta si jednou zabalil kufr a byl pryč, bez rozloučení, bez jediného slova a vysvětlení. Od té doby ho neviděla a celé své dětství se tím trápila. Nikdy to nepřebolelo. Proto také za mámou málo jezdí, všechno ji tam tátu připomíná a ona na to nechce myslet. Nikdy se s tím nevyrovnala. Že od nich táta odešel, založil si novou rodinu a má další děti. Nikdy se s ním od té doby nesešla, nepřečetla si od něj dopisy a taky mu nikdy sama nenapsala. Prostě si její táta tenkrát vybral.
Teď je ale dospělá, má svůj život a je přesvědčená, že dělá to, co ji baví a naplňuje. Provozuje vlastní psychoterapeutickou praxi a má částečný úvazek na vysoké škole, kde učí předmět Psychologie osobnosti. Taky má kamarádky, i muže, kterého má ráda. Sice to s ním není ideální, ví že je ženatý, ale kdo dneska má všechno. Vlastně ji nic ke spokojenosti nechybí. Ale život s ní má jiné plány.
Jednoho dne si ji do své kanceláře zavolá vedoucí katedry, který se rozhodl jít do důchodu a představí jí svého nástupce. Zároveň přijde s nabídkou, aby za něj učila jeho předmět Dějiny psychologie. Pro Alici by to byl velký posun, ale zároveň také velký závazek. Musí si vše pořádně promyslet. Je to velká výzva, která by ji mohla v profesním životě významně posunout. Rozhodne si vzít pár dní na promyšlení.
O víkendu se vypraví za svou mámou, která vždycky doufala, že se Alice rozhodne jít v jejích šlépějích a jednou budou společně provozovat zubařskou praxi. Máma ji čeká se svíčkovou a v dobré náladě. Sdělí ji, že se rozhodla odjet na čas do Indie, kde bude meditovat. Alice se nestačí divit, její vždy praktická máma, která znala jen svou práci a rozhodne se odjet, na víc někam do Indie? A co její ordinace, její praxe? Matka ale má vše promyšlené, o praxi se postará její kolega a po Alici potřebuje, aby občas zašla navštívit babičku v pečovatelském domě, zatím co bude ona pryč. Nakonec ji matka předá svazek dopisů, které ji její táta posílal celou dobu, co od nich odešel. První dopis Alice jako dítě bez čtení roztrhala, proto všechny ostatní matka schovávala a teď se rozhodla ji celý svazek předat spolu s telefonním číslem na tátu. Rád by se s ní viděl, mluvil s ní, rád by se stal znovu součástí jejího života. Alice mu ale stále neodpustila. Hlavně teď má spoustu práce. Rozhodne se, že nabídku výuky na katedře přijme. Ví že spoustu času bude muset věnovat přípravě, musí prostudovat spoustu knih, aby byla na přednášky dobře připravená. Ale je to výzva, i svou praxi zvládne. Všechno zvládne. Řešit tátu teď nemá ani čas, a vlastně ani chuť.
Ale život se jí začíná zamotávat. Už od začátku věděla, že je její přítel ženatý, že má malé děti. Nikdy se ale o tom spolu nebavili, brali oba to, co jim život nabízel. Užívali si společných chvil až do doby, kdy Alici dojde, že jedna její klientka, která k ní dochází na terapii je jeho žena. Svět jako by se v té chvíli zastavil. Je jí jasné, že udělala velkou a neodpustitelnou chybu. Nejen svým vztahem se ženatým, ale co je nejhorší, zapletla se s manželem své klientky. Ta k ní přišla pro pomoc, věřila ji a svěřovala se jí se svými pocity. A ona mezi tím...
Co bude dál, jak se s tím Alice popere, jak celou situaci zvládne? Jak dá svůj život do pořádku?
Kniha se četla velmi dobře, je to milé odpočinkové čtení ze života, jsem ráda, že jsem na autorku narazila. Doporučuji u čtení jsem si hezky odpočinula.

17.03.2024 3 z 5


Boží potměšilost Boží potměšilost Zdeněk Řehák

Že máme skvělé a talentované autory, o tom není pochyb. Já objevila dalšího a musím říct, že jsem ještě donedávna Zdeňka Řeháka vůbec neznala. Jeho kniha mě velmi mile překvapila. Čte se z lehkostí a do děje vás autor vtáhne hned od prvních řádků. Já mám ráda kratší kapitoly, menší množství postav, české prostředí a postavy, kterým rozumím a v této knize se mi všeho dostalo.
Hlavními hrdiny jsou dva mladí doktoři, kteří společně ordinují na malém venkovském středisku. Doktor Richter má za sebou náročný rozvod a svého syna, vidí jen velmi málo. Přesto, že má se svou bývalou manželkou dohodu, jen zřídkakdy ji ona dodrží. Když si jede syna vyzvednout, nikdy neví, zda zda ho vůbec uvidí. Jednou je syn nemocný, pak má manželka se synem a novým přítelem program, nebo vůbec není doma a nebo mu prostě a jednoduše neotevře. Je těžké chodit a zvonit na svůj bývalý byt a vědět, že je odkázán na nálady své bývalé ženy. Celou situaci velmi těžce nese, syn mu moc chybí. Jeho život se mu rozpadá pod rukama. V práci to odnášejí pacienti, protože je podrážděný, náladový a zkrátka by se nejraději na všechno vykašlal.
A není sám, kdo má nějaké trápení. Jeho kolega doktor Karel Jon má taky své starosti. Sice je velmi milý, empatický lékař, který každého rád vyslechne a poradí, ale vypadá to, že stále nenašel tu pravou, nebo našel? Pravidelně se už nějaký čas schází s milenkou, které naprosto a nezvratně podlehl. Již si několikrát říkal, že celá známost je jen ztrátou času a měl by to ukončit, jenže stačí jeden pohled a opět je ztracený. Byly doby, kdy doufal, že si jeho milenka vybere jeho, ale nemůže nikdy konkurovat bohatému manželovi a možnostem, které své ženě nabízí.
Kolečka osudu se začnou roztáčet v okamžiku, kdy se doktor Jon rozhodne pro dovolenou v Chorvatsku. Moře miluje a je přesvědčen, že mu odstup od všeho, volno a slaný vzduch jenom prospějí. Předá svou praxi kolegovi Richterovi, upozorní ho na některé pacienty, které musí navštívit doma, na koho má dohlédnout a na koho nesmí zapomenout. Richter musí zatnout zuby a prostě udělat, co je potřeba. Je přece lékař a má svou zodpovědnost, i když se zrovna cítí pod psa. A třeba je všechno zlé, pro něco dobré. Kdo ví, co ho čeká a zda se nakonec zástup kolegy nestane restartem v jeho životě.
Mezitím doktor Jon odjíždí na zaslouženou dovolenou a je rád, že se tak rozhodl. Všechny starosti vypouští z hlavy, podaří se mu nemyslet ani na svou milenku. Přece není jedinou ženou na světě. U moře se seznámí s dívkou Eliškou, která si ho zcela získá. Je přesvědčený, že by s ní mohl žít. Už dlouho totiž přemýšlí o tom, že by rád postavil dům, založil rodinu a prostě v klidu žil. A vypadá to, že má skvěle našlápnuto. Že tentokrát to opravdu vyjde.
Knihu vřele doporučuji, je skvěle napsaná, budete se u ní bavit, začnete se i usmívat, budete se těšit, co další stránka přinese. Možná i slzu zamáčknete. Dávám plný počet hvězd a tímto děkuji nakladatelství Moba, že vydává takové skvělé čtení.

07.01.2024 5 z 5


Kdosi buší na dveře Kdosi buší na dveře Håkan Nesser

Čekala jsem, že otvírám román - a dostala jsem tři skvěle napsané povídky, plné tajemství, zvratů a překvapení. Nejedná se o klasické detektivní příběhy, které postupně rozplétá vyšetřovatel a zavede vás až na samý konec příběhu. Spíše jde o sondu do lidských duší, kdy hlavní postavy hledají své místo v životě, přemýšlí o tom, jestli můžou dostat víc, jestli se jejich život ubírá tím správným směrem. Všichni mají jedno společné, v okamžiku, kdy se rozhodnou vybočit ze svých zaběhnutých kolejí se jejich život rozběhnou zcela odlišným směrem, než by čekaly.
V první povídce je hlavní hrdinkou Anna Kowalská, která si žije svůj poklidný život se svým manželem. Každý den má svůj řád, přesně ví, co ji bude čekat po příchodu do práce, co bude dělat, až se vrátí domů. Až jednou se všechno změní. Rozhodne se zvednout obálku, která leží přesně uprostřed mezi dvěma byty, jejich a bytem sousedky. Na dopisu není žádné jméno, žádná adresa, jen malé srdíčko v rohu, které slibuje mnohé. Dopis může být jak pro ni, tak pro sousedku, stejně tak může jít jen o náhodu. Anna se rozhodne dopis zvednout a přesvědčí sama sebe, že je určený pro ni.
Její sousedka je o 10 let mladší než ona a nápadníků má více než dost, o tom je Anna přesvědčená. Často viděla různé muže, kteří k ní přicházeli. To byl možná i důvod, proč se rozhodla, že dopis zvedne a odnese si ho domů. K Anně totiž přicházel pouze její manžel z práce - majitel poloviny továrny na lepenku. Postupem času si Anna uvědomuje, že ji víc těší, když manžel do práce odchází, než když se vrací. To je její realita desetiletého manželství bez dětí. Její manžel je spolehlivý, o 7 let starší muž, který ji finančně zajistil, ale jak běžel čas, stále více si uvědomovala, že není šťastná. Vzpomínala na dobu, kdy se jako svobodná dívka rozhodovala mezi vzrušujícím a nejistým životem se svým učitelem tance, nebo s mužem, který ji umožní stát se ženou v domácnosti, starat se o ně, následně o děti a časem se vrátit do práce na zkrácený úvazek, jen aby se doma nenudila. Zvítězil rozum a ona se stala manželkou nudného Herberta a protože děti za celých deset nepřišly, pracuje jako úřednice ve školní kanceláři. Není nespokojená sama se sebou, se svou prací, je nespokojená se svým životem, lépe řečeno s životem se svým manželem. Proto se jednoho dne rozhodla zvednout dopis, který ležel kousek od dveří jejich bytu. Od té chvíle se její život začal ubírat zcela jiným směrem a nabral nečekané tempo.
Ve druhé povídce se seznámíme s mužem, který žije sám a živí se překladem knih. Jeho život má přesný řád, práce na překladu, práce okolo domu, péče o koně. Pravidelně jezdí autobusem za nákupy potravin. V autobuse si všimne mladé, osamělé dívky. Pokaždé sedí na stejném místě, čte knihu a působí ztraceně a uzavřeně. Oba mají svůj život, své problémy a své starosti. Jednoho dne ale muž vybočí ze svého zaběhnutého režimu, rozhodne se vystoupit na stejné zastávce jako dívka. Už ji totiž nějakou dobru v autobuse neviděl a má obavu, že se ji mohlo něco stát. Od té chvíle se všechno změní, pro ně oba.
Třetí povídka je o Judith, o tom, jak jednou v noci někdo zabuší na její dveře a ona se je rozhodne otevřít. Je o dávném zločinu a hlavně o její dceři Noře, která chce znát, kdo je její otec.
Všechny tři povídky se mi moc líbili, byly skvěle napsané. Nejedná se o knížku, na kterou hned zapomenete, věřte, že všechny příběhy budete mít ještě dlouho v hlavě a budete o nich přemýšlet. Vřele doporučuji toto čtení od nakladatelství Moba.

26.11.2023 5 z 5


Úsvit Úsvit Jiří W. Procházka

Zajímavá knížka, která stojí za přečtení. Bavila mě a těším se na film.

20.10.2023


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Dočetla jsem, byla fajn. Musím říct, že začátek byl teda velké "wau" - hodně vulgarismů, na můj vkus by tam tolik být nemusely. Ale - kniha se četla dobře a opravdu se mi nakonec líbila. Dokonce jsem si některé pasáže musela přečíst dvakrát, protože ruku na srdce, takových příběhů jsem už kolem sebe viděla a nejspíš ještě uvidím... Ach jo, proč žijeme s psychopaty...

09.06.2023 3 z 5


Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Musím říct, že tato detektivní série mě opět nezklamala. Jedná se už o 9. příběh z pera autora Michaela Robothama s hlavním hrdinou profesorem Joem
O´Loughlinem. Je to stále muž s geniální myslí, bohužel jeho tělo ho pomalu zrazuje díky postupující nemoci. Ale to mu nic neubírá na jeho skvělé mysli a stále umí odhalit i ty nejhorší lidské pohnutky, protože mozek na rozdíl od jeho těla mu funguje stále naprosto skvěle.
S hlavním hrdinou se setkáváme v okamžiku, kdy mu zazvoní telefon a dozvídá se, že jeho otec byl napaden a z těžkým zraněním odvezen do nemocnice. Okamžitě se za ním vydá a u jeho lůžka najde cizí ženu. Ta o sobě tvrdí, že je jeho manželka. Joe je vyveden z míry, nechápe, jak může být o tolik mladší žena manželkou jeho otce? A co na tohle řekne jeho matka, až za otcem přijede? Jak bude reagovat a je vůbec možné, že o tom věděla a nikomu nic neřekla, nebo neměla o ničem tušení? Od tohoto okamžiku není nic takové, jaké by mělo být. Celý jejich rodinný život se hroutí a chvílemi to vypadá, že nikdo otce vůbec neznal. Doma chodil vždy v tvídovém saku, byl přísný, nepřístupný a vystupoval jako vážený lékař, který je zcela oddán jen své profesi. Ale kdo je ten druhý muž, který žil s mladší ženou, chodil s ní na večeře, hrát tenis, byl milý a společenský... Je vůbec možné, že by Joeův otec dokázal dlouhé roky obelhávat své nejbližší a žít v paralelním vztahu s další ženou? Je možné něco takového vůbec utajit? Nebo tahle druhá žena lže z důvodů, kterým Joe prozatím nerozumí? Jeho otec na tom není vůbec dobře a může se stát, že po celém tomto incidentu zemře a druhé ženě jde jen o to, dostat se k jeho penězům. Nebo je všechno trochu jinak? Co je pravda a kdo lže a sleduje jen své zájmy? Je možné, že je tu ještě někdo další, kdo tahá za nitky?
S každou další stránkou se odkrývají nové okolnosti a rodinná tajemství. V této knize se dozvídáme další detaily ze života Joa, nahlédneme do jeho komplikovaného vztahu s otcem a také jsme svědky jeho postupného vyrovnávání ze ztráty manželky a matky jejich dvou dcer. Na vše zůstal sám a nejen on se musí vyrovnat s novým životem. Starší dcera odešla na vysokou, mladší Emma vypadá, že se s úmrtím své matky vyrovnala poměrně dobře. Jenomže zdání klame. Přesto že Joe lidské psychice rozumí, jak nikdo jiný, u své dcery je slepý a vůbec netuší, čím si Emma prochází a jak moc trpí ze ztráty své matky.
Tato je kniha součástí série a určitě je lepší, číst jednotlivé díly postupně a seznamovat se životem hlavních hrdinů, určitě se ale nic nestane, když si přečtete jen některé. Všechny jsou opravdu povedené, skvěle napsané a budou vás bavit. Já dávám plný počet hvězd a už teď se těším na další pokračování, protože autor opravdu umí a nedovolí vám knihu odložit, dokud ji nedočtete.

04.06.2023


Nové nebe Nové nebe Margit Steinborn

(SPOILER) Knih vyprávějících o válce už bylo napsáno mnoho a spousta jich ještě bude. Jedno mají společné, jsou plné lidského utrpení, strachu a smrti. Tato kniha nám válku ukazuje hned z několika stran. Nejen ze strany utlačovaných, zejména Židů, kteří byli postupně zbavováni veškerých svých práv, pronásledováni a deportováni, museli prchat ze svých domovů, skrývat se ve sklepích. Postupující tažení Německa Evropou sledujeme i z pohledu obyčejných německých rodin, které o žádné válčení a prosazování nadřazené árijské rasy vůbec nestály. Všem lidem válka přinesla jen bídu, strádání a každá rodina přišla o některé své členy. Celé válečné tažení sledujeme také z pohledu prominentní německé rodiny a vysoce postaveného úředníka.
Příběh začíná v roce 1932, kdy se seznamujeme s mladou německou židovkou Hannah Rosenbergerovou žijící v Berlíně. Hannah pracuje jako učitelka hudby, mimo výuku ve škole vyučuje i několik dětí hru na housle soukromě. Jedním z jejích žáků je i Linda Hagenová pocházející z významné berlínské rodiny. Hannah je velmi nadaná a své nadšení pro hudbu umí svým žákům předat. Nejinak tomu je i u Lindy, která svou učitelku má velmi ráda a pod jejím vedením dělá velké pokroky. Hannah s postupující nadvládou nacistů přijde o své místo ve škole, postupně ztrácí i své soukromé žáky, Linda si ji jako učitelku prosadí a nechce se jí vzdát. Hannah stále dochází k ní domů a dává jí hodiny. Tam se seznámí i s jejím bratrem Petrem Hagenem, budoucím právníkem. Vzhledem k postavení své rodiny je Petr předurčen k velké kariéře. V těchto neutěšených časech Hannah a Petr k sobě postupně najdou cestu a zjistí, že jsou jak dvě půlky skládačky, které do sebe zapadají. Skvěle si rozumí, veškerý možný čas tráví společně. Jenomže válka postupuje a situace Židů nejen v Německu je každým dnem horší a horší. Oba mladí lidé stále doufají, že pro ně existuje možnost, jak spolu sdílet budoucnost, ale válka je nemilosrdná. Jednoho dne se Hannah chystá Petrovi sdělit, že už nejsou jen oni dva, ale budou tři. Bohužel ve stejný den se Petr pod tlakem své rodiny s Hannah rozchází a ta zůstává na všechno sama. Velkou oporou se jí stane sousedka paní Bergmannová, která ji podá pomocnou ruku a stanou se z nich blízké přítelkyně. Ta pomáhá nejdříve Hannah, později i její dcerce Melině. Protože válka postupuje rychle, přesvědčí Hannah, aby se svou dcerou odjela k její známé na venkov a tam se pokusily válku přečkat. V Berlíně by zůstat jako Židovky nemohly.
Hannah čeká náročná cesta s malou dcerou do neznáma. Nakonec se společně usadí na odlehlém statku na venkově a lidé, kteří tam žijí se pro ně stanou oporou i novou rodinou. Válka je ale všude a postupně semele všechny, kteří ji přijdou do cesty.
Celý děj sledujeme očima nejen Hannah a její dcery Meliny, ale také všech obyvatel na statku. Válka poznamená každého, projdeme peklem koncentračního tábora, společně s mladými muži narukujeme na frontu, někteří se nevrátí, jiný budou zraněni, nebo skončí v zajateckých táborech. Kolik z nich se vrátí domů? Setkají se ještě po válce? Dozví se Petr, který za války dělá kariéru jako vysoce postavený zaměstnanec říšského ministerstva, že má dceru a uvědomí si, čeho se stal součástí? Je pro něj ještě cesta zpátky? Existuje pro všechny budoucnost? Kniha je krásným vyprávěním o lidské touze, odvaze a nezdolnosti. Já dávám 5/5 a vřele doporučuji tuto knihu z nakladatelství Moba.

14.05.2023 5 z 5


Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Na úvod musím říct, že knihy s válečnou tématikou příliš nevyhledávám, protože nejsou lehkým čtením, jsou plné lidského utrpení, zmaru a bídy. Proto si knihy s tímto námětem pečlivě vybírám a musím si je dávkovat s rozvahou. A tentokrát jsem si vybrala opravdu dobře.
Příběh začíná v lednu roku 1939 v Žilině, kde se seznamujeme se strýcem Karolem, židovským majitelem prosperující firmy, který si začíná uvědomovat nejistou situaci židů v zemi. Vidí stahující se mračna nad jejich osudem a je mu jasné, že situace se bude stále zhoršovat. Po těžkém zvažování svých možností se rozhodne zemi opustit. Je mu jasné, že pokud zůstane, bude jeho budoucnost nejistá. Jeho cílem se stane Londýn a začne s přípravou prodeje své firmy. Rozhodne se s pomocí nežidovských přátel uschovat všechny rodinné cennosti, šperky a peníze pro svoji rodinu, která s ním vycestovat nechce. Karol věří, že se jednou poměry v jeho vlasti změní a ti, kteří z jeho rodiny přežijí se pomocí jím zanechaných indicií dostanou k tomu, co jim zanechal.
Hlavní dějová linka se týká Karolovy sestry a její dcery Danielky. Společně žijí ve válečné Praze. V roce 1942 přijde Danuška o babičku s dědou a její matka o své rodiče, kteří jsou jako židé deportování do koncentračního tábora. Otec Danielky je poté zatčen a nasazen na nucené práce do Německa. Protože se odmítl rozvést se svojí židovskou ženou, byl za to potrestán. Tak zůstává 12-letá Danielka se svoji maminkou v Praze sama. Obě se snaží přežít, jak se dá. Všeho mají málo, protože je její matka židovka, dostává poloviční potravinové lístky a prakticky nemá žádné práva. Ale mají ještě jedna druhou. Bohužel transporty židů do koncentračních táborů stále pokračují a jednoho dne přijde dopis i její matce. Musí si připravit kufřík s předepsanou váhou, zabalit to nejnutnější a přihlásit se do transportu. Čas, který jim zbývá se snaží využít a předat své dceři maximum informací, aby přežila a dočkala se konce války. Nejdřív zkouší najít někoho, kdo by se Danušky ujal a postaral se oni, bohužel časy jsou zlé a nikdo není ochotný se dívky ujmout. Obě tedy volí jediné, Danielka musí zůstat v jejich bytě sama a snažit se přežít. Matka se jí snaží v krátkém čase co jim zbývá předat a ukázat maximum, aby to zvládla. Na okraje starých novin ji napíše instrukce, jak vyzvednout potravinové lístky, jak zatopit v kamnech a další potřebné věci. Nakupovat Danielka umí, protože nákupy obstarávala vždy sama, její matka jako židovka by moc jídla domů nepřinesla, židé směli nakupovat až v odpoledních hodinách a to už žádné zboží k prodeji nezůstávalo. Když matka nastoupí do transportu, zůstává Danuška na světě sama. Sama ve studeném bytě, na den ji musí stačit jedna brambora a krajíček chleba. Potravinové lístky ji brzy dojdou a nové nedostane, protože je může vyzvednout jen dospělá osoba a ona žádnou nemá. Občas se ji podaří prodat něco cennějšího, co ještě v bytě zůstalo. Ale i tak je to těžké, protože potraviny se dají koupit jen na černém trhu a jejich ceny neustále rostou. Kilogram sádla stál za války 1800 korun, kilo kávy neuvěřitelných 9 000. Proto také kávu za války nikdo nepil a legálně nesměla být prodávána vůbec. I za obyčejný chleba se platilo téměř malé jmění. Přežívala den za dnem a vyhlížela konec války a návrat rodičů.
Kniha je skvěle napsaná, je to krásný příběh o lidské odvaze a velké touze přežít. Kdo z nás by si uměl představit nechat své dítě ve válkou zmítané zemi samotné?
Tento příběh ve mě vyvolal velké množství pocitů a já jsem hltala každou stránku. Danuška mi hned přirostla k srdci a já ji fandila na každém řádku. Je to skvělý příběh na pozadí války, plný napětí, zvratů a taky velké lásky. Mě nezbývá, než vám knihu doporučit a říct, že autorka Markéta Prášková má své místo na knižním trhu a já věřím, že o ní ještě uslyšíme.

23.04.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Opravdu skvěle napsané. Kniha vás chytí a nepustí. Ale není to jednoduché a veselé čtení. Autorka opravdu umí vtáhnout do děje, postupně rozplétat příběh a chytit čtenáře za srdce. A ten závěr, vyrazil mi dech.

18.04.2023 5 z 5


Podívej se podruhé... Podívej se podruhé... Dagmar Digma Čechová

(SPOILER) Znáte to, jak se těšíte na doručení nové knihy oblíbeného autora, vyhlížíte pošťáka, kdy už konečně dorazí. Jak pak knihu vybalíte, prolistujete, prohlédnete si obálku a přivoníte k novým stránkám se slastně přivřenýma očima.
Tak takhle jsem to měla s novou knížkou Podívej se podruhé, jejíž děj nás zavede do života oblíbeného spisovatele Oldřicha, který si spokojeně žije ve svém světě a pohybuje se mezi svoji prací a psaním. Pracuje v rodinné firmě spolu s otcem, ke kterému má po smrti své matky velmi blízko. Je to takový introvert, spokojený s tím co má a jak si žije.
Na křtu své poslední knihy se seznamuje s atraktivní o 10 let mladší ženou Hedou, která ho sama osloví a zjevně se ho snaží získat. Oldřich je jejím zájmem o svou osobu překvapen a postupně naprosto propadá jejímu kouzlu a ztrácí svou hlavu. Heda je všechno, co on není - temperamentní, průbojná, neustále plná energie a ochotná od života urvat, co se dá. Po týdnu známosti se Heda k Oldřichovi nastěhuje a velmi rychle přichází i svatba. Nečekejte ale vášnivou romanci. Heda je totiž naprosto nevypočitatelná, lstivá a manipulativní žena, která se neštítí ničeho. Na veřejnosti vystupuje jako zamilovaná, zcela oddaná a pečující manželka, ovšem to, co se děje u nich doma za zavřenými dveřmi je zcela jiný šálek kávy. Oldřich postupně pochopí, že jeho žena je zdatná manipulátorka a tohle zjištění ho na nějaký čas zcela ochromí. Nechápe, jak to mohl vůbec přehlédnout. Na všechno je sám, protože je mu jasné, že nikdo by neuvěřil, čeho je Heda schopná, a že mu dělá ze života čím dál větší peklo. Neustále se musí přizpůsobovat jejím rozmarům, změnám nálad a hlavně ji nesmí nikdy nic vytknout. Na veřejnosti je vždy milá a okouzlující a každého si získá na svou stranu. Jak čas plyne, Oldřich si uvědomuje, že nic není černobílé a třeba ještě existuje cesta a možnost, jak z takového toxického vztahu ven. Protože vše, co se nám děje a co ve svém životě zažijeme, nás přece posouvá dál. Dřív nebo později u každého z nás nastane bod, kdy si řekneme a dost, protože se dostáváme na své pomyslné dno. Vždy totiž záleží, co jsme ochotni a schopni tolerovat, kam až necháme druhého zajít. Oldřich dlouho bilancoval a promýšlel své možnosti a rozhodl se, že už takhle dál žít nechce a nebude. Uvědomil si, že všechno má ve svých rukou a začal věřit, že má i jiné možnosti, než zůstávat ve vztahu, který ho ničí...
Kniha se čte skvěle od své první stránky, postav není mnoho, takže se v ději lehce orientujete. Kapitoly jsou kratší a napětí postupně narůstá a vám nezbude nic jiného, než číst dál a dál. Já jsem si čtení opravdu užila. Autorka je pro mě po jejích předešlých knihách zárukou opravdu skvělého čtení. Musím říct, že každý její příběh je nový, do detailu promyšlený, každá nová kniha je originální. Zápletky se neopakují a čtení vás prostě a jednoduše bude opravdu bavit. Budete se usmívat i tajit dech. Jestli jste ještě žádnou autorčinu knihu nečetli, tak neváhejte a dejte se do toho, protože se máte opravdu na co těšit. Já jsem ráda, že jsem na ni před časem narazila a už teď se těším, co dalšího pro nás čtenáře chystá.
Knihu hodnotím plným počtem hvězd, moc mě bavila, čtení jsem si užila a těšila se na každou chvíli, kdy se budu moci ke čtení vrátit. Dagmar prostě umí, to vše pod křídly nakladatelství Moba.

02.03.2023 5 z 5


Víťazi Víťazi Fredrik Backman

Opět skvělé čtení, které vám dá vše, co jsme u autora zvyklý. Chvíli se usmíváte, chvíli pláčete a nepochopitelně kroutíte hlavou "proč". Moc hezky napsané, spousta příběhů, spousta postav v malém městečku, vřele doporučuji. Pokud se vám líbily předešlé knihy, budete spokojeni a přesto, že je kniha opravdu dlouhá, nebudete chtít, aby skončila. Za mě plný počet hvězd.

24.01.2023 5 z 5


Bella Donna: Kráska z Florencie Bella Donna: Kráska z Florencie Catherine Aurel

Kdo by nechtěl nahlédnout do historické Florencie, která byla od nepaměti centrem evropského umění. Právem je toto město nazýváno romantickým, neodolatelným a okouzlujícím nejen dnes, ale i v roce 1469, kdy se odehrává děj této historické knihy.
Jednou z hlavních hrdinek je mladá dívka šlechtického původu Simonetta, jejíž rodiče se chtějí dostat mezi přední florentské rodiny. Proto se dceru rozhodnou provdat za Marca Vespucci, jenž je skvělou partií díky svému bohatému strýci, významnému florentskému kupci.
Simonetta vstupuje do manželství plná ideálů a očekávání. Velmi brzy však zjišťuje, že všechno je jinak, než si vysnila. Její manželství je pouze formální, zcela bez lásky a porozumění. Manžel je pro ni cizím člověkem, ke kterému si neumí najít cestu a nechápe, co vlastně dělá špatně. Cítí se svými rodiči zrazena. Je jí jasné, že se stala pouze jejich nástrojem, jak se dostat do lepší společnosti. Na jejích pocitech a celém jejím životě nikomu nezáleží, nemá se komu svěřit, kde hledat útěchu. Přesto že nebydlí jen s Marcem - svým manželem, ale i s jeho rodinou, nenajde v celém domě nikoho, kdo by s ní ztratil jediné vlídné slovo.
Ve svém zoufalství se rozhodne navštívit stárnoucí kurtizánu Cosimu Bellani a požádá ji o pomoc. Potřebuje někoho, kdo má životní zkušenosti a tou jistě Cosima je. Pro Cosimu je Simonetta darem z nebes. Už dávno je jí jasné, že není tou mladou dívkou, kterou bývala a její zákazníci ji postupně opouštějí a tím také ztrácí přísun peněz. Každým dnes si uvědomuje, že pokud nenajde nový zdroj obživy, skončí brzo na ulici. Tím, že se rozhodne Simonettě v jejím životě pomáhat, získává i pro sebe nový směr. Stane se pro ni oporou, naučí ji, jak se má líčit, jak česat, jak zaujmout a získat muže, jak je okouzlit. Pomůže tak Simonettě stát se nejkrásnější ženou celé Florencie.
Cosima postupem času zjišťuje, že většina žen hledá způsob a prostředky, jak být krásné, jak zdůraznit své půvaby a zachovat si co nejdéle své mládí. Proto své životní zkušenosti zúročí a začne vyrábět a prodávat kosmetické přípravky, které tohle všechno ženám nabízí. Nejdříve je prodává na tržišti a protože se jí daří a o její výrobky roste zájem, otvírá si i malý obchod. Jenomže získat a udržet si krámek pro ženu není vůbec jednoduché, obchod je v této době výhradně světem mužů. Proto se také dlouho nerozmýšlí a přijme nabídku ochrany od významné rodiny Pazziů. Není to však zadarmo, stává se součástí mocenských bojů dvou bohatých a mocných florentských rodin Medičejských a Pazziů. Cosima souhlasí, že bude dodávat informace ze světa bohatých a tím získá nad svým podnikáním ochrannou ruku.
Obě ženy se se svým životem perou, jak umí. Simonetta se utvrdí, že pro manžela nebude nikdy nic znamenat a získává srdce muže z významného rodu Medicejských - Guliana. Jeho rodina je vysoce postavená, je nejbohatší a nejmocnější z celé Florencie. To je také důvod, proč Simonettě její manžel i jeho rodina milence tiše trpí. Ani mladý malíř Sandro Botticelli, který se pohybuje v těchto kruzích a maluje pro bohaté mecenáše ji nenechává chladnou.
Udrží si Simonetta lásku Guliana? Nebo ji zláká mladý okouzlující malíř Sandro Botticelli a bude to ona, kdo se stane jeho múzou a hlavním tématem obrazů, které jsou známé do dnes? Otevírá ženská krása mužské srdce, nebo je spíše pro ženy prokletím? Tohle vše se dozvíte v knize od nakladatelství Moba. Kniha se vám líbit a nebudete ji chtít odložit, budete chtít vědět, kam osud hlavní hrdinky zavede.
Upozorním ještě, že nakladatelství Moba vydá v červnu další knihu autorky pod názvem Bella Dona - Paní Mantovy, určitě se máme na co těšit.

17.01.2023 4 z 5


Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva Tessa Arlen

Kniha mě velmi mile překvapila, čte se lehce, okamžitě vás vtáhne do děje. Několikrát jsem musela čtení přerušit, dohledávala jsem si informace k jednotlivým postavám na internetu a hlavně mě zajímaly jejich fotografie, abych měla o nich lepší představu.
Hlavní hrdinkou, která nás příběhem provází je Marion Crawfordová. Přijímá místo guvernantky u prince Alberta, vévody z Yourku. Po studiích odjíždí ze svého rodného Skotska do královského venkovského sídla Royal Lodge pečovat o malé princezny. Místo zpočátku přijímá na tři měsíce - pouze na léto a moc se na práci těší. Poté se chce vrátit do Skotska ke své matce a věnovat se dalšímu studiu a pracovat jako učitelka, bere to jako své poslání. Jenomže její osud si pro ni připravil zcela jinou cestu, místo třech měsíců s královskou rodinou stráví dlouhých osmnáct let. Velmi si oblíbí malé princezny Lilibeth (budoucí anglickou královnu) a její sestru Margaret Rose Windsorovou. Provede je jejich dětstvím až do dospělosti, je nejen jejich učitelkou a vychovatelkou, ale stává se pro ně velmi blízkou osobou a rádkyní, naslouchá jim a je pro ně oporou. Děvčata si zamiluje, hlavně Lilibeth získá navždy kus jejího srdce. Cítí se za ně zodpovědná a několikrát upřednostní jejich život před svým, aby přesto nakonec dožila v ústraní, nepochopená a zavržená těmi, které milovala a dala jim kus svého života.
Přestože se jedná z části o fikci na pozadí skutečných událostí v Anglii, je třeba říct, že autorka knihy Tessa Arlen vycházela z knihy skutečné Marion Crawfordové – guvernantky princezen, která byla mnoho let součástí královského života. Kniha dává nahlédnout nejen do dětství a dospívání budoucí královny, ale vykresluje život celé anglické královské rodiny. Věřím, že spousta z nás by očekávala, že královské děti žijí v blahobytu, nadbytku a zcela odtržené od skutečného světa a reality života. Opak je však pravdou. Obě dívky byly vychovávány velmi přísně.
Nejvíce se mi líbila část, která je věnovaná seznáním Lilibeth s jejím budoucím manželem Filipem. Ten na ni hned při prvním setkání zapůsobil tak, že byla přesvědčená, že on je pro ni ten pravý. Okouzlil ji svou upřímností a získal si její srdce. Bohužel její rodiče a hlavně matka budoucí královny Alžběty II. nebyla z této náklonosti vůbec nadšená a Filip se jim příliš nezamlouval. Narodil se na Korfu v Řecku a nepředstavoval pro ně ideální partii. Podle všeobecného mínění a očekávání si měla budoucí anglická královna vzít někoho naprosto mimořádného, se silným smyslem pro tradice a maximální úctou k anglické monarchii, což Filip už svým původem nemohl splňovat. Lilibeth proto čekala dlouhá cesta, než byl sňatek schválen.
Více z toho moc hezkého čtení od nakladatelství Moba prozrazovat nebudu. Marion mi byla velmi sympatická, velkou část života věnovala výchově princezen na úkor svého života a podřídila se zcela jejich potřebám. Přesto všechno, co obětovala královské rodině za celé dlouhé roky, kdy pro ně pracovala se nakonec dočkala zavržení královny matky a dožila svůj život v ústraní.

11.01.2023 4 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Za mě skvělé čtení. Ze života, kdo má děti, ve spoustě pasážích se najde a řekne, ano tohle znám, takhle to u nás taky bylo a přesně víte, jak se hlavní hrdina v dané chvíli cítí. Užila jsem si to a už teď se těším na další autorův příběh. Moc hezké čtení. Za mě plný počet hvězd, autor mě prostě baví a ještě mě nikdy nezklamal.

29.12.2022 5 z 5


Vražedné pohádky Vražedné pohádky Andreas Gruber

Tak to teda bylo počteníčko. Nejsou vraždy, jako vraždy, tady se autor vyřádil, že se mi chvílemi obracel žaludek. Bylo to drsné čtení, říkala jsem si, kam až se dá zajít. Tady to bylo hodně daleko.

29.12.2022 4 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

King mě prostě baví. Ano, nebylo tam nic hororového, ale já jsem byla spokojená. I pasáže z války mě bavily. Ale přála bych si jiný závěr. Za mě autor prostě umí, jeho knížky mě baví, postavám věřím všechno, byla jsem spokojená.

29.12.2022 4 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Kniha vás rychle vtáhne, čte se dobře, i když mi nebyla hlavní příliš hrdinka sympatická. O to víc mě možná lákalo, jak to celé dopadne.

29.12.2022 2 z 5


Ghost story Ghost story Peter Straub

Dlouho jsem se na knihu chystala. Za mě super, přesto že obsahuje na můj vkus hodně postav a je potřeba se v nich nejdřív zorientovat. Já jsem spokojená, čtení jsem si užila. Dala mi to, co od hororu očekávám - mystika, ponurá atmosféra, pomalý plíživý strach. Skvěle napsané, škoda jen, že kniha už dlouho nevyšla a jen tak se k ní nedá dostat. V knihovně jeden kousek a poslední strana z části zalepená neprůhlednou páskou, co dodat, knihovnice asi svoji práci nemá moc ráda.

29.12.2022 5 z 5