Úsvit

Úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523662/bmid_usvit-651aff382f5f3.jpg 4 24 8

Spolu se svým mužem přišla vybudovat utopický svět uprostřed čisté přírody. Helena, aspirující lékařka a také manželka ředitele fabriky na umělá vlákna, brzy porodí a její rodinu čeká růžová budoucnost v moderním městě, které vyrůstá v podhůří slovenských Tater. Všechny iluze a myšlenky na budoucnost ovšem brzy zastíní nález mrtvého novorozence – hermafrodita. Tvrdohlavá a empatická Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, a odmítá se spokojit s nápadně rychlým řešením… Psychologické detektivní drama režiséra Matěje Chlupáčka a scenáristy Mira Šifry, inspirované skutečnou historií intersex lidí v 30. letech, do knižní podoby převedl Jiří Walker Procházka.... celý text

Přidat komentář

sgjoli
11.02.2024 4 z 5

Nějakou dobu jsem zvažovala, zda jít do kina na film, ale nakonec jsem si Úsvit vyposlechla v audio podobě a moc jsem si to užila. Jedná se o jednohubku odehrávající na Slovensku a je to inspirované skutečnými událostmi. Otevírá se tu téma hermafroditismu a toho, jak společnost přijímá, respektive nepřijímá lidi, kteří se nějak odlišují.
Toto psychologické drama tu zobrazuje uzavřenou skupinu lidí, kterých se vlivem událostí tato tématika hermafroditismu nějak dotkne - čtenář tu pak pozoruje rozličné reakce: od pohrdlivých, přes vyděšené po hlasy snažící se o edukaci na tomto poli. Na dvou protichůdných stranách tu stojí lidskost a snaha pomoci proti sobecké snaze "zbavit se problémů", ignorantství, vlastnímu prospěchu, neochotě postavit se věcem čelem. A mne to celé nějak zasáhlo, hodně jsem to prožívala. Což jsem vůbec nečekala.
Příběh byl napsaný velmi svižně, rychle mne to pohltilo, vztahy mezi postavami mne udržovaly v napětí, atmosféra se nesla v dost tíživém duchu, přitom to bylo ale také dost napínavé. Audioknihu namluvila Anita Krausová, jejíž přednes mne velmi bavil.
Kniha byla napsaná podle filmového scénáře. A když mne bavila kniha, budeme mne patrně bavit i film, tak se na něho přeci jen někdy podívám Tomuhle počinu dávám lepší 4 hvězdy, možná 4,5 - nečekala jsem od knihy mnoho, ale nakonec jsem si to dost užila.

Ophelie
22.01.2024 4 z 5

Taková trochu oddychovka, mírná detektivní zápletka, ale určitě velice zajímavé téma hermafroditismu u lidí a jeho vnímání či spíše intolerance a nevědomost ve společnosti v první polovině dvacátého století. Hlavní postavě Heleně jsem občas fandila, občas mi lezla na nervy, ale nelze jí upřít jisté sebevědomí, neústupnost a tvrdohlavost. Četlo se to dobře, jsem zvědavá na filmové zpracování.


Borntobike
09.01.2024 3 z 5

Knížka k rychlému přečtení. Očekávala jsem víc baťovských reálií. Ale za přečtení určitě stojí.

adela2316
06.01.2024 5 z 5

Kniha mě bavila, určitě to je pro mě zajímavé až neobvyklé téma. Když jsem viděla ukázky na film, tak jsem vlastně vůbec netušila, že tématem knihy je hermafroditismus, to pro mě bylo překvapení při čtení anotace knihy.
Líbil se mi popis krajiny, i celkove popis prostředí, Helena mi byla sympaticka, hlavně jsem měla před očima pořád Elišku Krenkovou, ta se mi líbí.
Chvíli jsem přemýšlela, jestli dát 4 nebo 5 hvězd, nakonec když to vezmu komplexně, tak dávám 5.

Pavčule
30.12.2023 2 z 5

Film jsem neviděla, pouze ukázku. Přiznám se,že knížka mě moc nenadchla a nudila jsem se. Něco tomu chybělo.

Arsi
30.10.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha.

kinguška
25.10.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla během tří dnů. Dlouho mě něco tak moc nechytlo.

evaval
20.10.2023

Zajímavá knížka, která stojí za přečtení. Bavila mě a těším se na film.