Úsvit přehled
Spolu se svým mužem přišla vybudovat utopický svět uprostřed čisté přírody. Helena, aspirující lékařka a také manželka ředitele fabriky na umělá vlákna, brzy porodí a její rodinu čeká růžová budoucnost v moderním městě, které vyrůstá v podhůří slovenských Tater. Všechny iluze a myšlenky na budoucnost ovšem brzy zastíní nález mrtvého novorozence – hermafrodita. Tvrdohlavá a empatická Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, a odmítá se spokojit s nápadně rychlým řešením… Psychologické detektivní drama režiséra Matěje Chlupáčka a scenáristy Mira Šifry, inspirované skutečnou historií intersex lidí v 30. letech, do knižní podoby převedl Jiří Walker Procházka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úsvit. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 13 komentářůSouvisející novinky - Úsvit (1)
Tajemství domu Thornů, Botanik a další knižní novinky (41. týden)
08.10.2023
Kniha Úsvit v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 55x |
| ve Čtenářské výzvě | 19x |
| v Mé knihovně | 50x |
| v Chystám se číst | 31x |
| v Chci si koupit | 5x |
| v dalších seznamech | 1x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
30. léta 20. století těhotenství Tatry skandály a aféry první republika, 1918-1938 podle skutečných událostí podle filmu/seriálu vyšetřování Baťa (firma) neplánované těhotenství FabrikaJiří W. Procházka také napsal(a)
| 2015 | Mrtvá šelma |
| 2012 | Pašerák |
| 2005 | Není krve bez ohně |
| 2009 | Svůj svět si musíme zasloužit |
| 2006 | Armády nesmrtelných |

94 %
61 %

Nějakou dobu jsem zvažovala, jestli jít na Úsvit do kina, ale nakonec jsem sáhla po knižní podobě. A nelituju. Četlo se to jedním dechem. Téma hermafroditismu a toho, jak společnost reaguje na „jinakost“, mě zasáhlo víc, než jsem čekala, i když jde o poměrně komorní příběh zasazený do uzavřeného prostředí na Slovensku. Postavy jsou zajímavé, vztahy mezi nimi napjaté a atmosféra příjemně tíživá – přesně ten typ knihy, který člověka vtáhne a nepustí.
Velké plus vidím v hlavní postavě Heleně, která je silná, emancipovaná a na svou dobu neobyčejně moderní. Je sebevědomá, neústupná a tvrdohlavá, a přitom velmi lidská. Její rozhodnutí a postoje dávají čtenáři pocit, že stojí za někoho, kdo umí bojovat za své přesvědčení a zároveň se neztrácí v tom, co od něj společnost očekává.
Je ale znát, že kniha vznikla přepsáním filmového scénáře. Děj má místy zkratkovité tempo, některé dialogy působí až příliš „filmově“ a sem tam chybí hlubší vnitřní prožitek postav, který by se na stránkách dobře vyjímal. Přesto mě to bavilo – díky svižnosti, silnému tématu a napětí jsem se od knihy neodtrhla.
Paradoxně teď ale nemám pocit, že by film mohl nabídnout něco víc než kniha. Celkově hodnotím Úsvit jako velmi povedené čtení – pro silné a aktuální téma, dobré tempo, poutavou atmosféru a skvělou hlavní ženskou postavu.