Nové nebe

Nové nebe série

1. díl >

Margit Steinborn

Komentáře

Würzburg, rok 1933. Krátce poté, co Německo ovládli nacisté, přichází mladá Židovka Hannah Rosenbergová o místo učitelky hudby. Nový domov pro sebe i svou malou dcerku Melinu najde na odlehlém panství Sandnerhof, ovšem nebezpečí se stále přibližuje. Zatímco Hannah musí vést tajný život v ústraní, je Peter Hagen, muž, kterého stále ještě miluje, povýšen na zaměstnance říšského ministerstva. A když si ambiciózní právník uvědomí, komu se zaprodal, je už možná příliš pozdě, aby své činy napravil.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2023 , MOBA (Moravská bastei)
Originální název: Ein neuer Himmel, 2020

Komentáře knihy Nové nebe

Kokoska92
08.02.2026

„Rozumím, Simone. Mám to podobné. Ale není vždy zapotřebí velkých slov, abychom lidem znovu dodali důvěru. Často jsou to malá gesta nebo už jen pouhá tvá přítomnost, kterými lidem ve svém okolí dáváš najevo, že sdílíš jejich obavy. A už jen to pomůže.“

I když už bylo napsáno tisíce podobných knih, román Nové nebe mě v mnohém příjemně překvapil a pomohl mi rozšířit obzory. Je napsán velmi čtivě a člověk se od něj prostě nemůže odtrhnout. Zároveň nabízí řadu podnětů k zamyšlení. Určitě ho mohu s klidným svědomím doporučit k přečtení.

Ilona70
10.01.2026

Tak je to taková červená knihovna, Židovce v Německu všichni pomáhají, nemusí se hlásit k pobytu, zlý člen NSDAP se tak nějak vytratí a nikomu se nemstí. Nejvíce se mi líbila postava Petra, jak se vyvíjela. Ostatní postavy byly černé nebo bílé to mi přišlo škoda. Kniha je čtivá a doufám, že pokračování bude podobné. Moc se mi líbil popis Prahy, to se autorce povedlo. Bohužel opět chyby v tisku. Lina nebo Lísa, on to čtenář nakonec pochopí. Moba asi nemá na editory, mě se zase nechce platit za nekvalitní knihy.

Mišák240
25.12.2025

Kniha se mi líbila, milý, napínavý příběh z těžké doby. Těším se na druhý díl.

Barča21
19.12.2025

Hezky a čtivě napsaná kniha o nelehké době, kde je příběh protkaný skutečnými fakty.

martinka.cz1
09.11.2025

Čtivý historický román z židovského prostředí. Příběh velmi dobře strukturován, takže se čtenář v příběhu neztratí.

Holly.W
21.10.2025

(SPOILER) Příběh začíná v roce 1933 v Německu, židovská učitelka hudby Hannah se seznámí s Peterem Hagenem. Mladí lidé se do sebe zamilují, ale jejich láska nemá budoucnost, k moci se dostává Hitler a židé začínají být pronásledováni. Peter navíc dostane vysokou pozici na říšském ministerstu a během druhé světové války je blízkým spolupracovníkem Heydricha a Himmlera. Na začátku války musí Hannah s malou dcerkou, kterou má s Peterem, utéct na venkov. Na odlehlém statku poznává laskavé lidi, kteří se jí stanou novou rodinou. Válka pokračuje a Hannah musí i odsud s dcerou utéci. Během srdcervoucí chvíle, ve velkém nebezpečí, musí učinit nejtěžší rozhodnutí a vzdát se dcery, kterou pošle do bezpečí. Hannah skončí v koncentračním táboře, kde se stane členkou místního sboru. Zažívá každodenní boj o život. Příběh je vyprávěn z pohledu obyčejných lidí, které válka krutě zasáhne, i z pohledu lidí, kteří zažívají nevýslovné hrůzy v koncentračních táborech, i z pohledu lidí, kteří tyto hrůzy působí a jsou přesvědčeni o své pravdě. Příběh obsahuje i historické události a to se mi moc líbilo.
Romány z období druhé světové války si občas přečtu, ale jen málokterý má pro mě tu potřebnou hloubku. Byly jen dva, které zasáhly mou duši. A Nové nebe se k nim přidá. Klobouk dolů před Margit Steinborn, která je vynikající vypravěčka, vytvořila opravdu nádherný, citlivě napsaný příběh o tomto nelehkém tématu. Oblíbila jsem si všechny postavy, s napětím jsem sledovala jejich osudy. Některé pasáže byly napínavé, některé srdceryvné, při některých jsem měla slzy v očích, což se mi u knihy nestalo opravdu hodně dlouho. Hlavně konec, který se odehrává několik let po válce je opravdu dojemný a čekala jsem, jak to dopadne.
Nové nebe je jedna z nejhezčích knih, které jsem letos četla, jedna z těch mála, které dokážou, že čtenář zapomene na svět kolem sebe. A pokud někdo přemýšlí, zda si tuto knihu přečíst, pak bych mu ji doporučila z celého srdce. Už teď se moc těším na pokračování.

Val
03.09.2025
Val

Německo roku 1933 . Židovka Hannah a její dcerka Melina se skrývají před nacistickým režimem na zdánlivě bezpečném místě, ale přijde čas, kdy musí svůj úkryt opustit a jejich cesty se nešťastně rozdělí.
Velmi emotivní román z válečného Německa o lidskosti , obětavosti , nezdolné vůli přežít , ale také o lásce a odpuštění.
Krásná kniha .

Emmelyn
01.09.2025

Malé dějiny lidského osudu na pozadí velké války. V knize Nové nebe je velmi čtivou formou přiblížen osud nejen ústřední postavy Hannah, ale s lehkostí sledujeme těžké životní kličky všech postav, které jsou sympaticky kladné (kupodivu to není na škodu). Autorka udržela velmi autentický příběh na pozadí historických událostí, aniž by sklouzávala ke klišé či zbytečnému patosu.

JJJ007
23.02.2025

Velmi čtivě napsaný román. Vážné téma. Četla jsem v komentářích, že je to sladký příběh, že se v něm mají všichni rádi. A proč by to tak nemohlo být - je to přece přání každého z nás, aby celé naše rodiny pojila láska!!
V této knize to tak je.
Doporučuji

albert19
03.01.2025

Pro mě, dobré čtení protkané historií.

Jirinamac
10.12.2024

Je to smyšlený příběh, ale i ve skutečném životě bylo spoustu rodin, kdy po válce pátrání po dětech trvalo mnoho let, tady to nebylo vyprávění až tak drastické, ale ty náhody jsou dost nepravděpodobné. Jsem zvědavá, co přinese pokračování. Knížka se čte dobře.

Ivetaa
25.10.2024

Válečný román o kterém je v anotaci napsáno vše podstatné. Těším se na pokračování.

Ivanule
08.10.2024

Kniha se četla velice dobře, děj krásně plynul,těším se na pokračování, na které se ihned vrhnu:)

Szilvia1
06.10.2024

Pěkný ale i smutný a velmi dojemný příběh o válce,o znovu nalezení přátel ale i rodin,které válka rozdělila.Jsem zvědavá na druhý díl,jestli se Konrad vrátí z tábora a co bude s ostatními postavami.

lidunka1
03.08.2024

Pro někoho možná příliš romantické. Ale: velmi čtivé. Miluju knihy, kdy jsem úplně vtažená do děje a ztrácím pojem o čase.
Fiktivní postavy se potkávají se skutečnými: Hitler, Heydrich, Himmler. Často mě napadalo, co asi prožívali Němci, když jejich synové umírali na frontách.
V knize je vyléčení spletitost mezilidských vztahů, přátelství, láska. Moc se těším na druhý díl.

petrulkaa
17.06.2024

Opravdu hodně emotivní příběh, který se mi velmi dobře četl. Hlavně posledních sto stran jsem četla téměř na jeden zátah. Po přečtení prvních stránek se mi do toho moc nechtělo. Kruté téma války, stíhání Židů, rozdělování rodin, koncentrační tábory.... Jsem ale ráda, že jsem tento strhujícího román neodložila a těším se na další díl.

magic11
16.04.2024

Spíš romantika než příběh z té doby. Ale neurazí, čte se vcelku dobře a sem tam reálie se i objeví.

aljoska83
20.03.2024

Knihu jsem nedočetla. Ráda čtu knihy na toto téma, ale přečetla jsem třetinu a vůbec mě to nebavilo. Dost mě překvapilo vysoké hodnocení, na které se předem nedívám, aby mě neovlivnilo. Tak si říkám, jestli se pak příběh přeci jen nerozběhne, ale zatím nemám chuť to zjistit.

Fidibus
06.02.2024

(SPOILER) Vlastní příběh včetně jeho vyústění v poválečném shledání se mi líbil, bohužel jsem se občas ztrácela v ostatních rovinách, např. dost teorie u Petera (třeba Antropoid stačilo jen zmínit) a zbytečné mi přišly odbočky se syny ve válce. Výsledně to bylo dlouhé, i když působivé, zejména statečná Hannah, která se dokázala dcery vzdát, a Peter, který i přes svou kariéru prozřel. Líbila se mi i postava faráře, kdy si uvědomuje zrůdnost doby a neodsuzuje striktně, i když si nejsem jistá, že by mu to prošlo. Statek a jeho atmosféra je působivým bonusem, včetně ilustrací...

Madelisi
30.01.2024

Máme tu rodinnou ságu odehrávající se v Německu v období před, během a po druhé světové válce. Tato má nicméně přidanou hodnotu v tom, že jsme svědky nacistického plánování vše zničit.
Dokonce vidíme i operaci Anthropoid z pohledu parašutistů. Sice je představena hodně zjednodušeně a ještě jsem nenarazila na zprávu, že by snad chtěli Heydricha unést do Anglie (jak by to bylo vůbec možné?).
Nicméně celý příběh se mi moc líbil. Je to dokonalý mix tragédie i naděje a zásahů shůry prostřednictvím náhodných setkání. Příběh se mi moc líbil, těším se na pokračování.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Margit Steinborn také napsal(a)

Margit Steinborn
německá, 1964
2023  92%Nové nebe
2023  87%Nová naděje
2024  82%Nejkrásnější sen
2025  92%Největší příslib

Externí recenze

U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi