Nové nebe

Nové nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506403/bmid_nove-nebe-FVI-506403.jpg 5 74 24

Nové nebe série

1. díl >

Würzburg, rok 1933 Krátce poté, co Německo ovládli nacisté, přichází mladá Židovka Hannah Rosenbergová o místo učitelky hudby. Nový domov pro sebe i svou malou dcerku Melinu najde na odlehlém panství Sandnerhof, ovšem nebezpečí se stále přibližuje. Zatímco Hannah musí vést tajný život v ústraní, je Peter Hagen, muž, kterého stále ještě miluje, povýšen na zaměstnance říšského ministerstva. A když si ambiciózní právník uvědomí, komu se zaprodal, je už možná příliš pozdě, aby své činy napravil... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Ein neuer Himmel , 2020


více info...

Přidat komentář

magic11
16.04.2024 3 z 5

Spíš romantika než příběh z té doby. Ale neurazí, čte se vcelku dobře a sem tam reálie se i objeví.

aljoska83
20.03.2024 1 z 5

Knihu jsem nedočetla. Ráda čtu knihy na toto téma, ale přečetla jsem třetinu a vůbec mě to nebavilo. Dost mě překvapilo vysoké hodnocení, na které se předem nedívám, aby mě neovlivnilo. Tak si říkám, jestli se pak příběh přeci jen nerozběhne, ale zatím nemám chuť to zjistit.


Fidibus
06.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Vlastní příběh včetně jeho vyústění v poválečném shledání se mi líbil, bohužel jsem se občas ztrácela v ostatních rovinách, např. dost teorie u Petera (třeba Antropoid stačilo jen zmínit) a zbytečné mi přišly odbočky se syny ve válce. Výsledně to bylo dlouhé, i když působivé, zejména statečná Hannah, která se dokázala dcery vzdát, a Peter, který i přes svou kariéru prozřel. Líbila se mi i postava faráře, kdy si uvědomuje zrůdnost doby a neodsuzuje striktně, i když si nejsem jistá, že by mu to prošlo. Statek a jeho atmosféra je působivým bonusem, včetně ilustrací...

Madelisi
30.01.2024 5 z 5

Máme tu rodinnou ságu odehrávající se v Německu v období před, během a po druhé světové válce. Tato má nicméně přidanou hodnotu v tom, že jsme svědky nacistického plánování vše zničit.
Dokonce vidíme i operaci Anthropoid z pohledu parašutistů. Sice je představena hodně zjednodušeně a ještě jsem nenarazila na zprávu, že by snad chtěli Heydricha unést do Anglie (jak by to bylo vůbec možné?).
Nicméně celý příběh se mi moc líbil. Je to dokonalý mix tragédie i naděje a zásahů shůry prostřednictvím náhodných setkání. Příběh se mi moc líbil, těším se na pokračování.

Mandlevest
14.01.2024 4 z 5

Dočteno a nad uděleným počtem * jsem docela přemýšlela. Nakonec jsem se přiklonila k vyššímu hodnocení. Rozhodlo to, že se asi časem pustím do pokračování tohoto příběhu a jestliže se chci pustit do pokračování, příběh mě svým způsobem zaujal. Na druhé straně, zcela se ztotožňuji s hodnocením Jarky (Šánky) níže, styl psaní byl, pro mě, úplně bezemoční, pouze popisný a tím pádem jsem si nenašla cestu k žádné z postav. A ano, všeho bylo moc, ale jakoby pouze nakousnuté v jedné, dvou stránkách, takový kaleidoskop situací, ale to mně nestačilo, chtěla jsem se začíst a vědět o postavách více, protože příběh, ač určitě nebyl nijak originální, měl potenciál dostat se Vám pod kůži a ne jen klouzat po povrchu a více emocí si zasloužil. Na druhou stranu, vzhledem k vysokému hodnocení, se mu to u mnoha z Vás daří a toto moje hodnocení je silně subjektivní. A tak nakonec hodnotím docela vysoko, jsem zvědavá na další osudy postav a třeba se o nich dozvím něco více. Příběh je to dojemný a určitě by si to zasloužil.

Raislin
13.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Příběh z druhé světové války z Německa, který je skvěle napsaný. Emočně náročnější, ale moc hezký. Bylo mi líto, jak skončil vztah Hannah a Petera, ale taková byla tato doba. Obdivuji sílu Hannah. Za mě rozhodně stojí za přečtení.

Mlsnákočka
12.01.2024 5 z 5

Hodně emotivní, osobními příběhy nadupaná kniha, která mě zasáhla. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout do světa a mysli obyčejných německých občanů za 2. světové války. Dokonce jsem si i některé události vyhledala, abych se o nich více dozvěděla. Styl autorky mně sedl, nemám ráda zbytečný patos a také zabředávání do detailů všech hrůz, co se děly v koncentračních táborech. Oceňuji i krátké kapitoly, díky kterým je kniha přehlednější a lépe se mi pamatuje.

prochajda
08.01.2024 5 z 5

Dojemný příběh o lidskosti a přátelství v temných dobách Německa odehrávající se na pozadí skutečných historických událostí. Židovku Hannah a její dceru Melinu zachrání láska ke hře na housle.
'' Taková nesmyslná válka, tolik zbytečných obětí. Nám za celý život neublížil jediný Francouz, Angličan ani Rus. Pak se objeví šílenec a rozpoutá válku a naši synové za to nesou zodpovědnost. ''

alexis818
01.01.2024 5 z 5

Moc hezký příběh,teď právě čtu druhý díl,který je také hezký.

Renatecka
02.12.2023 5 z 5

Moc pěkný příběh a určitě si přečtu pokračování.

anovy64
25.11.2023 5 z 5

Od první strany velice poutavý a emotivní příběh plný smutku, utrpení, ale i lásky a nezištné pomoci druhým. Doporučuji k přečtení a těším se na druhý díl.

Ctucomamrada
20.11.2023 5 z 5

Dojemná knížka, dlouhá tak akorát, plná všeho, tak akorát.

Maky806
15.09.2023 5 z 5

Silný příběh, který stojí za přečtení. Na konci roku má vyjít pokračování, už se nemůžu dočkat.

bábuška
23.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Velice pěkně napsaný příběh o nelehké době, jak z pohledu obyčejné německé venkovské rodiny, židovských obyvatel nahnaných do koncentračních táborů, i mezi nejvyšší nacistické pohlaváry. Na jedné straně rodina žijící na samotě v lesích, ochotná pomoci pronásledovaným a to bez obavy o vlastní bezpečnost, na straně druhé nelidské zacházení s těmi, kteří se ocitli v dřevěných barácích za drátěnými ploty. Vysoký nacistický důstojník Peter Hagen vyměnil kariéru za lásku, svůj omyl zjistil na úplném konci války, Rodina Sandnerových pomáhá kde může a mladá matka Hannah a malou dcerkou u nich nachází nový domov. Nakonec se ovšem Hannah ocitne v Osvětimi ve známém dívčím orchestru a po skončení války najde láskyplnou náruč opět na statku Sandnerhof, ovšem čeká jí ještě několikaleté pátrání po dcerce Melince. Budu se těšit na další pokračování na podzim.

Šánka
04.08.2023 3 z 5

Pěkný příběh, to ano, já mám jen trošku problém se stylem, jakým je kniha napsaná, studeným, neosobním. A když jsem se dívala na ty nadšené komentáře mých oblíbených, ani se mi nechtělo ten svůj napsat. Tak tedy do toho...
Něco v tomto žánru mám načteno, takže mohu srovnávat. Příběh Židovky Hannah, její dcerky a mnoha dalších postav se odehrává v době 2. sv. války. Autorka nás provádí mnoha historickými událostmi té doby a tragickými osudy lidí. Krátké kapitoly utíkají, v každé z nich z mnoha pohledů dostáváme obraz utrpení, které válka přináší, ale i obětavosti a statečnosti lidí a také víru a naději v lepší budoucnost.
A tady je právě to mé ale...Moc postav, mnoho všeho, takové skákání od jedné události ke druhé v krátkých kapitolách, od jedné postavy k jiné, nedokázala jsem si ten příběh nějak prožít, aby ve mně vyvolal emoce. Krátké kapitoly, podle mne, takovému příběhu nesluší. Běžně si komentáře před svým nečtu, ale přirovnání tohoto románu k dílům E. M. Remarquea, omlouvám se, ale ani omylem.
I tak si myslím, že se kniha bude líbit, ten příběh si to zaslouží.

AlenaF
26.06.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh. Moc se mi líbí komentář zuzana2599.

Hema
09.06.2023

Krásný a silný příběh.

zuzana2599
03.06.2023 5 z 5

Nové nebe přinese Novou naději. Ano, tento úžasný válečný příběh bude mít své pokračování. A my jeho čtenáři se dozvíme o dalších poválečných osudech židovské učitelky Hannah, její dcerky Meliny a rodiny Sandnerových. Doufám, že to pro ně bude hlavně nový začátek.
Nové nebe je krásný, emotivný příběh, který se díky krátkým kapitolám i skvěle a lehce čte. Když Německo ovládli nacisté, musí se učitelka hudby Hannah skrývat i se svou dcerkou na odlehlém statku, ale i zde už není bezpečí. Smutný příběh i o dobrých lidech v nelehkých dobách, o lidské soudržnosti, obětavosti a pomoci !

Micha-Él
25.05.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem se rozhodla přečíst knihu z období druhé světové války a volba padla na nedávno vydané Nové nebe. Pod krásným názvem se skrývá fascinující příběh nezměrného lidského utrpení a bolesti, ale také drobných radostí, lásky v nejrůznějších podobách, sounáležitosti a naděje. I když šlo, jak sama autorka připomíná, o čistou fikci, syžet odehrávající se na pozadí dějinných událostí působí až děsivě reálně. Vyzdvihnout musím jedinečně zpracovanou mnohostrannost pohledů, z nichž jednotlivé situace vnímáme. Ukazuje to, že nic není černé, nebo bílé, jak se může na první pohled zdát. Román před čtenářem v plné šíři rozprostírá nesmyslnost války a dává poznat, že utrpení, jež přináší, zasáhne naprosto všechny strany bez rozdílu. S tímto důrazem na lidský rozměr mi připomněl díla velikána E. M. Remarquea. Oceňuju také to, že se několik kapitol odehrává v Praze. Autorka se snažila podat rozsáhlý obraz toho, jak válka ovlivňovala životy židovských i nežidovských obyvatel v Německu, co prožívali vojáci na frontě, jak to vypadalo v nejvyšších patrech říšské politiky i to, co se dělo po válce. Malinkou výhradu proto mám k tomu, že občas sklouzává ke stylu kroniky, o němž se zmínila maryzka. Ten se projevil nejvíce v tom, že některým klíčovým momentům nebyla podle mě věnována taková pozornost, jakou by zasloužily. Nechci spoilerovat, tak neuvedu konkrétní příklady. Zpočátku mi trochu vadil, ale samotný příběh byl tak silný, citlivý a bolavý, že jsem si na styl psaní brzy zvykla.
Osudy Hannah, Meliny, Petra, Sandnerových a dalších postav mi dlouho zůstanou v paměti.
Knížku doporučuji všemi deseti a v budoucnu si od Margit Steinborn ráda přečtu něco dalšího.

"Za vším jasným a očividným se může skrývat něco záhadného. Zlo rádo používá takové maskování, avšak to my lidé poznáme často až mnohem později."

"Pravdě lze utíkat jen po určitý čas."

"Za veškeré zlo, které se děje, nenesou vinu jen ti, jež se na něm podílejí, ale také ti, kteří se mu nesnaží zabránit."

"Nestane se nic dobrého, pokud to neuděláte." - citát od Ericha Kästnera

zimolka
22.05.2023 5 z 5

Nádherně napsaná kniha.