Boží potměšilost

Boží potměšilost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495518/bmid_bozi-potmesilost-LmW-495518.jpg 4 19 6

Doktor Richter a doktor Jon jsou dva mladí praktičtí lékaři, kteří společně ordinují na venkovském středisku. Doktor Richter je rozvedený, z manželství má nezletilého syna, se kterým mu jeho bývalá žena ze všech sil znesnadňuje styk. Doktor Jon, dosud svobodný, zase bojuje se sexuální závislostí na své vdané milence, která rozvod se svým bohatým manželem neustále odkládá. Při cestě do Chorvatska se však Jon seznámí s pohlednou dívkou Eliškou, jejímuž kouzlu zcela podlehne. Dovolená u moře končí a blíží se návrat. Dokáže nový vztah přebít předchozí fyzickou závislost? Možná se události vyvinou docela jinak, než Jon očekával, a znovu se potvrdí rčení, že chceš-li poznat boží potměšilost, plánuj... celý text

Přidat komentář

Iva2020
06.03.2024 2 z 5

Dobrý námět, ale styl psaní mi bohužel nesedl... rozvleklé, několikrát dlouhé vyprávění nedůležitých historek. Čekala jsem to svižnější. Až na konci to začalo utíkat. Škoda, protože hl. postavy mi sedly a i jejich příběh.

Zuzulinka
22.02.2024 5 z 5

Krásná kniha.. četla jsem jedním dechem. Konec smutný.


dana8437
17.02.2024 odpad!

Zbytečná ztráta času, hloupé, nudné čtení se spoustou postav ve stylu primitivního seriálu Doktor z Počátků, opravdu nezaujala, dnes koupena a po 40 stránkách, kdy jsem musela přeskakovat odstavce, odložena. Fakt zaujala pouze obálka, nic víc!

Danago
10.02.2024 2 z 5

Mrzí mě to , ale knížka mě celkem zklamala. Je to typický příběh z českého prostředí. Ale já jsem se celkem nudila. Je to čtení spíše odpočinkové. Autor hraje dost na city což se mu daří, občas mi ukáply slzičky, ale to je asi jediné co na ně zapůsobilo. Konec je zajímavé zpracovaný.

EvikU.
16.01.2024 5 z 5

Hlavními postavami knihy jsou lékaři Karel Jon a Petr Richter. Ordinace mají naproti sobě a tak se přes rok zastují, když jeden nebo druhý potřebuje. V ordinaci jsou i vtipné momenty, to když mezi sebou vtipkují nebo i různými pacienty. Aneb práce s lidmi je vždy pestrá. :)

Petr se vyrovnává s rozvodem a s tím, že po rozvodu vidí málo syna. Jeho bývalá mu doslova hází klacky pod nohy. Vídá ho míň a míň. Pokaždé se najde nějaká výmluva.
Karel má vztah s vdanou sestřičkou, což také není ideální. Ani jeden tak nemá v lásce zrovna štěstí. Petr přemýšlí o návratu domů do Brna.

Probíhá zrovna doba coronaviru, doba očkování, roušky, plné nemocnice. Zamlouvá se mi, jak je kniha napsaná. Tak jak život jde, popravdě vyobrazený život doktorů. Ale přiznám se, že mi při čtení nebylo dobře. Sama teď jdu z jedné nemoci do druhé a tím se mi četla hůř. Je to ale známka skvělé spisovatelské práce, do knihy se ponoříte, ani nevíte jak.

Karel odjíždí na dovolenou do Chorvatska k moři a tam se seznámí s Eliškou. Zamiluje se do ní a rozvíjí se tak ještě jedna část příběhu, která se nakonec spojí až na konci. Eliška totiž není úplně tím, za koho se vydává

Konec mě ale úplně rozsekal. Autor se s námi tedy nemazlí. Kdo máte rád knihy z lékařského prostředí s osobní linkou, milostnými eskapády obou hrdinů s prvky detektivky, budete spokojení.

evaval
07.01.2024 5 z 5

Že máme skvělé a talentované autory, o tom není pochyb. Já objevila dalšího a musím říct, že jsem ještě donedávna Zdeňka Řeháka vůbec neznala. Jeho kniha mě velmi mile překvapila. Čte se z lehkostí a do děje vás autor vtáhne hned od prvních řádků. Já mám ráda kratší kapitoly, menší množství postav, české prostředí a postavy, kterým rozumím a v této knize se mi všeho dostalo.
Hlavními hrdiny jsou dva mladí doktoři, kteří společně ordinují na malém venkovském středisku. Doktor Richter má za sebou náročný rozvod a svého syna, vidí jen velmi málo. Přesto, že má se svou bývalou manželkou dohodu, jen zřídkakdy ji ona dodrží. Když si jede syna vyzvednout, nikdy neví, zda zda ho vůbec uvidí. Jednou je syn nemocný, pak má manželka se synem a novým přítelem program, nebo vůbec není doma a nebo mu prostě a jednoduše neotevře. Je těžké chodit a zvonit na svůj bývalý byt a vědět, že je odkázán na nálady své bývalé ženy. Celou situaci velmi těžce nese, syn mu moc chybí. Jeho život se mu rozpadá pod rukama. V práci to odnášejí pacienti, protože je podrážděný, náladový a zkrátka by se nejraději na všechno vykašlal.
A není sám, kdo má nějaké trápení. Jeho kolega doktor Karel Jon má taky své starosti. Sice je velmi milý, empatický lékař, který každého rád vyslechne a poradí, ale vypadá to, že stále nenašel tu pravou, nebo našel? Pravidelně se už nějaký čas schází s milenkou, které naprosto a nezvratně podlehl. Již si několikrát říkal, že celá známost je jen ztrátou času a měl by to ukončit, jenže stačí jeden pohled a opět je ztracený. Byly doby, kdy doufal, že si jeho milenka vybere jeho, ale nemůže nikdy konkurovat bohatému manželovi a možnostem, které své ženě nabízí.
Kolečka osudu se začnou roztáčet v okamžiku, kdy se doktor Jon rozhodne pro dovolenou v Chorvatsku. Moře miluje a je přesvědčen, že mu odstup od všeho, volno a slaný vzduch jenom prospějí. Předá svou praxi kolegovi Richterovi, upozorní ho na některé pacienty, které musí navštívit doma, na koho má dohlédnout a na koho nesmí zapomenout. Richter musí zatnout zuby a prostě udělat, co je potřeba. Je přece lékař a má svou zodpovědnost, i když se zrovna cítí pod psa. A třeba je všechno zlé, pro něco dobré. Kdo ví, co ho čeká a zda se nakonec zástup kolegy nestane restartem v jeho životě.
Mezitím doktor Jon odjíždí na zaslouženou dovolenou a je rád, že se tak rozhodl. Všechny starosti vypouští z hlavy, podaří se mu nemyslet ani na svou milenku. Přece není jedinou ženou na světě. U moře se seznámí s dívkou Eliškou, která si ho zcela získá. Je přesvědčený, že by s ní mohl žít. Už dlouho totiž přemýšlí o tom, že by rád postavil dům, založil rodinu a prostě v klidu žil. A vypadá to, že má skvěle našlápnuto. Že tentokrát to opravdu vyjde.
Knihu vřele doporučuji, je skvěle napsaná, budete se u ní bavit, začnete se i usmívat, budete se těšit, co další stránka přinese. Možná i slzu zamáčknete. Dávám plný počet hvězd a tímto děkuji nakladatelství Moba, že vydává takové skvělé čtení.

Štítky knihy

české romány

Autorovy další knížky

Zdeněk Řehák
česká, 1948
2011  70%Štvanice
2015  74%Hra o nežádoucí
2023  76%Boží potměšilost
2016  40%První experimentální

Kniha Boží potměšilost je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce48x
Chystám se číst29x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x