Etilik585585 Etilik585585 komentáře u knih

☰ menu

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Kniha je dobře a zajímavě napsaná , proto se i přes svůj docela velký rozsah dobře četla. Skvělí byl i obrazoví materiál , který knihu vhodně doplňoval.
Některým Leonardovím dílům je věnován v knize samostatný text , jakési zamyšlení nad dílem , které pro mne bylo přínosem v tom, že mne naučilo dívat se na obraz jinak , jaksi více do hloubky. I po přečtení knihy mám pocit , že si Leonardova osobnost zachovala část své tajemnosti kterou je do jisté míry zahalena a to je dobře neboť to je právě to , co přitahuje naši pozornost a dráždí naše smysli , a byla by velká škoda , kdyby se ona tajemnost vytratila .

15.04.2024 5 z 5


A vody plynou (Vyprávění o opatu Reginovi z Prümu) A vody plynou (Vyprávění o opatu Reginovi z Prümu) Maria Calasanz Ziesche

Dobře a hlavně čtivě napsané. Kniha poutavě líčí život opata Regina.
I když jsem po přečtení prvních stránek pociťoval zklamaní a dojem, že kniha nebude osahovat to co jsem očekával čím více jsem se do příběhu nořil , tím více mne její děj vtahoval do sebe a unášel jako ony vody které má v názvu.

28.02.2024 5 z 5


Perunův hněv Perunův hněv Arnošt Vašíček

Děj mně doslova pohltil , přečteno ,, jedním dechem" líbilo se mi , že v rámci děje příběhu jsou zmíněny i některé další zajímavé záhady ( např. Longinovo kopí ).

15.12.2023 5 z 5


Tajemství Bible Tajemství Bible Alfred J. Palla

Určitě zajímavé čtení, takový čtivě napsaný základní souhrn informací k historické věrohodnosti Bible. Kniha není nikterak dlouhá , rozvláčná a čtenáře neunavuje , obsahuje dobře vybraná a neméně dobře zpracovaná důležitá témata která na základě archeologie a dalších vědních oborů podporují důvěryhodnost a historicitu Bible. Lze doporučit jako dobrý odrazový můstek k dalšímu studiu daného tématu pro ty kdo se o tuto tématiku zajímají.

13.12.2023 4 z 5


UFO - Tajemství a souvislosti UFO - Tajemství a souvislosti Daniel Hájek

V knize je jistě řada zajímavých a poučných myšlenek které čtenáře mohou oslovit,
vybídnout k hlubšímu zamyšlení a hledání dalších informací , odpovědí na další otázky , které jak se domnívám v pozorném a vnímavém čtenáři téma této knihy
vyvolá. Ovšem co je v souvislosti s tématem knihy zřejmě nejdůležitější : čtenář musí mít na zřetely , že to jaký závěr si z přečteného učiní záleží pouze na něm samotném, proto by mněl každý kdo bude knihu číst k ní přistupovat s jistou dávkou obezřetnosti a s otevřenou myslí uvažovat o tom co čte .

25.11.2023 2 z 5


Vybraná kázání – v jazyce 21. století Vybraná kázání – v jazyce 21. století Jan Amos Komenský

Nadčasová kniha, jejíž myšlenky - tedy myšlenky J.A. Komenského-dokazují , že pokud by byl svět spravován či spíše ti co v něm žijí a kterým přísluší aby svět spravovali ,podle křesťanských norem žilo by se v něm mnohem lépe.
Krom toho jsou čtenáři vyzíváni aby o život založený právě na oněch nepomíjejících a nadčasových hodnotách ze všech svých sil usilovaly a to i bez ohledu na to jaký je svět který nás obklopuje. Dále vše záleží na každém čtenáři , jak tyto myšlenky uchopí a jak s nimi ve svém životě naloží , bez ohledu na to zda je či není křesťanem, neboť ani pro křesťana to není lehká a bezbolestná cesta i on na ní musí svést nejeden zápas, především sám se sebou.

09.11.2023 5 z 5


Podstata křesťanství Podstata křesťanství Nicholas Thomas Wright

Kniha je ,ale i není teologickým spisem , také je patrně , že je inspirovaná či možná navazuje na dílo C. S. Lewise K jádru křesťanství. Nicméně její myšlenky jsou aktuální a mněly by bít a doufám , že pro někoho i jsou povzbuzením a posilou v naplňování jeho životního cíle. Pro jiné by mohly a snad i budou ony myšlenky obsažené v knize jistým vyburcování k zamyšlení zda by i oni se neměli přidat na stranu těch kdo se o jejich naplnění smaží.

29.10.2023


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Kniha pro mne byla, celkem milým překvapením. Dobře se četla a myšlenky v ní obsažené jsou podány čtivě a srozumitelně . Doprovodné rozhovory pak jednotlivá témata ještě hlouběji vysvětlují či spíše osvětlují a doplňují.
Autorce bych rád vyjádři svůj obdiv , za její otevřenost a odvahu.

12.10.2023 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Pěkné čtení ,za mne žádná nuda.
Takže mohu jen doporučit

05.10.2023 5 z 5


K jádru křesťanství K jádru křesťanství C. S. Lewis (p)

Kniha čtivě a vcelku srozumitelně objasňuje co a o čem křesťanství je.
Název tedy oč v knize autorovi jde a co - jak se domnívám se mu i podařilo.
Kniha je plná zajímavých myšlenek , které jsou pro křesťanství stále platné a neztrácí nic na své aktuálnosti . Autor na první dojem nepřináší nic nového , zato skvělým a brilantním způsobem přibližuje již po tisíciletí známé a stále platné učení Kristovo.

29.09.2023 4 z 5


Spirála Spirála Džundži Itó

Kniha se mi dostala do ruky čirou náhodou , komixovou knihu jsem četl naposledy jako dítě a právě tuto knihu jsem začal číst spíše ze zvědavosti. Díky způsobu jakým se čte , tedy zprava do leva ,to pro mne bylo něco jako exotická rarita ,ale na tento způsob čtení se dalo poměrně dobře a rychle zvyknout. Spirála je dobře vymyšlený příběh , který čtenáře vtáhne
do děje a se čte takřka jedním dechem, a právě díky komixovému zpracování je to celkem dobře možné.

08.08.2023 5 z 5


Krvavý básník Nero Krvavý básník Nero Dezső Kosztolányi

Dobře napsaná kniha, která přestože nemá mnoho stran je naplněna vcelku zajímavým a vcelku strhujícím dějem. Dokáže si udržet čtenářovu pozornost od začátku až do konce. .Myslím ,že velmi dobře a nenásilně , tedy aniž by se čtenář při čtení začal nudit , jsou v knize vykresleny psychologické profily jejích postav. Určitě doporučuji k přečtení.
Možná bych upozornil na doslov , který je podle mne zcela jistě poplatný své době, a proto by se v dnešní době bez něj kniha asi obešla , nicméně toto ponechám na úvaze každého čtenáře který bude knihu číst.

07.08.2023 4 z 5


Člověk, který se stal Bohem Člověk, který se stal Bohem Gerald Messadié

Zajímavý příběh o Ježíši , jak se mi zdá částečně vyfabulovaný a částečně vycházející z historických písemných pramenů. Ovšem je potřeba zdůraznit a podtrhnout , že jde o román nikoliv o literaturu faktu a ani o žádný teologický traktát! Přesto se zdá, že jsou tu některé reálie Ježíšovy doby vystiženy poměrně věrně. Za velmi důležitý a dobře napsaný pak považuji doslov autora , který vysvětluje proč pojal autor některé epizody Ježíšova života tak jak je uvádí ve své románu.

03.08.2023 4 z 5


Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Roark Bradford

Tak nějak nechápu ,že se tato kniha objevuje v kategorii knih duchovní , filozofie myslím, že vhodnější by byla kategorie satyra. Rozhodně to není četba ,která by kohokoli jakýmkoli způsobem duchovně obohatila, ale pokud očekává pouze víceméně je nenáročné ,oddechové čtení u kterého nebude muset moc přemýšlet , tak myslím , že vcelku nebude zklamán.

26.04.2023 1 z 5


Uprdelismus Uprdelismus Jan Menděl

Budu-li knihu brát jako ,, učebnici " osobnostního rozvoje která má pomoci k tomu, aby
se člověk cítil lépe a lépe se dokázal vnitřně vyrovnat a zvládnout různé životní situace,
pak je to obdobné jako u většiny učebnic a potažmo i u knih které člověk čte obecně:
něco vás zaujme a něčemu nerozumíte či se tím musíte z nějakého jiného důvodu ( ty důvody mohou být různé to ať každý posoudí sám) ,, prokousat! , pokud knihu nepřečtenou
rovnou neodloží . Takže abych to nějak uzavřel: i v této knize si lze vybrat některé poučky či praktiky , které pak můžeme ve svém životě , biť třeba modifikované tak aby vyhovovali přímo nám použít. Záleží na každém co si vybere a jak s tím naloží , může se stát ,že si nevybere nic, ale i tak , alespoň zjistil , že tato cesta není pro něj.

28.02.2023 odpad!


Kříž proti kříži Kříž proti kříži Radovan Šimáček

Určitě stojí za přečtení. Poutavě napsané , dobrý příběh skvěle zasazený do historických událostí čtvrté křížové výpravy. Čtenář je jakoby vtažen do historických událostí , které vedly k pádu Konstantinopole ( Cařihradu) a dozví se i jaké pohnutky vedly k tomu , že původní dní záměr a cíl výpravy byl nakonec opuštěn, jakoby zapomenut.
Přestože knihu vydalo nakladatelství Albatros v edici KOD , mohlo by se zdát , že je určena dětem či mladým čtenářům je vhodná i pro dospělé čtenáře!!!

01.02.2023 5 z 5


Bouře na Nilu III. - Sutehovo vítězství Bouře na Nilu III. - Sutehovo vítězství Gerald Messadié

Na závěr si dovolím jenom krátké shrnutí , celá trilogie je velmi dobře napsána
a do jisté míry založena na archeologických objevech. V příběhu je patrná i autorova autorská licence, kterou jak usuzuji používá střízlivě a uvážlivě.
Skvělou pomůckou k lepšímu proniknutí do děje celé trilogie jsou i poznámky a vysvětlivky, které stručně a výstižně doplňují celý tex.

17.01.2023 5 z 5


Bouře na Nilu II. - Tutanchamonovy masky Bouře na Nilu II. - Tutanchamonovy masky Gerald Messadié

Skvělé čtení, doporučuji!!!!!

11.01.2023 5 z 5


Bouře na Nilu I. - Oko královny Nefertiti Bouře na Nilu I. - Oko královny Nefertiti Gerald Messadié

Dobře a čtivě napsaná kniha.
Myslím , že se u čtení milovníci historie -a zejména té Egyptské - nebudou nudit.

30.12.2022 5 z 5


Bůh své bitvy neprohrává Bůh své bitvy neprohrává Vojtěch Kodet

Čtivé a zajímavé. Dobře se četla a místy se od knihy nedalo odtrhnout.
Otec Vojtěch je pro mne osobnost kterých v katolické církvi není mnoho,
jeho otevřenost se mi velmi líbí a také tím je kniha zajímavá. Moc děkuji!!!

21.10.2022 4 z 5