DaSmoulinka DaSmoulinka komentáře u knih

☰ menu

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Na tuto knihu jsem narazila náhodou v knihovně. A pro svoji slabost pro Japonsko jsem si po dlouhé době vzala domů knihu, kterou jsem nehledala, ona si našla mě. A nelituji. Kniha je čtivá (opravdu, čte se prakticky sama), inspirativní (Veronika je jistě odvážná a pracovitá žena), informativní (dozvěděla jsem se plno zajímavostí z pod opony života v Japonsku) a především vtipná! Humor autorky naprosto přesně korespondoval s tím mým a tak jsem se opravdu nasmála. Příspěvky Veroničina manžela Kóty byly za mě vhodným doplněním celé knihy. Přeji jim mnoho dobroty, lásky a porozumění. A Vám ostatním knihu doporučuji.

13.12.2021


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Jsem překvapená, kolik negativně laděných komentářů je u této knihy! Moje maličkost je nadšená. Každou kapitolu jsem četla opravdu poctivě, slovo od slova. A i přesto, že se v knize najde několik drobností, s kterými nesouzním (např. že si naše duše vybírá do jaké půjde rodiny, kolikrát denně jíst aj.) je to pro mě kniha která byla napsána velmi trefně a výstižně pro dnešní dobu. V podstatě shrnuje mé dosavadní poznání a myšlení vůči zdravotnictví, nemocem, stresu a dalších problematik. Cesta kterou kniha nabízí a popisuje je směr, kterým bych se ráda vydala. Vše, co jsem už dlouhou dobu vnímala, pan Vojáček pojmenoval. Tuším, že něčemu takovému se říká osvěta! Těším se na pokračování, věřím, že se bude tento specialista funkční medicíny i nadále rozvíjet.

07.02.2021 5 z 5


Vzdělávání v mateřské škole Vzdělávání v mateřské škole Eva Svobodová

Perfektní kniha pro pedagogy a to pro studenty, absolventy, ale také pro učitele dlouhé praxe. Kniha velmi dobře seznamuje s aktuálním pojetím RVP, TVP, ale i jinými novými tématy. Například se dotýká i témat jako je evaluace, historie českého školství, aktuální požadavky aj. Příjemným způsobem vysvětluje a uvádí do děje aktuálního školství. Dotýká se teorie i praxe. Kniha je srozumitelná, čtivá a graficky velmi pěkně zpracovaná. I přesto, že se jedná o vydání z roku 2010, jedná se převážně o aktuální informace.

21.06.2020


Vzdělávání dětí od dvou let v MŠ Vzdělávání dětí od dvou let v MŠ Jana Kropáčková

Kniha zpola teoretická i praktická. Velice přínosná do aktuální situace v českém školství. Grafika na dobré úrovni. Přečetla jsem kvůli své profesi. Kniha přínosná a doporučuji všem pracující s touto věkovou skupinou. Vhodná i pro rodiče hledající odbornější informace pro vzdělávání a výchovu jejich dětí.

21.06.2020


Dva středy, však jeden kruh Dva středy, však jeden kruh Walter A. Trobisch

Jak se tak říká: je to 50/50. Kniha mě nenudila, ani nenadchla. Pro věřícího člověka se tam kdovíjaký objev nevyskytuje. Nový však pro mě byl netradiční popis tradiční Afriky a to z úhlu problematiky vztahů. Je opravdu smutné jak velkou spoustu problémových situací lze vyřešit stěží a to proto, že se jedná o tzv. bludné kruhy. Křesťanská literatura je plná mě nic neříkajících knih. Tato je dobrá.

26.02.2020 3 z 5


Filozofská historie Filozofská historie Alois Jirásek

Krásná kniha :-). Odhodlávala jsem se k ní dlouho, až tuze předlouho → jak jsem chybila! Takové pěkné, příjemné a oddechové čtení, plné lásky, moudrých slov i vlastenectví. V Litomyšli jsem studovala a tak jsem si živě představovala místa, kde se odehrával děj, zlatá studentská léta. Na duši mě pohladil i zdejší jazyk český. Děkuji pane Jirásku!

07.10.2019


Konflikty mezi lidmi Konflikty mezi lidmi Jaro Křivohlavý

Uf, velice náročná kniha na přečtení. Čteno do školy, jinak bych to asi vzdala. Tak nevím, jestli už je dnes vše tak zjednodušené, že náročnější už nedokážu přečíst bez problému, či jestli je tato kniha opravdu o kapku složitější, než je milé a žádoucí.

28.03.2017 2 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Smekám. Opět úctyhodný výkon. Ale nepokrytě se přiznávám k tomu, že mě první díl bavil o trošinku více. ;) Ba dokonce jsem musela částečně zápasit a prokousat se pár částmi, které mě nijak nenadchly, ale abychom nehanili knihu, připišme to mému individuálnímu pohledu na věc, autor je totiž vynikající. K dočtení této knihy mě také motivoval třetí díl... už se naň těším.

04.10.2016 3 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Tato kniha je tak líbezná! Krásně se při ní usínalo a skvěle se stávalo při myšlence, že z ní budu opět číst. Milé je zde vše. Ať už to je malý hobit nebo obrovitánské Mlžné hory. Přeci mě ale jedno mrzí... omezená kapacita mé vlastní představivosti. Autor vytvořil nádherný svět, který je promyšlený do nejmenších detailů a právě tam jsem narazila na kámen úrazu. Přespříliš jmen a historie bylo, dá se říct, nad moje síly... o neschopnosti pojmout prostor popisovaný na cestách ani nemluvě. Možná to byl ale záměr, zkrátka svět, který nedokážeme zachytit. Autor by možná řekl: svět, který nemá začátek ani konec... A mně se v tomto světe moc líbilo a chci se do něj opět vrátil. Jsem tak ráda že mohu, tak hurá za dalším putováním. ;))

17.06.2016 4 z 5


František Vladislav Hek František Vladislav Hek Josef Johanides

Pro někoho je úspěch zdolat Mount Everest. Pro mě byla zákeřná tato kniha. Četla jsem ji poctivě. Líbila se mi. Pro zájemce o Hekův život je skvělá. Vše je hezky zpracované pohromadě se všemi detaily a teoriemi. Život opravdu neměl lehký, proto je to i poutavé. A přesto to bylo velice náročné čtení. Doporučuji spíše pro vytrvalé čtenáře se zájmem o toto dílo. :-)

15.09.2015 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nad 90%? Nejspíše mi blázní obrazovka. Tloušťka - obdivuhodná, napětí a čtivost - ucházející. Ať už ale autor píše jakkoliv a vymyslel jakoukoliv zápletku (která není jinak převratná), je to jedním slovem- nechutné. Zajímalo by mě co se vám spokojeným čtenářům líbilo na knize. Možná by se tam i něco našlo, ale morbidní sexuální scény a dost divný až úchylný závěr ... no řekněme, že si další dva díly nepřečtu.

11.08.2015 1 z 5


F. L. Věk I. F. L. Věk I. Alois Jirásek

Dlouho jsem se bála do tohoto díla pustit. A nakonec jsem tak ráda! Zejména první díl se čte moc hezky. Tloušťka knih, počet dílů, zvuk díla, jméno autora i sama povinnost četby je takovým strašákem proč si toto nepřečíst. Ale jak se zmiňují i ostatní čtenáři (u mě tomu není jinak), je také spousta důvodů, proč si to přečíst! :-) Stačí nebát se a otevřít ;)

11.08.2015


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

U knih nebrečím a ani se nahlas nesměji. Nevím proč tomu tak je. Marně už léta hledám knihu, která mě rozbrečí. U této knihy brečelo spousty lidí a kamarádi mi ji doporučovali (no dobře v tomto případě spíše kamarádi ženského rodu :-) . Říkala jsem si - to bude konečně ona. Dámy a pánové, nikoliv. Slzy - žádné, smích- žádný. Autorův styl psaní mi zkrátka neseděl. Na zamyšlení možná, do mé knihovny- nikoliv.

11.08.2015 3 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Knihy jsem se obávala, že bude příliš složitá, nezajímavá, krutá. Ku mé spokojenosti vše dopadlo dobře. Kniha byla zajímavá, četla se hezky, nehezké pasáže byli pojaty bez šílené morbidnosti. Po celou knihu jsem v duchu fandila panu faráři. Jak trpké zklamání, že ani on nebyl dost silný. Pravda nakonec zvítězila, ale kolik životů bylo zmařeno? Kniha lehce pobízí k zamyšlení nad tím, zda, ač třeba naší nečinností, podporujeme zlo, a nebo zda se snažíme bojovat za pravdu a to za každou cenu. Ještě jednu věc musím zmínit, líbí se mi, že kniha neodsuzuje ani víru či katolictví. Pouze odsuzuje tehdejší poměry a stavy a také charakter a počínaní lidí. Velmi vítané. Doporučuji ke čtení.

17.07.2015 4 z 5


Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení Jan Hus

Pravděpodobně se můj komentář nebude shodovat s ostatními. Četlo se to krásně, rychle, a poutavě. Jsem si jistá, že je to tím, že jsem věřící a proto mi nedělalo sebemenší problém pochopit : co tím autor chtěl říci. Je to o tom zvyknout si na styl kazatelské mluvy a potom objevíte kolik pokladu se tam skrývá. Že jsem tam našla opravdu hodně povzbuzení. =o)

01.07.2015


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Omlouvám se. opravdu nemohu dát více než 1 hvězdičku. I přes to, že dávám knihu do přečtených, ve skutečnosti jsem to pouze pře-lou-ska-la... Bylo to pro mě neskutečně těžké, každou stránku či dvě jsem musela číst dvakrát či dokonce třikrát a přesto z knihy nemám naprosto nic. Nezasmála jsem se, neponaučila, nemám ponětí o čem kniha byla a nebo možná měla být. Styl psaní se mi četl opravdu neskutečně špatně. ¨Jednu hvězdičku jsem vlastně dala jenom ze soucitu a také proto, že si netroufám dát Hrabalovi- odpad, no a také už se mi dostali do rukou saláty, které jsem ani nedočetla. Každopádně si to musíte přečíst! Abyste mi potom mohli říci/ napsat, o čem vlastně kniha je a co mi uniklo =o).

19.10.2014 1 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Měla jsem to štěstí, že jsem neviděla prvně zkrácený film, ale seriál. ten se mi moc líbil. Viděla jsem ho několikrát (má 6 dílů a mohu vřele doporučit - na knihu ale nic nemá!) Ovšem , když jsem dostala do ruky tuto knihu, vyděsilo mě, že ji znám tak moc dobře ač jsem ji nikdy nečetla (To díky přesnosti seriálu). Bála jsem se, že se budu nudit. Nebylo tomu tak! Kniha byla skvělá. Společně s hlavní hrdinkou jsem se červenala, rozplývala, hněvala. To vše dohromady a mnoho dalšího. Tento požitek na vás seriál prostě nedýchne. Pocity všech jsou tam skvěle popsané. Slyšela jsem kdesi cosi o tom, jaká je to slaďárna... ano to mají pravdu.. to asi opravdu je, ale ani trochu mi to nevadilo! =o)

09.10.2014 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Jedním slovem. Nádhera. Nechci se tady rozepisovat o knize a čím je úžasná, prostě si k ní sedněte a sami objevte její kouzlo. Je krátká, takže ani nečtenáři se nemohou chytnout výmluvy typu "je to moc dlouhé". A čtenáři? Ti co milují knihy? Neváhejte... PŘEČTĚTE SI TO! :-)... a užijte si to ;)...

21.09.2014 5 z 5


Malé ženy (skrátené vydanie) Malé ženy (skrátené vydanie) Louisa May Alcott

Tohle je přesně ta kniha, která se četla před 20 lety a ještě dříve, bude se číst i za 20 let. Lepší ale bude, když si ji přečtete už teď :-). Proč? Protože je to milá kniha, ve které najdete odpočinek.

13.08.2014 5 z 5


Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Oscar Wilde

Páni, to je teda něco. Skoro každá z těchto pohádek ve mě něco zanechala. Nádhera, nádhera. Oscar Wilde je skvělý spisovatel. Nejzajímavější byli vždy konce pohádky. Dočetla jsem a má ústa zůstala překvapením otevřená.

13.08.2014