Kladivo na čarodějnice

Václav Kaplický

Smutný příběh začíná roku 1680. Vernířovická žebračka Maryna Schuchová je obviněna farářem Schmidtem z čarodějnictví poté, co byla odhalena, že si v kostele schovala posvěcenou hostii do šátku. Slíbila ji Dorotě Groerové pro její krávu, která nedojila. To jí poradila podle staré pověry "stará Davidka". Všechny tři ženy byly nakonec převezeny na zámek Velké Losiny, kde byly uvězněny a souzeny inkvizitorem Bobligem z Edelstadtu. Ženy samozřejmě nebyly žádné čarodějnice, ale po výsleších, ve kterých je Boblig nařkl z toho, že létaly na Petrovy kameny (hora v okolí), "obcovaly tam s galány" a mnoha dalších věcí, a také po tortuře (mučení), se ke všemu doznaly a byly upáleny. Tohle byl teprve začátek. Postupně začal Boblig se svým hrbatým pomocníkem Ignácem obviňovat další a další občany Velkých Losin a později i Šumperka. Zálusk měl hlavně na bohaté, protože získal vždy část jejich majetku. Procesy probíhaly vždy velice pomalu, aby z toho měl co nejvíc peněz. Po mučení se přiznal i ten nejsilnější a nejodvážnější člověk k čemukoli. Boblig chtěl také odsoudit děkana Lautnera, který už od počátku odhalil jeho zájmy a ostře proti němu vystupoval. Nejdřív Boblig obvinil a následně i odsoudil k smrti mladou kuchařku Lautnera i jeho nejlepší přátele. Všichni pod tlakem mučení potvrdili Bobligova obvinění proti Lautnerovi. A tak nakonec, i před návštěvu děkana u biskupa olomouckěho, kde mu řekl o všem co Boblig provádí, byl i Lautner zatčen. Dlouho vzdoroval, ale po těžkém mučení na skřipci se i on přiznal k hrůzným činům, které nikdy neudělal, a byl upálen. Až po 8 letech končí Bobligovy inkviziční procesy a na hranici umírá poslední nevinný člověk. Mezitím zabil asi 100 dalších lidí.... celý text

Komentáře knihy Kladivo na čarodějnice

Naďa2411
14.01.2026

Historický román ze 17. století, ve kterém nás velmi silně emotivně spisovatel seznamuje s procesy inkvizitora Bobliga se svým pomocníkem Ignácem proti ženám nařčeným z čarodějnictví. Při výslechu bylo používáno útrpné právo (tortura - mučení) , aby se ženy přiznaly k činům, které nespáchaly, díky tomu Boblig měl zajištěn movitý majetek. A protože lidská zrůda Boblik je nenasytná, začínají další a další procesy místních obyvatel Velkých Losin a později i Šumperka. Aknihu jsem si dávkovala po částech, je zde krásně popsáno, jak se dá dav lidí lehce zmanipulovat a i ti na vyšších místech raději přihlíží a klopí zrak....... Film jsem neviděla, ten bych nedala.
Hanba lidem, kterým těmto procesům přihlíželo, jestlipak je dohnalo svědomí?

NikiGrouse
10.01.2026

Kam až může dojít lidská krutost, když nemá hranic.

fantasyyloverr
19.12.2025

jak cerny mrak...........

hnatlubo
17.12.2025

Četl jsem ji už podruhé a byl jsem stejně fascinován jako před léty. Autor skvěle vylíčil zrůdnost Bobliga a Ignáce.

Mythos
08.12.2025

Už dlouho se mi nestalo abych se nemohl rozhodnout mezi filmovým a knižním zpracováním. Film sám o sobě má neuvěřitelně ponurou atmosféru. Strach, bezmoc a zoufalství jsou téměř hmatatelné, stejné pocity jsem měl i u čtení knihy.

Adam84
06.12.2025

Na hororu je nejvíce děsivá představa jeho možné skutečnosti, jenomže Kladivo na čarodějnice je skutečnost, která se stala hororem a to je ještě mnohem děsivější.

Existuje totiž historie, na kterou by se nejen pro samotné poučení nemělo zapomínat a Václav Kaplický se postaral, aby jeho čtenáři na jednu takovou důležitou historii opravdu nikdy nezapomněli. Dokázal to díky syrovému vyprávění o absurdních, lidskost postrádajících a bohužel i na pravdě založených čarodějnických procesech. Tíživě-beznadějná atmosféra jeho historického románu se dokáže pořádně zarýt pod kůži. Nejsem zrovna otrlý čtenář, takže tenhle pocit ze sebe jen tak "nesetřepu".

No a když si závěrem komentáře dovolím trochu zapřehánět, pak musím napsat, že "ctihodný" pan Boblik z Edelstadtu je zatím ten nejodpornější reálně možný charakter, o kterém jsem kdy četl.

Knihu samozřejmě zařadím mezi doporučení hodné.

Friedulka
30.11.2025

Příběh nešťastně odsouzených ani čas neuhladí. Je marné doufat v lepší konec, byť by si ho člověk tolik přál. Dvakrát jsem navštívila zámek ve Velkých Losinách a pokaždé cítila tu bezmocnost a nespravedlnost.

LucieT
15.11.2025

Nemám slov, rozhodně jedna z top knih, které jsem vůbec kdy četla. Příběhem jsem byla pohlcená, i slza mi v závěru ukápla… Opravdu zážitek, budu potřebovat pár dní na vstřebání, než rozečtu něco jiného.

LadyWalsh
10.11.2025

Temnota utvářená lidským fanatismem tu roste s takovou neúprosnou intenzitou, že jsem měla pocit, jako by se přede mnou otevíral obrovský emocionální vír, který mě střídavě fascinoval, šokoval a zároveň nutně nutil přemýšlet nad tím, kam až může zajít zaslepená moc. Každý detail působí jako přesně mířený úder, který nezraňuje samoúčelně, ale s chirurgickou přesností ukazuje, jak zranitelná dokáže být lidská důstojnost, přestože se brání celou svou silou. Ironie tu probleskuje jako poslední záchrana před tím, aby se člověk ztratil v tíži osudu, a přesto funguje s podivuhodnou elegancí, která dodává celé zkušenosti zvláštní hřejivost. Emocionální nápor je tak hutný, že jsem se několikrát musela zastavit, nadechnout a uznat, že máloco dokáže otevřít oči tak nemilosrdně a zároveň tak působivě. Celkový dojem neztrácí nic ze své naléhavosti a zároveň se mi líbí, jak dokonale dokáže spojit brutalitu s hlubokou lidskostí. Pokud toužíte po díle, které vás obalí stíny a zároveň vás donutí stát pevněji než dřív, tady najdete přesně ten druh síly, který si prostě nesete s sebou ještě dlouho.

Mutoli73
18.10.2025

Vatikán mal vždy dobrý nos na samotárskych kariéristov, oportunistov, ktorí to chceli niekam dotiahnuť. Kladivo na čarodejnice je výborne napísaný historický román, s dusnou atmosférou. Možno si to niektorí neuvedomujú, ale vytlačenie RKC na okraj spoločnosti bol dlhý, vyčerpávajúci boj. Keby veci záležali od Vatikánu, cesta do Paríža by stále trvala 2 týždne, teda ak by nebolo veľa blata. Dnes si kresťania nad zadný blatník lepia rybičku, doma aj v kostole svietia elektrinou, a na šírenie propagandy majú vlastné internetové stránky a televízne stanice. Čo je príjemné, to si "od nás" radi vezmú. Je viac než isté, že keď sa na našej planéte vylodia mimozemšťania, kardináli cez noc prepíšu Bibliu, aby v nej nechýbalo, že oni ako jediní verili a na svojich "bratov" tu čakajú už päťstotisíc rokov.

V.Lenka
02.10.2025

Opětovně čtu knihy opravdu výjimečně, ale tato si to zaslouží. Po 3 letech jsem se k ní vrátila (viz moje hodnocení z 28.10.2022). Na každé stránce jsem si říkala, jak dobře je to napsané, jak mistrně Kaplický vystihl atmosféru doby. Jsem opět nadšená a tuto knihu řadím mezi ty, které má cenu číst i opakovaně a které si zaslouží mít stálé a čestné místo v mé knihovně.
Vlastně pokračuji ve své soukromé čtecí výzvě o tématu inkvizice. Po Dceři krále a Sám proti inkvizici můžu prohlásit, že tato se mi vryla nejvíc pod kůži. Bude to českým prostředím a tím, že místa, kde se příběh odehrává, jsem buď navštívila, anebo se chystám navštívit.

Papaja1
20.08.2025

Krásná kniha o velikém neštěstí z dob minulých, kdy nevinní a slušní lidé přišli krutě o své životy pro hamižnost manipulujícího inkvizitora Bobliga, který musel být sám posedlý ďáblem. Je až neuvěřitelné, jak jeden muž dokáže zmanipulovat všechny vysoce postavené lidi a donutit i místní, aby se obrátili zády proti svým dobrým známým nařčeným z čarodějnictví. Dlouho jsem necítila takovou bezmoc jako při čtení této knihy. Ke konci mi slzy tekly proudem.
Obyčejné poklidné životy napadené nenažranou a nezajímající se mocností jsou protkané zkaženou církví. Jak píše Jaromíra Nejedlá v Doslovu: "Konflikt mezi životní opravdovostí a lidskou důstojností na straně jedné a bezohlednou ziskuchtivostí na straně druhé. (...) Události jsou vyjádřením odvěkého zápasu poctivých a čestných lidí proti temným silám, snažícím se omotat předivem svých úskoků, piklů vše čisté a zdravé."
Nenávist vůči ostatním v nás se stále bohužel přechovává. Uměle vykonstruované a velmi rozsáhlé čarodějnické procesy okolo roku 1680 na panství Velké Losiny jsou zdá se hodnověrně a lidsky popsány, líbily se mi i latinské citáty dodávající příběhu jakýsi punc. Přijde mi, že se tato hrůza neodehrála ani tak dávno. Nezapomeňme na ty nebohé duše!

Lu.Cab
14.08.2025

Ze začátku mě kniha vůbec nebavila, ale po pár kapitolách jsem se začetla a nechtěla ji odložit. Příběh je to smutný, ukazuje, čeho všeho jsou někteří lidé schopní. Ačkoliv se někdy objevují zdlouhavé popisy, výjimečně mi to ani nevadilo. Autor dokázal perfektně vykreslit atmosféru a hlavně charaktery postav. Myslím, že "Kladivo na čarodějnice" nenechá žádného čtenáře chladným. Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

Vítek-Olomouc
15.07.2025

Je něco nechutnějšího než církev a náboženství?

chrudas
25.06.2025

Beznaděj a děs jsou pocity, které ve mě vyvolává tento příběh. Klobouk dolů pře panem Kaplickým. Naše historie je velmi bohatá na vědce, umělce a spousty dalších činů a objevu na které mužem být jako národ hrdí. Bohužel máme i spousty temné historie plné zla a neštěstí páchané na lidech.

Mrtvolka
19.06.2025

Tak tohle byla opravdu zrůdnost, tortura a upalování nevinných lidí. Jak je vůbec možné, že se tohle dělo?
Dobrá kniha s velmi hnusným, přesto zajímavým námětem. Jediné, co mi vadilo, že se to opravdu táhlo.
Kniha by se krásně vlezla do 200 stran místo do 450, ale mělo to něco do sebe. Styl psaní byl čtivý. Dávám menší hodnocení za to, že jsem to fakt četla dlouho, protože se většinou nic moc nedělo, nebo se to spíš dělo hrozně pomalu.

AntonPaduansky
11.06.2025

Tahle kniha ve mě zůstane ještě dlouho. Mám k ní historku, protože mě sama našla - spadla mi na hlavu v jednom knihkupectví - a od té doby patří k mým nejoblíbenějším. Je to jednoznačně horror a podobné pocity ve vás vyvolá málo co.

Ctenaricek4
16.05.2025

Při četbě této knihy se mě opravdu zmocňovala silná úzkost. Ten pocit nespravedlnosti a bezmoci ve mě zůstane asi hodně dlouho. V dřívějších dobách byli lidé opravdu až nehorázně pověrčiví. A ze strachu byli schopni takřka všeho, čehož dokázali jiní náležitě využít.

Kniha je napsána opravdu bravurně. A i přes tu tíhu, která mi po jejím přečtení leží na srdci, už teď vím, že jsem jí nečetla naposledy.

jan2250
08.05.2025

Naprosto skvělá kniha, která chytne a nepustí. A film, natočený věrně podle ní je také klenot.

sakro
10.04.2025

Miluji tuto knihu Václava Kaplického, miluji i film podle ní skvěle natočený Otakarem Vávrou. Mnohokrát přečteno, mnohokrát zhlédnuto. Plně souhlasím s názorem Modi666, že se jedná o příšerný příběh. Ovšem pouze obsahově. O to víc příšerný, že se nejedná o příběh vymyšlený, ale že vychází z historických faktů čarodějnických procesů na Šumpersku v letech 1678 až 1695. I tu absolutní beznaděj postižených podtrhuji. Ale i přes to všechno se po čase opět ke čtení vrátím a opakovaně se podívám i na film.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi