Dalda Dalda komentáře u knih

☰ menu

Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Podle mého názoru nejlepší autorům román. Příběh o zradě, pomstě i lásce osloví čtenáře snad v každé době. Líbily se mi i četné filmové a televizní adaptace románu.

13.04.2016 5 z 5


Anglická dívka Anglická dívka Daniel Silva

Silva tentokrát zasadil děj i do Ruska a změna prostředí Gabrielovi evidentně prospěla. Velmi se mi líbila i část knihy odehrávající se ve Francii. Kvalitní špionážní román.

13.04.2016 4 z 5


Vyzvědačky století Vyzvědačky století Václav Pavel Borovička

Další z rutinérsky napsaných knih známého autora čtenářům představuje známé i méně známe špionážní kauzy, kde hlavní roli hrály ženy. Je překvapující, jak často odvážné ženy rozhodovaly o úspěchu ve válečných konfliktech dějin. Kniha rozhodně nezklame žádného z autorových fanoušků.

13.04.2016 3 z 5


Vraždy hollywoodských hvězd Vraždy hollywoodských hvězd Václav Pavel Borovička

Borovička nabízí zajímavý a netradiční pohled na fenomém moderní doby a to Hollywood. Autorův pohled na odvrácenou stranu americké kinematografie jistě nadchne fanoušky jeho knih.

18.02.2016 4 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Autor nabízí zajímavý pohled na vývoj ekonomického myšlení od starověkých civilizací až po moderní ekonomické školy současnosti, celá řada ekonomických otázek se totiž ve starověku a středověku řešila v rámci filosofie či náboženství a i dnešní ekonomie úzce souvisí se společenskými otázkami. Nejvíce mě zaujaly kapitoly o židovském myšlení a učení u nás málo známého Bernada Mendevilla. Autor také zajímavě interpretuje Keynesovu teorii. Některé pasáže knihy jsou však podle mě čtenářsky dosti náročné (Descartes) a neporozuměl jsem, proč byly do knihy zařazeny. Kniha však stojí za přečtení.

18.02.2016 3 z 5


Stíny v ráji Stíny v ráji Erich Maria Remarque (p)

Stíny v ráji sice nepatří k nejlepším autorovým románům, ale stojí za přečtení. Kniha zajímavě popisuje americkou realitu, postoj americké společnosti k imigrantům a k válce v Evropě, vztahy mezi imigranty samotnými. Trochu mi však vadí autorův pohled na Němce jako hlavní viníky války.

20.01.2016 3 z 5


Bergersdorf Bergersdorf Herma Kennel

Velmi zajímavá kniha o osudech obyvatel jedné moravské vesnice obývané především německým obyvatelstvem. Autorce se podařilo na základně vzpomínek pamětníků a dalších pramenů přiblížit současným čtenářům život sudetských Němců, kteří nejprve přívitali nacismus, ale pak pochopili svou chybu.

19.01.2016 5 z 5


Kouzelník z vily pod lipami / Lázně Luhačovice Kouzelník z vily pod lipami / Lázně Luhačovice František Kožík

František Kožík opět potvrdil své literární kvality. V této útlé knížce podal poutavým způsobem osudy člověka, který se výrazně zasloužil o rozvoj lázeňství nejen v Luhačovicích, ale i v ČR i na Slovensku. Vůbec jsem netušil, jak náročné bylo moderní lázně v Luhačovicích vybudovat. Příběh doktora Veselého potvrzuje, že vizionáři to v žádné době nemají jednoduché a naráží na nepochopení většiny ostatních lidí. Doktor Veselý byl i velký vlastenec a propagátor slovanských kultur. Jeho cílevědomost, vytrvalost a odvaha si zaslouží i po více než sto letech obdiv.

16.02.2015 5 z 5


Dům v temnotách Dům v temnotách Jiří Houser

Samotný námět a prostředí románu (starý penzion) považuji za velmi zajímavé, autor s nimi však nedokáže pracovat a příběh dále rozvinout. Kniha postrádá tempo a je v ní hodně hluchých míst. Místy autor navíc příběh příliš natahuje (např. alkoholová jízda hlavního hrdiny v Praze). Pro mě velmi slabý román.

22.12.2014 2 z 5


Fenomén Baťa Fenomén Baťa František Valach

K dané tematice u nás vyšla po roce 1989 řada kvalitních publikací, tato kniha byla napsána krátce po pádu komunismu v rychlosti a to se bohužel projevilo negativně na její kvalitě. Zájemcům o historii firmy Baťa doporučuji spíše knihy Miroslava Ivanova či Antonína Cekoty.

05.08.2014 3 z 5


Hledání antipoda Hledání antipoda Alexej Pludek

V této povídkové knize se projevil zájem autora o nadpřirozené jevy. Mnohé povídky se odehrávají v exotických zemích, které autor navštívil při práci na svých knihách. Kvalita jednotlivých povídek je kolísavá, autor napsal i lepší prózy. Celkově hodnotím knihu jako průměrnou v rámci Pludkovy tvorby i žánru.

09.06.2014 3 z 5


Amazonka Amazonka Robin Furneaux

I skoro po 40 letech od prvního českého vydání je kniha stále velmi čtivá. Autor barvitě popisuje, jaké nástrahy museli první cestovatelé a vědci na Amazonce překonávat. Velmi smutné jsou zejména osudy indiánských kmenů, které byly zčásti vyhubeny po příchodu Evropanů. Zdařilé jsou i popisy nádherné amazonské přírody, která je v současnosti značně narušena činností člověka. Knihu jednoznačně doporučuji a výletu k Amazonce na stránkách této knihy nelituji.

09.06.2014 5 z 5


Mořská panna Mořská panna Camilla Läckberg

Průměrný detektivní román se zajímavým námětem podle mě nepatří k tomu nejlepšímu, co na severu Evropy v posledních letech vzniklo, přesto si i u nás čtenáře našel. Prolínání několika časových rovin se mi líbilo, méně už líčení soukromého života vyšetřovatelů, kterému je podle mě věnováno příliš mnoho prostoru. Celkově oceňuji vynikající psychologii postav, postrádám však více napětí a závěrečné překvapivé odhalení, které v této knize podle mě chybí.

27.12.2013 3 z 5


Trhák Trhák Lawrence Sanders

Netradičně napsaný detektivní román o mladé spisovatelce kriminálních příběhů, která prochází tvůrčí krizí, patří k typickým dílům u nás málo známého amerického prozaika. Autor nám ve svém románu umožňuje nahlédnout do současného literárního světa, kde se střetává umění a byznys, který je reprezentován literárními agenty a velkými nakladatelstvími. Příběh nepostrádá kromě napětí ani humor. Doporučuji jako knihu na dovolenou.

04.11.2013 4 z 5


Duha dvouprstého Billyho Duha dvouprstého Billyho Hugh Atkinson

Román u nás nepříliš známého australského prozaika mě zaujal především velmi dobrým vylíčením života současných australských domorodců, o jejichž smutné historii se toho moc neví ve srovnání a americkými Indiány. Samotný příběh sice postrádá tempo a napětí, ale i přes jisté nedostatky stojí za přečtení.

05.04.2013 3 z 5


Operace Srpen 1968 Operace Srpen 1968 Vladimír Čermák

Velmi zajímavý a netradiční pohled na události roku 1968 u nás. Kniha volně navazuje na autorův předchozí titul, který se zabývá pozadím únorového převratu roku 1948 v ČSR. I v této studii autor pracuje s hypotézou, že tzv. obrodný proces a následná sovětská invaze souvisely s události na Blízkém východě. I v této studii autor odhaluje souvislosti politických zvratů pro naši zemi s mezinárodní situací , které většina historiků z určitých důvodů přehlíží. Titul doporučuji k přečtení všem zájemcům o naše moderní dějiny.

05.04.2013 5 z 5


Zahrada bestií Zahrada bestií Jeffery Deaver

Netradiční Deaverův román se odehrává v nacistickém Německu a autor velmi dobře vylíčil atmosféru té doby a reálie Německa v době konání olympiády. Hlavní hrdina se sice živí jako zločinec, ale v průběhu románu se dozvíme i to, co ho na šikmou plochu dohnalo. Vskutku zajímavý a napínavý příběh plný konspirací, od kterého jsem se nedokázal odtrhnout.

04.04.2013 5 z 5