Duha dvouprstého Billyho

Duha dvouprstého Billyho https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59053/bmid_duha-dvouprsteho-billyho-UN1-59053.jpg 4 11 4

Dobrodružný román australského spisovatele o nálezu vzácného opálu, kolem něhož se rozpoutá nelítostný konkurenční boj.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Billy Two-Toes' Rainbow , 1982


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
03.07.2020 5 z 5

Přemýšlím, proč se tato napínavá a poučná knížka dostala v knihovně mezi vyřazené, proč si ji od roku 2000 už nikdo nepůjčil... možná za to může levné brožované vydání... anebo lidem už přestalo být povídání z dalekých zemí vzácné, jelikož si už troufli (a našetřili!) i na takové exotické destinace jako je Austrálie... kdo ví...

Rozhodně jsem se nenudila. Kniha zahrnuje jednak poučné a zajímavé faktografické prvky – zvyky Aboriginců, australská naleziště opálů a rozmanité existence pohybující se v jejich blízkosti – jednak před námi postupně rozehraje napínavý příběh, v němž jde jako obvykle o peníze a slávu.

Harry Meredith mi byl zprvu nesympatický, ale jak se postupně vymaňuje ze závislosti na alkoholu a začne se projevovat jako správný chlap, nakonec se stal, spolu s Jillian, mojí nejoblíbenější postavou. Twadowski mě namíchl, nečekala jsem, že zajde až tak daleko, Velikého Charlieho mi bylo líto, a taky mě mrzelo, že Dvouprstý Billi a jeho žena nám nakonec zmizí z očí a nedozvíme se, zda se dostali domů. Nuž ale na to, jak to chvílemi vypadalo divoce, to ještě dopadlo dobře.

Malarkey
23.12.2018 4 z 5

Musím se přiznat, že tato kniha mě velice mile překvapila. Thriller ze světa hledačů opálů v Austrálii, která v minulém století byla jedním z největších nalezišť na světě. Příjemně zamotané, postavy čtivé, zajímavé. Dokonce ani ti Aboridžinci nebyli úplně jednotvární alkoholici, jak jsou často zpodobňováni. Závěr pak byl kupodivu dost lidský a nijak extra šokující. Těch tři sta stránek uteklo opravdu velice rychle. Kniha, která může být velice aktuální a atraktivní i v dnešní době.


JiříŠkorpík
26.09.2013 4 z 5

Thriller, pro Evropana, z netradičního prostředí Australského vnitrozemí. Akce sice není tolik, ale o to více je příběh uvěřitelnější včetně samotného konce románu.

Dalda
05.04.2013 3 z 5

Román u nás nepříliš známého australského prozaika mě zaujal především velmi dobrým vylíčením života současných australských domorodců, o jejichž smutné historii se toho moc neví ve srovnání a americkými Indiány. Samotný příběh sice postrádá tempo a napětí, ale i přes jisté nedostatky stojí za přečtení.

Autorovy knížky

Hugh Atkinson
australská, 1924 - 1994
1987  75%Duha dvouprstého Billyho

Kniha Duha dvouprstého Billyho je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x