Človíček78 Človíček78 komentáře u knih

☰ menu

Křídla ve větru Křídla ve větru Sue Monk Kidd

Kniha o otroctví z pohledu otroka i otrokáře. Pro mě velmi krásný a silný příběh. Je neuvěřitelné, že jeden člověk bral druhého jako svůj majetek, za nic ho neměl a dokázal si vymyslet neskutečně kruté tresty.
Dlouho jsem nečetla knihu tak pěkně napsanou.Autorka mě svým vyprávěním zcela připoutala ke knize.

08.02.2023 5 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Příběh Cecily mě moc neoslovil. Děj se rozjíždí až od poloviny knihy. Čekala jsem že se dozvím něco o šerpech a rituálech před výstupy na horu. Autorka to vše zmiňuje, ale tak trošku okrajově a nezajímavě. Vrah a jeho důvody byly teda trošku absurdní a přitažené za vlasy.

30.01.2023 3 z 5


Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Příběh o lásce z válečného Finska psaný pro mě zcela zvláštní formou. Romantika je zde minimální (je-li zde vůbec nějaká). Všechny postavy mi byly spíše nesympatické. Jsem ráda, že jsem to věčné očichávání podpaží přečkala a už se s ním nikde nesetkám.

30.09.2022 2 z 5


Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Souhlasím s tím, že Adélie předběhla svou dobu. Řešila věci nad kterými by se středověký člověk vůbec nepozastavil. Byly normální součástí tehdejšího života. Určitě by se se svým chováním a přemýšlením brzy ocitla na hranici s jinými "čarodějnicemi". Přesto se mi příběh líbil a v táhl mě do děje. Pro mě to bylo příjemné oddychové čtení. Určitě si přečtu další díly.

16.06.2022 5 z 5


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Začátek byl trochu pomalejší, ale potom děj pěkně ubíhal. Líbí se mi jakým stylem King píše. Nemusím se dívat ani na film, díky autorovi si umím vše představit.

16.05.2021 5 z 5


Doktoři Doktoři Erich Segal

Bohužel mi byli téměř všichni medici (a posléze lékaři) nesympatičtí. Výjimkou byli Bennett a Seth. Jejích příběh byl pro mě reálný a lidský. Bohužel v příběhu dostali až neuvěřitelně málo prostoru. Naopak Barney s Laurou se proplétali celým dějem. S přibývajícím počtem stran přibývala i moje averze na oba dva. Takový kladný a férový nebyl snad ani Mirek Dušín (a že to nebyl ledajaký klaďas). Čekala jsem, že se nakonci vznesou na obláčku rovnou do nebe. Ale to jsem ještě netušila, že konec bude takový "majstrštyk". Chtěla jsem dát tři hvězdy, ale za ten závěr opravdu ne.

10.05.2021 2 z 5


Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Ať mi ještě někdo řekne že je dnešní společnost zvrácená. Po této knize už vím, že byla zvrácená vždy.
Nějak nevím jak knihu hodnotit. Dávám pět hvězd, protože děj ubíhal, nenudila jsem se. Ale životní příběh Ambry mohu jen shrnout jednou větou: Jak jedno zlé,nepřející k*u*r*v*i*s*k*o* ku štěstí přišlo.

18.03.2021 5 z 5


Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Pro mě velké zklamání. Příběh byl celkem nudný, do čtení jsem se musela nutit. První kniha od Daphne du Maurier která se mi opravdu moc nelíbí.

16.03.2021 2 z 5


Vzpoura na lodi Bounty Vzpoura na lodi Bounty Vítězslav Kocourek

Nádherná kniha. Pan Kocourek uměl krásně a poutavě vyprávět. Napsal "starý dobrý" román. Vím že se dnes už tento způsob psaní moc čtenářů nebaví, ale pro mě je to příjemné a milé čtení, jistý návrat do dětství.

27.01.2021


Carrie Carrie Stephen King

Skvěle napsané, napínavé, žádná hluchá místa. Ani chvilku jsem se nenudila. Útlá knížka, ale přesto plná děje a napětí.

13.01.2021 5 z 5


Píseň o Bernadettě Píseň o Bernadettě Franz Werfel

Nádherná kniha. Život Bernadetty je zachycen jemně a poutavě. Překvapivě to bylo milé a příjemné čtení.

21.12.2020 5 z 5


Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Poměrně stejný příběh jako v předešlém díle. Tentokrát mi byla ale jedna z hlavních postav velmi protivná a nebyl to zaporák Ralph, ale Caris. Neustále nevěděla co chce a její filosofování co by bylo kdyby.... mi hodně vadilo. Merthin mě mile překvapil, když se v jedné chvíli konečně zachoval jako chlap.
Mile mě potěšila zmínka o Českém království a Janu Lucemburském.

14.12.2020 4 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Ken Follett napsal nádherný příběh ze středověké Anglie. S převorem Philipem, jeho přáteli i protivníky jsem prožila téměř čtyřicet let jejich života. Seznámila jsem se s prací na katedrále, s odhodláním ji dokončit, také s každodenním životem mnichů v klášteře, ale i s obyčejným životem obyvatel v Kingsbridgi. A že byly postavy románu černobílé? Není to první ani poslední případ v literatuře ani ve filmu. Pro mě bylo čtení příjemné a záživné. To mám na čtení románů ráda.

09.08.2020 5 z 5


Ptáci a jiné povídky Ptáci a jiné povídky Daphne du Maurier

Povídky se mi líbily. Narozdíl od ostatních se mi Jabloň líbila nejméně. Povídky Teď se nedívej a Modré čočky považuji za nejlepší z knihy.
Daphne du Maurier mi opět dokázala, jak poutavě a napínavě umí psát.

02.06.2020 4 z 5


Každý umírá sám Každý umírá sám Hans Fallada (p)

Příběh starších manželů z nacistického Německa, kteří se rozhodli pro "malý" odboj proti Třetí říši. Předlohou románu je skutečný příběh. Neuvěřitelná odvaha, vnitřní síla, ale i lidský strach. To vše jsem nalezla v této knize.

26.04.2020 5 z 5


Únik Únik Daphne du Maurier

Trošku červená knihovna, ale nevadí. Je to odpočinkové čtení.

29.02.2020 3 z 5


Modří lidé Modří lidé Pavel Bagrjak

Celou dobu jsem si myslela, že čtu detektivku pro děti. Také mi vadil "zastaralý" způsob psaní, dialogy mezi postavami, názvy podniků, novin a hotelů. Ke konci se dostavila i sci-fi zápletka.
Knihu jsem přečetla, ale nevím co dál k ní napsat. Možná kdybych ji objevila dřív. V době kdy byla napsána určitě měla co říct.

16.02.2020 2 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Moje druhá kniha od paní Třeštíkové. Příběh je pěkně napsaný, je to odpočinkové čtení.

11.02.2020 3 z 5


Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Nesympatická hlavní postava!!! Větší problém než s Borisem jsem ale měla s vulgárním psaním paní Třeštíkové. Přes to všechno mě ale dej knihy bavil. Není to velký literární počin, ale zas tak velký propadák to není.

08.02.2020 3 z 5


Město Město Clifford D. Simak

Knihu jsem objevila náhodou. Neměla jsem od ní velké očekávání, ale velmi mě překvapila. Když vezmu v úvahu kdy byla napsána, musím uznat, že Simak byl Pan spisovatel.
Tisíciletá sága rodu Webstrů, příběh lidí, Země, psů, robotů a mravenců. Tím vším nás provází Jenkins. Velmi poutavé a příjemné čtení.

06.02.2020 5 z 5