Vzpoura na lodi Bounty

Vzpoura na lodi Bounty https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246068/bmid_vzpoura-na-lodi-bounty-wVz-246068.jpg 4 99 13

Nové beletristické zpracování pramenů o první veliké vzpouře v anglickém námořnictvu zdůrazňuje třídní charakter celé události. Nelidská surovost a nepoctivost kapitána Bounty, která vzpouru vyvolala, kontrastuje s kladnými postavami důstojníků i členů posádky. Strašlivý osud vzbouřenců je obžalobou anglických soudů, které vynášely rozsudky, ale nestaraly se o spravedlnost.... celý text

Přidat komentář

sajanka
11.04.2024 5 z 5

Další nezapomenutelná kniha, ke které se ráda vracím. Tektéž k filmovému zpracování.

danny_21
11.04.2023 4 z 5

Málokdo nezná nejslavnější příběh vzpoury v Kárlovském námořnictvu ať už knižní nebo filmový. Posádka lodi Bounty, mířící vykořisťovat (obchodovat) na Tahiti, trpějící pod kázeň vyžadující nejen devítiocasou kočkou, kterou jakožto nástroj k vynucení poslušnosti zhusta používá násilnický, hrubiáský prospěchář kapitán William Bligh. Na druhé straně stojí spravedlivý důstojník Fletcher Christian a především idealistický námořní kadet Petr Heywood, který díký událostem prožije přerod ze snílka do kruté reality v rámci různých lidských povah civilizované podřízené kázni a řádu a svobodomyslné a prosté domorodých Tahiťanů - lehký nadprůměr 75 %


JanaProchazka
20.10.2021 5 z 5

Skvělý dobrodružný příběh, který bych mohla číst znovu a znovu. Už od třinácti.

Človíček78
27.01.2021 5 z 5

Nádherná kniha. Pan Kocourek uměl krásně a poutavě vyprávět. Napsal "starý dobrý" román. Vím že se dnes už tento způsob psaní moc čtenářů nebaví, ale pro mě je to příjemné a milé čtení, jistý návrat do dětství.

ijcro
01.12.2020 4 z 5

Příběh je všeobecně známý a v klíčových bodech stejný, který vede vždy ke stejnému, neodvratnému závěru. O to zajímavější by bylo sledovat osudy těch několika jedinců, kteří unikli žaláři či oprátce a jejich potomci se rozprchli do celého světa.

Příběh v knize je vyprávěn vcelku střízlivě a přihlédnu-li k době vzniku tak třídní hledisko zase tak moc nevyčnívá, i když i tady autor manipuluje se čtenářem a podsouvá mu víc názor druhé, vzbouřené strany.

Z dnešního pohledu je těžké soudit, která spravedlnost byla spravedlivější, každý vypravěč (a to i ve filmu) si mírně upravoval ohnisko pohledu, aby zároveň ospravedlnil a obhájil svůj postoj (a nemusel být zrovna vyhraněně třídní, stačilo jen ukázat, kdo je zlý a kdo je hodný, i když se i ten hodný musel taky zachovat aspoň na chvilku zle).

Možná proto bude navždy kapitán Bligh prototypem hrubého, násilnického velitele, který v lodnících neviděl nic víc nežli jen poslušné nástroje (což je možná vidění vzhůru od nižších společenských vrstev tehdejší doby, ale obecně se vrchnost chovala velmi podobně všude) a nebyla tím pádem vidět i druhá strana Blighova řemesla, kdy se víceméně snažil udržet pořádek a kázeň na lodi. Právě o takový konflikt jde, na jedné straně tuhá kázeň na lodi a na straně druhé konfrontována s bezstarostností a svobodou Tahiťanů.

Prostě Blight měl tu smůlu, že jeho posádka povstala v nevhodnou dobu, na nevhodném místě, a ještě ke všemu tento příběh vešel jako první ve všeobecnou známost, vyprávěný různými aktéry různě.

Luigi1
30.10.2020 5 z 5

To už je let co jsem tuto knihu četl.je krásně psaná a stále má co říct.

JanaProchazka
28.10.2020 5 z 5

Klasika, kterou jsem četla jako malá a dodnes na ni ráda vzpomínám, je to jedna z těch knih, jejichž příběh se odehrává v místech, kam se nejspíš asi nikdy nepodívám, o to víc si to čtení užívám.

Afilada
04.09.2020 5 z 5

Kniha mého mládí.

RoBertino27
18.08.2020 4 z 5

Samozřejmě jsem byl unešen dramatickým vývojem na Královské fregatě Bounty a Williamu Blighovi přál to nejhorší. Dokonce jsem se pokusil vypsat si do sešitu všechny členy posádky (neuspěl jsem) a nadšeně jsem shlédl dvě filmové adaptace (M. Brando a M. Gibson). Až po letech jsem se dozvěděl, jak to na Bounty bylo doopravdy a že pravda zkrátka není černobílá, ale dojem z této knihy mi to už vzít nedokázalo.

slunicko1958
27.02.2018 5 z 5

Knížka mého dětství (nebo mládí?). Milovala jsem ji, prožívala s panem Christianem všechny ty krutosti nesnesitelného kapitána Blighe i pohodu na Tahitských ostrovech.
Film s Marlonem Brandem moji radost znásobil.

Faustka
31.07.2014 5 z 5

Je to nějaká chvíle, co jsem se nechala unášet na vlně dobrodružství. Vezmu-li však Bounty do ruky, vrátí se znovu ten poutavý příběh mého dětství.
"Čas šumí jako oceán a z jeho hlubin zaznívá píseň touhy po volnosti až k nám."

cepice
13.04.2013 4 z 5

Do týhle knihy jsem se doslova zažřal!
Musíte být ale mladšími čtenáři :/

vitavita
13.03.2012

Vzpoura je známá z několika knih a filmů - vždy zaujme osud petra Heywooda.