Křídla ve větru

Křídla ve větru https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265214/bmid_kridla-ve-vetru-oWu-265214.jpg 4 251 62

Sarah Grimkéová, děvče z významné rodiny, oplývá nenasytným intelektem a buřičskými názory. Již od útlého věku tuší, že je předurčená pro něco velkého, ale brání jí v tom konvence omezující ženy na začátku devatenáctého století. Na své jedenácté narozeniny v roce 1803 dostane od rodičů do vlastnictví černošskou hospodyni Hetty zvanou Drobek. Sarah se otroctví protiví a Drobka by nejraději vůbec nepřijala a darovala jí svobodu. Něco takého bylo ale v oněch časech nemyslitelné. „Otroctví je náš životní styl,“ říkávala jí matka, „smiř se s tím.“ Osudy Hetty a Sarah Grimkéové se tak navždy spojí a čtenář sleduje třicet pět let jejich společného života naplněného touhou po svobodě a spravedlnosti. Zničené naděje, zradu, neopětovanou lásku a společenské vyhoštění, to všechno musí Sarah přetrpět, dokud si nenajde místo po boku své nebojácné mladší sestry Angeliny, bojovnice za ženská práva a zrušení otroctví. Jejich odhodlání proslaví sestry v dalekém okolí. Sue Monk Kiddová se při psaní románu Křídla ve větru inspirovala historickou postavou Sarah Grimkéové a prostřednictvím skutečných i fiktivních postav mistrovsky vykreslila jedno z nejbolestnějších období amerických dějin.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Invention of the Wings


více info...

Přidat komentář

prestiggio
06.02.2024 2 z 5

Mohlo to byť dobré. Ale mňa to tak strašne nebavilo! Ledva som to za mesiac precitala.

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Príbeh Sarah Grimkeovej ktorá ako malé dieťa dostala darom k narodeninám čiernu slúžku Hŕstku, s ktorou sa stanú napriek dobe v akej žijú celoživotnými kamarátkami.
Aj vďaka tomu, že vidí aký krutý život bez základných práv majú otroci sa rozhodne bojovať za ich práva.
Je to vlastne autobiografický román o sestrách Grimkéových ktoré naozaj žili a ako prvé ženy v Amerike verejne vystupovali za zrušenie otroctva.


ANDY28
19.11.2023 5 z 5

Skvěle napsané!

m_martina
14.11.2023 4 z 5

Příběhy tohoto typu mám ráda a občas je také cíleně vyhledávám. Právě to byl důvod, proč jsem začala číst tuto knihu. Líbila se mi, to ano, hezky se četla a příběh Sarah byl zajímavý a současně smutný. Dávám ale čtyři hvězdy, něco mi na knize malinko vadilo.

Janadvorackova
05.10.2023 5 z 5

Popisy osudů otrokyně a její matky a sestry, plus dalších blízkých černých nevolníků měly domorodý nádech plný příběhů, které se vyprávějí beze slov.
A příběh otrokářky, která jí být nechtěla už od svých jedenácti, dvanácti let, hezky dozrál.
"Prostě takový knížky mám ráda," řekla by Drobek :). Haha, Otrokyně, která umí číst? Jo? Jojo :).

Človíček78
08.02.2023 5 z 5

Kniha o otroctví z pohledu otroka i otrokáře. Pro mě velmi krásný a silný příběh. Je neuvěřitelné, že jeden člověk bral druhého jako svůj majetek, za nic ho neměl a dokázal si vymyslet neskutečně kruté tresty.
Dlouho jsem nečetla knihu tak pěkně napsanou.Autorka mě svým vyprávěním zcela připoutala ke knize.

Lioncz24
20.07.2022 5 z 5

Tato kniha mě tak zaujala že jsem si to musel přečíst. Jak se žilo v letech 1803 až 1838
Je to Román, který staví na historické přesnosti s fiktivním příběhem.
Jak se spojí dvě rozdílné ženy, které bojují za práva a svobodu

micha-ella
08.05.2022 4 z 5

Pěkný román, souhasím s MichelleS, ale dávám 4 hvězdičky, protože se mi to i přes ty výtky líbilo.

Pavouček2
18.11.2021 2 z 5

Já jsem celkem zklamaná, čekala jsem něco hlubšího... četlo se to dobře, Drobkovo vyprávění mě vždy bavilo víc, za přečtení určitě stojí, ale podruhý už jí číst nebudu a moc toho ve mě z příběhu taky nezbyde. Škoda.

alexis818
10.09.2021 4 z 5

Zajímavá kniha že smutného období otrokarstvi, Jižní Karolína. Vyprávění Drobka i Sarah se mi líbilo. Bylo tam hodně hlubokých myšlenek, hodně smutnychchvil a naději. Kniha tužeb se mi ale líbila víc.

Dejnau
11.06.2021 5 z 5

Velmi se mi líbí vyprávění Sarah i otrokyně Drobka. Oceňuji i závěr, kde je psáno co bylo dle skutečnosti a co jen fantazie autorky.

juliesze
02.03.2021 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale nakonec mě docela zklamala. Samozřejmě rozumím, že život hlavních hrdinů byl úplně jiný než dnes a Sarah je bezesporu velmi výraznou osobností, a to i přes to, že to co provedla je z dnešního pohledu hrozně drobné, ale tehdy to bylo neskutečně významné. Nicméně já jsem v tom jejím životě sebeupírání pořád cítila, že se zcela zbytečně sama svazuje okovy. Určitě to bylo velice zajímavé a prolínání dvou osudů otrokářky a otrokyně bylo určitě zajímavé. Nicméně tak nějak mi nesedlo ani to podivné zašívání příběhu do deky, ani jiné postavy v knize. Asi nejvíc se mi líbila matka Sarah, která opravdu prošla zajímavým vývojem své postavy. Kniha mi spíše ukazuje, jak se doba opravdu zrychluje a to, co tehdy trvalo mnoho generací dnes lze provést během pár let.

85098211
05.12.2020 4 z 5

Kniha mi nesedla úplně tak, jak jsem očekávala. Moc se mi líbil začátek a zhruba první polovina příběhu. Ale po čase vyprávění začalo být rozvláčné a poněkud zdlouhavé. Jinak životní osudy Sarah a Drobka jsou opravdu zajímavé a strhující. V té době to bylo hodně těžké, hlavně jako děvče či později žena, se vzepřít zaběhnutým, zkostnatělým a mnohdy nesmyslným tradicím, proto na mne boj Sarah proti těmto konvencím působil jaksi zoufale a místy i zbytečně. Ale zase na druhé straně - někdo přece být první musí... Sympatické mi bylo především rodinné pouto Drobka a mamči. A když se potom mamča ztratí, bytostně jsem cítila její smutek. Kniha končí víceméně smířlivě, i když happyend jako takový zde nenajdeme. Snad jen jakousi naději, že bude líp?

WonderNika
03.11.2020 4 z 5

Inšpiratívni príbeh sestier Grimkeových povzbudzuje k tomu, aby sme neprihliadali na neprávosti, ktoré sa dejú ostatným, ale pomohli k zlepšeniu sveta kúskom dobra v sebe. Kniha sa číta veľmi dobre, zvlášť, keď sa na konci dozviete, že príbeh bol inšpirovaný skutočnými životmi historicky dôležitých žien. Fakt som o tom počas čítania nemala ani poňatia.
4/5 kvôli rýchlemu spádu deja. Pri takomto námete mohol byť príbeh rozsiahlejší.

Vanischka
24.09.2020 4 z 5

Stejně jako se vinou červené nitě kolem “stromu duší”, tak i mě si ovinul příběh, jeho hrdinky.
Pomalu, nenápadně, ale o to silněji.
Někdy nejsou potřeba podrobné popisy lidského utrpení, aby čtenář cítil a chápal.

DJANKA
21.09.2020 5 z 5

Nádherný příběh, tuhle knížku i obě hlavní hrdinky jsem si zamilovala. A navíc se mi moc líbilo, jak autorka na konci knížky uvedla co bylo podle skutečnosti a co si do příběhu sama přidala. Knížky většinou nečtu dvakrát, umím si ale představit, že k této se ještě někdy vrátím.

Weruschka
23.08.2020 5 z 5

Krasny pribeh

KnihomolkaOli
31.01.2020 4 z 5

Moje první kniha, ve které jsem se setkala s tématem otroctví.. Musím říct, že jsem ráda že byla první knihou právě tato, protože mi otevřela dveře k podobným tématům. Příběh byl zajímavý, četl se velice dobře. Líbilo se mi, že hlavní postavy opravdu žily a po dočtení knihy můžete pokračovat v hledání skutečných informací o těchto postavách. Opravdu zdařilé dílo, které nám poskytuje pohled nejenom panstva (i když nesouhlasícího s otroctvím), ale i samotných otroků.

Janík511
24.01.2020 5 z 5

Kniha si právem zaslouží plný počet hvězdiček. Krásný příběh o neobyčejném přátelství. Odolávala jsem, ale jsem ráda, že jsem ji četla.

medlovice
20.01.2020 5 z 5

Vynález křídel, ten symbol svobody, symbol letu . S touto knihou jsem letěla na křídlech fantazie a nechtěla přistat i když příběh je smutný a krutý a celé otrokářství bylo špatné a ponižující. Ale lidé se nikdy nepoučí a budou stále týrat jeden druhého a závidět si a ubližovat si nejen ranami ale i slovy. Jsi mi sympatická Sarah Grimke.
A když jsem pak zjistila, že autorka napsala i Tajný život včel, který je nádherný film, byla jsem velmi spokojená.