CervenaVeronika CervenaVeronika komentáře u knih

Obálka knihy Šeptej nahlas Šeptej nahlas Miloš Hroch

Před přečtením by mě nenapadlo, jak moc zajímavá by mohla být naše hudební scéna. Kniha je zajímavá obsahem, sdělením i formou.
A za sebe doporučuji si ke čtení nasadit sluchátka a pustit si interprety, o kterých právě čtete. Je to úplně jiný zážitek.

15.08.2025

Obálka knihy Velrybí pád Velrybí pád Elizabeth O'Connor

Prvních deset stran jsem měla chuť knihu odložit a nikdy se k ní nevrátit, vůbec mě v ten moment nezaujala. Ale pak se to zlomilo a na konci jsem litovala, že těch stran nebylo více.

Ale anotace mi přijde jako k jiné knize.

14.08.2025

Obálka knihy Mizíme Mizíme Johanna Sebauer

Skvěle napsaný příběh se zajímavým tématem, jen jsem doufala v trochu komplexnější konec.

17.06.2025

Obálka knihy Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Z počátku jsem ze sbírky trochu zklamaná. Po přečtení Za tichem, jsem se milně domnívala, že sbírka má probouzet příběhy míst, která už neexistují.
Ale protože nehodnotím očekávání, ale sbírku, tak dávám 3,5 hvězdy. Jak už tu několikrát zaznělo, některé povídky byly silnější, některé slabší. Jednu jsem i přeskočila, protože jsem vůbec netušila, co se děje. Ale bavily mě Mešuge, Andrlíkovec, Andělíčkářka, Rodinná sešlost...

22.05.2025

Obálka knihy Holky napříč Nepálem Holky napříč Nepálem Robert Sára

Z mého pohledu jeden z nejlépe napsaných cestopisů. Vyprávění je vtipné, ale bez zbytečného snažení, není přikrášlené. Před čtením jsem byla i na přednášce od Pavlíny Adam právě o tomto tracku a stejně jsem hltala každé slovo.
Pavlína a Sarah to zvládly a jsou skvělé!

08.05.2025

Obálka knihy Za tichem: Novohradské hory Za tichem: Novohradské hory Jan Štifter

Knihu jsem si vzala na přechod Novohradských hor a byl to krásný zážitek, ač si myslím, že některé příběhy by si zasloužily více prostoru.

03.05.2025

Obálka knihy Skřítek: Cesta do tmy Skřítek: Cesta do tmy Antti Leikas

Ze začátku mě kniha hodně bavila, ale ke konci už ztrácela dech a posledních 50 stran už jsem dočítala trochu na sílu.

27.09.2024

Obálka knihy Sobí hora Sobí hora Karin Tidbeck

Umístit ve sbírce jako první povídku Beatrice považuji za odvážný krok. Očekávala jsem, že i ostatní povídky se budou odvíjet takto bizarním směrem, ale byla jsem nakonec lehce zklamána.
Nicméně mě sbírka velmi bavila, je to přesně podle mého gusta, i když už zbytek nebyl tak extrémní.
Pro milovníky severské jinakosti velmi doporučuji.

25.08.2024

Obálka knihy Přechodné období Přechodné období Veronika Bálková

Neurazí, nenadchne.
Anotace a téma mě velmi zaujalo, začátek super, pak začal ale příběh trochu skomírat.

Začnu s tím, co se mi líbilo. Bavilo mě téma otravy ptáků a řešení této problematiky na vesnici. Vztah mezi hrdinkou a její babičkou/rodinou.

Na druhou stranu, mi nejvíce vadily často zbytečná VKVčka i styl psaní přímé řeči, kdy v některých částech nebylo patrné, kdo říká co, někdy byl rozhovor rozdělen na řádky, někdy to byl souvislý text a jen podle českých koncovek v minulém čase nebo oslovení bylo patrné, kdo co říká. V neposlední řadě pak časté ukončení textu do nikam (Př. Dvojice vyjela na víkend, dohodli se, že půjdou na procházku a bum, hrdinka je doma.).

25.08.2024

Obálka knihy Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Bohužel ve mně kniha nevyvolala nic víc, než chuť ji co nejrychleji odložit.

Obálka knihy Červotoč Červotoč Layla Martínez

Kniha byla velmi intenzivní a velmi se mi líbila její mystičnost.

07.08.2024

Obálka knihy Putování po stopách císaře Karla IV. - OYBIN Putování po stopách císaře Karla IV. - OYBIN Marek Řeháček

Kouzelné vyprávění o Oybinu a jeho historii.

Obálka knihy Fenomén Rychlebské hory Fenomén Rychlebské hory Pavel Macháček

Kniha mi krásně přiblížila pro mě do té doby neznámou oblast Rychlebských hor.

Obálka knihy Češi v Banátu Češi v Banátu Petra Dobruská

O Banátu moc dostupných knih není a tak jsem byla před odjezdem ráda alespoň za toto ilustrované vyprávění.
Kouzelně přibližuje dění v Banátu, jen bych si přála, aby byla delší a propracovanější.

Obálka knihy O ztracené lásce O ztracené lásce Eva Hudečková

Četla jsem kvůli tomu, že v televizi se mi od dětství pohádka líbila. Nicméně knížka mi přišla o něco slabší, jakoby uspěchaná a nepropracovaná.

Obálka knihy Rekviem za Pluto Rekviem za Pluto Adam Chromý

Vhodné letní čtení na lehátko, ale jinak neurazí, ani nenadchne.

05.08.2024

Obálka knihy Já, Filippo a třešeň Já, Filippo a třešeň Paola Peretti

Mám tu stejný problém jako u předchozího dílu. Spousta dějových linek, které se tak nějak přešly, bez většího vlivu na na celý příběh.
Kniha byla jen kopií svého "předchozího dílu", akorát o pár stránek kratší a tudíž i méně propracované.
Jediné, co mohu pochválit, je emocionální vydírání, které nenechalo ani jedno moje oko suché.

Myslím, že si mladší čtenáři zaslouží propracovanější příběhy a zajímavější příběhy.

19.07.2024

Obálka knihy Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Pro mě velmi důležitá kniha, neměli bychom zapomínat!

08.07.2024

Obálka knihy Leila a modrá liška Leila a modrá liška Kiran Millwood Hargrave

Přišlo mi, že se kniha zaobírala mnoha různými problematikami, ale všude škrábala jen po povrchu. Nedokážu si úplně představit dát knížku dítěti, které nemá ještě povědomí o válkách, emigraci či klimatických změnách.
Příběh to byl ale krásný, místy dojemný.

30.06.2024

Obálka knihy Vzdálenost mezi mnou a třešní Vzdálenost mezi mnou a třešní Paola Peretti

Kniha ve mně po dočtení zanechala mnoho emocí. S odstupem několika dní mi ale přijde, že je tam spousta nedokončených příběhových linek, které se tak nějak přešli bez jakéhokoliv vlivu na další vývoj příběhu, což mi přijde jako škoda.

25.06.2024

Zavřít