Tehdy jsme žili v letní zemi

Tehdy jsme žili v letní zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514065/bmid_tehdy-jsme-zili-v-letni-zemi-XMI-514065.jpg 3 29 8

Strhující román oceňované autorky o klimatické katastrofě a střetu generací Skupina dětí a teenagerů tráví nedobrovolně prázdniny se svými rodinami v domě u jezera. Zatímco rodiče ubíjejí dny v alkoholovém a sexuálním opojení, děti svírá narůstající frustrace. Když oblast zasáhne ničivá bouře a svět se ocitne na prahu klimatického kolapsu, rozhodnou se dospělým utéct. Apokalyptické výjevy za zdmi letního sídla ukazují generační spor v ponurém světle: na jedné straně stojí dospělí, kteří pádu starého světa nečinně přihlíželi, na druhé ti, kteří v nové skutečnosti budou muset žít.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

A Children's Bible , 2020


více info...

Přidat komentář

micha-ella
27.01.2024 3 z 5

Divný příběh, pro mne nic moc, celé mi to přišlo přehnané. Doslov mi nevadil, nevím, proč je tady proti němu taková averze, já jsem ten román vnímala stejně, jak ho doslov vysvětluje. Spíš mám dojem, že čtenáři v komentářích opisují jak ve škole. Proč?

oskli
27.11.2023 1 z 5

Tak toto byl omyl, který se mi nestává často. Dala jsem na doporučení oblíbené bloggerky, ale vůbec jsme se v nadšení nepotkaly. Za mě je kniha neskutečný blábol. Začátek ještě nevypadal tak katastrofálně, ale postupně se děj měnil v něco, čemu nešlo věřit, k tomu dost podivné dialogy, celé to šlo směrem, kdy jsem si říkala, jestli mám vůbec za potřebí to dočítat (fakt mi bylo úplně jedno, jak to celé dopadne). A ten doslov? Ten už tomu jen nasadil korunu. Fakt jsem si říkala, co to má znamenat a proč tam něco tak pomateného vydavatel nechal strčit. Srdečně doporučuji tento počin vynechat.


ivvy45
18.11.2023 4 z 5

Kniha není něco co bych klasicky jako vždy četla... ale nakonec byla naprosto super. A fakt jsem si její čtení užila. Jen ten doslov by tam nemusel být... ten to fakt srazil o hvězdu..

TheRaven
21.08.2023 2 z 5

Výtečné téma generačního konfliktu podněcovaného prohlubující se klimatickou změnou, ale tristně, zpracované. Mělké, nepřesvědčivé, zmatené a nejasné. Autorka chtěla čtenářům předat určité poselství, jenže to se jí příliš nedaří. Aby to fungovalo a kniha dokázala proniknout i k těm, k nimž by autorka ráda promlouvala (tedy aby sdělení rezonovalo i mimo okruh těch, kteří s ní názorově souzní), nesměly by být postavy tak ploché, dialogy tak jalové a příběh tak nezáživný. (Skvěle to vystihla Grohlinka.) Škoda, určité náznaky tam byly, leč potenciál zůstal nevyužitý.

Grohlinka
11.07.2023 2 z 5

,,Nechali se unášet svými nadějemi a nad hladinou je držela vyhlídka, že by snad mohli náhle přijít ke štěstí. Jenže namísto štěstí pouze ubíhá čas. A oni byli pořád jen sami sebou.
A přece kdysi chtěli být jiní. Odteď z toho budu vycházet, umínila jsem si, zatímco jsem se loudala zpátky do stodoly. Že se to, čím lidé chtěli být, ale nemohli, dál nese s nimi. Dělá jim to společnost.

Kniha obsahuje spoustu chytrých myšlenek, jen je podává způsoben, který je degradující, což je škoda. Knihy, které chtějí mít poselství, ale uráží ty, ke kterým se snaží promlouvat, tak k čemu to je? Kontraproduktivní.

Kniha se snaží na malém hřišti hrát velkou hru a to je ten problém, nemá na to. Snaží se o příliš mnoho témat. Škoda.

Doslov je čirá slátanina, která do takovéhle knihy nikdy, nikdy nesmí přijít. Jak mohl vydavatel překladatelce toto umožnit je mi záhadou, sráží knihu o několik úrovní.

CervenaVeronika
28.05.2023 3 z 5

Nevím, kam knihu zařadit, kdyby to bylo YA post-apo, byla bych asi spokojená... ale pořád si kniha hrála na něco víc, než na co měla. Naprosto zbytečně se v příběhu věnoval prostor nedůležitým a nezáživným částem, tam kde se dalo více, lépe rozepsat pak stránky chyběly.
Opuštím knihu rozčarovaná a se smíšenými pocity.

Niamh15
28.05.2023 5 z 5

Bože, tohle bylo tak skvělý! Naprosto výstižný. Místy možná lehce prvoplánový, ale to vlastně vůbec nevadí. Nic podobnýho jsem v životě nečetla a úplně mě to smetlo.

Teda až na ten doslov. Ten si překladatelka spletla se seminárkou na střední, pardon.

ondras666
17.05.2023 3 z 5

Od knihy jsem nic nečekal a ani vlastně nedostal. Styl jakým je napsaná mi moc nesedí a popravdě číst o bandě znuděných puberťáků, kteří najednou prozřou a začnou se zajímat o klima, je pro mě divný.

Štítky knihy

americká literatura podnebí, klima

Autorovy knížky

Lydia Millet
americká, 1968
2023  63%Tehdy jsme žili v letní zemi

Kniha Tehdy jsme žili v letní zemi je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst75x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x