Bůh je z Brna

Bůh je z Brna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500221/bmid_buh-je-z-brna-AUF-500221.jpg 4 27 8

Brněnská bohéma ve vzpomínkách Karla Fuksy. Životní příběh brněnského barda, přítele Arnošta Goldflama, Jana Nováka, Franty Kocourka či Rudyho Kovandy, televizního režiséra, tvůrce skleněných objektů, malíře a sportovce, v jehož rodině najdeme komunisty, vojáky wehrmachtu, židy, legionáře i zednáře. Představitel brněnské bohémy vypráví o svém životě jako Čechov i Fellini, košaté i košilaté historky jako vystřižené z próz Bohumila Hrabala. V jeho líčení se zhmotňuje nejen obraz kulturního a společenského života v Brně, ale také atmosféra 20. století.... celý text

Přidat komentář

Runinka
03.04.2024 5 z 5

Mně se knížka líbila moc,přestože se tam mezi těmi postavami jakoby skáče,ale přijde mi to přirozené,jakoby přicházely myšlenky a ty se daly na papír.Už se za panem Fuksou moc těším .

kob
31.03.2024 5 z 5

Protože jsem se s Karlem Fuksou seznámila při práci už před mnoha lety, byla jsem na knížku zvědavá - a určitě nezklamala. Přece su z Brna ;)


Akťavs
08.03.2024 4 z 5

Dost zajímavé čtení pro Brňáky o více nebo méně významných osobnostech meziválečných a pozdější brněnské bohémy 60. a 70. let, vždy je dobré vědět, kdo zajímavý žil v mém městě, fascinovalo mě, čeho byl v rámci recese schopen Franta Kocourek , klobouk dolů, a také kolik výborných básníků žilo v Brně. Čtení se někdy táhlo, ale stálo za to vydržet. Vzpomínky na ČRo si také stáhnu .

jaroiva
18.04.2023 4 z 5

Su rozené Brňák, ale při čtení o brněnské Bohémě mám stejně pocit, že to je málo - jen od narození. Když rodiče jsou přistěhovalci z venkova.
Co nadělám. Ale Brno je prostě boží a tato kniha to jen dokazuje.

Finn69
11.04.2023 4 z 5

Já su taky z Brna, takže se mi to samozřejmě líbilo moc. Jsou to neuvěřitelný historky, jak ty rodinný, tak ty o brněnské bohémě. Člověk z toho už něco samozřejmě zná, především tu dobu bohémy a třeba Provázku od Goldflama, Polívky a Donutila, ale tady je to zase všechno trošku jinak. A hlavně se podíváte až někam k první světové válce a tyhle pasáže o rodině a německo-židovsko-českým Brně se mi líbily obzvlášť. Už jsem si dokonce z ČRo stáhnul 10 dílný vzpomínky Karla Fuksy.
Prostě je to betelná bichla a jak ju v kvelbu zgómete, tak ju valte fofrem pod klepeto.

tsrf
23.01.2023

Neznám knihu, ale loni na Vltavě uvedli deset skoropůlhodinek pábení pana Fuksy v pořadu Osudy, zajímavý pán, stojí za poslech!
stále živé: https://vltava.rozhlas.cz/nic-neni-cernobily-osudy-rezisera-maratonskeho-bezce-a-mystifikatora-karla-fuksy-8649705#dil=10,

brabofka
17.01.2023 4 z 5

Je opravdu Bůh z Brna? Toho se asi v této knize nedobereme. Je to takové trochu chaoticky poskládané vzpomínání pana KF. Ze začátku bojujete s tím abyste se vyznali v jeho rozvětvené rodině. A upřímně je to dost složité. Místo odpočinkového čtení se neustále vracíte o 2 věty zpět, abyste pochopili o komže to mluví?
Postupem se dostáváme do vzpomínek na mládí a kamarády a konečně tu brněnskou bohému. Upřímně asi nejvíc mě bavilo vyprávění o Frantovi Kocourkovi a AG. Možná také dané tím, že ty lidi znám (byť FK jen z vyprávění). Nicméně chaos, přeskakování a poskakování v ději pokračovalo až do konce. Za mě, zajímavé ale na mě až moc originálně zpracované tak, že text byl povětšinou nepřehledný. Protože z toho prostě nepoznáte kdo kdy vzpomíná - Jiří Kamen? Karel Fuksa? Sice náznaky rádoby vizuální oddělení byly ale i tak - prostě chaos nad chaos.

CervenaVeronika
07.01.2023 3 z 5

Informační hodnota zajímavá, bohužel se mi většinu času nedařilo držet pozornost u textu a ztrácela jsem se v něm.

Autoři knihy

Karel Fuksa
česká, 1946
Jiří Kamen
česká, 1951

Kniha Bůh je z Brna je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Knihotéce39x
Chystám se číst23x
Chci si koupit9x