Staří mistři

Staří mistři https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180280/bmid_stari-mistri-mpw-180280.jpg 4 29 5

Nicolas Mahler zpracoval černočernou komedii Thomase Bernharda do podoby úžasné komiksové adaptace. Každý druhý den dopoledne – vyjma sobot s volným vstupem – usedá na lavici před Tintorettovým Mužem s bílým plnovousem ve vídeňském Uměleckohistorickém muzeu hudební filozof Reger. Jednoho dne dojde k přerušení této rutiny: Reger požádá přítele Atzbachera, aby se s ním v muzeu sešel právě v sobotu. Než je však důvod tohoto nezvyklého chování odhalen, oddává se Reger velkolepým strhujícím tirádám namířeným proti umění vůbec a proti malířství zvláště, zatracuje Stiftera i Heideggera, nadává na Vídeň i Vídeňany – a přitom ví, že záchranu nelze hledat jinde než právě u člověka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Alte Meister. Komödie , 1985


více info...

CervenaVeronika
CervenaVeronika
20.01.2023 3 z 5

Milé vyprávění plné citu

kanitsuj
kanitsuj
10.02.2021 5 z 5

O lásce a umění, vzájemnosti a samotě, filozofii a humoru. Je to skvělá knížka a moc ráda se k ní vracím, vždy mne překvapí a pobaví na jiném místě:-)


Jizi
Jizi
11.04.2018 4 z 5

"Nic mě neodpuzuje víc, než když pozoruji lidi, kteří něco obdivují a kteří onemocněli z obdivu. Většina lidí je jen proto po celý život tupá, že je obdivuje." (s. 76)

Úžasně úsporný koncentrát velkých myšlenek na malém prostoru. To, co se zprvu jeví jako bizarní výron zapšklého člověka, se přelévá v kritiku stádismu a hloupého, v zásadě neoprávněného obdivování.

"Umění je to nejvyšší, ale zároveň nejodpornější, řekl. Ale my si musíme prostě namlouvat, že velké a nejvyšší umění existuje, řekl, jinak upadáme v zoufalství. I když víme, že každé umění skončí v bezmoci, že je směšné, že skončí na smetišti dějin." (s. 136-137)

Aby se z toho nakonec stala intimní zpověď o bolesti, ztrátě, lásce a smutku.

"Na co všechno nemyslíme a o čem všem nemluvíme, doufajíce, že jsme k tomu povolaní, jenomže nejsme, to je ta komedie, a když se ptáme, jak to půjde dál, je to tragédie." (s. 138-139)

Musím si nutně přečíst předlohu. Tohle velice příjemně překvapilo

GreenMagritte
GreenMagritte
21.01.2017 3 z 5

Staří mistři jsou komiksovou adaptací stejnojmenné knihy z 80. let od Thomase Bernharda. Knihu jsem nečetla, takže nemohu adekvátně srovnat komiks s jeho předlohou. Když se ale zamyslím nad obsahem komiksu a jeho textovou a obrazovou úsporností, pak musím říct, že to byla celkem příjemně strávená čtvrthodinka. Hlavní postava se neustále vrací do Kunsthistorického muzea ve Vídni k obrazu Muže s bílým plnovousem od Tintoretta. A jednoho dne se rozhodně odhalit svému příteli tajemství. Staří mistři asi nesednou každému, vždyť si hlavní postava neustále stěžuje v podstatě na vše a na všechny. Jeho obsah je takovým filozofickým tokem myšlenek a pro leckoho to bude o ničem. Mě to celkem zaujalo, ale podruhé už bych to asi nečetla.

Petrvs
Petrvs
14.12.2014

Bohužel (možná bohudík?) jsem nečetl knižní předlohu tohoto komiksu, takže jej budu brát prostě jen jak je. Nemůžu říct, že by mně stačilo ke štěstí, že je to extrémně civilní komiks, ale mám to hodně rád. Jsou tam zajímavé postřehy a zkratky a i když je to prakticky bezpříběhové a občas ta esence kverulantství hlavního hrdiny až irituje, tím koncem se to správně vyvážilo a polidštilo.

Takže jak asi patrno z výše řečeného - žádná pecka, ale milé a netypické dílko.

Štítky knihy

rakouská literatura černý humor

Autoři knihy

Thomas Bernhard
rakouská, 1931 - 1989
Nicolas Mahler
rakouská, 1969

Kniha Staří mistři je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x