BookDave BookDave komentáře u knih

☰ menu

Tatarák slečny Engely Tatarák slečny Engely Jan Mašata

Přečetl jsem si a řekl bych, že je to asi nejodvážnější dílo autora. Kniha hodně klame tělem. Začne naprosto nepředvítatelně. Měl jsem nejdříve pocit, že čtu drama. Po pár kapitolách horor střihnutý detektivkou. V půlce psycho-thriller a nakonec to vypadalo na romantiku. Jenže to by vás autor nesměl absolutně setřít tím, že osudy postav rozstřílel na kusy. No, mám z toho smíšené pocity. Vlastně si musím srovnat co tím chtěl autor říct. Nemohu ale upřít zábavný, strhující a napínavý děj. Pan Mašata vlastně nezklamal. Nemohu mu upřít originalitu. Jen se obávám, že se trefí do chutě jen málo čtenářům. Chce to asi odvahu. Jako parafráze na lidské svědomí, myslím povedené. Proto dávám dobré hodnocení.

11.04.2024 4 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Cestování v čase? King a jeho trochu absurdní příběhy? Prostě kombinace, které neodoláte a já jsem rád, že sem neodolal. Musím to trochu vstřebat ale bavilo mě to moc.

01.04.2024 5 z 5


Jazz, kočky a potkani Jazz, kočky a potkani Jan Mašata

Tak budu asi první a doufám, že ne jediný. Stáhnul jsem si. Přečetl přes víkend a řeknu jen jedno. Začetl jsem se a na dva dny neodpoutal.Kniha, Jazz, kočky a potkani mě prostě bavila. Na konci jsem měl sice pocit, že se v té motanici ztrácím ale to gradování mě opět vrátilo zpět a přistihl jsem se jak se směju. Kam na to autor chodí to netuším ale já hlavní postavy viděl jako v akčním filmu. Nejdříve se tak děj netváří ale doufal jsem, že mě Mašata nezklame. Nezklamal. Filip, Justýna i celá ta plzeňská galerka včetně šíleného vědátora mi přirostli k srdci. Není to opět dlouhé čtení ale na to jsem si u tohoto autora zvykl. O to více je děj záživný. Jo, je v tom akce, zvláštní tajemno i zajímavý konec. Na čtení nemám poslední dobou čas a tak bylo bezva dostat se k četbě, která pobaví a nenudí. Takže hodnotím více než kladně. Ještě si neodpustím řečnickou otázku. Přijde mi, že bude pokračování?

12.04.2023 5 z 5


Hra žlutých loutek Hra žlutých loutek Jan Mašata

Nevím co napsat dŕíve. Nejlepší dílo autora. Jako vždy jsem hltal příběh a hrdiny v podstatě bez dechu. Těšil jsem se na novinku od J. Mašaty a jsem moc rád, že to stàlo za to. Bál jsem se nového příběhu i hrdinů a toho jestli se odpoutám od těch předešlých. Jenže to je přesně to co tento né zrovna známý autor dokáže skvěle. Upoutat a již nepustit. Nevím jestli je to pravý záměr autora ale on vás vždy v příběhu dokáže strhnout a pak vyhodí jako z jedouciho vlaku a přeberte si to. Na to si musí člověk asi zvyknout. Já si na pana Mašatu zvykám rád. Návrat k thrilleru také oceňuji. Postavy jsou zajímavé a chytlavé. Prostředí i příběh originální. Celkově velice neotřelé téma a konec opět překvapivý. Líbí se mi také a oceňuji to, že autor nepotřebuje k napínavé zàpletce hromady mrtvol a litry krve. Umí brilantně naznačovat. Ze setkání starých známých jsem měl také radost. Já si zamiloval kladné i záporné postavy. Zajímavé. Takže pro zájemce doporučuji. Bezva kniha. Jen kdyby vyšla i v papíru. Jedno z mála děl, které jsem přečet jako e-knihu. Snad právě pro ten spád a útlost díla. Tak třeba někdy i v policích. Snad autor dodrží své tempo i ve vydávaní knih a brzy se opět dočkáme. Dávám hvězdy.

12.05.2022 5 z 5


Rebel-Lion Rebel-Lion Jan Mašata

Takové osobní a trošku přehnané a přestřelené ale vůbec nudné. Opravdu kraťoučká oddychovka co neurazí ale pobaví. Jsou tam i silné momenty. To mě vždy překvapilo a až dojalo. Tohle Mašata umí. To stŕídání poloh mezi absurditou, romantikou a akcí. Ve finále je to vždy zábava. Kniha mohla být i více rozepsána do detailu a nebylo by to na škodu. Za tu přílišnou otevřenost děje dávám menší hodnocení., přestože chàpu, že to bylo asi úmyslem. Myslím a doufám, že nás autor v budoucnu ještè překvapí.

01.11.2021 4 z 5


Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Stále aktuální.

10.10.2021 3 z 5


Hastrman Hastrman Miloš Urban

Vodní svět, něco z historie a poutavě vyprávěné. Dostal jsem se ke knize až teď a jsem rád. U nás velice originàlní pojetí.

09.10.2021 3 z 5


Můj pes Joe a tanec šamanů Můj pes Joe a tanec šamanů Jan Mašata

Po knize Můj pes Joe a tanec šamanů jsem skočil hned, jak se objevila v novinkách. Mašata mě totiž zaujal svou poslední knihou Ženy z La Texu. Màm rád detektivky a thrillery a obzvláště ty české. Tedy když se povedou. Dle mého se thriller Ženy z La Texu povedl a mě osobně převapil. Tak k této knize. Je jiná, je z jiného soudku a popravdě na mě působí spíše jako rodinné drama, než thriller. Toto téma normálně nečtu. Jenže! Ten příběh je psán stejným perem a stylem a já zjistil, že to mě na psaní Mašaty právě baví. Jsou zde prvky humoru, nadsázky, tajemna ale i napětí. Nějak mě ta kombinace v podání J.M. baví. Mám z něj pocit, že se snaží hledat nějakou střední cestu mezi dramatem, romantikou, detektivkou a psycho trhrilerrem. Z přiběhu nikdy nic nevyzrazuji ale určtě knihu doporučuji.

09.10.2021 5 z 5


Aristokrat Aristokrat Antonín Mazáč

Jsem nadšen a hlavně rád, že si autor drží svůj styl a kurz, který jsem si u něj oblíbil. Dle mého je každá Mazáčova nová kniha lepší, než ta poslední a to mě u něj baví. Dektivní fikce do prostředí karlovarska? Prostě skvělý nápad a hlavně dobře a s respektem vytvořen. Spokojenost.

09.10.2021 5 z 5


Pět mrtvých psů Pět mrtvých psů Michal Sýkora

Mě osobně opravdu nadchla. Mám rád kvalitní detektivkáře nové české vlny.

09.10.2021 4 z 5


Ženy z La Texu Ženy z La Texu Jan Mašata

Tahle kniha mě hodně překvapila. Autora jsem neznal a o to více jsem rád, že jsem mohl poznat někoho nového z našich krajů, kdo píše originàlní a zajímavé pŕíběhy. Zvláštní styl pojetí a stylu psaní. Těším se na další. Snad.

09.10.2021 5 z 5


Letargie Letargie Antonín Mazáč

Letargie je povedený příběh s propracovanou zápletkou. Postavy mají smysl a duši. Děj jako z klasických, amerických románů. Líbilo.

09.10.2021 5 z 5


Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

Prostě "Mluviti pravdu". Kniha i příběh, velice povedené dílo.

09.10.2021


Kniha o tichu Kniha o tichu Josef Formánek

Velice příjemné a čtivé. Smutné i veselé.

09.10.2021 5 z 5