Hra žlutých loutek

Hra žlutých loutek https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495608/bmid_hra-zlutych-loutek-nkq-495608.jpeg 4 16 10

Fija Miliová si zvyká na každodenní ubíjející stereotyp prodavačky v obchodě s loutkami. Vše se změní, když se v obchodě stane vražda. Následný proud nečekaných událostí Fiju strhne přímo doprostřed smrtící hry žlutých loutek.

Přidat komentář

lalela
18.03.2024 1 z 5

Tato knížka asi nebyla dobrým čtením pro mě. Nenašla jsem v ní nic, z čeho bych byla nadšená.

jehanys
14.09.2023 3 z 5

Dobře se to četlo, ale..... . Těžko uvěřitelné chování postav. Bylo to celé strašně jednoduché a nevěrohodné. Škoda.


Tolki
11.08.2023 5 z 5

Kniha i autor mě opravdu mile překvapili.

Jiruka Kareru
15.04.2023 5 z 5

Tato kniha bylo mé první setkání s tímto autorem. Zaujala mě svým názvem a nelituji, že jsem ji četl. Zajímavý děj, lehce tajemný, protkaný akcí. Za sebe musím dát plný počet hvězdiček.

Bublina11
30.08.2022 5 z 5

Můj názor se naprosto shoduje s ostatními čtenáři a to v tom bodě, že od autora s jeho každou novou knihou dostanete něco úplně jiného, nového a vás nesmírně zajímá jak tohle pro vás nové téma v knize uchopí! A já teda za sebe musím říct, že mistrovsky.
Hra žlutých loutek je zasazena do prostředí temné Plzně zahalené mlhou a několik dní trvajícím deštěm. Příběh se, jak už název knihy napovídá, točí kolem dřevěných loutek a obchodu ve kterém je pan Griffon s láskou prodává a pečuje o ně. Jeho věrnou společnicí a hlavní hrdinkou v knize je mladá žena s neotřelým jménem Fija, kterou pan Griffon bere jako svou dceru, především kvůli jejich věkovému rozdílu. Fija však ze svého nadřízeného už tak nadšená není a poslední dny v obchodě s loutkami jsou pro ni nekonečné utrpení. Její těžce nemocná matka, která je doma sama Fije dělá starosti a ta se nedokáže na práci plně soustředit. Jednoho dalšího upršeného dne, kdy se Fija rozhodne, že práci natrvalo opustí se však stane svědkem děsivé události. Pan Griffon zmizí a zůstane po něm jen krvavá kaluž na dřevěné podlaze v kanceláři... V ten moment vás kniha zatáhne do kolotoče plného intrik a tajemství. Budete pátrat po tom co se stalo panu Griffonovi a toulat se temnými plzeňskými uličkami.
U autorovi tvorby se mi líbí jak dokáže během několika stran zapojit do příběhu úplně nečekané množství postav a jejich vzájemné vztahy nekompromisně promíchat. Vytvořit velká rodinná tajemství, která odkrývate až na konci knihy a do té doby nemáte nejmenší šanci uhodnout jak vše dopadne! Každá kniha je naprosto originální, v jiném žánru a přesto v ní autora ihned poznáte. Úsměv na tváři mi vykouzlil okamžik, kdy se v knize objevila postava z předchozí knihy ,, Můj pes Joe a tanec Šamanů". Jakmile se na ulici objevil bezdomovec, věděla jsem kdo to je a že vedle něho bude stát malý Joe, který mi přirostl k srdci.

efka.saf
13.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Já se k oslavným komentářům ostatních čtenářů bohužel nepřidám. Autora jsem neznala a nic jiného jsem od něj zatím nečetla, takže jsem ani nevěděla, co čekat. Přistupovala jsem ke knize jako ke klasické detektivce z pera českého autora. Ale jako klasická detektivka mi to určitě nepřišlo.
Oceňuji, že autor se obešel bez hektolitrů krve v každé druhé kapitole, příběh byl zajímavý, odehrával se jak v našich, tak i ve zcela odlehlých končinách a žádná z postav tam nebyla zbytečná stafáž, ale všechny byly nakonec do příběhu nějak zapojeny. Nicméně si nemůžu pomoct, ale já jsem tomu příběhu prostě nevěřila. Chování postav mi přišlo nevěrohodné, zvlášť chování policistů a jejich pravomoce (např. volání výjezdovky), chování ruských padouchů mi přišlo místy až komické, o vietnamském guru ani nemluvě. A závěr na mě působil spíš jak vyvrcholení příběhu Správné pětky od Enid Blytonové než jako závěr kriminálky pro dospělé čtenáře.

Suma sumárum, je to zvláštní příběh, neotřelý, se zajímavou zápletkou, ale pro mě zapadne za pár dní mezi šedý průměr, na který si už ani nevzpomenu.
Ale co mě teda nehorázně sejřilo, bylo to neskutečné množství hrubek, především absolutně nezvládnuté čárky ve větách. To byl tedy vážně úlet.

PrincaListicka
12.08.2022 5 z 5

Musím říct, že Honza Mašata má opravdu velmi specifický styl. Troufnu si říct, že bych jeho text poznala, i kdybych nevěděla, že je od něj. Což je podle mě opravdu skvělá věc. Zároveň však jeho styl psaní nestagnuje, neustále se vyvíjí. Zlepšuje. Ano, i tady najdeme nadpřirozené prvky, rodinná tajemství či gangy, což, mám pocit, už tak nějak k Honzovi patří.

Stejně tak k němu patří poněkud otevřený konec, který nechává čtenáři prostor pro fantazii. Jeho knihy jsou poměrně krátké, ale úderné, děje se toho v nich mnoho. A moc se mi líbí i to, že si nenechal ujít takové menší cameo jeho postav z předchozí knihy.

Postavy jsou opět velmi pestré, mají své skryté motivy a výrazné povahové rysy. Je vskutku zajímavé, že i v ryze českém prostředí dokáže autor vykreslit takřka exotickou atmosféru. A musím přiznat, že jsem opět nedokázala vůbec odhadnout, jakým směrem se příběh bude odvíjet. Mám totiž pocit, že, narozdíl od jiných knih, nejsou v ději zanechány drobečky, pomocí níž by se čtenář sám mohl dovtípit toho, o co vlastně v příběhu jde. A nebo je prostě jen nevidím.

Musím říct, že samotný motiv tajemných žlutých loutek s magickou mocí mne velmi zaujal a ráda bych se o nich dozvěděla víc. Informace v knížce byly totiž dost mlhavé, což mě trochu mrzí. Myslím, že v nich ležel velký potenciál, který by se dal rozvinout. A kdo ví? Třeba skutečně existují a jejich magický vliv na náš dohlíží. :)

Tentokrát musím říct, že jsem byla nadšená z krásné obálky. Podle mě se k příběhu pěkně hodí a je mnohem hezčí než obálky předchozích knih. A co si budeme povídat, ona ta vizuálně přitažlivá obálka odvede svůj díl práce. Trochu mi ale, na druhou stranu, chyběly pěkné drobné ilustrace, které se objevovaly v autorových předchozích knihách. No, nikdo nemůže mít všechno. :D

Pokud byste si tuhle knížku chtěli přečíst, budete si ji nejspíš muset pořídit jako e-knihu, protože tištěných kousků je jen pár
A já nemohu jinak než těšit se, jaký tajemný příběh pro nás Honza nachystá příště.

S.partan
31.05.2022 5 z 5

U Mašaty si nikdy nemůžete být jistý, co od něj dostanete. A v tom tkví kouzlo jeho příběhů. Tentokrát to je propletenec několika osudů s nečekanýma odbočkama, řádně kriminální zápletkou a jemnýma odkazama na jeho předchozí knihy. Za mě jednoznačně to nejlepší, co zatím napsal. Přečtete, nebudete litovat.

J.kudrnatá
28.05.2022 5 z 5

Na knihu jsem se těšila a musím říct, zase parádní kousek s úžasným přebalem. Kniha se liší od jeho předchozí pro detektivní žánr, ale musím uznat, že zápletka, děj i rozuzlení je naprosto originální. Je to komplikovaný a přitom jasný příběh, chvílemi pro mně přímo uhrančivý. To co jsem velmi ocenila, a do jisté míry čekala, že mě autor vezme zase někam na druhou stranu světa a zároveň do míst, které dobře znám, a byla to nádherná jízda, vše skvěle popsané a moje fantazie jen rostla. Prostě jsem hltala a hltala a snažila se odhalit skrytá tajemství a místo toho spousta záhad přibylo a můj mozek začal vymýšlet různé teorie, jak to vlastně dopadne.... a tohle je fáze, kdy vím, že autor a příběh udělal dobrou práci....a proto mohu jen doporučit.

BookDave
12.05.2022 5 z 5

Nevím co napsat dŕíve. Nejlepší dílo autora. Jako vždy jsem hltal příběh a hrdiny v podstatě bez dechu. Těšil jsem se na novinku od J. Mašaty a jsem moc rád, že to stàlo za to. Bál jsem se nového příběhu i hrdinů a toho jestli se odpoutám od těch předešlých. Jenže to je přesně to co tento né zrovna známý autor dokáže skvěle. Upoutat a již nepustit. Nevím jestli je to pravý záměr autora ale on vás vždy v příběhu dokáže strhnout a pak vyhodí jako z jedouciho vlaku a přeberte si to. Na to si musí člověk asi zvyknout. Já si na pana Mašatu zvykám rád. Návrat k thrilleru také oceňuji. Postavy jsou zajímavé a chytlavé. Prostředí i příběh originální. Celkově velice neotřelé téma a konec opět překvapivý. Líbí se mi také a oceňuji to, že autor nepotřebuje k napínavé zàpletce hromady mrtvol a litry krve. Umí brilantně naznačovat. Ze setkání starých známých jsem měl také radost. Já si zamiloval kladné i záporné postavy. Zajímavé. Takže pro zájemce doporučuji. Bezva kniha. Jen kdyby vyšla i v papíru. Jedno z mála děl, které jsem přečet jako e-knihu. Snad právě pro ten spád a útlost díla. Tak třeba někdy i v policích. Snad autor dodrží své tempo i ve vydávaní knih a brzy se opět dočkáme. Dávám hvězdy.

Autorovy další knížky

Jan Mašata
česká, 1976
2021  77%Ženy z La Texu
2021  91%Můj pes Joe a tanec šamanů
2022  83%Hra žlutých loutek
2019  78%Rebel-Lion
2023  94%Jazz, kočky a potkani

Kniha Hra žlutých loutek je v

Přečtených17x
Doporučených3x
Knihotéce51x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x