Jazz, kočky a potkani

Jazz, kočky a potkani https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514711/jazz-kocky-a-potkaniQF5L4t-rVa-.jpg 5 7 7

Plzeň je město, kde vás může potkat cokoliv. Zkouškou projde přátelství dvou narkomanů, realita rodinných i partnerských vztahů a nakonec i nechtěná srážka mezi policií a podsvětím. Příběh plný konfliktů, nečekaných zvratů a osudových rozhodnutí vás nenechá v klidu, dokud jej nedočtete do posledního slova na poslední stránce. Máte rádi zamotané, tajemné a napínavé příběhy až do konce? V tom případě je tahle kniha právě pro vás.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
22.08.2023 4 z 5

Pilsen noir s humorem, rozvětvenou zápletkou a uvěřitelnými, téměř maloměstsky propletenými postavami. Autor se evidentně vyvíjí, a to k lepšímu - tento příběh mě od něj bavil prozatím nejvíc.

PrincaListicka
15.08.2023 4 z 5

Hlavní postavou příběhu odehrávajícího se v Plzni je mladičká Deny, která je v životě tak trochu ztracená. Její máma pije, kamarád ji přivedl k drogám a pořád něco cítí ke svému bývalému, o dost staršímu Filipovi. Ten se ovšem seznamuje s Justýnou, vysoce postavenou ženou, a sám si svými city není tak docela jistý. Do těchto vcelku obyčejných událostí však vstupuje Plzeňské podsvětí. Ve městě se začínají dít divné věci, dokonce dojde k vraždě. Jenže kdo za tím stojí? Proč se do celé věci takřka bez vlastního přičinění zaplétají Deny a Filip? A komu vlastně patří ten zatracený pes? Jak už bývá u autora zvykem, veškeré dějové linky se vzájemně proplétají a nabalují na sebe další a další postavy a překvapivá odhalení. Kdo vyhraje tentokrát, policie, nebo podsvětí? To se dozvíte, když si Jazz, kočky a potkany přečtete. A možná při tom zjistíte, kdo že to ty kočky a potkani jsou.

Řekla jsem to už několikrát a řeknu to zase - Honza se prostě s každou svou knihou posouvá. Není mnoho autorů, u kterých bych to mohla říci. Spousta z nich si svůj styl a laťku drží, případně naopak mívají opačnou tendenci. Pokud ovšem jde o Honzu Mašatu, mám pocit, že je každá jeho kniha lepší, minimálně co se vypravěčských schopností a ucelenosti příběhu týče.

Na druhou stranu ale musím říct, že Jazz, kočky a potkani mě svým tématem asi nedostali tolik, jako autorovy předchozí knížky. Měla jsem tak trochu pocit, že podobných příběhů jsem četla/slyšela/viděla už spoustu, a proto mě hlavní zápletka až tak moc nepřekvapila, jelikož mi připadala hodně předvídatelná. Jak jsem četla dál a dál, bylo prostě jasné, že to bude buď a nebo. Autor mě však nezklamal a alespoň poslední dvojstranou, na které je odhaleno tajemství, které je nám, čtenářům, celou dobu na očích, můj dojem z knihy vylepšil.

Mám pocit, že se jednalo o skvěle řemeslně provedený příběh, který ale působil tak trochu šablonovitě. Umím si představit, že pokud tohle bude vaše první kniha z podobného prostředí plného drog, alkoholu, cigaret a neřestí, pak z něj jistě budete nadšeni. Pokud už jste však pár takových příběhů četli, nejspíš vám tak úplně nenabídne nic nového.

Velmi se mi ovšem líbilo propojení s jazzem. Ráda si ho sama někdy poslechnu a tato kniha je protkána jednotlivými jazzovými skladbami a jejich interprety. Možná by stálo za to někde vypsat jejich seznam a pustit si je ke čtení, jistě by to navodilo tu správnou atmosféru.

Když to tedy vezmu kolem a kolem, jednalo se o dobrý příběh ve skvělém kabátku, první místo na mém pomyslném žebříčku autorových knih však neobsadí. Těším se, jaký další příběh si pro nás Honza vymyslí.


Tolki
15.08.2023 5 z 5

Jsem fanda trochu jiné kategorie ale po předešlé knize od tohoto autora jsem si přečetl i tuhle. Začátek mě moc nebral ale asi po třetině knihy mě příběh bavil i překvapil. Zajímavý autor. Zvláštní styl psaní. Našel jsem ale opět pouze jako e-book.

kristyna3704
08.06.2023 5 z 5

Mašata opět píše mimo všechny známé škatulky a vtáhne nás do svižného děje, který, jako je to u jeho knih obvyklé, kulminuje na posledních pár stránkách. Tentokrát se podíváme do temné Plzně plné hudby a zajímavých existencí. Autor pomalu rozplétá příběh sympatické hrdinky, která bojuje se svými démony a i díky nim se zamotá do dění kolem vražd, které nejsou tím, čím se na první pohled zdají. Rozhodně doporučuji knížku přečíst, nebudete se od ní chtít odtrhnout, děj má rychlý spád a bude vás zajímat, kdy se linky konečně spojí.

S.partan
03.05.2023 5 z 5

Tahle kniha klame tělem, jak už to je u autora zvykem. A hlavně klame názvem, který láká vpravdě na pohodovou četbu. Dostanete spoustu jazzu, kočky i potkani se dostaví, ale žánrově je Mašata nečitelný a neuchopitelný. A to z něj dělá úkaz na literární scéně, co se nebojí balancovat na hraně komedie, thrilleru a dramatu a ze všech vyzobává ty nejlepší ingredience. Tleskám a těším se na další knihu.

J.kudrnatá
14.04.2023 5 z 5

Opět neskutečně promyšlený příběh. Nádherná obálka a ten název....Jazz, kočky a potkani...co to má jako společného a proč? Po přečtení posledního řádku do sebe všechno zapadlo, autor jako vždy nezklamal. Líbí se mi věrohodnost a uvěřitelnost postav a děje. Hlavní hrdinka mně byla sympatická, život se s ní nemazlil a přesto byla rozhodnutá bojovat. Většina příběhu se odehrávala v Plzni, po přečtení této knihy si budu asi víc všímat, kdo jde po ulici za mnou :-). Autor nám dává prostor, abychom si sami vymysleli své teorie, kdo koho zabije a proč. Až do poslední chvíle jsem netušila, kdo za tím vším je a závěr byl pro mě velké překvapení. To co mě asi nejvíc zasáhlo bylo, že děj a popis postav byl tak reálný, postavy jsem viděla, ožily a tančily a autorovo propojení postav s hudbou mě pokaždé donutilo si píseň vyhledat a u ní příběh číst...pokud to byl záměr autora tak to funguje. Už mi jen chybí, aby to někdo zfilmoval....ať si můžu udělat kompletní repete, hudba by byla jasná :-).

BookDave
12.04.2023 5 z 5

Tak budu asi první a doufám, že ne jediný. Stáhnul jsem si. Přečetl přes víkend a řeknu jen jedno. Začetl jsem se a na dva dny neodpoutal.Kniha, Jazz, kočky a potkani mě prostě bavila. Na konci jsem měl sice pocit, že se v té motanici ztrácím ale to gradování mě opět vrátilo zpět a přistihl jsem se jak se směju. Kam na to autor chodí to netuším ale já hlavní postavy viděl jako v akčním filmu. Nejdříve se tak děj netváří ale doufal jsem, že mě Mašata nezklame. Nezklamal. Filip, Justýna i celá ta plzeňská galerka včetně šíleného vědátora mi přirostli k srdci. Není to opět dlouhé čtení ale na to jsem si u tohoto autora zvykl. O to více je děj záživný. Jo, je v tom akce, zvláštní tajemno i zajímavý konec. Na čtení nemám poslední dobou čas a tak bylo bezva dostat se k četbě, která pobaví a nenudí. Takže hodnotím více než kladně. Ještě si neodpustím řečnickou otázku. Přijde mi, že bude pokračování?

Autorovy další knížky

Jan Mašata
česká, 1976
2021  77%Ženy z La Texu
2021  91%Můj pes Joe a tanec šamanů
2022  83%Hra žlutých loutek
2019  78%Rebel-Lion
2023  94%Jazz, kočky a potkani

Kniha Jazz, kočky a potkani je v

Přečtených6x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x