Belforn Belforn komentáře u knih

☰ menu

Severka Severka Nina Špitálníková

Téma knihy bylo velmi zajímavé a musím souhlasit s autorkou, že žánr románu není zrovna to, co ji stoprocentně sedí. Kniha se čte těžkopádně, řazení kapitol působí občas trochu zmateně, ale jinak knihu hodnotím kladně zejména kvůli tématu.

23.01.2024 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Ke knize jsem se vrátil díky čtenářské výzvě. Jsem za to moc rád. Kombinace fantastického humoru, skvělých postav a vlastně nepravděpodobného příběhu byla dokonalá. Skoro jsem si říkal, jak by toto dílo obstálo ve slovutné kanceláři.

12.11.2023 5 z 5


Pražská zima: Osobní příběh o paměti, Československu a válce, 1937-1948 Pražská zima: Osobní příběh o paměti, Československu a válce, 1937-1948 Madeleine Albright

Kniha popisuje velmi zajímavým způsobem vývoj Československa od první republiky až po nástup komunistické diktatury. Hlavním spojovníkem příběhů je minulost rodiny Korbelových a jejich prožívání eskapád, které si pro ně historický vývoj připravil. Kniha díky tomu není pouhým historickým vyprávěním, ale jedná se o velmi barvitý příběh. Čtenář byl tak vystaven příběhů jak nesmírné odvahy, tak také hanby. V každém případě se jednalo o oslavu humanistických myšlenek, na kterých bylo Československo vystavěno, a které stojí za to si připomínat.
Osobně tuto knihu hodnotím velmi pozitivně, četla se velmi dobře, ačkoli po četbě některých příbězích jsem si musel dávat pauzu. To není z důvodu literárního talentu autorky, ale spíše kvůli negativním okamžikům českých dějin.

11.11.2023 5 z 5


Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Knihu jsem zvolil na základě čtenářské výzvy a bylo to výborné rozhodnutí. Povídky byly krátké, napínavé a bezesporu zajímavé. Autor a překladatel mají úžasnou schopnost vyprávět, být napínaví i barvití. Velmi oceňuji v knize dvě věci. Za prvé schopnost popisovat velké dějiny Ruska, resp. SSSR na základě životního osudu jednoho lékaře a za druhé schopnost nastínit vývoj postavy. Ta je na počátku knihy vybavena mladickou arogancí a nakonec se z něj stává vyzrálý lékař.

18.10.2023 5 z 5


Psychologie peněz Psychologie peněz Morgan Housel

Tato kniha nenabízí praktické rady o tom, jak fungují trhy, akcie nebo dluhopisy. Přesto bych řekl, že se jedná o základ pro finanční gramotnost. Čtenář zde najde informace o tom, jak fungují a co to jsou peníze. Jak je získat a neztrácet. Co je to svoboda a jaké mohou být cesty k jejímu získání. Zároveň ale ukazuje i to, že jednou z nejdůležitějších veličin je štěstí, které velmi často rozhoduje o našem úspěchu. Hauhau přede mnou psal, že kniha je zvláště pro mladší ročníky. Doplnil bych jen to, že má bezpochyby pravdu, protože nám hraje do karet čas.

17.10.2023 5 z 5


Prvotní Vektor Prvotní Vektor Robert Anthony Salvatore

Miluji Star Wars a vždycky, když jdu do kina, tak jsem zklamaný. Z minulosti mám zkušenost, že knihy jsou lepší a zejména, pokud se jich nestihlo dotknout Disney. V tomto případě to platí bezezbytku. Kniha je poutavá, postavy se vyvíjí. Děj nemá přehnaně sladký a pozitivní, záporáci dokáží získat úspěchy. Zkrátka je to vyzrálé literární dílo. Jsou tam i oblíbené postavičky, ale mají jasnou logiku - dokonce jasnější než třeba v úvodní trilogii. Rozhodně mám teď potřebu touto sérií svou četbu prokládat

10.10.2023 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Popravdě řečeno nebýt knižní výzvy, možná bych po této knize nikdy nesáhl - a byla by to škoda. Kniha otevírá velmi zajímavé téma života Afroameričanů v Mississippi, jejich strasti i radosti. Je poměrně krásným znázorněním různých forem boje za lidská práva. Hlavní myšlenka je krásně zmíněná na konci knihy, kdy se objevuje informace, že hlavním účelem snažení hlavní postavy je vnímat to, že na obou stranách oné barikády jsou stále lidé. Kniha je pěkně psaná, je patrný i vývoj postav. Jediné negativum je abnormální množství chyb v českém překladu.

18.09.2023 4 z 5


Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

Kniha mě poměrně bavila. Postavy byly zapamatovatelné, něčím i zajímavé. Ocenil jsem autorčino vykreslení jinakosti klonů i vlastně obecného přístupu v sebedůvěře. Záporák sice nebyl na úrovni Thrawna, ale byl minimálně zajímavý, co se přemýšlení týče.

01.09.2023 4 z 5


K jádru křesťanství K jádru křesťanství C. S. Lewis (p)

Kniha nabízí precizně seskládaný soubor myšlenek k problematice křesťanství. Musím osobně uznat, že jako člověk, který se sám hledá, jsem měl častou touhu jak nesouhlasit, tak zároveň jsem vnímal, že píše o mně. Proto kniha nabízí mnohem osobnější zážitek. Jedná se o text laika, nikoli církevního hodnostáře, a proto je potřeba takto nad textem přemýšlet. Nicméně vnímání Lewise může být právě bližší lidem, pro které jsou projevy hodnostářů složitější. Přirovnání má jednoduchá, ale někdy nefungují zcela přesně.

26.08.2023 4 z 5


Havel Havel Michael Žantovský

Velice oceňuji přístup Michaela Žantovského. Pracoval s velkým množstvím zdrojů a pramenů, se vzpomínkami, vlastní zkušeností atd. a předkládá čtenáři příběh Václava Havla. Ačkoli byl velmi blízkým Havlovým spolupracovníkem, je Žantovský schopen být i relativně kritickým. Kniha rozhodně není konfrontační. Pokud je na některých místech kritický, tak pouze v náznaku. Na knize velmi oceňuji první, historickou, část, která nabízí poměrně komplexní pohled na vývoj Havlovy osobnosti. Neméně zajímavá je ale i další část, která se týká prezidentství. Filosofickou esenci pak nabízí poslední část, ve které autor popisuje, jak se snaží Havel vyrovnat s nově nabytou rolí. Nepředkládá tak pouze pohled na spisovatele nebo státníka, ale především na člověka - chybujícího a se všemi neřestmi.

18.07.2023 5 z 5


Nejbohatší muž v Babylóně Nejbohatší muž v Babylóně George Samuel Clason

Kniha nabízí jednoduchý vhled do světa financí a nabývaní bohatství, který je stále platný. Nenabízí žádné snadné recepty, ale dlouhodobou práci a úsilí.

13.07.2023


Eragon Eragon Christopher Paolini

Kniha zanechala poměrně rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem si po celou dobu užíval příběh, na druhou stranu mě po celou dobu rušilo, jak je nedotažený a zkopírovaný z jiných motivů. Chvílemi jsem si nebyl jistý, jestli čtu ještě Tolkiena nebo Paoliniho. Jako milovník fantasy dám ještě sáze šanci, ale zatím mám spíš pocit, že je z ní patrná literární nezrálost mladého autora.

26.04.2023 3 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Poprvé v životě jsem se odhodlal přečíst si knihu tohoto autora (částečně musím říct, že to bylo díky čtenářské výzvě). Zpočátku jsem byl skeptický, protože tenhle autor mi přišel trochu přeceňovaný.
Pletl jsem se. Autor má úžasný dar vyprávět. Velmi citlivě propojuje rámcový a vnitřní příběh. Jeho promluvy jsou tak dlouhé, jak musí být a celý příběh má neuvěřitelný spád. Jedná se o velmi kvalitní knihu.

19.04.2023 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Asi jedno z nejslavnějších dramat. Po celou dobu mě těšilo, že se odehrává přesně podle Freytagovy pyramidy dramatu. Do poslední chvíle byla možnost, že dojde ještě ke zvratu děje, ale nakonec došlo k nevyhnutelné katastrofě. Osobně jsem rád, že jsem knihu přečetl a splatil tak jistý dluh vůči středoškolskému studiu. Na druhou stranu musím uznat, že mě promluvy postav tolik netěšily a vlastně nepřinášely kýžený literární zážitek.

03.04.2023 3 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Jedna ze základních knih, o kterých jsme se učili. Je to zábavná kniha plná neočekávaných zvratů.

03.04.2023 5 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Kniha, která je po několika staletích relativně aktuální. Ať už se jedná o formování státu, tvorbu armády nebo vztah s lidem, kniha nabízí mnoho tipů, které vlastně platí dodnes. Autor se nesnaží prezentovat vládu jako něco, co vyžaduje pouze ctnostné chování. Naopak umí velmi ocenit pragmatický přístup, který si získá občany. Jasně prezentuje svůj názor, že negativní věci má panovník vždy dělat pokud možno hned a postupně začít zvyšovat svůj kredit. U toho všeho ale nesmí zapomínat na své ideje a cíle, neboť jinak nebude čitelný a lid ho zavrhne. Jak aktuální.

02.04.2023 5 z 5


Zdroj Zdroj Ayn Rand (p)

Před asi 6 lety jsem četl Atlasovu vzpouru a přijímal jsem ji zcela nekriticky. Poté jsem musel uznat, že to dílo není tak kvalitní, jak by mohlo být.
Od samého počátku jsem si říkal, že ke Zdroji nebudu přistupovat stejně. Znám filosofii i názory Ayn Randové, ale i tak musím říct, že mě kniha vtáhla rychle do děje a opět jsem se zcela nechal pohltit životní filosofií hlavní postavy - Howarda Roarka. Zdroj je filosofický román. Vykresluje boj jednotlivce proti společnosti, která je tvořená zejména lidmi, kteří žijí z "druhé kapsy". V tomto je velmi dobrá. Plný počet hvězdiček opět nedávám pouze kvůli literárnímu umu autorky. Postavy jsou spíše plytké, zcela postrádají citovou stránku a oproti tomu záporné postavy jsou vždy naprosté kreatury. I to je pro styl Randové spíše běžné.
Osobně jsem rád za to, že jsem si Zdroj přečetl. Je to kniha, na kterou rozhodně nezapomenu a jsem vděčný za to, že jsem se sice neztotožnil s autorčiným způsobem vyprávění, ale bylo mi ctí moct u této knihy přemýšlet o světě.

29.03.2023 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Druhá kniha od tohoto autora, kterou jsem četl. Nechci ji porovnávat se Stoletým staříkem, ale musím říct, že jsem se i po celou dobu čtení této knihy nesmírně bavil. V knize je velmi pěkné téma, skvělé absurdní situace - na kterých si autor dává záležet, opět bezvadně vykreslené postavy. knihu rozhodně doporučuji jako odpočinkovou četbu.

09.03.2023 4 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

První detektivka od Roberta Bryndzy, kterou jsem četl. Musím říct, že autor má velmi příjemný styl psaní, který docela odsýpá a nikde se nevleče. Velmi oceňuji, do jaké míry se situace dramaticky měnila. Nicméně závěr knihy úplně neodpovídal délce vyšetřování, nicméně i to je u detektivek obvyklé.

20.02.2023 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Po celou dobu četby jsem se bavil. Způsob vyprávění, příběh, absurdita, zápletky a velké finále mě nesmírně po celou dobu vtahovalo do děje. Skvěle zvolený je i jazyk jednotlivých postav, který nádherně reprezentuje jejich povahu. Musím říct, že u několika pasáží jsem se i nahlas zasmál, což se mi často nestává. Knihu hodnotím velmi pozitivně. Je to dobře napsané oddechové dílo s vtipem.

17.02.2023 4 z 5