Prvotní Vektor

Prvotní Vektor https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15298/mid_prvotni-vektor-rI7-15298.jpg 4 87 10

Jednadvacet let po bitvě o Endor čelí Nová republika ještě temnější hrozbě… Dlouhá doba už uplynula od doby, kdy hrdinové povstalecké Aliance zničili Hvězdu smrti a zlomili moc císaře. Impérium nahradila Nová republika, udržující mezi národy galaxie mír a blahobyt, avšak nepokoje se šíří a její křehká vláda se chvěje v základech. Do této napjaté atmosféry vstupuje Nom Anor, charismatický buřič, jenž podněcuje vášně až k bodu varu a zasévá sémě nenávisti pro své vlastní temné záměry. A zatímco se Jediové a Republika soustředí na vnitřní rozbroje, za Vnějším okrajem se vynořuje nová hrozba – nepřítel s technologií a zbraněmi, jež se nepodobají ničemu, s čím se kdy vědci Nové republiky setkali. Luke Skywalker, jeho žena Mara, Chewbacca, Han Solo a Leia Organa Solo se svými dětmi jsou opět vrženi do boje za svobodu, pro kterou tolik lidí zemřelo. Jenže tentokrát jim vítězství nezaručí ani samotná Síla…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Vector Prime , 1999


více info...

Přidat komentář

V.Skywalker
12.03.2024 5 z 5

Odhlédnu-li od faktu, že mi jistá kapitola, respektive její děj, dokázala zkazit den, nemůžu hodnotit jinak, než veskrze pozitivně. Dobře byly využity postavy staré a představeny ty nové. Krásně se nám začíná představovat celý nový universe se všemi svými problémy a tím, jak vlastně funguje. Beru to jako začátek jízdy.

Belforn
10.10.2023 5 z 5

Miluji Star Wars a vždycky, když jdu do kina, tak jsem zklamaný. Z minulosti mám zkušenost, že knihy jsou lepší a zejména, pokud se jich nestihlo dotknout Disney. V tomto případě to platí bezezbytku. Kniha je poutavá, postavy se vyvíjí. Děj nemá přehnaně sladký a pozitivní, záporáci dokáží získat úspěchy. Zkrátka je to vyzrálé literární dílo. Jsou tam i oblíbené postavičky, ale mají jasnou logiku - dokonce jasnější než třeba v úvodní trilogii. Rozhodně mám teď potřebu touto sérií svou četbu prokládat


Zak66
19.11.2022 5 z 5

Čtení Prvotního vektoru je pro mě jedna z největších a nedůležitějších událostí v poznávání Star Wars Expanded Universe = Legends. Dosažení toho, že jsem začal vůbec číst celou sérii Nový řád Jedi je pro mě splnění největšího snu. První kniha, Prvotní Vektor, je úžasným začátkem nejen celé série, ale i jedné celé éry. Autor krásně vystihl všechny známé postavy. Děti Solo se mi zatím velice moc líbí a baví mě. To, jak tu spolupracuje tolik mých nejoblíbenějších postav ze Star Wars je pohlazení po duši. Také oceňuji mapku galaxie na začátku, která skvěle pomáhá při orientaci. Yuuzhan Vongové jsou naprosto ultimátní protivníci, kteří skutečně dávají zabrat, a to jsem přečetl zatím jenom jednu knihu. Celý koncept Yuuzhan Vongů se mi strašlivě líbí. No, takto bych tu byl až do zítra, ale přesto ještě zmíním jednu poslední věc. Čtenáři ví. Tato kniha obsahuje, konkrétně stránka 212 kapitola 17, nejsmutnější událost Star Wars Expanded Universe a já ronil slzy jako malá holka.

kacaav
30.12.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih ze STAR WARS startuje jednu z nejepičtějších sérií tohoto univerza.

Jarous108
11.11.2020 5 z 5

Tak na to mě nikdo nepřipravil... trochu jako Princ dvojí krve :/ Ale až na nepříjemné emoce je kniha super. Líbilo se mi, jakým způsobem je příběh konstruován, nebyl tak snadno předvídatelný, jako to bývá u jiných knih. Autor dobře vystihl emoce postav, tato kniha byla něčím trochu jiným, než na co jsem zvyklý, ale asi to mě na ní nejvíce potěšilo.

Pepek24
13.01.2020 5 z 5

Tak hele, za mně naprosta lahůdka. Představení vongů jako naprosto ultimátnich protivníků jediu je no..... geniální. Je totiž velmi osvěžující že se luke a jeho sqvadra musí postavit nepříteli proti kteremu je jim "síla" plátna asi jako automat na kondomy ve vatikánu.... Prostě pecka

TimeLord
27.08.2018 3 z 5

Pre mňa sklamanie, čakal som nejaký mega Star Wars príbeh. Furt ale lepšie ako ten nový Disney cannon.

DarthSoren
26.02.2018 5 z 5

Úvod do nové etapy řádu rytířů Jedi i Nové Republiky. Nové postavy, nová hrozba, nové pojetí Star Wars - ovšem hodně povedené. Yuuzhan Vongy můžete milovat nebo nenávidět... tedy spíše jenom nenávidět. A to z několika uhlů pohledu. Z prvé je to nepřítel s jakým ste se vy, ani hrdinové předaleké galaxie ještě nikdy nesetkali, za druhé je to nepřítel hodně kontroverzní i v kruzích SW univerza. Já jsem nicméně toho názoru (promiň darthvader77) že Vongové jsou velice osvěžujícím nebezpečím a vůbec nejsou v rozporu s tím, co říkal Yoda. Je to expanded universe a v roce 1980 se jistě nepočítalo s tím, že by univerzum mohlo pojímat entity nejenom z nepřebádaných oblastí, ale dokonce z jiné galaxie. Kdysi navíc byli součástí Síly - ale to je téma pro pozdější knihy ze série. Navíc je to nepřítel, který dává Republice co proto.

darthvader77
24.09.2014 odpad!

Bez úrážky, miluju Star Wars až za hrob, ale existence Yuuzhan Vongů je tak v rozporu s tím, co říká o síle Yoda v epizodě V, že nemůžu něco takového akceptovat a pro mě tahle kniha byla ohromným zklamáním. Mnohem raději mám komiksy z éry Dartha Krayta.

tequilaking
24.10.2012

Kniha, začínající novou epochu předaleké galaxie, je nacpaná od začátku do konce akcí a neuvěřitelnými schopnostmi celé Skywalker - Solo rodiny. Zdánlivá nezranitelnost hlavních postav Star Wars dostává ale na zadek smrtí .... :)

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

2007  88%Domovina
2006  84%Magický krystal
2008  87%Útočiště
2007  86%Prvotní Vektor
2007  86%Vyhnanství

Kniha Prvotní Vektor je v

Přečtených132x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce72x
Chystám se číst32x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x