Psychologie peněz

Psychologie peněz https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495173/bmid_psychologie-penez-bvm-495173.png 4 118 27

Umět zacházet s penězi není nutně otázka toho, co všechno víte. Důležité je, jak se chováte. Jenže vštípit lidem – dokonce i těm opravdu chytrým – správné vzorce chování není snadné. K penězům, investování, osobním financím a podnikatelskému rozhodování se obvykle přistupuje, jako by to byly exaktní disciplíny, kde nám data a vzorce přesně řeknou, co dělat. Ve skutečném světě se ale lidé nerozhodují nad tabulkou v Excelu, nýbrž u večeře nebo na firemní poradě, kde se jejich dosavadní životní zkušenosti a jedinečný pohled na svět splétají s egem, ješitností, marketingem a pokřivenými podněty. V knize Psychologie peněz nabízí uznávaný autor Morgan Housel dvacet krátkých pojednání o tom, jak lidé uvažují o penězích, a učí nás, jak se v tomto veledůležitém tématu lépe vyznat.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Aurora (SK)
Originální název:

The Psychology of Money , 2020


více info...

Přidat komentář

katerina3633
14.02.2024 5 z 5

Dobře stravitelná kniha o penězích, myslím, že pro někoho, kdo s finanční gramotností (a že takových osob – nejen jejich vinou je všude dost) trošku bojuje je to skvělý start. Kniha se čte dobře žádné složitosti či odborná terminologie. Rozhodně si nemyslím, že je to kniha jen pro Američany, prostě dává inspiraci, jak se na peníze dívat a díky tomu, že je opravdu psaná čtivě by se mohla dostat k většímu počtu lidí, takže já ji rozhodně doporučuji.

Anilka13
10.02.2024 1 z 5

Psychologie peněz je moc hezký název, ovšem obsah není vhodný na český ani evropský trh. Nechápu, proč u nás vychází knihy o americkém vývoji ekonomiky, burze a investorech, které nám nic neříkají a mohou nám být úplně ukradené.

Několik kapitol věnované americkému investování jsem musela přeskočit. Z knihy jsem si vzala možná 2 myšlenky, na které bych ovšem dokázala přijít i sama selským rozumem. Tahle kniha určitě půjde urychleně z domácí knihovny pryč..


patrik0816
12.01.2024

(SPOILER) O pěnězích bylo bohužel vydáno hodně braků, které se snaží prodat hezky znějící jednoduché myšlenky. Morgan Housel je člověk spíše humanitních věd a proto ekonomiku sám řadí spíše do těchto "měkkých" věd. Že by mi nějaký sociolog měl radit s financemi? To se mi nejdříve jevilo jako trochu podezřelé, ale po prvních pár stránkách jsem mu muse dát plně za pravdu. Ano, přistupovat nejen k penězům, ale celému ekonomickému systému vyspělého světa, je daleko rozumnější optikou sociologie a psychologie, než hrát si na to, že je makroekonomika exaktní věda pro inženýry, ve které se dají procesy spočítat a predikovat. Housel tak trochu háže vidle všem těm chytrákům, kteří lidem tvrdí, že jim pomůžou zbohatnout a ve skutečnosti ale pomůžou akorát tak sami sobě. Líbí se mi také autorův zdravý přístup k penězům. Obzvlášť bych vypíchl myšlenku, že bohatství se měří různě, např. tím, zda má člověk dostatek volného času.

PinkBunny
11.01.2024 3 z 5

Známé banality, rozsáhle opisované... leda snad jen pro děti nebo totální začátečníky.
Slyšeno jako audiokniha.

Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Pro mě jedna z knih kterou by měl ve svém životě každý alespoň jednou přečíst. 97%

Pavel666
22.10.2023 5 z 5

Kniha má rozhodně co předat, ale objevuje se v ní hodně věcí, které už jsem četl i v jiných knihách a možná byly i lépe rozebrané. Každopádně opakování matka moudrosti. Avšak pokud je toto vaše první kniha ohledně peněz tak mohu i tak doporučit.

Belforn
17.10.2023 5 z 5

Tato kniha nenabízí praktické rady o tom, jak fungují trhy, akcie nebo dluhopisy. Přesto bych řekl, že se jedná o základ pro finanční gramotnost. Čtenář zde najde informace o tom, jak fungují a co to jsou peníze. Jak je získat a neztrácet. Co je to svoboda a jaké mohou být cesty k jejímu získání. Zároveň ale ukazuje i to, že jednou z nejdůležitějších veličin je štěstí, které velmi často rozhoduje o našem úspěchu. Hauhau přede mnou psal, že kniha je zvláště pro mladší ročníky. Doplnil bych jen to, že má bezpochyby pravdu, protože nám hraje do karet čas.

Hauhau
26.09.2023 5 z 5

Dokonale popsaný vztah k penězům a investování, praktická sdělení jak to s financemi chodí. Srozumitelná doporučení i popisy chyb. Základní, ani střední vzdělání finanční gramotnost naprosto neřeší, i když peníze náš život zásadně ovlivňují. Doporučuji všem, zvláště mladším ročníkům. Za mě jedna z nejlepších knih na toto téma pro obyčejného člověka.

martin3683
25.09.2023 4 z 5

Peníze samozřejmě nemají žádnou psychiku, ale lidé s nimi v peněžence či na účtech rozhodně ano a právě o tom tato kniha pojednává. Zhruba 20 sloupků a esejí čtivě popisuje lidskou hamižnost, netrpělivost, iracionalitu, pesimismus, způsoby rozhodování a přístupy k penězům, a to velmi inspirativně. Pro ty, kdo se věnují obchodování s akciemi, kniha nepřináší nic nového, ale může pomoci pochopit často nepochopitelná rozhodnutí jiných investorů. Pro všechny ostatní je hlavním poselstvím neustálá změna prakticky ve všem kolem nás. Vypůjčím si citát z knihy: "Věci nikdy nejsou tak dobré či špatné, jak se zdají."

Johncze
11.08.2023 4 z 5

Další z mnoha naučných knih na téma práce s penězi. Je fér říci, že pokud to není vaše první kniha z této oblasti a už se o toto téma trochu zajímáte, nejspíš se nic moc nového nedozvíte. Na druhou stranu je vše doplněno příběhy, studiemi či grafy a kapitoly jsou spíše krátké a každá nese jednu hlavní myšlenku, takže se to celkově čte velice dobře, oproti jiným knihám ze stejné kategorie. Pro mě osobně byl asi nejlepší úplný závěr popisující vývoj amerického spotřebitele.

jiri2737
04.08.2023 2 z 5

Přeceňovaná kniha. Další z amerických příruček jak za týden vyrůst o 15 cm a získat sílu gorily. Pár triviálních rad se spoustou balastu.

Mety15
16.07.2023 5 z 5

Naprostá povinnost. Kniha nádherně popisuje na několika příbězích chování lidí ve vztahu k penězům.

anticlovek
06.07.2023 5 z 5

Skvela kniha:)

PREBURDA
13.06.2023 2 z 5

No ..... čekala jsem od knihy něco jiného. Nic nového a závratného o čem by člověk nevěděl. Příklady a popisy vzestupu a pádu amerických hamounů...... v jistém smyslu jsou velmi chudí. "Existují lidé, kteří mají peníze, a lidé, kteří jsou bohatí."

lucin_a
14.05.2023 5 z 5

Velmi přínosné informace dosazené do globálního pohledu na finance skrze životní situace. Proto velice doporučuji!

Sabulep
19.04.2023 4 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha, doporučuji přečíst každému, ale zejména mladým lidem. Ve financích se pohybuji už 5 let, takže pro mě informace nebyly žádnou novinkou, spíš jen potvrzením. Nicméně lituji toho, že jsem tyto informace neměla třeba už ve 20, nebo ještě dříve

Kampal
06.04.2023 5 z 5

Výborná kniha. Místo čtení komentáře si přečtěte tuto knihu :-)

Prince_of_book
12.03.2023 5 z 5

Aspirant na mou Knihu roku.

Už dlouho mě žádná knížka nebavila jako tahle. I přesto, že jsem ji četl podruhé(poprvé v AJ), jsem se do ni začetl a bavila mě od začátku do konce. Spousta zajímavých informací, nápadů a moudrostí, které jsem třeba tušil, ale až v této knize jsem je našel "na papíře".

Mohu doporučit všem, kteří o ni uvažují a mohu s klidem říct, že jsem ji nečetl naposledy.

hu_87
05.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Název knihy může být pro někoho poněkud zavádějící.

Nejde tu primárně o psychologii peněz, tedy upřesním: dle názvu jsem čekala knihu nacucanou nejrůznějšími studiemi na bázi psychologie/ekonomie; například že zde bude autor rozebírat, jak mají peníze vliv na zvýrazněnou individualitu.

Což tedy není tématem této knihy. Jenom menší upozornění.

Knihu spíše ocení studenti ekonomie nebo lidi, kteří se o finance "jen" zajímají. Jde tu především o finance, investování, šetření.

Kniha mi také nepřišla nějak nadčasová, jako tvrdí obálka - byť nelituji, že jsem si jí přečetla.

Některá témata knihy = SPOILER !!!
- Jsme lidé, ne excelové tabulky. Máme emoce, rozhodujeme se na základě emocí, nejsme stroje.
- Když chceme vyhrát v loterii, toužíme především peníze utrácet a zapomínáme na to si je pak udržet.
- Když toužíme po luxusním zboží, chceme dávat najevo o našem statusu.
- Chudí lidé investují celkem dost peněz do loterií.
- Existují náhody, štěstí a smůla - faktory, které neovlivníme a je třeba s nimi počítat.
- Několik neúspěchů neznamená, že vaše investice skončí tragicky.
- Neporovnávejte se s ostatními, protože je v případě investování mohou vést jiné motivace, než vás. Očekávají od investicí něco jiného a to, co vy byste považovali za neúspěch, by třeba jim přišlo jako fajn investice.

DK_Ronie
04.02.2023 5 z 5

Skvele napsana, ctiva, zajimava a poucna kniha nejen o financich. Ale celkove o pristupu k zivotu. Misty jsem tam videl i prekryvy se stoickou filozofii za tim.

Štítky knihy

peníze psychologie bohatství

Autorovy knížky

Morgan Housel
americká
2022  87%Psychologie peněz

Kniha Psychologie peněz je v

Právě čtených20x
Přečtených180x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených16x
Knihotéce60x
Chystám se číst157x
Chci si koupit90x
dalších seznamech4x