AnselmaAlois AnselmaAlois komentáře u knih

☰ menu

Cujo Cujo Stephen King

King určitě napsal mnohem lepší věci.. rozjezd byl hodně zdlouhavý, akci brzdilo příliš vedlejších dějovych linek, které nesouvisely s dějem.
Pořádné napětí se autorovi podařilo vytvořit až k závěru knihy, který byl hodně skličující až depresivní. Za ten přidávám hvězdu.

30.08.2023 4 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Daleko lepší než první díl, děj lépe odsýpá a postavy už maji mnohem barvitější charaktery. Zbabělý, úskočný a navíc nedostudovaný čaroděj Mrakoplaš u mě v oblíbenosti na plnou čáru zvítězil ;). Děj mi v některých částech přišel příliš zmatený a šílený, ale popravdě..co v téhle knížce není šílené? Jako parodie na fantasy žánr fakt dobrý.

18.05.2023 5 z 5


Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera Jaroslav Foglar

Sběratelský skvost, který by určitě neměl chybět žádnému milovníkovi Rychlých šípů!
Překvapilo mě, jak moc je kniha precizní, komiksy jsou vyretušované, předvedené v nejvyšší možné kvalitě. A o tom, jakou práci si dali vydavatelé s úpravou, svědčí i dlouhý a na přílohy bohatý doslov.
Zajímavé je také například vytisknutí knihy na krémový papír, který je podobný tomu, na jakém se šípy původně tiskly.
Nemohu jinak než doporučit, jsem si jistá, že kniha zaujme jak pamětníky, tak současné děti. Třeba je i inspiruje k prožití podobných dobrodružství a uvědomí si, že abychom něco zažili, nemusíme být superhrdiny z amerických marvelovek.
Stačí vyběhnout ven a představovat si.

02.01.2023 5 z 5


Případ Hluchavka Případ Hluchavka Hergé (p)

Za mě zatím nejlepší Tintinovo dobrodružství. Napětí s humorem je tu skvěle vyvážené, a honičky jak z akčního filmu!
A spousta charakterů, z nichž každý je velmi osobitý.
Doporučuji všema deseti!

27.12.2022 5 z 5


Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Po delší době jsem se vrátila k mé oblíbené autorce a myslím, že mi ta pauza prospěla. Dokázala jsem lépe ocenit Aghátiny (vlastně Poirotovy!) úžasné logické vývody a i když se právě Poirot objevil na scéně dost pozdě, všem vzal dech, jako vždycky. Kniha je nabitá emocemi, nenávistí, žárlivostí, lží...a právě podle lži nakonec Hercule Poirot odhalí pravdu!

03.10.2022 5 z 5


Vzdušné zámky Vzdušné zámky Jacqueline Wilson

Proč jen jsou Hettyiny příhody plné zklamání? Prožívala jsem to skoro stejně intenzivně jako ona! Autorka opravdu vládne perem tak skvěle, že si brzy hlavní postavy oblíbíte a nemůžete přestat číst.
Rozhodně doporučuji celou sérii, ačkoliv se tváří jako odpočinková četba, nevěřte tomu!, protože místo odpočinku na vás čeká napětí jak blázen :D.

28.09.2022 5 z 5


Internátní škola na Ostrově cikád Internátní škola na Ostrově cikád Julie B. Bonnie

Celkově měla knížka dobrý námět, ale zdá se mi, že autor se toho tématu moc dobře nechopil. Charaktery mi přišly hrozně ploché, a postavy byly jedna jako druhá. Zase se to ale četlo docela rychle, díky stylu, kterým to bylo napsané. Nebyl to vysloveně úpadek, ale k dobré knížce tohoto žánru to má taky daleko.

25.05.2022 3 z 5


Chrám Slunce Chrám Slunce Hergé (p)

Profesor Hluchavka je unesen krvežíznivými Inky. Tintin a Haddock jsou mu v patách. A někdo je v patách zase jim. Plivající lamy, léčky na každém kroku, útok kondora, tajný průchod ve vodopádu a uvěznění...to vše a daleko víc vás čeká v tomto skvělém komiksu, pokračování Sedmi křišťálových koulí! Jsem hrozně ráda, že už mám knížku doma, je neuvěřitelné, jak detailní jsou obrázky i samotný děj...vřele doporučuji, hrom do Brestu!

31.03.2022 5 z 5


Moto a já aneb na rok kočičí mámou Moto a já aneb na rok kočičí mámou Suzi Eszterhas

Knížka je hodně zestručněná, ale zato se spoustou nádherných velkoformátových fotografií malého (i velkého) servala Mota.
Autorka si očividně nepotrpí na nějaké velké psaní, ale ani mi to moc nevadilo, protože ty fotky mluví za vše a není k nim potřeba větší vysvětlování.
Rozhodně doporučuji, nestrávíte nad tím dlouhou dobu, ale budete se k tomu rádi vracet a prohlížet si rozkošné fotky přímo z divoké Afriky.

24.03.2022 5 z 5


Orel útočí Orel útočí Thomas Brezina

Všechny knížky ze série o Penny jsou neskutečně napínavé, promyšlené a zábavné. I tento díl, který už čtu po několikáté mě nenechal se ani chvilku nudit, děj se pořád natahoval a stejně napnutý je i čtenář!
Naštěstí to i tentokrát dobře dopadlo, i když Penny a jejím psům už šlo opravdu o život...

27.01.2022 5 z 5


Bella a Sebastián: Útulek na Velkém Baou Bella a Sebastián: Útulek na Velkém Baou Cécile Aubry (p)

Příběhy o psech a lidech mám moc ráda, tenhle se četl skvěle, takového psa jakým byla Bella by chtěl snad každý.
Koho jsem naopak nemohla vystát, byla Celestina, která mi byla svým klepařením úplně odporná :D.
Ještě že to pro Bellu a Sebastiána tak dobře dopadlo.

03.01.2022 5 z 5


Příšerné příběhy strýce Montaguea Příšerné příběhy strýce Montaguea Chris Priestley

Povídky jsou mi dělané jako na míru, mají temnou atmosféru, ale noční můry z nich snad mít nebudete.
Moc se mi líbí jednoduché černobíle ilustrace, které ponurý děj skvěle podtrhují.
Za mě nejlepší povídky: 'Nelez tam' a 'Zlacený rám'.
Doporučuji k přečtení!

11.11.2021 5 z 5


Most přes řeku Kwai Most přes řeku Kwai Pierre Boulle

Napínavá knížka odehrávající se v zajateckém japonském táboře u řeky Kwai.
Charaktery postav byly skvěle vypracované, až příliš lidské. Opravdu mě překvapil konec knihy, ale nemyslím to negativně!

16.09.2021 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Krásná kniha, je čtivá a přitom tak smutná, nutí vás zafilozofovat si nad životem který žijeme jako by to byla samozřejmost, a přitom si neuvědomujeme, nebo si nechceme uvědomit, že každým prožitým dnem jsme blíž Smrti.

07.09.2021 5 z 5


Ohněm a mečem Ohněm a mečem Henryk Sienkiewicz

(SPOILER) Když sáhnu po Sienkiewiczovi, vím, že mě čeká kvalitní kniha.
Děj se odehrává v 17. století, což je pro polské dějiny dost významné časové období. V těchto letech vypukla velká kozácká povstání a pro Rzeczpospolitou (tj. polský překlad pro slovo ´republika´) nastaly krušné časy.
Hlavní hrdina románu, mladý šlechtic Jan Skrzetuski bojuje ve vojenských řadách proti těmto povstáním a zároveň bojuje svůj soukromý zápas s krutým Bohunem, neboť oba dva milují kněžnu Helenu Kurcewiczównu, ta má ráda Skrzetuského, ale dělí je od sebe mnoho překážek a nebezpečí...
A tak dále, kniha má několik dějových linek které do sebe krásně zapadají a tvoří napínavý, neopakovatelný příběh.

Ústřední čtveřice přátel - Skrzetuski a jeho přátelé Podbipięta, Zagłoba a Wolodyjowski - mi byla sympatická od samého začátku, proto také za nejsmutnější okamžik v knize považuji umučení právě pana Longinuse Podbipięty, když se snažil utéct z pevnosti obležené kozáky aby podal zprávu polskému králi, bohužel byl dopaden a po lítém boji zabit.

Každá z postav má něco do sebe a každá je něčím výjimečná - Zagłoba coby výřečný voják s hlavou plnou fortelů, Wolodyjowski a jeho malý vzrůst, který mu ale nijak nebrání být obávaným rytířem, či naopak Podbipięta a jeho nadměrná výška a síla...

Jednoduše řečeno: jde o dlouhé, kvalitní a nezapomenutelné čtení.
Výhoda (nebo snad nevýhoda?) dlouhých románů je, že k postavám tak přilnete, tak si na ně zvyknete, že pro vás je zatěžko opustit je po dočtení poslední strany.
A to je případ i této knihy.

03.08.2021 5 z 5


Tichá hrůza Tichá hrůza Tomáš Korbař

Bojíte se rádi?
Pak vám tuto knihu rozhodně doporučuji. Obsahuje krátké hororové povídky, naivnější i opravdu děsivé, přes duchy až po děsy reálného světa.

Mezi nejpovedenější řadím Specialitu šéfkuchaře, Malého vraha, Ptáky a Byl to démon.

24.06.2021 5 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Celá kniha byla skvělá, děj do sebe zapadal a navzájem se proplétala minulost se současností, ale tak, že jsem se v tom hezky orientovala.
Příběh důchodkyně May byl skutečně trnitý a nespravedlivý, nejhorší na tom je, že fakta jsou pravdivá...Je mi opravdu smutno při pomyšlení na všechny ty děti násilím odtrhnuté od svých rodin a žijící v hroznych podmínkách bez naděje, že ještě kdy své biologické rodiče spatří...

Nicméně musím strhnout hvězdičku za překlad, který je opravdu mizerný, chyby byly snad na každé straně a to prostě nemohu v hodnocení přehlédnout.

04.06.2021 4 z 5


Vítězný oblouk Vítězný oblouk Erich Maria Remarque (p)

Tentokrát se děj neodehrává za války, ale těsně před ní, ve Francii, kde žije Ravic, mladý nadaný lékař,který musí prchnout z Německa a nyní nelegálně žije i operuje v Paříži. Záhy se poněkud neobvyklým způsobem seznámí s Joan, a začíná jejich bouřlivý vztah, který je ale poznamenán nelehkým obdobím, ve kterém oba žijí...

Asi to není to nejlepší od Remarqua, ale moc se mi to líbilo, bylo to čtivé, napínavé, dojemné a plné skvělých myšlenek.

20.05.2021 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Velmi neobyčejný čtenářský zážitek.
Asi bychom si měli uvědomit, že Bůh nás chce mít takové jací jsme, a nemá cenu to měnit, ať už jsme s tím spokojeni nebo ne. Člověk nemůže mít všechno a ať je chytrý nebo hloupý, může se mezi svými vrstevníky vypracovat a být šťastný.
Vědec bude uspokojen potleskem publika, zaostalého potěší, že se naučil péct rohlíky a tím se zalíbil kamarádům.
Být inteligentnější nemusí nutně znamenat být šťastnější, o tom nás Charlie ve svých "pracovních hlášeních" nadobro přesvědčí.
„... Ať se tolyk nesteká gdyš se mu lidi smňejou a pak bude mít víc přítel. Je lechkí mít přátelé gdyš človjek nechá lidi ať semu smňejou. Tam gde du budu mít zpoustu přítel.“

Asi nejvíc mi bylo líto toho, kolik lidí opovrhuje postiženými, či mentálně zaostalými, vybíjí si na nich zlost, zneužívá jejich důvěřivost a dobromyslnost a zesměšňuje je.

Na autentičnost téhle knížky a na prostou, ale všem otevřenou duši Charlieho Gordona jen tak nezapomenu.

14.04.2021 5 z 5


Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Narnie je úžasný svět do kterého se ráda vracím aspoň skrze knihy, když už jsem neměla to štěstí objevit jedny z tajných dveří...
Čarodějův synovec se mi líbil z celé série nejvíc, byl ohromně tajemný, atmosférický a napínavý (ten nápad se světy v podobě studánek byl naprosto bezchybný!). A také dějově velmi důležitý! Vždyť právě tady se dočtete, jak vlastně Narnie vznikla. Rozhodně doporučuji, kniha nemá žádná hluchá místa a dokazuje bezbřehou fantazii C. S. Lewise.

20.03.2021 5 z 5