6493 6493 komentáře u knih

☰ menu

Ukradený dědic Ukradený dědic Holly Black

Po sto stranách končím. Oproti Krutému princi jsem v knize nenašla absolutně nic, co by mě zajímalo a donutilo překročit milník sta stran.

30.03.2024 1 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Norské dřevo od Harukiho Murakamiho je vynikající román, který utkává tapiserii lásky, ztráty a zmatených cest mládí. Vypravěčské umění Murakamiho je zde plně rozvinuté, pohlcující čtenáře v příběhu, který je stejně strašidelný jako krásný. Postavy jsou mistrovsky vytvořené, každá nesoucí své hluboké, tiše vyslovené pravdy, které rezonují s čtenářem. Pozadí Tokia 60. let poskytuje živé, a přesto melancholické prostředí, dokonale doplňující témata románu. Murakamiho zručné použití jazyka a metafor přeměňuje zdánlivě jednoduchý příběh lásky na hluboké zkoumání lidských emocí a existence. Tempo knihy je bezchybné, udržující rovnováhu, která vás pohltí od začátku až do konce. Norské dřevo není jen román; je to zážitek, který zůstává v mysli a srdci dlouho po dočtení poslední stránky. Absolutní nutnost pro každého, kdo si cení hluboce dojemné literatury.

28.10.2023 5 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Geniální, hrůzné a boží! Na začátku jsem byla nadšená, po kapitole 21 jsem si musela dát den volna, na konci knihy se nemůžu dočkat dalšího dílu. Skvělá práce od Kuang.

04.10.2023 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Opět neskutečný exkurz do duše, tíživé historie a lidské mysli.
Pro Mornštajnovou příznačné rozporuplné hrdinky a hrdinové, které si nemusíte oblíbit, nemusíte je ani nenávidět, ale jejich příběh budete hltat a na konci nebudete mít ani zdaleka dost.

24.09.2023 5 z 5


Babel Babel R. F. Kuang (p)

Přečteno v originále.

Jedna z nejoriginálnějších fantasy, jaká se mi kdy dostala do ruky. Kuang má jako autorka jednu nepopiratelnou kvalitu - vzdělání na té nejvyšší úrovni. Díky tomu se může vydávat i do těch nejhlubších vod, kde by se mnozí jiní autoři topili.
V Babelu dostanete na talíři vše, co si může dospělý milovník neobyčejné fantasy přát a ještě navíc to, co by si přát ani nedoufal.
Vše je do puntíku promyšlené, dechberoucí a prostě dokonalé.
Doporučuji všem čtenářům, kteří se nebojí výzev, tohle čtení totiž výzva je. Nečekejte žádné špičaté kloubouky, draky, sexy víly ani lásku až za hrob. Čekejte surové pojetí světa, které vás donutí se zamyslet nad tím opravdovým světem, a pokud budete číst opravdu pozorně, kniha vás bude dál ovlivňovat i po tom, co ji odložíte zpět na polici.
Výjimečné dílo.

24.09.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Milé čtení, docela originální a zábavné, nicméně příliš předvídatelné, s hlavní hrdinkou, kterou jsem nemohla vystát.

21.09.2023 4 z 5


Syn podsvetia Syn podsvetia Vladimíra Šebová

Velice podařená kniha! Slovanská mytologie je neokoukaná a zábavná, v pojetí Šebové si ji zamilujete.
Postavy jsou propracované, děj příjemně ubíhá, styl psaní je svěží a celé mě to prostě bavilo.
Jen teda CooBoo výrazně podcenilo korekturu textu a někdy byly hrubky a překlepy jako pěst na oko.

21.09.2023 5 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Velice vydařené pokračování originální série! Přetrvává úžas nad zcela jedinečným světem, který je pro Evropana exotický a nezvyklý. Příběh je plný zvratů, šokujících odhalení, emocionálních kolotočů a báječného jazyka. Opravdu skvělá kniha a oproti jedničce ještě o krapet lepší.

14.09.2023 5 z 5


Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

Po druhém dílu jsem si řekla, že s tímhle končím. Nicméně OCD je pěkná mrška, a tak jsem chtě nechtě musela tuhle sérii dočíst.

O fous lepší než dvojka, nicméně se to pořád točí jen kolem sexu, hlavní motiv je sex, postavy reálně nedělají nic jiného a nikdo v tomhle světě ani nechce nic jiného. Kdybych byla patnáctiletá panna, asi bych si na tom ujížděla. Ve zkratce: když autorka potřebuje zaplácnout díry v ději, dialozích, motivech postav, hodí tam sex, mluvení o sexu, předehru, dohru, případně pak jednostranné praktiky, nebo mluvení o nich.

30.08.2023 2 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Velice příjemná fantasy z poměrně neokoukaného prostředí, ačkoli podobnost s Naslouchačem byla místy dost "in the face".
Nejvíc mě bavil development postav, na tom se Tahirová opravdu vyřádila a já byla víc než spoko. Co bych si ale dokázala odpustit, a co mi do příběhu vůbec nesedělo, byl pokus o začátek romantické linky (trojúhelníku, asi?), který dost kazil atmosféru, deminishoval napětí a určitou "dospělost", kterou kniha jistě má. Je mi ale jasné, že minimálně v dalším díle to bude stejné, ne-li horší, takže se s tím budu muset smířit, protože tenhle svět se mi opouštět nechce.

21.08.2023 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Na poměry Mornštajnové lehce slabší, ale jako samostatná kniha opět nadprůměrná. Jelikož jsem už příšerně zmlsaná jejím psaním, čekala jsem na nějaký ten bod, kdy se poodhalí něco šokujícho a přijde wow moment. Tady to bylo vlastně trochu předvídatelné a málo wow, tak jsem sice pořád zmlsaná, ale Listopád mi k tomu nepřidal.

21.08.2023 4 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Komorní rodinné drama s historickým přesahem, kde snad žádnou postavu nebudete mít rádi, ale příběh budete určitě milovat.

26.07.2023 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Vyjímečný knižní zážitek, ačkoli pokud jste plačka (jako já), nebo se divně smějete (jako já), nečtěte tuhle knihu na veřejných místech. To si takhle lidi v sedmnáctce jednou mysleli, že jsem přinejmenším schizofrenička, případně na drogách.

26.07.2023 5 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Příjemné čtení, nic extra překvapivého, ani originálního, ale zabaví. V knize sledujete ob kapitolu vždy jedno z dvojčat a vlastně mě docela zklamala forma, jakou byla kniha pojatá. Když máte 2 autorky a 2 hlavní hrdinky, jak super by bylo napsat knihu v ich formě s tím, že by si každá autorka vybrala hrdinku, za kterou bude psát? Za mě unikátní a dost cool. Takhle je to sice zábavné, ale vzhledem k hajpu, který tahle kniha po releasu dostala, jsem čekala, že mě to vystřelí až na Mars, ale zůstala jsem přilepená na gauči.

26.07.2023 4 z 5


Písně temnoty Písně temnoty Anthony Ryan

Čtyři příběhy z mého milovaného světa Vélina Al Sorny mě nesmírně potěšily. Nečekejte žádný fan serving, ani jeden z příběhů se kolem Vélina netočí, ale díky Ryanovu skvělému stylu vám to vůbec vadit nebude. Jediné čeho lituju je moje nebohá paměť a fakt, že jsem s Ryanem začala už pár let zpátky, a tak pro mě i známá jména byla spíš matně povědomá. Ale to je můj problém, kniha byla skvělá.

29.06.2023 5 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Velmi milé a klidné čtení, od kterého dostanete přesně to, co slibuje - chvilku pohody a relaxace (a příšernou chuť na cinnamon buns). Místy to bylo až moc poklidné a lehce unylé, když to jediné, co se v knize řeší, je cena za kafe a nákup kamen. Hvězda dolů za příliš nerealistický optimismus, který i ze záporáků udělal klaďase.

25.06.2023 4 z 5


Sivá krev Sivá krev Marie Domská

Velmi milé překvapení! Zajímavý a poměrně komorní příběh, ve kterém autorka servíruje originální svět založený na legendách, sebepoznání a lásce. Vše je však podáváno v malých doušcích s kapkou tajemství, takže vaše představivost může volně pracovat. Občas to bylo trochu zmatené, hlavně u bojových scén jsem se trochu ztrácela, nicméně jsem knihu zhltla a užívala si ji.
Zajímavá a zvláštní pro mě byla absence kapitol. V celé knize jsou 4, z toho dvě mají asi 6 stran a zbylých 300+ se nacpalo do dalších dvou. Docela bych chtěla vědět, proč to tak autorka vymyslela. Každopádně klasické "dočtu kapitolu a jdu spát" tady úplně nepochodilo.

19.06.2023 4 z 5


Neznámý žalm Neznámý žalm Laura Thalassa

Ještě o kousek horší než první díl. Opět nula akce, jen nějaký ten sex, popisy toho, jak je který chlap k sežrání, zápletka je prostě meh, předvídatelné až to pěkné není a teda toxicita vztahu hlavních postav je do nebe volající. Fuj, takhle žít a ještě si to celé ospravedlňovat a dokonce glorifikovat, to bych radši byla singl, děkuji pěkně.

17.06.2023 2 z 5


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Tomuhle se říká falešná reklama! Kupujete knihu s tím, že synopse slibuje temnou a tajuplnou jízdu a k tomu pro fanoušky SJM, která je nejvíc proslulá propracovaným světem, developmentem postav, do detailu vymakané zápletky a mňam mňam chlapy.
Jediné, co dostanete v Rapsodii jsou ti chlapi (resp. jeden chlap).
Do 2/3 knihy se vůbec nic neděje. Jediné co, tak hlavní hrdinka obdivuje toho sexy chlapa, který je jen levnou kopírkou Rhysanda.
Zbytek knihy něco trochu děje, ale je to vesměs jen nenápadný a nic moc napsaný doplněk k ódě na svalonatýho týpka.
Dost doufám, že dvojka bude lepší; explixitním jazykem a padesáti způsoby jak říct slovo sex se kniha fakt zachránit nedá.

15.06.2023 3 z 5


Moc Moc John Gwynne

Pokud jste někdo již tvorbou Gwynnea políben, v téhle knize ihned poznáte jeho nezaměnitelný styl a bude vtaženi do dokonale propracovaného světa, ze kterého se vám nebude chtít odcházet! Ačkoli tedy žít v zemích Vyhnanců asi nebude nic moc.
Dočkáte se velké spousty postav, kde jedna bude lepší než druhá, a jak už je autorovým dobrým zvykem, žádná není černobílá a každá je zcela originální. Celý příběh obestírá tajemství, a to ne jedno, ale asi tak sto padesát, která se budete na vlastní pěst snažit rozlousknout a jakmile se bude k jádru věci jen trochu blížit, kniha končí a vám nezbývá než protrpět sladké mučení při čekání na další díl.
Rozhodně nadprůměrná práce nadprůměrného autora!

12.06.2023 5 z 5