Maková válka

Maková válka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487671/bmid_makova-valka-csT-487671.png 4 275 75

Maková válka série

1. díl >

Vyškolili ji pro válku. Ona ji hodlá ukončit. Když Rin složila kche-ťü — zkoušky určené pro nejnadanější žáky v říši — na výbornou, byl to šok pro všechny: pro hodnotitele neschopné uvěřit, že válečná sirota z provincie Kohouta by mohla projít bez podvádění, pro Rininy poručníky, plánující svou svěřenkyni vhodně provdat a přijít touto cestou k bohatství, i pro samotnou Rin. Té došlo, že se konečně osvobodila ze života v porobě. To, že se dostala na Sinegard — nejprestižnější vojenskou akademii v Nikanu —, bylo ještě překvapivější. Ale překvapení nejsou vždy příznivá. Být na Sinegardu snědá venkovská holka z jihu totiž není lehké. Rin při boji s předsudky soupeřících spolužáků zjistí, že oplývá smrtonosnou, nadpřirozenou mocí — vlohami pro bezmála bájné umění šamanství. Při důkladnějším poznávání svého nadání se navíc dozví, že bohové, považovaní za dávno mrtvé, jsou živí až příliš a na ovládnutí jejich schopností závisí víc než jen přežití ve škole. V nikanské říši totiž vládne mír, ale za úzkým mořem stále číhá Mukenský svaz. Ten po první makové válce okupoval Nikan celá desetiletí a ve druhé prohrál vládu nad světadílem jen tak tak. A zatímco se většina obyvatel v klidu věnuje svým životům, někteří vědí, že třetí maková válka může vzplanout kdykoli…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

The Poppy War , 2018


více info...

Přidat komentář

vevera6
06.04.2024 4 z 5

Přes můj pomalejší start (ambiciózně jsem si to dala v angličtině, čehož u této knížky asi malinko lituji) jsem se dokopala k poslední třetině knížky, kde se to za mě slušně rozjelo.
Tréninkové pasáže na šole byly zajímavé, ale vzhledem k Rininu nedostatku spojení s jejím bohem knížka zpočátku pouze slibovala, ale nedávala, to co jsem čekala.
Posledních asi 160 stránek bylo pohlcujících. Brutální stránka války. Vztek jedný malý holky, který se po náznacích od začátku knížky konečně změnil v to, co jsme čekali. těším se, co Rin v druhém díle dokáže.

soupik2012
09.03.2024 audiokniha 4 z 5

Příběh má velmi kolísavou úroveň a nedokázal mě plně vtáhnout do svého děje. V podstatě mi bylo jedno jak to celé dopadne. Začátek je nadějný. Snaha dostat se na školu a školní výcvik je tím nejlepším co mi tento příběh nabídnul. Ale jakmile dojde k válkám, tak se začne zbytečně natahovat a jsou v něm patrná hluchá místa. Postavy neprojdou žádným vývojem. Rin se stále chová jako nějaký puberťák, nezmění jí ani válka a když, tak ještě k horšímu. Postrádala jsem nějaký prvek překvapení, zvrat v příběhu nebo nějaké tajemství. Z velké časti je děj velmi předvídatelný a tím pádem také nudný. Nemohu dát víc než 3,5 a na další putování se již určitě nevydám. Audiokniha je načtena slušně a načetla ji paní Tereza Dočkalová.


Vilma_de_Bilna
21.02.2024 4 z 5

Škoda, že neostal celý dej v škole, to by som knihe dala 5 hviezdičiek.

virgo_books
08.02.2024 4 z 5

Tahle kniha ve mně zanechala dost smíšené pocity. Hned ze začátku mě vtáhla, ale pak to začalo upadat, když se hlavní hrdinka dostala na akademii.

Rin je pro mě dost zvláštní hrdinka, kterou si ne každý oblíbí. Já jsem si k ní vytvořila takový neutrální vztah, ale byla jsem ráda za její přátelství a vazby s ostatními postavami.

Nedá se říct, že by tam byla romantická linka, ale i tak jsem si dynamiku mezi hrdiny užila. A doufám, že něco víc bude v dalším díle.

I když se ocitáme na válečné akademii, tak se zde řeší intriky, bohové, rozdíly mezi vrstvami a národy a nadpřirozené síly. Navíc všechno doprovází drogy.

Poslední část byla asi nejzajímavější, ale taky dost temná a ne každý ji asi dokáže strávit. Pro mě tady zase začal příběh nabírat na rychlosti a potom přišel konec, který mě hodně nalákal na další díl.

Není to úplně taková ta klasická fantasy, kterou normálně čtu, ale i tak jsem si ji užila.

Za knihu děkuji nakladatelství Host.

eliska9256
07.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla skvělá kniha! Musím říct, že smekám před autorkou. Hltala jsem příběh až tak moc, že jsem skoro zapomínala spát. Svět byl skvěle vybudovaný, všemu jsem naprosto věřila, skoro jako by to byla skutečnost, ať už když byly na akademii nebo i ty špatné zážitky jako pozdější válka. Moc se mi líbilo, jak se vlastně hlavní hrdinka hledala, a ano občas byla na můj vkus dost ukvapená, ale i přesto jsem s ní požívala úplně vše se zatajeným dechem. Moc se mi líbilo propojení hlavních hrdinů a bohů. Tento nápad mě nadchl hned, jak jsem se o této knize dozvěděla, ale nevěděla jsem, jestli to autorka dokáže pojmout zajímavě. A dokázala, více než to.

Paris131
03.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Dlouho mě od čtení téhle knihy odrazovala tloušťka a možná i to, že se kniha označuje jako YA fantasy. Neříkám, že je to špatný "žánr" jen mi poslední dobou takřka vše přijde na jedno brdo a většina titulů jsou spíše romantické dívčí romány s větší/menší dávkou fantazie. Maková válka mi nepřijde jako YA, je to spíše vysoká fantasy a ke všemu brutálně hrdinská. Proto nechápu, jak to někdo může přirovnávat k Nikdynoci nebo Devátému spolku? To jsou oproti tomu pohádky, v klasickém YA hávu. Makové války bych spíše přirovnala k Písni krve, možná GOT.
Za mě naprosto paráda! Už dávno mě tak nepohltil nějaký příběh... Hrdinka Rin mi byla sympatická, už jen proto, že měla s každým problém. :D Co mě mrzí, jsou smrti určitých postav, protože jsem byla zvědavá na vývoj mezi nimi a Rin.
No, zdá se, že kniha nemá žádné mínusy, ale jako občas mi přišlo, že bylo něco urychleno... Byly tam části, které si zasloužily rozepsat. Možná bych trochu ubrala strategie (té tam bylo na můj vkus až příliš) a víc bych rozepsala jiné části.
No, ale i tak se mi to skvěle četlo a poslední část byla teda pořádná jízda, nemohla jsem se od stránek odtrhnout. Jdu na další díl a osobně doufám, že by se to přeci jen mohlo podobat GOT - postavy, které umřely, znovu dostanou svou šanci.

PosPol
02.02.2024 5 z 5

"Udělali si z toho hru. Vyhazovali mimina do vduchu a zkoušeli je rozetnout vejpůl, než dopadnou na zem. Pořádali soutěže v tom, kolik stihnou za hodinu pochytat a setnout civilistů. Soupeřili mezi sebou, kdo nejrychleji navrší pyramidu z mrtvol."

Rin jako válečná sirota má asi takovou hodnotu, jako homosexuální kohout. Čeká ji buď bordel, ulice, nebo manžel, který se uráčí vybrat si ji. S tím se však svéhlavá dívka nemíní smířit a tak se s obrovskou dávkou dřiny a špetkou štěstí dostane ke zkouškám, které jí mohou nabídnout únik z bídy. Když přijede celá natěšená na akademii, čeká ji akorát nepřátelské, nepřehledné město a lidé, kteří jí bytostně opovrhují a někteří zcela zjevně nenávidí.

U tygřích cecků, tohle byla brutální jízda! Rin má dar znepřátelit si každého jen co otevře hubu. Je hloupá, ukvapená, má až chorobnou hrdost, problém s autoritami a především je plná nenávisti. A přesto jsem si jí oblíbila, protože jsem měla pochopení po tom, co si musela prožít. Maková válka je plná asijské mytologie a není to "typické evropské" fantasy.

Zatímco první třetinu sledujeme neuvěřitelnou píli a ambice Rin, která je ochotna pro úspěch udělat cokoliv, seznamujeme se s božstvem a sjíždíme se na vlně různých látek s mistrem Ťiangem, vzápětí nastává zvrat a Rin je nucena vojenskou teorii přeměnit v praxi. Příběh je skvělý od začátku do konce, především odkaz na nankingský masakr, o kterém se mladá autorka rozhodla vyprávět formou fikce, podobně jako zakomponovala čínsko-japonskou válku.

Maková válka rozhodně není pro každého. Je náročná na uchopení, přeci jen asijská mentalita je od té naší odlišná. Je zde spousta duchovna a filosofie a stejnou měrou odporné násilí, které ale nemá opodstatnění a to jej činí ještě zavrženíhodnějším! Postavy nejsou černobílé a dost často se chovají zcela iracionálně, což je ale dělá uvěřitelnějšími. Konec? Totálně mě posadil na prdel, protože žádný takový obvyklý happy-end či závěr psaný ke spokojenosti čtenáře se jaksi nekonal. Nemůžu hodnotit jinak než 5/5 a rozhodně se těším na další díl.

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

Selfinka
18.01.2024 4 z 5

Wow, co jsem to právě dočetla? Od knihy jsem neměla žádná očekávání, původně jsem se do ní ani nechtěla pouštět, odradila mě tloušťka a popravdě i některé horší recenze. Naštěstí, mi padla do oka jako audiokniha a díky za to!
Na začátku jsme si myslela, že to bude hrozně klišé, jednoduchý děj, ubohá sirota, chce se dostat na nejprestižnější školu, na které je všechno těžké bla bla bla... Ale děj tak ubíhal a byl natolik poutavý, že jsem nedokázala přestat.
Druhá a třetí část jsou pravda trochu náročnější, pro někoho nemusí být prostředí války tolik zajímavé, ale mě to bavilo, bitvy, poznávání tajů šamanství a bohů a závěr mě vcelku překvapil.
Co se týče postav, ano hlavní postava Rin byla svými některými názory a postoji otravná, náladová malá holka, nerozhodná. Nicméně je tu i spousta vedlejších postav, které jsem si oblíbila - Kitáj, Ťiang, Ne-ča a ve své podstatě i celá ta zvláštní banda cch'-kche.

Mojepočteníčko
10.01.2024 4 z 5

Rin je válečnou sirotou, dívkou bez budoucnosti, žijící velmi skromně v rodině Fangových, která se jí po válce ujala.

Fangovi mají obchod se vším možným. Doslova. Rin pomáhá s prodejem, přesto je vnímána jako krk navíc. Ženich, starý, movitý obchodní kontrolor se tedy víc než hodí.

Rin se však svému osudu hodlá vzepřít. Po mnoha nocích tvrdého studia složí zkoušky a je přijata na prestižní vojenskou školu - Sinegard...

Tohle není jenom knížka o statečné, silné a bystré dívce s obrovskou vůlí a touhou změnit svůj život. Je to kus čínských dějin a věřte, že budete hledat další a další informace dokud se příběhem nenasytíte docela. Jako celek je perfektní, napínavý, magický, úchvatný, syrový, krvavý i drsný. Zamilovala jsem se...

Na druhý díl (Dračí republika) už se moc těším. Avšak pravdou je, že si od Rin potřebuju teď na chvíli odpočinout. Občas mi její bažení po síle a moci přišlo tak strašně sobecké a nenasytné. Nepoznávala jsem ji, i když je mi jasné, že ji sled událostí změnit musel. Někdy možná až příliš rychle.

Líbilo a doporučuji :)

LenkaPet
30.12.2023 5 z 5

Super kniha. Četla jsem jí dlouho, odkládala, ale několik posledních kapitol za to stálo. Říkala jsem si, že další díl už si nekoupím, ale změnila jsem názor, i když po přečtení hodnocení asi až později. Jediné co prostě nezvládám jsou názvy a jména, ale to k tomu prostě patří, logicky .

Iva095
05.12.2023 5 z 5

Brutální ale zároveň geniální fantasy.

Bylo tam pár kapitol, které mě moc nebavili, ale bylo jich hodně málo.
Těším se na pokračování.

"Válka nerozhoduje o tom, kdo má pravdu. Válka rozhoduje o tom, kdo přežije."

kurama45
05.12.2023 3 z 5

Maková válka je fajn predel medzi fantasy pre mládež a dospelých. Začalo to ako výbuch sopky, ale ku koncu už láva trochu tuhla a dej pokrivkával. Nakoniec ale nasledovalo ucelené a dostatočne silné zakončenie. Na druhú stranu musím povedať, že povesť temnej a hlbokej fantasy, ktorá čitateľa rozkúskuje knihe jednoznačne neprospieva.
Drsné scény ma zas tak veľmi nezasiahli, lebo len zriedka boli popisované skrz jednotlivé ľudské osudy, skôr sa tu narábalo s celými masami bezmenných jedincov.
Ale Rinin často iracionálny a nezvládnutý hnev ako hlavná hybná sila je vážne uveriteľný, rovnako ako jej pragmatické „riešenie ženskej otázky“.
Dám šancu aj druhej časti, ale zas tak mi žily netrhá, aby som sa do nej pustila hneď teraz okamžite. Na záver autorke ďakujem, že ma ušetrila milostného trojuholníka a trápnych ľúbostných pletiek vôbec.

eliska2669
05.11.2023 3 z 5

Četla jsem v angličtině, takže si nejsem jistá, jestli jsem všechno pochytila správně. A už je to nějaký čas zpátky. Ale mám z toho takový... Hodně rozporuplný pocit. Depresivní šeď. Hrdinka, do které se nelze téměř vcítit. Hodně postav a měnící se prostředí. Ničení. Ale nepamatuju si nic moc konkrétního. Docela trvalo se tím prokousat.

MalýŘádek
23.10.2023 4 z 5

(SPOILER) YA protagonista nasazen do klasické Válečné/Magické školy během alternativního převyprávění asijské historie.
Opravdu moc se mi líbí autorčina práce s bohy, šamanstvím a závislostí. Alternativní a poupravená historie je zajímavý námět, který si můžete přirovnat s reálnými činy z dané oblasti děje.

Nicméně je zde přehršel zbytečných postav, které jsou popisovány, jakoby se jednalo o postavy sekundární a nakonec z nich nic není. Jsou prostě tam.. přidají nějaký menší, zbytečný detail k světu a zmizí.

Hlavní postava je.. otřesná. Její mentální gymnastika je opravdu hodna potlesku. Její rozhodování postupem času klesne na takovou úroveň, která vyhýbá rozumnému chápání. Ano.. Rin není rozumná, ale jediné co táhne její rozhodnutí je Plot a genocida.

V neposlední řadě se chci dotknout překladu. Překlad je.. lehce problematický. Hlavně tedy v první a druhé části knihy, kde spousta postav užívá nespisovnou mluvu, nadávky, které mě osobně opravdu vytrhly z děje. Není to tím, že bych byl nějaký svatý a vadila mi vulgarita, ale tím, že je to užíváno u postav, které nemají k tomuto chování či stylu mluvy žádné předpoklady.
Podobný problém je i v anglickém jazyce, kde ale není tak moc znatelný.

Lehce se bojím druhého dílu. Ani ne kvůli ději, ale kvůli tomu, že hlavní postavu opravdu začínám skoro, až nesnášet.

cestina_s_linus
18.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Zamilovala jsem se do fantasy titulů, které jsou buď zasazeny do asijského prostředí, nebo čerpají z jejich mytologie. To není tento případ. S knihou jsem lehce bojovala. Dokud se Rin nedostala do akademie, tak jsem s ní dokázala soucítit a zajímalo mě, jestli zkoušky složí. Asi od poloviny knížky jsem doufala, že jí někdo prokáže laskavost a zabije ji... Válka není zajímavá. Pouze jeden masakr mnou otřásl, ale to proto, že momentálně sleduji tu kalamitu s Izraelem a jsem “citlivější. A ten konec? Za mě kapku “odfláklé.
Rin - jako postava nefunguje. Její chování neodpovídá jejímu věku a tomu, co se učila. Taková druhá Arila (to jsme totiž potřebovali).
Vulgarity - trapné, hloupé a často užity totálně nevhodně.
Ťiang - kdyby nebyl fetkou, tak by mi připomínal asijskou verzi Halta.

6493
04.10.2023 5 z 5

Geniální, hrůzné a boží! Na začátku jsem byla nadšená, po kapitole 21 jsem si musela dát den volna, na konci knihy se nemůžu dočkat dalšího dílu. Skvělá práce od Kuang.

Katelienes
10.09.2023 5 z 5

Skvělá temná fantasy, které snad ani nic nechybělo. Pohlcena příběhem jsem knihu přečetla neskutečně rychle a teď jen musíme doufat že pokračování bude v brzké době (neboť nutně potřebuju vědět jak to celé dopadne!).
Určitě za sebe doporučuji.

baru_lienka
09.09.2023 5 z 5

Uff, přiznávám se, že uspořádat si myšlenky po Makové válce mi dalo pěkně zabrat, protože něco tak úžasně neskutečného a zvráceného jsem už dlouho nečetla. Rinina lidská duše se zmítala sem tam mezi světem smrtelníků a božskými silami a najednou jsem byla na konci knihy. Pak jsem se hnedka vrhla na Google a hledala jsem o opiových válkách všechno možné. A že jsem toho našla - pak mi někdo říkejte, že fantasy knihy nemají žádnou přidanou hodnotu.

nonameperson04
31.08.2023 5 z 5

Skvěle napsaná brutální fantasy. R. F. Kuang prostě válí. Každopádně nic pro slabé žaludky.

Kacka999
04.08.2023 4 z 5

Od této knížky jsem měla hodně velké očekávání. Vzhledem k tomu, že v mém okolí byla velmi vychvalována, jsem se na ni opravdu těšila. Nebylo to vůbec špatné. Někdy jsem nemohla přestat číst a někdy se to zase táhlo. Každopádně jsem spokojená a těším se na další díl. Doporučuji si přečíst :)

Štítky knihy

smrt bohové šamani fantasy opium Fénix

Autorovy další knížky

R. F. Kuang (p)
americká, 1996
2022  82%Maková válka
2023  79%Dračí republika
2024  85%Babylon
2024  %Spalující bůh

Kniha Maková válka je v

Právě čtených9x
Přečtených327x
Čtenářské výzvě60x
Doporučených23x
Knihotéce218x
Chystám se číst364x
Chci si koupit96x
dalších seznamech4x