Fredrik Backman

švédská, 1981

Diskuze (18)

Přidat příspěvek

Doubravka1975
13.08.2023

I když mi Životní terno vůbec nesedlo a čeká mě ke čtení série Medvědín, přidávám autora do oblíbených. Začátky teda těžkopádné, celé zamotané. Postavy většinou nesympatické a na ranu, ale nakonec jsou z toho úžasné srdcervoucí příběhy, u kterých se budete smát a brečet zároveň. Na hlášky a životní moudra jsem si pořídila zvlášť sešitek

M.anon
27.04.2023

Za mě naprosto skvělý autor. Přestože píše knihy o běžných nudných věcech, v jeho podání to člověka vážně zaujme a dostane. Teda tak to mám aspoň já.


JancaMia
08.08.2021

Smekám před jeho spisovatelským umem, city, psychika a humor s nadhledem i přes ty tragické osudy hrdinů . Novodobá poetika v kontrastu s třeskutým humorem u kterého si říkáte "a jo, vlastně to takhle chodí " . Těším se až budu mít v knihovničce všechny jeho díla kompletní. Zatím mám dvě a na další se třesu jako moje děti na ruské bonbony miška kosolapyj a veveruška + červený mák, kara-kum, lešina .

Péťa1950
26.07.2021

Pro mne nový autor, zatím jsem četla jen dvě jeho knížky a obě mě zaujaly především citlivostí ke vztahům mezi lidmi a jejich psychice. Vše s nadhledem a zvláštním humorem. Budu hledat další jeho knihy.

Faila
21.12.2020

Každá Backmanova kniha mě uchvátí a okouzlí, ačkoliv každá trochu jiným způsobem. Bez ohledu na téma či postavy jsou všechna jeho díla neuvěřitelně lidská a srdečná. Tragické a nesmírně bolestivé momenty vyvažuje lehkým a sympatickým humorem a především pak nadějí a vírou v dobro. Jeho knihy mi vždy dodají naději, že vše dobře dopadne, že dobrých lidí je více a ti "špatní" nikdy nejsou tak zlí, jak si myslíme. Že i jedno laskavé slovo nebo malý dobrý skutek mohou hodně změnit - a má smysl se o ně pokoušet. Postavy v Backmanových knihách jsou velmi autentické a autor neustále dokazuje, jak dobře rozumí lidské mysli a duši. Jeho knihy mě vždy dokáží rozbrečet, nahlas rozesmát a po dočtení zůstává neskutečně hřejivý pocit.

EvikU.
01.09.2020

Tak dnes nastal čas napsat komentář k tomuto autorovi. Dnes ráno jsem dočetla jeho 4 knihu. Každá jeho kniha mne baví víc a víc. Možná je to jen tím, že je autor jen o rok mladší. Nebo mám prostě v roce 2020 ten správný čas na Backmana. Ale já na něj náhodou přišla na jaře a od té doby se pídím po všech jeho knihách. Musím si je přečíst. Sednou mi jak zadek na nočník. Až se mi tomu nechce věřit. Vždy mě jeho knihy donutí přemýšlet nad životem. Ale chápu, že ne každému asi sedne. Pro mě to je objev roku 2020 a jsem za to vděčná. Díky moc pane Fredriku Backmane!

parkur
09.06.2020

Autora jsem objevil včera, potřeboval jsem si oddechnout od napětí kdy jsem zhltal serii Joona Liny od Lars Keplerů. Začal jsem včera večer číst Oveho, mám fakt štěstí,že jsem pana Fredrika objevil. Ani nevím jak a jsem v půlce této nádherné, velmi lidsky a jednoduše psané knize. Občas ji musím položit a procítit si konkretni kapitolu, třeba i smutek. Nebo se bezděčně usmívam. Je to velká parada umět psat takové knihy, děkuji pane Backmane. Určitě s Vámi tak brzy neskončím a věřím, že mi to bude jen a jen ku prospěchu. ????

Ales.BD
27.04.2020

Napsal Oveho. Babička už se tak nepovedla. Trochu se vrátil s Britt-Marií. Pak se ztratil v poušti vlastní dokonalosti. Od té doby posílá do světa generické emocionální smršti všem plačkám pro smutné potěšení.

Ella_85
03.10.2019

Mam vsechny jeho knihy, uz kniha Muz jmenem Ove si me ziskala a ja se vzdycky tesila na dalsi. Backman pise tak opravdove, ze mate pocit, ze stojite vedle hrdinu knihy a prozivate to vsechno s nimi. Muj nazor, ktery menit nebudu :-)

hermína14
22.07.2019

Píše tak citlivě a empaticky. To, co si postavy myslí, je TAK objevně prosté:). Není to nakonec žena?? Nebo muže tak podceňujeme? A nebo je odškatulkováno!? Sláva..a děkujeme!

Lauralex
03.02.2019

Fredrik je novodobý zázrak. Stalo se to, dokázala jsem to, respektive on to dokázal, vyhovět mému humoru a ještě mi poskytnout neskutečně příjemný zážitek ze čtení. Říkám tomu Backmanovské kouzlo. Když se spojí inteligentní, lidský a kvalitní humor s prvky jemnosti, laskavosti, srdečnosti a dojetí, to umí jen on. Vždycky mi hodí záchranné lano, když je třeba.

ranostaj
11.10.2018

Bohužel, nerad se opakuji, ale musím souhlasit ...
Knihy plné lidskosti a milého humoru ...
A každá je jiná ... Ove mne srazil na kolena životními liniemi stejnými jako můj život ...
Babička pozdravuje ukazuje lidskost a svět fantazie dítěte ... Medvědín na pozadí sportu složitost lidských povah ... Cesta domů popisuje neuvěřitelně krásně vztah dědy a vnuka a pocity dědy, který ví, že se něco děje s jeho hlavou ...
RADOST číst každou knihu ...

gladya
10.09.2018

Mám pocit, že jsou vlasně 3 Backmanové.

Autor Oveho, Babičky a Britt- Marie je jeden,

Každý den.. a Co by měl vědět můj syn je druhý

Knížky o Medvědímu třetí.

A nebo je jeden? Ten, jehož knížky jsou plné lidskosti a pochopení? Nevím, třeba je v reálném životě pan Backman kombinací toho nejhoršího z Oveho a Britt-Marie a členů "Skupiny", bez té světlé stránky ;-).
Ale jak jsem psala do jednoho z komentářů, z knížek čichám čichám člověčinu.

GaleW
15.07.2018

Pane Backmane, já vás prostě miluju. Od prvních stránek Muže jménem Ove s každou další knížkou víc a víc, pokud je to vůbec možné. Vždycky když vyjde vaše nová knížka, vystavím si jí dopředu v knihovně a opravdu si hýčkám moment, kdy si jí vezmu k přečtení, protože vím, že od té chvíle mě čekají ty nejkrásnější a zároveň i nejsmutnější knižní chvíle. Vy prostě UMÍTE!!!

Manyna
19.06.2018

Backman nemůže sednout každému, protože on prostě takový je. Já jeho knížky zbožňuju, jsou plné lidské pravdy, bolesti, smíchu a především nad nimi budete ještě dlouho přemýšlet. Možná někomu změní v mnoha ohledech pohled na svět.

Mermaida
27.09.2016

Fredrik prostě umí! Nebyla bych super hrdina, kdybych nepřiznala, že u všech třech (Babička, Ove, Britt-Marie) jeho knih jsem brečela! Ale přesto se za to ve svém dospělém věku nestydím! U jeho knih nejde zadržet emoce, nelze si postavy a hrdiny neoblíbit a pak s nimi příběh neprožívat. Umí být vtipný, přímočarý, vykreslí postavy tak, že se do nich vžijete a prožíváte jejich příběh s nimi.
Jeho příběhy jsou takové pohádkové, ale přitom jsou pro dospělé. Na žádné stránce se nenudíte. A ačkoliv se to někdy tak ze začátku nejeví, po sléze si postavy Backmanových příběhů zamilujete. Jako třeba Oveho nebo Britt-Marii, tu co nikdy nikoho nekritizuje. :-)
Zajímavé je, že ve všech třech knihách se setkáváme se smrtí, a pokáždé úplně jinak. A přesto je tohle téma propracované a reálné, jako by nešlo o slova vytištěná na papíře a vložená do knihy..
A nutno podotknout, že dosud jsem neměla fotbal ráda, ale po přečtení "Tady byla Britt-Marie", je fotbal něco pohádkového, něco co milovat prostě musíte. Protože, tak to prostě je! A každý potřebuje mít svého superhrdinu - ať se Vám to líbí nebo ne! :-)

Knihy od Frederika Vás vtáhnout a nepustí. Chytnou Vás za srdce!
Už teď s nedočkavostí čekám na další "úžasné" dílo z pera Fredrikova. Doufám, že ne nadarmo!

*Připsáno po dočtení Medvědína - do teď jsem myslela, že Babičku nic nepředčí, ale pletla jsem se! "Pane Backmane - smekám!" Hokej je pro mě sport, který semnou ani nehne, ale tahle kniha mnou hla tak, že to neumím ani správně popsat. Neskutečně dojemné a bravurní dílo!

MarketV
30.08.2016

Zatím čtu třetí knihu - Oveho a musím říct, že knihy mají jedno společné. Zajímavého hlavního hrdinu (nebo ze zpočátku spíše antihrdinu), který je vždycky tak trochu sociálně nekompetentní a v jeho okolí žijí dosti zajímavé postavičky, se kterými se hlavní postava musí nějak sžít. Tyto příhody ze sousedství, sžívání se s ostatními lidmi i když jste zrovna trochu mimo ten hlavní proud jsou nesmírně zajímavé a vykreslují pěkně mezilidské vztahy. Na Backmanových knihách se mi líbí jeho humor, ale i neprvoplánové zamyšlení se nad vztahy, stářím a smrtí a to vše s jeho typickou lehkostí a bez zbytečného sentimentu.

IvetB
26.05.2016

Backmanovy knihy jsou propracované, vtipné, nádherně sentimentální a... lidské. Zanechají ve vás nesmazatelnou stopu.