tonysojka Online tonysojka oblíbené citáty

☰ menu

Chuť jablka není ani v jablku samém - jablko samo neobsahuje chuť -, ani v ústech toho, kdo je jí. Vyžaduje kontakt obou. Podobně je to s knihou, se sbírkou knih, s knihovnou. Vždyť co je kniha? Kniha je fyzický předmět ve světě fyzických předmětů. Je to soubor mrtvých symbolů. A potom přijde ten správný čtenář a slova - či spíše poezie za slovy, neboť slova sama jsou pouhé symboly - náhle oživnou a máme vzkříšení slova.
Jorge Luis Borges

Rozdíl mezi životními pocity člověka ve dvaceti a ve čtyřiceti letech je naprosto jasný: ten první má před sebou život, ten druhý smrt. Je to tak jednoduché. A přece to ve dvaceti letech skoro nikdo nechápe.
Jan Zábrana

Záleží na tom, zda si člověk nevčítá do textu nesprávné city.
Virginia Woolf

A její argumenty, že duševně krním, jsou směšné. Že nečtu noviny a nezajímá mě, na kterém konci světa si nějaká nula uprdla, že nechodím do kina na stupidní americké braky, že se nedívám na karcinogenní televizi, že neposlouchám ty kleštěnce v rádiu, že odmítám obdivovat hromadu písku nebo tele v láku jako umělecké dílo, že nečtu současnou literaturu, která mě děsí stejně jako rakovina prostaty, že mi přijde zbytečné mít na každou volovinu názor, že radši opravím hajzl, který nesplachuje, než abych poslouchal žvásty o postmoderní globální civilizaci, že desetiminutový rozhovor s Fialou je mi stokrát milejší než semestr o funkcionalismu, že se nikam netlačím a nederu ... Jestli tohle představuje duchovní rozvoj, tak ano, přiznávám, že krním. A rozhodně chci v tom krnění pokračovat. (Deník kastelána)
Evžen Boček

Po Denisčině prásknutí dveřmi se paní Tichá zeptala, co je waldorfská škola. Josef jí vysvětlil, že se jedná o školu, kde státem posvěcená anarchie dosáhla takového stupně, že její absolventi se po osmileté docházce stěží zvládnou podepsat tiskacím písmem bez vyplazeného jazyka. (Poslední aristokratka)
Evžen Boček

Umění ženy spočívá v tom, že si umí vybrat muže, který si ji vybere.
Graham Greene

Když si nejsme něčím jisti, znamená to, že přemýšlíme.“
Graham Greene

V Česku není možné strávit dvě hodiny v hospodě, ať už na vesnici nebo v Praze, aby se tam nepomlouvalo. Mně to jde poněkud na nervy a nezajímá mě to.
Karel Schwarzenberg

Já si myslím, že ani na Západě neexistuje nějaká univerzální pravda. Ta je vždy jen v transcendentu. Pravda není nikde na této planetě.
Karel Schwarzenberg

,,Ženy jsou na světě proto, abychom je milovali, ne proto, abychom jim rozuměli.''
Oscar Wilde

Dovolte, abych pověděl, že není žena nejkrásnějším tvorem stvoření: je jím stárnoucí muž anebo stařec, vydaří-li se.“
Pavel Eisner

Může se stát, že jazyková kultura národa pokulhává za jeho jazykem. To je případ váš, vy lidé čeští. Máte v rukou stradivárky, a hrajete na nich jako šumaři.
Pavel Eisner

Jazyk je skříňka Pandořina, napěchovaná dary dobrými i nedobrými. Umožňuje myslet i nemyslet, hořet ohnivým keřem ducha i blbnout.
Pavel Eisner

"V každém věku si lidé koření trpký pokrm svého života jinými idejemi, aby ho mohli trávit ještě hůř." Čtyřicet dnů
Franz Werfel

„Žízeň je nejjistější důkaz, že musí existovat voda.“
Franz Werfel

Ti, kteří dokážou i v nestabilní společnosti založit rodinu, zachovat manželskou věrnost, zplodit a dobře vychovat děti a postarat se o staré rodiče, asi opravdu mohou být na co hrdí.
Tomáš Halík

V lásce jsme nejvíce sami sebou. V lásce jsme lidští, nejvíce lidští.
Tomáš Halík

Vyvětrat Hrad od zápachu nikotinu, kořalky, lží, vulgarit a hulvátství může jen člověk, který má vnitřní noblesu. (o Zemanovi)
Tomáš Halík

Žijeme v kultuře netrpělivosti.
Tomáš Halík

Občas s nadsázkou říkám, že startem globalizace byla Ježíšova věta "Jděte do celého světa a učte všechny národy."
Tomáš Halík

Je to klasický humbuk českých médií, která si ve věci náboženství pletou kardinála s kardiakem a jehovisty s jezuity.
Tomáš Halík

Co ještě včera chápalo společenské vědomí jako neslušné, to dnes běžně omlouvá, aby to zítra zřejmě přijímalo jako přirozené a pozítří možná dokonce jako příklad slušnosti.
Václav Havel

Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.
Václav Havel

To, co nás (v Česku) obklopuje, není „ateismus“, ale spíš naprostá nevzdělanost v této oblasti, která je semeništěm předsudků, intolerance a naprosté nepřipravenosti orientovat se v jedné z velmi důležitých oblastí současného světa.
Tomáš Halík

Mrtví se od nás vzdalují, a tak zvolna přestáváme rozeznávat jejich podobu. (Poslední stupeň důvěrnosti)
Ivan Klíma

Dar může být projevem lásky, úcty, účasti, nebo také výkupným za nedostatek lásky, úcty a účasti. (Poslední stupeň důvěrnosti)
Ivan Klíma

Cizoložství, je vlastně krádež, uchvácení cizího těla. V takových chvílích téměř každá žena vyzrazuje nejskrytější tajemství svého manžela, jenž jej olupuje o to nejlidštější tajemství jeho síly nebo jeho sladkosti.
Stefan Zweig

Ctnost a pověst dívčí je drahý diamant; nesmí však jako tento do ohně se dát, sic se rozplyne.
Jan Neruda

Básnění je líčená duševní choroba.
Jan Neruda

Žijeme ve světě prázdných slov. (Poslední stupeň důvěrnosti)
Ivan Klíma

On jediný dokázal dětem říci, že na světě je smrt, a nevylekal je. (O Janu Karafiátovi v předmluvě k Broučkům v roce 1967)
Jan Skácel

Mnoho lidí se domnívá, že moravská hymna je píseň Moravo, Moravo, Moravěnko milá. Není to pravda. Moravská hymna je mnohem krásnější, velebnější a je všelidská. Není národa na světě, který by měl tak inteligentní hymnu jako my, Moravané, kteří na rozdíl například od Slováků národ nejsme. A přece jen málo obyvatelů zeměkoule moravskou hymnu zná. Dokonce ani všichni Moravci ne. Já ji znám a zpívám si ji velice často a s úctou. Hymnu líbezné země Moravské (která není zemí) nezahraje ani ta nejznamenitější kapela na světě. Nedokáže to. Protože moravská hymna je - ticho. Řeknu vám to naplno. Moravská hymna je pauza. Pauza mezi Kde domov můj a Nad Tatrou sa blýska.
Jan Skácel

Něco nemůže "nebýt tak úplně pravda". Buď to pravda je, anebo není. Buď je něco skutečné, nebo to není vůbec. - Žena v okně
Daniel Mallory

Nemůžeš si pořád rozbíjet hlavu o realitu, a tvrdit, že tam není. - Žena v okně
Daniel Mallory

Svět je nádherné místo. Nezapomeň na to. A nenech si to proklouznout. - Žena v okně
Daniel Mallory

Už někoho z vás napadlo, že přibližně v době, kdy se z povědomí lidí vytratil pojem zvaný DUŠE, se objevil Freud a představil místo něj EGO? Tomu říkám načasování! Copak se ten nesvéprávný trouba neobtěžoval chvíli zapřemýšlet? Osobně se domnívám, že lidé toho tolik nažvaní o svém egu jen a jen ze strachu, že nemají žádnou duši!
Mary Ann Shaffer

Každý muž, který podvádí v kartách, spí s holkáma, přepadává banky, opíjí se a toulá se, jen hledá pravdu!
William Saroyan

Co je dobrého a špatného ve světě? Svět jako svět je dobrý, téměř všechno ostatní je špatné. Tohle je ta veliká pravda úžasného příběhu stvoření, kterou lidé buď pochopí, nebo zahynou. Na počátku bylo všechno dobré (a ne na konci, jak říkají pokrokáři), prapůvodní síly, jako existence, energie a život, jsou dobré svou podstatou. Život jako život nemůže být zlý, i když se dá zkazit. Mužství a ženství je dobré, přestože muži i ženy dokáží být naprosto otravní. Všechno lze zneužít! Z máku lze vyrobit drogu, z břízy metlu, z nevinného kamene modlu, a přesto dál platí, že svět vzdává slávu dobročinné rozmanitosti a určitosti všech věcí. I my bychom si měli pochvalovat, když už neumíme chválit, že ve skalách rostou břízy a máky v obilí. Všichni jsme povoláni oceňovat a obdivovat tenhle světový projekt, jako bychom byli účastni té prvotní plánovací komise, která ještě ve tmách připravovala první hvězdný plán. Nevíme, jestli uspěje, ale víme, že tento náš život je velkolepý a překvapivý podnik. Evoluční optimisté sice zapomněli, odkud sami pocházejí, nevědí, kam život směřuje, a přesto vědí, jaký má konec. Existence je zlá. Zvířata se rvou a požírají. A oni trpí strašlivou závratí z moří a hvězd, jako by žili nad propastí vesmíru. Snad by je měsíc na venkově vyléčil. Připomínají jednu dámu, která odmítla pít mléko od špinavé krávy, protože dává přednost mléku z čistého obchodu.
Gilbert Keith Chesterton

Naše nesmrtelnost spočívá v naší nezničitelný touze žít, tak jak chcem my a ne někdo jinej, radši s milionem pochybností, jestli je to dobře, tak jak to chcem, než bez jediný pochybnosti, ale podle představ nějakýho vejtahy. (Zdivočelá země)
Jiří Stránský

Ten, kdo se neustále ujišťuje o tvé důvěře, tě zradí jako první. (No a já, str. 88)
Delphine de Vigan