Wilbur Wilbur komentáře u knih

☰ menu

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Budu již navždy zamilován do příběhu Tří kamarádů, do Robbyho a jeho kořaly, do Remarquea a jeho nadání.

28.09.2018 4 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Irvinga zbožňuji od chvíle, kdy jsem se s ním seznámil skrze Owena Meanyho. Ale ještě předtím zde byla filmová Pravidla s nádherným Michaelem Cainem jako Wilburem Larchem, která se mne citelně dotkla, když mi bylo 20.
"Šance stačí. Nic víc než šanci člověk nikdy nedostane, od první minuty, kdy se narodí."

26.09.2017 4 z 5


Lovec přízraků Lovec přízraků Viktorín Šulc

Pan Markovič je legenda. Knihu jsem četl jedním dechem. Poutavé, šílené, ucelené!

10.02.2017 5 z 5


Zase ona: Zrození Meryl Streep Zase ona: Zrození Meryl Streep Michael Schulman

Musím se přiznat, že o životě Meryl Streep bych pozitivně hodnotil asi každou literaturu, ale myslím si, že kniha je svižná, dynamická, krásně propojená a celistvá. Odpouštím (překladatelce) i dvě zásadní faktické chyby (M.S. se narodila 22.června, nikoliv července; Mandy Patinkin je muž, nikoliv žena, jak je uvedeno na str. 125).

05.02.2017 4 z 5


Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

První setkání s T. Hardym ve mne evokuje cosi mezi Větrnou hůrkou a Tomem Jonesem. K autorovi mne "zavedla" Virginia Woolf. Píše totiž ve svém Deníku, že ho 25. července 1926 navštívila v spisovatelově domě v Dorchesteru. "Dovnitř naklusal pomenší veselý stařík s odulými tvářemi a vesele a věcně nás oslovil, spíš jako by šlo o doktora či advokáta, říkal "Takže tedy -" a tak podobně, když podával ruku. Měl na sobě oblek z hrubé šedé látky a proužkovanou kravatu. Jeho nos jako by měl kloub a konec se ohýbal dolů. Kulatý bezkrevný obličej, oči už trochu vybledlé a poněkud vodnaté, ale celkově působí veselým a energickým dojmem. Choval se nesmírně přívětivě a uvědomoval si své hostitelské povinnosti."

16.12.2014 4 z 5


Výklad snů Výklad snů Sigmund Freud

Místa spojená se životem S. Freuda.
http://wilbur.rajce.idnes.cz/Po_stopach_zakladatele_psychoanalyzy_Sigmund_Freud_a_Pribor%2C_Viden%2C_Londyn/

23.09.2014 4 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Místa spojená s příběhem Christiane a s Dětmi ze ZOO jak jsem je zachytil v září 2012: http://wilbur.rajce.idnes.cz/Wir_Kinder_vom_Bahnhof_ZOO_2012_My_deti_ze_stanice_ZOO_2012/

30.06.2014 5 z 5


Christiane F. – Můj druhý život Christiane F. – Můj druhý život Christiane Vera Felscherinow

Místa spojená s Christiane F. a Dětmi ze stanice ZOO jak jsem je zachytil v roce 2012: http://wilbur.rajce.idnes.cz/Wir_Kinder_vom_Bahnhof_ZOO_2012_My_deti_ze_stanice_ZOO_2012/

30.06.2014 5 z 5


Komunitní a skupinová psychoterapie v české perspektivě Komunitní a skupinová psychoterapie v české perspektivě Jiří Růžička

Velice zajímavá a přínosná, byť pro mne místy náročná a hůře uchopitelná kniha. Je to ale ucelená kolekce o komunitách a skupinách v Čechách a v Československu. Mnoho zajímavých silných myšlenek a citátů. Nejlépe jsem rozuměl Růžičkovi a Zlámanému nejspíš proto, že je znám osobně z přednášek a seminářů. Přínosné dílo. S filosofickým textem se prostě perete a perete a... pak to stojí za to! :)

26.05.2014 4 z 5


Virginia Woolfová Virginia Woolfová Alexandra Harris

Místa v Londýně spojená s Virginii Woolf, místa, kde žila. http://wilbur.rajce.idnes.cz/Virginia_Woolf,_Londyn,_2013

05.01.2014 5 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Působivá, dynamická, úctyhodná kniha, kterou jsem přečetl několikrát, podepsaná samotným Cunninghamem. Jeden z pokladů, které si moc považuji. Když čtu Hodiny, chci být spisovatel, mám příběh, pointu, postavy, zápletku. Když čtu tuto knížku, mám svůj svět plný literatury, lidské tíhy a nadějných životů.
Místa v Londýně spojená s Virginii Woolf, místa, kde žila.
http://wilbur.rajce.idnes.cz/Virginia_Woolf%2C_Londyn%2C_2013/

15.11.2013 5 z 5


Zima v Madridu Zima v Madridu Christopher John Sansom

Strhující román z období poválečného Španělska s překvapivým závěrem. Smutná historie jedné z nejúžasnějších zemí, jaké jsem kdy navštívil.

15.11.2013 4 z 5


Deníky Sylvie Plathové Deníky Sylvie Plathové Sylvia Plath

Kniha, kterou si moc, moc přeju! Silná, osobní, autentická, skutečná. Rád čtu deníky, ještě raději deníky autoru, které mám rád. Jedna z knih, u kterých si přeju, aby neměla konce ...

03.10.2013 5 z 5


Sebevražedná triáda Sebevražedná triáda Ivo Čermák

Jedinečná a poutavá paralela životů a děl tří autorek, rozbor díla i života, analýza faktorů, které mohly vést k sebevraždám všech třech žen - Virginie Woolf, Sylvie Plath a Sarah Kane.

21.04.2013 4 z 5


Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem Joanne Greenberg

Sugestivní, silné, po osmi letech jsem se ke knížce konečně dostal a šlo to rychle. Z Chestnut Lodge již dnes nic není, sanatorium v roce 2009 vyhořelo. Kniha, kterou přečtu brzo opět. Podobná zpověď taky v knize "Střed se hroutí zevnitř" od E. Saks.

02.03.2013 5 z 5


1001 filmů, které musíte vidět, než umřete 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete Steven Jay Schneider

Na tuhle knížku jsem se moc těšil. Bohužel, je pro mne trpkým zklamáním. Jsem u asi dvacátého filmu a našel jsem čtvrtou chybu. Především ohledně ocenění (Oscarů) se tam píšou nepravdy. U filmu "What Ever Happened to Baby Jane?" je dokonce chybná zmínka v obsazení, což považuji za hrubej přešlap. Cena neodpovídá kvalitě, se obávám.

02.09.2011