Virginia Woolfová

Virginia Woolfová https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171786/virginia-woolfova-171786.jpg 4 23 7

Virginia Woolfová patří k literárním ikonám dvacátého století: málokdo měl na vývoj moderní prózy větší vliv než ona. Proč tomu tak je, ukazuje výmluvně přední britská kulturní historička Alexandra Harrisová. Její nové biografii Virginie Woolfové se v anglofonních zemích dostalo nadšeného kritického přijetí i mimořádného čtenářského ohlasu, zejména díky autorčině schopnosti barvitě a srozumitelně vykreslit Woolfové život i dobu a skrze živý detail přiblížit její geniální literární dílo. Těm, kdož Woolfovou neznají, nabízí Alexandra Harrisová čtivý úvod do spisovatelčina díla, znalcům modernistické spisovatelky pak neotřelé a novátorské interpretace jejích velkých děl, založené na důkladné znalosti předmětu. Alexandra Harrisová (1981) vystudovala anglistiku na Oxfordu; v současnosti přednáší na University of Liverpool. Kritická biografie Virginie Woolfové je její druhou knihou; její literárněhistorický debut Romantic Moderns získal řadu ocenění, mj. prestižní cenu The Guardian First Book Award za rok 2010.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Virginia Woolf , 2011


více info...

Přidat komentář

GreenMagritte
24.05.2016 4 z 5

Životopis od Harrisové bych charakterizovala jako „život skrze dílo“. Koho zajímá život Virginie Woolfové, bude možná nemile překvapený stručností životopisu, kdo však chce poznat Virginii Woolfovou jako spisovatelku, bude určitě spokojený. Harrisová se pouští do neotřelých interpretací díla Woolfové, zasazuje je do historického kontextu i životního období maniodepresivitou zmítané spisovatelky. Harrisová pohlíží na spisovatelčiny střídající se psychické stavy jako na součást jejího života a jeden z aspektů promítající se do jejího díla. Díla, které změnilo dějiny literatury svými neobvyklými postupy, zaměřením na vnitřní svět postav, zachycením plynutí času i odlišných vypravěčských rovin, jakož i působením reality na lidské vědomí.

Životopis Virginie Woolfové od Harrisové považuji za příjemný, nezatížený a čtivý. Hodí se pro všechny, kdo dílo Virginie Woolfové znají nebo se s ním teprve chtějí seznámit. Pro někoho bude představovat výchozí bod pro další objevování jejího díla, pro jiné nabídne nové interpretce. Dozajista ale přibližuje Virginii Woolfovou tak, aby se jí nikdo nemusel bát.

Sparkling
20.05.2016 3 z 5

Kniha mi přišla poměrně stručná, čekala jsem, že se dozvím něco víc, než to, co se o Virginii dá zjistit snad i na wikipedii. Dala bych tři hvězdičky, ale čtvrtou musím dát za nádhernou grafickou úpravu Pavla Růta.
Chci se zeptat, nechystají se překlady dalších děl Woolfové, která ještě v češtině nevyšla?


Belatris
15.06.2014 1 z 5

Chvatné, povrchní, špatně pospojované citace - celek mi spíš připomíná rozsáhlou seminární práci, která má před sebou ještě několik sezení a korektur, než bude moci být obstojně přednesena před třídou. Virginia Woolf měla originální, zběsile pronikavé myšlení a nahlížela na věci osobitě. Od schopného životopisce bych čekala, že pojedná látku tak, jak si ta látka sama vyžádá, a když na to nemá (literárně, intelektuálně či jinak), tak to nechá být. Samotné Virginii by se takovýto životopis podle mého nelíbil. Pro mě jedno z nejkrutěji zklamaných očekávání za poslední rok.
Jedině v místech, kde autorka popisuje jednotlivá díla, je znát, že je pečlivou čtenářkou a má k tvorbě V.W. hluboký vztah. Proto by se podle mého spíše hodila pro psaní reflexe tvorby než čistou biografii, kde je přece jen třeba prokázat i umění podat zprávu o všem, co se do díla explicitně nevešlo (život, zvyky atd.).

clouds
06.02.2014 5 z 5

Považuji za hrubé nepochopení věci přirovnávat knihu A. Harrisové k informacím na Wikipedii.
Kniha postihuje mnohem hlubší souvislosti než informativní výčet dat, pokouší se představit Virginii jako ženu provázanou vztahy, jako ženu prodchnutou svým vlastním psaním a pokouší se odlišit také její vlastní vlastní vnímání sebe sama od skutečného obrazu, který z toho nakonec vyplývá. To není tak jednoduché, uvážíme-li, jak složitá to byla duše. To, že kniha není příliš dlouhá nepovažuji za chybu, kdo je poučen a už trochu zná V.W. , tak ví, že soudy Harrisové jsou velmi přesné a dotýkají se skutečně těch nejhlubších vrstev spisovatelčiny povahy . Je to výborná kniha, mě osobně velice potěšila a dávám jí pět hvězdiček.

Alma-Nacida
05.02.2014 3 z 5

Kniha je poněkud strohá, čekala jsem něco víc, nějaký vhled...

Wilbur
05.01.2014 5 z 5

Místa v Londýně spojená s Virginii Woolf, místa, kde žila. http://wilbur.rajce.idnes.cz/Virginia_Woolf,_Londyn,_2013

Atuin
20.11.2013 4 z 5

Kniha neukazuje jen Virginii,ale i svět ve kterém žilla, kterého se dotýkala a který se - ať chtěla či nechtěla - dotýkal jí. Je to lehce podané, netěžkne to, neunavuje a zrcadlí se v tom spousta drobných slov, která pevně svazují autorčin život v celek, v celek střetávájicí se s nelehkými okolnostmi,ale který působí jakkoliv je to zvláštní že je plný síly. A právě tyto dva póly, ony okolnosti, ono až jakoby temné zátiší,a ona síla učinily z Virgine tu Virginii nad kterou slunce jen tak nezapadne.
Sama tato biografie dokázala něco za co zasluhuje obdiv. Dokázala se vydat v ústrety těm kteří po autorce pokukují a přitom svým pronikavým tónem zaujme i ty kteří už autorku znají a dokonce jsem ochotna připustit že dokáže oslovit i čtenáře kteří nehledají literární důvod ale životní cestu člověka.

Autorovy knížky

Alexandra Harris
britská, 1981
2013  80%Virginia Woolfová

Kniha Virginia Woolfová je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst28x
Chci si koupit6x