Výklad snů

Výklad snů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148412/bmid_vyklad-snu-148412.jpg 4 99 17

Vážený čtenáři! Otvíráš knihu, jež byla napsána již téměř před sto lety. Ovšem i po takových letech lze s úspěchem tvrdit, že v mnohém nebylo toto dílo slavného „moravského" psychoanalytika dodnes překonáno. Nemáme však přitom na mysli jakési sexuální excesy, jimiž měšťácká společnost (i za pozdějšího přispění u nás vládnoucích komunistů) zahalila Freudovo olbřímí dílo. Jeho Výklad snů je totiž základní prací vědeckého výzkumu snů a co se týče honu za „pověstnou" sexualitou, pak sexuální symbolice ve snech nevěnuje Freud ani desetinu celé své čtyřsetstránkové práce, přičemž navíc na těchto pouhých třiceti stranách většinou jen cituje jiné autory zabývající se sny. Téměř třetinu svého díla věnoval Freud oblasti „snové práce", v níž mistrně vysvětluje, jak sen mnohdy dochází k „naprostým" nesmyslnostem a jak právě výklad těchto „nesmyslů" velmi napomáhá k tomu, aby snící porozuměl svému snu. Vydání druhé, upravené... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Nová tiskárna Pelhřimov (NTP)
Originální název:

Die Traumdeutung , 1899


více info...

vinnetou500
vinnetou500
dnes 5 z 5

Knihu jsem nepřečetl celou. Poctivě jsem četl zhruba první třetinu, zbylé dvě jsem již spíš prolétl. Odhadem jsem se mohl v součtu dostat tak na polovinu stran. Přeskakoval jsem především pasáže, kde mi některé teorie nedávaly ve srovnání s nynějšími poznatky smysl. Když pak byla teorie podpírána několika sny, ty jsem přeskočil. I tak jsem v knize nalezl mnoho pro mne pozoruhodných myšlenek, které mi nasadily brouka do hlavy. Vysoké hodnocení dávám především z úcty k autorovi. Kdo jsem, abych lékaři, který na základě svých poznatků převrátil hned několik oborů vzhůru nohama, označil jeho dílo jinak než plným počtem?

JankoStirbey
JankoStirbey
25.06.2023 3 z 5

Najviac ma zaujala samotná metodika výkladu snov a autorov pohľad na pôvod snov, dôvody ich vznikania. Inak však zisťujem, že môj záujem o ľudskú dušu sa týmto smerom asi uberať nebude.


jakub2951
jakub2951
10.02.2023 4 z 5

Toto velkolepé téměř sto let staré dílo moravského rodáka Sigmunda Freuda dodnes v mnohém nebylo překonáno. Samozřejmě se Freud musel obejít bez rozsáhlých poznatků např. dnešní neurofyziologie a výzkumů ze spánkových laboratoří vybavených citlivou snímací elektronikou, ale to vůbec neubírá této studii na kvalitě a aktualitě. Pokud by čtenář čekal velký podíl teorie libida, tak se mýlí. To je zde zakomponováno asi v deseti procentech práce. Freud zde prezenetuje i mnohem dřívější snovou literaturu z mnoha kontinentů. Je předložena jeho metoda výkladu snů, teorie splněného přání ve snu, snové zkreslování a změna významu symbolů. Poměrně značně jsou zde analyzovány sny tzv. typické, které snad každý alespoň jednou snil. Dále jsou vysvětleny i intelektuální výkony ve snu, úloha dojmů ze dne před spaním, podíl smyslových vjemů za spánku a také vliv nevědomých pochodů na tvorbě snu.

Dámaskloboukem
Dámaskloboukem
03.05.2022 5 z 5

V nových komentářích jsem nedávno narazila na stať ohledně významu snu. Autorovo sugestivní líčení děsivých nočních můr mě zaujalo.
A to hned ze dvou důvodů.
Z hlediska lidského a taky vědeckého.
Uvědomila jsem si, že ač spánkem stráví člověk +- 50% svého života, odbyli jsme toto téma ve škole REM a non REM fází spánku a jejich změnami v souvislosti s věkem. ( REM je zkratka rapid eyes movement. Pokud pozorujeme spícího člověka, tak opravdu občas začne rychle hýbat očními bulby. V této fázi spánku vznikají sny.)
Z lidského úhlu pohledu - já opravdu ráda spím.
Nenapadá mne moc činností, které provozuji radši než spaní. Jedním z důvodů jsou právě mé 4D sny. Když jsem na louce, tak po chvíli začnu i ve spaní cítit vůni květin, pokud svítí slunce začne mne pálit obličej. Ve snech pozbývám gravitaci, takže je mi neuvěřitelně lehko a ještě je tam nějak víc jasno.
V mých snech se mi prostě líbí.
Překvapuje mě, že to má někdo úplně jinak.
Co na to světový guru psychoanalýzy?
Sigmund Freud se mi velmi špatně četl. Knihu měl přede mnou čtenář, který to zajímavé podtrhl, ale ani to mi nepomohlo. Najednou jsem dala tak maximálně pět stránek a musela jsem knihu odložit a čtení proložit něčím lehčím.
Konečně jsem se tím pracně prokousala, přesto si vůbec nejsem jistá, že jsem obsah pochopila správně.
Freud pracuje s nevědomím, předvědomím, vědomím a uvolňováním myšlenek z nich.
S tím musím souhlasit.
Já k tomu cíleně využívám alfa vlny, což je krátká perioda usínání, kdy vědomí postupně ustupuje předvědomí. Pokud si potřebuji na něco vzpomenout ( sekvence čísel, heslo, mailová adresa, kam jsem dala klíče…) a vím, že tu informaci v mozku mám, jen si ji nedovedu vybavit, tak se na ni intenzivně soustředím při usínaní v alfa vlnách. Není to jednoduché. Opravdu silně, navzdory nastupujícímu spánku, se snažím vybavit si situaci, kdy jsem naposledy držela klíče nebo používala heslo…až mi to naskočí, tak se klidně poddám spaní. Po probuzení to prostě vím. Informace přešla do vědomí.
Freudova teorie snu vychází z myšlenek, které někde v mozku máme, jen jsme je nerozvinuli nebo “správně” neprožili a nevstřebali. Problém nebyl vyřešen. Některými sny si plníme přání, ať vědomá či nevědomá. Úzkostný sen, ze kterého se probudíte, souvisí s fobií, často pocházející z dětství nebo sexuální frustrací.
Pokud ve snu vidíte např. velkou bílou tygřici zavřenou v kleci, snažíte se ji osvobodit, marně a ona pouze smutně kouká… tak to neznamená, jak by se možná dalo čekat, ze v budoucnu pojedete do Afriky s ochránci přírody pomáhat ohroženým druhům…. Ale tygřice představuje někoho silného, blízkého, příjemně známého, pravděpodobně mámu, ta klec je problém nebo nepříjemná životní situace ve které uvízla a zachránce se jí snaží s tímto problémem pomoci, ale nemá k tomu adekvátní prostředky, což vede k frustraci obou…
Sen nemame vnímat jako film, ale jen jako jednotlivé, na sebe nenavazující epizody - symboly.
Freud popřel význam snářů.
Sen není to, co nás čeká do budoucna.
Sen představuje již zažité, jen nějak přetransformované.
S tím musím taky souhlasit.
Známé “nevěstu viděti” = smrt, nefunguje. Já jsem se v bílých svatebních šatech viděla už aspoň desetkrát a pořád naštěstí žiju. Nebožtíci ve snu by měli do třech dnů přinést déšť. To musela lidová tvořivost vymyslet, dokud ještě nebylo takové sucho.

Téma se mi zdá zajímavé.
Tímto přestávám líčit okolí, co se mi v noci zdálo.
Co kdyby někdo z mých posluchačů četl Freudův Výklad snů :)

painthers
painthers
19.01.2021 1 z 5

Ohledně psychoanalýzy pořád balancuju nad tím, jestli je to šarlatánství, nebo ne. Tahle kniha mi v tom moc nepomohla. Dlouhé a rozvláčné čtení, místy s trochu otaznými závěry. Jak píše někdo níže - jedná se o dílo z dob psychologie, kdy tato věda ještě vznikala, dá se jí tedy leccos odpustit. Že bych ale knihu měla komu doporučit, to se bohužel říct nedá. Jsem zvědavá na jiné Freudovo dílo.

tra-my5156
tra-my5156
11.10.2020 2 z 5

I přestože Výklad snů patří do klasické literatury psychoanalýzy, tak to na mě udělalo pramalý dojem. Freud mě pobavil (i přestože jeho snaha rozklíčit především své sny a i sny ostatních mi přišla přehnaná), to ano, ale tato 'humorná' učebnicová knížka o snech zanechala ve mně pocity směšnosti než-li hlubší úvahy. Nicméně, přenesme se na dobu, kdy byla vydána. Jedná se o rok 1899 a tehdy psychologie byla teprve na svém samotném prvopočátku, tudíž v porovnání, jak jsme již dnes pokročili s psychoanalýzou tak hodnocení Výklad Snů je pro mě těžké, když na to koukám skrz pohledu moderního člověka.

LordByron
LordByron
31.07.2020 3 z 5

Zaújmavé a podnetné a na úvahu ,ale nie so všetkým pravdaže súhlasím.

Michal2222
Michal2222
16.11.2019 3 z 5

Velmi úmorné a zbytečně zdlouhavé čtení všech snů a jejich výkladů, kterými chtěl mistr dokázat jím vyzkoumané zákonitosti tvorby snů. Kniha obsahuje několik velmi zajímavých a pochopitelných pravd o snech, se kterými nelze než souhlasit. Jiné jsou již dnešními "vědci" překonané a tudíž neplatné. Bohužel právě ty zajímavé pasáže byly nenápadně vsunuty do textu, čtenář je tedy nucen přečíst knihu celou, aby si z ní mohl odnést to podstatné a stále platné. Kniha také není psána lehkým jazykem, což čtení prodlužuje a kazí pocit radosti z nových poznatků. Avšak stále velmi oceňuji informace, které lze z knihy získat. Ze snů můžeme vyčíst velmi cenné informace o sobě samých, kterých si za bdělého stavu všimneme jen velmi zřídka.

jiri5794
jiri5794
30.10.2019 3 z 5

Jedno z nejhorších děl S.F. Většina knihy je svým přínosem na úrovní výkladu snů z kávové sedliny či tarotových karet. Tři hvězdy za několik zajímavých, empiricky testovatelných myšlenek, které posunuly vnímání lidské psychiky.

DeepSea21
DeepSea21
23.06.2019 5 z 5

Skvělá a zajímavá analýza snů.

angloumene
angloumene
08.10.2016 4 z 5

Na jednu stranu oceňuji autorův přínos. Jako jeden z prvních se vědecky, nezatížen předsudky, snažil zpracovat teorii snění, která není plně rozluštěna ani dnes. Velice zajímavá byla první část knihy spojená s přehledem literatury. Bylo opravdu poučné srovnávat tehdejší přístup k vědě s tím dnešním. V další části už na sebe ale autor začíná kupit hromady předpokladů, platných pouze v určitých situacích a tak je jasné, že jeho teorie zřejmě nebude zcela platná. I tak ale tato kniha nebo alespoň její první část stojí za přečtení.

ziriant
ziriant
21.02.2016 3 z 5

Na jednu stranu si říkám: zajímavé a obohacující čtení.
Na druhou stranu: Potřebují sny výklad? Není to pitva zaživa?

Rockefeller
Rockefeller
07.09.2015

Četl jsem to třikrát, pořád to nechápu. Může mi to někdo vysvětlit?

KarelLíbal
KarelLíbal
07.09.2015 3 z 5

Hej mega kniha

svickop
svickop
27.03.2015 5 z 5

Hlavně nečekejte, že po přečtení této knihy budete umět vykládat sny. V každém případě je to sice trochu složitá, ale velice efektivní cesta k tomu, abyste se seznámili se základy psychoanalýzy - co to je, kdy a jak se to používá a co od toho očekávat. A pak budete vědět, proč ve Zvonokosech hloubkovou analýzou vyléčili lékárníka :-D

Wilbur
Wilbur
23.09.2014 4 z 5

Místa spojená se životem S. Freuda.
http://wilbur.rajce.idnes.cz/Po_stopach_zakladatele_psychoanalyzy_Sigmund_Freud_a_Pribor%2C_Viden%2C_Londyn/

Jíťa
Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

Toto předpokládám nejznámější dílo S. Freuda je spíše souborem všech poznatků a informací o snech, které byly ve Freudově době známé. Ačkoli některé autorovy názory jsou opravdu passé, je zajímavé sledovat, jakým způsobem vědci objevovali to, co dneska už známe. Navíc kniha obsahuje mnoho skutečných příhod, které těžký text oživují a dodávají na zajímavosti.