tonda0 tonda0 komentáře u knih

☰ menu

Šepot v bouři Šepot v bouři Aleš Novotný

Kniha o vztazích. Nejen partnerských, ale i kamarádských a rodinných. Díky a těším se na další knihy. Balzám pro duši, číst tak hezkou češtinou formulované myšlenky a vnitřní svět hrdiny. Čím méně je to kniha o ději, tím víc je to kniha o emocích. Na detektivky je autora škoda :-) . Přimlouvám se, ať píše dál takovéto knihy. Trochu mi styl psaní připomněl mého oblíbeného Hermanna Hesse, který podobným stylem popisoval přírodu. Krása.

30.06.2022 5 z 5


Saudade – Na kole a v kajaku kolem světa Saudade – Na kole a v kajaku kolem světa Matěj Balga

Kniha má velmi rozkolísaná hodnocení a zajímavě rozděluje čtenáře. Jedni ji opěvují, druzí zatracují. Nic uprostřed. Je to asi tím, že je tak jiná od klasických českých cestopisů. Mě tedy opravdu sedla. Miluji takový styl vyprávění. Košaté, rozvité věty které napůl popisují okolí a napůl autorovo nitro, bohatým jazykem. Děkuji za takový styl. Smekám před autorem, že dokázal takto 3 roky putovat a ještě o tom napsat knihu. Občas kapitoly úplně nenavazují a skáče se v ději a místech, ale popsat souvisle celý čas a místa by asi ani nešlo. A závěr? Ať si z toho každý odnese svůj. Zde holt místo jedné tečky na konci jsou tři.

20.09.2021 4 z 5


Tajnosti indické Tajnosti indické Paul Brunton

Od této knihy jsem čekal hodně. Už proto, že se nedá v podstatě nikde sehnat. Dávno je vyprodána a i v antikvariátech nikde neleží. Na bazaru za ni jeden člověk dokonce chtěl 1200,- Kč. Když mi ji půjčil jeden přítel, byl jsem asi pro velká očekávání zklamán. Kniha není špatná, vypráví o autorově putování po Indii a o hledání pravého mudrce. Krásně demonstruje známé "1. Janův 4:1 Milovaní, nevěřte každému vnuknutí, nýbrž zkoumejte duchy, zda jsou z Boha; neboť mnoho falešných proroků vyšlo do světa. ".
Osobně se mi víc líbila kniha Tajnosti Egyptské.

15.11.2013 4 z 5


Tajnosti Egyptské Tajnosti Egyptské Paul Brunton

Mystické vyprávění autorovy cesty po Egyptě, po jeho tajemných i tajných místech a o setkávání s egyptskými fakýri, mystiky a "čaroději". Místy až autora podezdřívám, že si vše přibarvil a ne všemu jsem ochoten věřit. Rozhodně zajímavé.

15.11.2013 5 z 5


Tajná stezka Tajná stezka Paul Brunton

Velmi kvalitní knížka. Autor v ní svými slovy popisuje učení Advaity. Tedy hledání jednoty, jednoho boha, jednotné síly uvnitř nás. Říká evropským stylem v podstatě to stejné, jako celé učení Ramana Maharišiho, s kterým se Brunton setkal. Nelekejte se nějakého náboženství. Jde o uvědomnění si životních souvislostí. Doporučuji

15.11.2013 4 z 5


Hněv Boží Hněv Boží José Rodrigues dos Santos

Pro mne osobně trochu slabší než Šifra... , i tak velmi zajímavá kniha. Těch opakujících se citací z koránu bylo chvílemi až moc. Pro člověka, kterého názor a vědomosti o islámském světě utváří massmédia zajímavý detailní pohled, jak to v radikálním islámu chodí a jak se liší od "normálního" života v islámských zemích. Závěr je napínavý, možná zbytečně hollywoodský.

14.11.2013 4 z 5


Šifra samotného Boha Šifra samotného Boha José Rodrigues dos Santos

Kniha kombinuje napínavé pátrání hlavního hrdiny a dlouhé pasáže vysvětlující teorie astrofyziky, kvantové fyziky a náboženství a ukazuje, že vše souvisí se vším a dohromady vše do sebe zapadá a dává perfektní smysl. Pokud Vás vše toto zajímá myslím, že Vás kniha určitě bude hodně bavit a navíc - je závěr knihy opravdu vymyšlen nebo pravdivý ??? Chce to ale specifického čtenáře. Ostatní budou vědecké pasáže možná nudit. Za sebe doporučuji.

10.06.2013 5 z 5


Ježíš Ježíš Deepak Chopra

Velké zklamání. Několikrát jsem se musel přemáhat, abych knihu neodložil a dočteno s vypětím sil. Špatně odvyprávěno, příběh je mdlý, útržkovitý, úplně bez napětí. Postava se skoro nevyvíjí. Příběz začíná i končí jakoby uprostřed ničeho. Hodně slabé.

26.05.2013 2 z 5


Rukopis nalezený v Akkonu Rukopis nalezený v Akkonu Paulo Coelho

Jsem z toho mírně řečeno hodně rozpačitý. Coelho zde buď cituje z Bible a nebo kopíruje styl Chalíla Džibrána a jeho Proroka. Obě knihy jsem bohužel četl a obě byli lepší než tato. I jazyk zde, ač se autor snaží, není tak vzletný jako u Džibrána. Nevím. Tady mi můj oblíbený autor Coelho opravdu nesedl. Zklamání.

02.05.2013 2 z 5


Fiesta / Stařec a moře Fiesta / Stařec a moře Ernest Hemingway

Stařec a moře se dá přečíst za jendo, dvě odpoledne. Jednoduchý příběh, ale s takovou hloubkou, že si zde každý může najít to své ponaučení a vyvodit si z povídky vlastní myšlenku a moudro.

10.03.2013 4 z 5


Čarodějka z Portobella Čarodějka z Portobella Paulo Coelho

Velmi zřídka se stává, že knihu nedočtu. Bohužel tuto jsem odložil, což se mi u mého oblíbeného autora stalo poprvé. Velmi podobné Bridě, zde mi však vůbec nesed autorův styl jakoby dokumentu, kdy jde o výpovědi všech, co hlavní hrdinku znali a hned na začátku je řečeno, jak kniha dopadne. Nedokázal jsem se do příběhu vůbec vžít.

08.03.2013 2 z 5


Gertruda / Malý svět Gertruda / Malý svět Hermann Hesse

Mezi absolutní špičku Hesseho díla nepatří. Autor se zde jakoby učí a pozvolna rozjíždí svůj styl popisu přírody a fascinace z ní. Vypráví příběh umělce, který aby byl profesně úspěšný, musí citově strádat a trpět a pak mu pod rukama vzniká to nejlepší dílo. Čte se hezky, nicméně jiná Hesseho díla mne pohltila víc.

19.02.2013 4 z 5


Petr Camenzind Petr Camenzind Hermann Hesse

Krásná poezie v próze, tak typická pro Hesseho. Malebný popis přírody, ke které má náš hrdina vždy blíže než k lidem. V porovnání s ostatními Hesseho knihami spíš "banálnější" příhěh. Takové přírodopisné povídání s autobiografickými prvky.

09.02.2013 4 z 5


Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund Hermann Hesse

Ze začátku mi celkem dlouho trvalo, než jsem se začetl. Ale jakmile si zvyknete na styl vyprávění, už Vás kniha nepustí. Vypráví o dvou naprosto rozdílných lidech a jejich postoji ke světu, ale myslím, že ve skutečnosti oba lidé žili uvnitř jejich autora a sváděli mezi sebou boj. Neskutečné, jak poeticky se autor dokáže dívat na svět kolem sebe a všímat si "obyčejných" věcí. Bohatý život člověka, který se takto dokáže dívat na svět. Kniha ve vás určite něco zanechá. Minimálně se zamyslíte, zda opravdu žijete a popřemýšlíte, jak si všímáte věcí kolem.

05.02.2013 5 z 5


Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

První půlka knihy nic moc, obyčejná próza, která se Coelhovu stylu moc nepodobá. Od poloviny nabírá spád a i jazykem a stylem vyprávění se konečně více blíží autorovým dalším knihám. Vcelku zajímavý příběh z dobře vykresleným vnitřním světem hlavní hrdinky. Celkově dobrá kniha ikdyž vedle jiných autorových bestsellerů se trošku krčí v koutě - z mého pohledu. Pokud někdo má rád knihy z tohoto prostředí, bude určitě spokojen.

23.01.2013 4 z 5


Bdělost Bdělost Anthony De Mello

Kniha s nadhledem a velmi jasně přináší vysvětlení toho, jak nás utváří a ovliňuje - a manipuluje prostředí a společnost a jak se z tohoto ovlivňování vymanit. Autor velmi jasně popisuje, jak a kde hledat štěstí a spokojenost v životě. Kniha byla tak pravdivá, až to občas bralo dech. Myslím, že každý se zde najde. Jedna z nejlepších De Mellových knih, ne-li ta nejlepší co jsem zatím četl!

23.01.2013 5 z 5


Brida Brida Paulo Coelho

Chvílemi to na mne bylo trochu silnější sousto, ale celkově se mi kniha moc líbila. Nastiňuje v dnešní době řekl bych opomíjenou historii a současnost čarodějnictví a čarodějnic. Snaží se na téma dívat zevnitř , pohledem jejich aktérů a aktérek a najít smysl toho, co clověk hledal a hledá v tomto směru náboženství/uctívání/kultu.

13.01.2013 4 z 5


Knulp / Knulp (dvojjazyčná kniha) Knulp / Knulp (dvojjazyčná kniha) Hermann Hesse

Poetické vyprávění a pohled do mysli jednoho tuláka životem. Pohled na krásy života jeho očima i bilancování s ním na jeho konci.

04.01.2013 4 z 5


Okamžik Krista – cestou meditace Okamžik Krista – cestou meditace John Main

Text není souvislým vyprávěním a je možné začít číst kteroukoli kapitolu. V knize se dozvíme, že ústředním poselstvím Nového zákona je toto: ve skutečnosti je jenom jedna modlitba, a tou je modlitba Kristova. Je to modlitba, která pokračuje ve dne i v noci v našich srdcích. Lze ji popsat pouze jako proud lásky, který neustále proudí mezi Ježíšem a jeho Otcem. Tímto proudem lásky je Duch svatý. Nejdůležitějším úkolem v životě každého člověka je, aby byl tomuto proudu lásky co nejvíce otevřený. Musíme umožnit, aby se tato modlitba stala naší modlitbou, musíme zakusit stav, kdy budeme úplně vyprázdněni a uchváceni nádhernou modlitbou Ježíšovou - touto ohromnou kosmickou řekou lásky.
Celá kniha opakuje vlastně stále dokola to samé. Jak se cestou meditace přiblížit k bohu.

27.12.2012 3 z 5


Čirá radost Čirá radost Anthony De Mello

Knížka je jako zápis De Mellových přednášek. Obsahuje jednoduché vyprávění a poučky o hledání štěstí a smyslu v životě. V zdánlivě prostém textu se ale skrývá hluboká autorova moudrost a zrcadlí se v nich autorovo celoživotní přemýšlení o hledání štěstí. Krátké kapitoly přispívají k snadné "stravitelnosti" knihy jako celku. Kniha má lehký náboženský podtext, nicméně myslím že nevěřícímu nebude překážkou.

27.12.2012 4 z 5