Čirá radost

Čirá radost
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136659/cira-radost-136659.jpg 4 45 45

V pozůstalosti slavného indického jezuity Anthony de Mella byla nedávno objevena manuskript de Mellových ignaciánských duchovních cvičení. Dalším knihou z pozůstalosti je text, který rovněž vychází z jeho přednášek, ale je tentokrát bezprostřední, odlehčený a humorný, jak jsme tomu zvyklí z většiny autorových knih. Autor se na svých cestách potkává s mnoha příklady šťastných lidí, kteří by z našeho evropského pohledu měli být spíš nešťastní a zarmoucení. A naopak mnozí lidé, kteří mají zdánlivě všechno, si stále stěžují a něco jim chybí. Klíčem k pochopení smyslu života je znovuobjevení jeho krásy a nesmírné hodnoty, které spočívají v umění prožívat každý den i každý okamžik života naplněni Bohem. Jedním z vrcholných příkladů jsou pro de Mella Buddha a Ježíš. Kniha je určena čtenářům křesťanské spirituální literatury.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Náboženství
Vydáno: , Portál
Originální název:

Rediscovering life: awaken to reality , 2011


více info...

Přidat komentář

dexterman
29.08.2022 4 z 5

Mé první setkání s tímto autorem . Abych byl upřímný nevím , co jsem si dokázal vzít díky tomu že jsem toto přečetl . Určitě něco ano ale sám to zatím nedokážu definovat . Kniha je napsaná čtivě ale určitě není pro každého . Nicméně mějte otevřenou mysl , čtěte a možná najdete co hledáte.

ziriant
21.08.2021 5 z 5

Po Bdělosti jsem se dostala k Čiré radosti a za mě ještě lepší. Pan spisovatel ke mně přišel ve správný životní okamžik, kdy jsem připravena jeho knihy se zájmem přečíst a nezavrhnout jej hned v začátku. Více již snad leží na mé cestě životem, pokud budu i nadále dostatečně otevřená. Je potřeba si ta moudra připomínat, obzvláště pokud cítíme, že s nimi souzníme. Na tento další úsek cesty se velmi těším.


Coucouha
17.10.2020 1 z 5

A. de Malla mám moc ráda a myslím, že Bdělost nic nepřekoná. Vrhla jsem se na Čirou radost a jsem dost zklamaná. Myslím, že to je hlavně tím překladem, jinak si to vysvětlit neumím. Hodně slabé :(

Dyrmon
05.02.2020 5 z 5

Další dílo tohoto filosofa a zase za plný počet. Pro mne je tento pán naprostou špičkou co se týče duchovního poznání (nebo-li poznání sebe sama). Kniha je podobná dalším jeho dílům, ale vyplatí se číst všechny, protože v každé je téma bráno trochu z jiného úhlu. Anthony de Mello dává konkrétní rady jak dosáhnout probuzení a vysvětluje o co se vlastně jedná. Všichni podobní filosofové mluví o tom samém, ale nejvíce srozumitelný mi připadá právě Anthony. Například Osho dokáže mluvit hodiny, ale nakonec jste spíše více zmatení, než bdělý. Eckhart Tolle zase téma vysvětluje poměrně složitě, ale Anthony ne, ten umí používat slova ve správném pořadí, a pokud dobře nasloucháte, tak je vám to zcela zřejmé.

@pavlas
13.09.2019 5 z 5

Ano, jak píše v komentářích Abana: "Dokola autor píše, že se dostaví tento návod, že je to vlastně strašně jednoduché, ale stále nic nepřichází."

Ano. Musíte na to přijít sami a až na to přijdete, budete naštvání proč to do knihy nenapsal, a až ji budete číst znovu tak poznáte, že to tam všude je, jen to není napsané přímo. Jako v Ježíšových podobenstvích, jako v zenových příbězích.

Protože jídlo, které predžvýkal někdo jiný, by vám nechutnalo. Protože z jídelního lístku se prostě nenajíte.

Abana
05.03.2018 2 z 5

Kniha Čirá radost mě hodně překvapila, bohužel musím říct, že v negativním slova smyslu. Doporučili mi ji známí, kteří sršeli nadšením nad objevením zázračných metod, jak být v životě šťastný a spokojený- no, nevím, možná, protože jsem toto také očekávala, byla jsem dost zklamaná.
Začátek knihy je psán velmi zvláštním jazykem, jakoby povrchním až nadřazeným- pro mě nečitelným. Krátké úderné negativistické věty, stálé napadání čtenáře a stálý odkaz na nevyjádřený návod jak být spokojený. Dokola autor píše, že se dostaví tento návod, že je to vlastně strašně jednoduché, ale stále nic nepřichází.
Dvě hvězdičky dávám za posledních třicet stran, které se alespoň trochu daly číst. Neříkám, že kniha není zajímavá, ale mně asi úplně nesedí tento styl vyjadřování- já mám pravdu a nic než pravdu a kdo si to nemyslí, není hoden normálního života. Kdyby kniha měla pouze těch posledních 30 stran, myslím, že by se hodnotila i četla lépe.

jarox.podzime
13.06.2016 4 z 5

Knihu jsem koupil v obchodě kvůli názvu, možná, že si mě kniha našla sama .-). Obsah byl príma, nic nového, ale důvod k zastavení se a zamyšlení se jak se mi vede.

rostwin
12.10.2014 4 z 5

Takové rozšíření Bdělosti.

tonda0
27.12.2012 4 z 5

Knížka je jako zápis De Mellových přednášek. Obsahuje jednoduché vyprávění a poučky o hledání štěstí a smyslu v životě. V zdánlivě prostém textu se ale skrývá hluboká autorova moudrost a zrcadlí se v nich autorovo celoživotní přemýšlení o hledání štěstí. Krátké kapitoly přispívají k snadné "stravitelnosti" knihy jako celku. Kniha má lehký náboženský podtext, nicméně myslím že nevěřícímu nebude překážkou.