tomas5037 tomas5037 komentáře u knih

☰ menu

Spojenci českých zemí Spojenci českých zemí Jan Kotouč

Jedna velká jízda, která čtenáře jen tak nepustí. Je vidět, že s každou knihou se propracovanost zvedá. Radost mi udělaly mapy, které předtím absentovaly. Stejně tak jako politické pozadí, které nyní děj přivádí do globálních rozměrů.

Vytkl bych akorát místy opravdu plytké dialogy, či dialogy kdy postavy z ničeho nic mají potřebu odvykládat svůj celý život resp. děj minulých knih. Naopak bych (opět) uvítal repliky i v jiných jazycích než je čeština. Tím samozřejmě myslím z řad občanů Česko-slovenského království. Je tam spoustu Němců, Maďarů, Poláků a hlavně Slováků, nicméně repliky jsou čistě česky. :(

Doufám že v příštím díle budou Čechoslováci (i se spojenci) trochu proaktivnější. Teď se jim to moc nepodařilo a (spoiler alert) Tajfun C je za dveřmi. Rovněž mě napadá, co dělá třeba taková Austrálie?

10.04.2020 4 z 5


Lámání v kole - Afghánistán Lámání v kole - Afghánistán Petr Angel

Kniha je čtivá a děj rychle ubíhá. Nicméně až moc velkou část provází sebemrskání a neustále opakování toho, jak moc špatný život "autor" vedl.

Celkově je příběh podáván jako autobiografie, nicméně úplně důvěryhodně nepůsobí. Což je tady i předmět diskuse v ostatních komentářích. Pokud k tomu však čtenář přistoupí jako k odpočinkovému military čtení, je potřeba přidat ještě hvězdičku navíc.

24.09.2019 3 z 5


Třetí světová válka Třetí světová válka August Cole

Současné hodnocení pod 50 % si kniha nezaslouží. Za sebe dávám plnou palbu pěti hvězd.

Četl jsem v originále, což je jeden z faktorů který dělá rozdíl. CPress totiž překlady z angličtiny žalostně nezvládá.

21.09.2019 5 z 5


Vesmírné války Vesmírné války Michael J. Coumatos

Knihu kazí fest špatný překlad. Bohužel je to u podobné tématiky příliš častý jev...

Samotná kniha působí místy jako reklama na Aviation week což samo o sobě dost ruší, stejně tak jako až místy přehnané pasáže z prostředí strategických štábů. Právě simulace a hry by si zasloužily víc vysvětlit nebo přeskočit. V současné podobě totiž tyto kapitoly čtenáře spíše zdržují.

05.08.2019 2 z 5


V tajné službě Koruny české V tajné službě Koruny české Jan Kotouč

Parádní oddechovka při čekání na třetí díl. Knize k čtivosti výrazně pomáhá i fakt, že děj se odehrává v několika dnech. Proto jí čtenář přečte raz dva.

Nicméně i takovému epizodnímu příběhu odehrávajícímu se na jednom místě by prospěly mapy. Absence map je citelným nedostatkem celé série, a doufám, že třetí díl tento nedostatek napraví. Stejně tak bych knize vytkl rychlé ukončení děje. Aniž bych "spoileroval" autor sám v doslovu poukazuje na dějový skok mezi druhým a třetím dílem, který tato kniha pomáhá překlenout. V tom případě by ale závěru slušela třeba jen jedna kapitola, která by se věnovala dalšímu vojenskopolitickému vývoji v universu Českých zemí.

Samotnou kapitolou je obálka knihy. Ta je naprosto úžasná a zvedá laťku celé série ještě výš!

24.07.2019 4 z 5


Zánik impéria Zánik impéria John Scalzi

Vzhledem k tomu, že mám autora rád, dávám tři hvězdy.

ALE celkově hodnotím jako slabší knihu. Nevadilo mi ani tak to, že je kniha zasazena do jiného univerza. Nicméně přízemní politikaření opepřené šukáním dobrou knihu nedělá. Už samotný fakt, že lidstvo žije pouze ve vesmíru a jediná obyvatelná planeta je místo k exilu postrádá logiku. Její nově objevená role jako budoucí archy zase nepřekvapí a postrádá patřičný wow efekt...

13.03.2019 3 z 5


Konec všech věcí Konec všech věcí John Scalzi

Další kniha ze série a opět další styl. Stejně jako ostatní Scalziho knihy se i tato čte sama. Celkem bych ocenil další pokračování ve kterém by byla vykreslena budoucnost lidstva.

23.01.2019 5 z 5


Valkýry Valkýry Robert Fabian

První novela fest překvapila. Po počátečním šoku čtenář ocení, že si spoustu míst může reálně projít. Stejně dobře hodnotím apokalypsu, která nenabízí východisko.

Ve druhém příběhu zase překvapí netypická hlavní postava v podobě bezďáka, fetky, lidský trosky bez budoucnosti. Nicméně postupem času se opět děj stočí do známých kolejí akční jízdy a to je potřeba ocenit. Stejně kladně hodnotím i zapracování aktuálních témat, jako jsou hipsteři a fitnessmagoři.

Mírným zklamáním je absence propojení s ostatními příběhy. Fabian má ve zvyku své příběhy zasadit do jednoho universa a sem tam se můžeme s postavami či reáliemi setkat v jiných knihách. U valkýr jsem nad tím dumal celou dobu a bohužel jsem propojení nenašel.

16.12.2018 4 z 5


Hvězda Hvězda Robert Fabian

Opět je potřeba smeknout klobouk. Fabian předvádí, že kromě military akčňárny umí stejně úderně napsat de facto detektivku.

Jazykově si kniha na nic nehraje a kdejaká komise pro toleranci mír a lásku by měla po přečtení solidní PTSD. Za to dávám palec nahoru.

V poslední řadě je potřeba vyzdvihnout, že se zde opět setkáváme s odkazy na jiné knihy. Neznalost jiných dějových linek prvočtenáři nijak nekazí dojem, ale pro fandy toho autora je to přímo multiplikátor zážitku.

31.10.2018 5 z 5


Osudový konvoj Osudový konvoj František Novotný

Přikláním se k dalším recenzentům. Největším kladem knihy je erudice autora. Děj je protkán detailním popisem mořeplavby i se vším co k ní patří.

To je bohužel i záporem. Spoustu pasáží se věnuje barvitému popisu počasí či technikou plavby na jachtě. Tento popis jde na úkor samotnému ději, který častokrát hraje druhé či až třetí housle...

09.09.2018 3 z 5


Červenokabátníci Červenokabátníci John Scalzi

Marně přemýšlím jestli si při psaní neujížděl Scalzi na měkkejch drogách.. Vzhledem k tomu že jsem knížku koupil za necelý čtyři pětky jsem byl spoko. Musím se ale připojit ke zbytku, že ke konci knihy to už připomínalo Červeného trpaslíka. Osobně mi tam některé úmyslné slátaniny vadily :/ stejně jako závěrečné povídky, které tam jsou zbytečně.

27.05.2018 3 z 5


1938: Věrni zůstaneme 1938: Věrni zůstaneme Jan Drnek

Od této knihy jsem čekal hodně a i přesto předčila moje očekávání. Pro fandy alternativní historie ale i válečných knih se jedná takřka o povinnou četbu.

Vytknout absenci map, které by pomohly čtenáři udělat si větší přehled v rozmístění vojenských sil jednotlivých aktérů, či k lepšímu pochopení plánovaných operací.

23.05.2018 5 z 5


Rozkol Rozkol John Scalzi

Spíš soubor povídek lehce propojený dějovou linkou. Bohužel příběh není z pohledu čtenáře úplně dovysvětlen. Nezbývá než hledat odpovědi v dalším díle :)

23.05.2018 4 z 5


Příběh Zoe Příběh Zoe John Scalzi

Smekám před schopností autora popsat stejný příběh očima jiné postavy. Knihu jsem dlouho odkládal protože jsem byl skeptický k hlavní postavě, kterou tu je dospívající dívka. Opak byl však pravdou a knihu jsem přečetl raz dva.

Scalziho je potřeba ocenit v dlouhodobém měřítku. Opět prokázal, že co kniha to jiný styl. Rozhodně hodlám v čtení série dál pokračovat.

21.03.2018 4 z 5


Já, voják v Afghánistánu Já, voják v Afghánistánu Pavel Stehlík

Dost fandím tomu, když někdo svojí diplomku vydá knižně. Nicméně po nadšení z první knihy přichází značné zklamání. Autor se snaží přiblížit fungování vojáků v misi, nicméně v mnohých ohledech klouže pouze po povrchu.

Knihu bych doporučil maximálně lidem, kteří se o tuto tématiku moc nezajímají a mohli by se zde dozvědět něco nového. Bohužel tomu chybí říz a spád předešlé knihy. Typově se jedná o úplně jiný styl a dokáži si představit že mnohým prostě nesedne.

02.03.2018 2 z 5


Protiúder Protiúder Joshua Dalzelle

Parádní závěr trilogie. Jen hlavní postava jako kovbojský kapitán působila nadbytečně ohraně. Jeho linie se dala vyřešit mnohem elegantněji.

Rozpačitý konec celého příběhu jen přidává na kvalitě. Hlavní hrozba poražena (?), ale hlavní postavy si moc radostí nepískají. Rozhodně se jako čtenář těším na pokračování ságy v "Expansion Wars".

08.01.2018 4 z 5


Ofenziva českých zemí Ofenziva českých zemí Jan Kotouč

Jan Kotouč opět příjemně hraje na strunu všem vlastencům. Pokračování nezklamalo a kromě výborných námořních bitev skýtá i pozemní akci.

Bohužel i druhý díl série nedosáhl plného potenciálu. Knihu sráží absence map. Druhé pokračování obsahuje pouze jednu mapu, což vzhledem k rozsahu děje je dost na škodu. Stejně tak by kniha měla obsahovat víc replik ve slovenštině, když už se děj točí v prostředí Česko-slovenských ozbrojených sil, stejně tak jako by neuškodila občas nějaká replika polsky, když Česko-slovenské království absorbovalo část Polska.

Jedná se sice o detaily, ale detaily jsou často právě to, co čtenářovi zprostředkovává zážitek. Každopádně se těším na pokračování a, trochu ve skrytu duše, doufám že si autor některé recenze čte a zkusí příště přidat víc map.

08.12.2017 3 z 5


Brigády duchů Brigády duchů John Scalzi

Čtenář si prostě musí zvyknout, že vypraveč a postava John "starej páprda" Perry v Brigádě duchů nefiguruje. Oproti Válce starého muže je kniha napsaná v jiném formátu a to z mého pohledu nebylo úplně příjemné překvapení.

Každopádně kniha odkrývá další skutečnosti ze Scalziho univerza a stojí za to si jí přečíst!

02.11.2017 3 z 5


Válka starého muže Válka starého muže John Scalzi

Heinleinovka psaná hovorovou češtinou, kde si kadence sprostých slov místy nezadá s lehkým kulometem. Prostě akční kniha co si na nic nehraje, dávám palec nahoru!

17.10.2017 5 z 5


Osud byl mým přítelem Osud byl mým přítelem Miroslav Vild

Kniha co mimo vykreslení bojů vypraví i o životě leteckých osádek mimo službu. Rozhodně doporučuji, vtipným stylem a s nadhledem se čtenář dozví, jak žili českoslovenští hrdinové. Až na dovětek, který je psán jinými autory než jsou pan Vild a Fajt a je značně politický, není knize co vytknout.

26.07.2017 5 z 5