Rozkol

Rozkol https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203685/bmid_valka-stareho-muze-rozkol-203685.jpg 3 38 8

Koloniální války série

< 5. díl >

John Scalzi se vrací do světa koloniálních válek Koloniální unie umožnila člověku dosáhnout hvězd. Díky planetě Zemi měla téměř neomezený přísun nových vojáků, kteří bojovali za rozšíření lidského vlivu ve vesmíru, a kolonistů, kteří osídlovali nové světy. Země však tento vztah přerušila a lidstvo je nyní rozdělené. Koloniální unie stojí před zhroucením... a lidstvo jako celek čelí možnému zániku. Posádka diplomatické koloniální lodi Clarke je zvyklá dostávat ty nejhorší úkoly. Když však těsně před citlivou misí zmizí špičková diplomatka i se svým týmem, je právě druhořadý diplomatický tým z lodi Clarke povolán, aby důležitá jednání dovedl do zdárného konce, nebo skončil jako obětní beránek v možném válečném konfliktu, který hrozí v případě neúspěchu. Velvyslankyně Ode Abumweová, příslušník Koloniálních obranných sil Harry Wilson a celý jejich tým výzvu přijímají, a ocitají se posléze uprostřed politického, diplomatického a vojenského uragánu, který ohrožuje nejen diplomatická jednání s mimozemskými rasami, ale především samotnou budoucnost lidské rasy ve vesmíru...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Classic
Originální název:

The Human Division , 2013


více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.03.2024 3 z 5

Koloniální unie doplácí na rozhodnutí, která v minulosti udělala, a ocitla se na samé hranici zhroucení. Namísto vojenské síly teď spoléhá na diplomatická jednání. Jenže ani ty často nejsou bez nebezpečí, že strhnou čekající lavinu, která pohltí všechno a všechny v dosahu. Tím spíše, že na scéně se objevila nová neznámá síla. John Scalzi si pro své páté pokračování Koloniálních válek ponechal z předchozích dílů jen základy a začal stavět nový příběh s novými hrdiny a ve zcela jiném duchu. Kniha nabobtnala, ale bohužel pouze slovy, ne hodnotou. Vyprávění ztratilo mnohé z toho, co bylo vlastní jeho předchůdcům: napětí, drive, humor, emoce. Rozkol působí nemastně, neslaně, jako nastavovaná kaše, u níž je důležité jen to, aby jí bylo hodně. A tady jí je tolik, že doslova přetekla z hrnce a v zárodku zadusila všechny zajímavé momenty. Sem tam se ještě blýskne střípek zlata, ale jinak je to jen zoufalé hledání východiska ze slepé uličky. Nebýt tradičně skvělého finále, pohřbil bych Rozkol ještě hlouběji ke dnu knihovny.

Ivan F
09.11.2023 3 z 5

V angličtine kniha vychádzala ako poviedky na pokračovanie v trinástich dieloch, aby sa nakoniec dočkala súhrnného vydania pod názvom The human division. Je to piata kniha v sérii, avšak sú tu úplne iné postavy. Kontext síce pokračuje, ale nie je to už natoľko zaujímavé, jednoducho, nie je to ono. Prvé štyri knihy boli veľmi dobré a osobne som necítil sklamanie, ako iní, pri Príbehu Zoe.

Príbehy sú síce pomerne dobre poprepájané, ale ako celok je to také nezáživné a mdlé. Celá premisa je o tom, že Koloniálne obranné sily spálili za sebou mosty, nechali Zem napospas a teraz nedostávajú nových regrútov a tým nastáva priestor pre rôzne konflikty. Príde mi to celé, akoby Scalzi cítil tlak vydavateľa, nevedel kam z konope, aby našiel spôsob, ako pokračovať v sérii, a rozhodol sa pre túto polovičatú poviedkovú formu. Nesadlo mi to. Škoda, dosť som sa na knihu tešil, a ona ma sklamala.


tlllk
13.02.2023 4 z 5

Táto poviedková forma mi sprvoti nesedela, ale časom sa jednotlivé príbehy začínali prelínať a pomocou vedľajších postáv dokreslila atmosféru ... keď sa na tým zamyslím, ak je vesmír nekonečný, asi nemôžeme čakať grandiózne finále, vrátim sa k myšlienke že pre autora je cesta cieľ, treba si ju užiť.

trudoš
30.01.2019 4 z 5

Pátá kniha Koloniálních válek je zase jiná než ty předchozí. Je tvořena souborem různorodých příběhů, propojených stejnými hrdiny. Některé texty přitom fungují jako samostatné povídky, jiným pointa nebo nějaký závěr chybí úplně a jsou tu jen proto, aby vyhrotily hlavní dějovou linku odvíjející se v pozadí. Stinnou stránkou téhle koncepce je, že se vlastně dokola opakuje stejný motiv - kdo může mít zájem na tom, aby Koloniální unie, Shromáždění a Země byly v rozkolu? - bez toho, aby došla nějakého naplnění.
John Scalzi tentokrát perlí hlavně v dialozích, kdy pro věčné špičkování mezi hrdiny, pomalu nezbývá čas pro něco vážnějšího. Překvapivé je, že jednotlivé příběhy jsou poměrně rozdílné, jednou akční, jindy zase emotivní, přičemž celkové vyústění posune ústřední konflikt zase o kus dál, lépe řečeno do ještě větších trablů, než byla situace dosud. Tak trochu to připomíná dobrodružné příhody vesmírné lodi Enterprise, což je fajn změna, ale přiznám se, že autora mám raději v jiné rovině.

tomas5037
23.05.2018 4 z 5

Spíš soubor povídek lehce propojený dějovou linkou. Bohužel příběh není z pohledu čtenáře úplně dovysvětlen. Nezbývá než hledat odpovědi v dalším díle :)

Däniken
19.09.2017 2 z 5

Ani ne tak roman, ale kniha plna ruznych epizod, ktere do sebe nakonec nejak zapadaji.
Podle me uplna slatanina!

Fanousci "kolonialnich valek" si muzou pripsat 1,5 novy plus na sve zelene konto.

Ládja
19.01.2016 2 z 5

Kvalitativně někde na pomezí druhého a třetího dílu. Vysoko před Příběhem Zoe. Je to zas trochu jiný pohled na Kolonizovaný vesmír a na celkový vesmír Scalziho, ale už nemá takovou páru jako první, nebo i druhý díl. Něco tomu schází a místy až zbytečně přebývá. Mohlo být kratší a i méně překombinované. Ale proč ne...jako odpočinkovou četbu ve které se nic moc jiného nehledá ideální.

evarec
05.12.2014 2 z 5

Moje hodnocení: Není to až tak špatné. Tato kniha je ukázka toho, jak se těžko žije dalším navazujícím dílům. První díl Válka starého muže mě nadchnul, skvělá myšlenka, čtivý příběh, napětí graduje, kniha má i své poselství. Jenomže s postupujícími díly nějak všechno upadá, to je asi osud většiny pokračování. Přesto to není až tak špatné, asi jsem měla velké očekávání a doufala, že tenotkrát autor třeba překvapí jako v prvním dílu.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

John Scalzi
americká, 1969
2010  86%Válka starého muže
2011  75%Poslední kolonie
2010  76%Brigády duchů
2011  64%Příběh Zoe
2014  69%Rozkol

Kniha Rozkol je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce33x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x